درحالی ۲۷ سال از دستور رهبری برای اجرای طرح احیای ۵۵۰هزار هکتار اراضی ایلام و خوزستان می‌گذرد که فاز ۲ این طرح هنوز عملیاتی نشده است و قرار است به‌شرط تأمین اعتبار ۹۰هزار میلیارد تومانی از سال ۱۴۰۳ کلید بخورد. اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰هزار هکتاری احیای اراضی ایلام و خوزستان که قرار بود در […]

درحالی ۲۷ سال از دستور رهبری برای اجرای طرح احیای ۵۵۰هزار هکتار اراضی ایلام و خوزستان می‌گذرد که فاز ۲ این طرح هنوز عملیاتی نشده است و قرار است به‌شرط تأمین اعتبار ۹۰هزار میلیارد تومانی از سال ۱۴۰۳ کلید بخورد.
اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰هزار هکتاری احیای اراضی ایلام و خوزستان که قرار بود در سال جاری آغاز شود، برای امسال منتفی شده است و آن‌طور که معاون وزیر جهاد کشاورزی در گفتگو با خبرگزاری تسنیم اعلام کرد، با تأمین منابع مالی سال آینده آغاز خواهد شد.
منشأ طرح احیای اراضی ۵۵۰هزار هکتاری دشت‌های خوزستان و ایلام حاصل مصوبات سفر مقام معظم رهبری در سال ۱۳۷۵ به استان خوزستان است که بعد از گذشت ربع قرن از این رویداد، هنوز فاز دوم اجرای این طرح آغاز نشده است.
اجرای فاز یک این طرح در مساحتی بالغ بر ۲۹۷هزار هکتار موجب رونق تولید در بخش کشاورزی شد، به‌طوری که میزان تولیدات کشاورزی کشور را بیش از ۴ میلیون تن افزایش داد و رکورد تولید گندم در استان خوزستان شکسته شد.
اجرای فاز دوم این طرح بیش از ۹۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی می‌خواهد که این منابع از چهار محل قانون بودجه دولت، فاینانس بین‌المللی، مولدسازی و سرمایه‌گذاران داخلی تأمین می‌شود.
مشروح مصاحبه تسنیم با صفدر نیازی معاون آب‌وخاک وزیر جهاد کشاورزی درباره جزئیات فاز دوم اجرای این طرح را که اکنون در مرحله مطالعات و تأمین مالی است، در ادامه می‌خوانیم.

 تحویل اراضی باقی‌مانده از فاز اول به کشاورزان
صفدر نیازی معاون آب‌وخاک وزارت جهاد کشاورزی اظهار داشت: پروژه احیای اراضی کشاورزی ایلام و خوزستان ۵۵۰ هزار هکتار است که فاز اول آن بالغ بر ۲۹۷ هزار هکتار افتتاح شده و اکنون در حال بهره‌برداری است. وی افزود: بخشی از این پروژه فاز اول تحویل مردم شده است و بخشی دیگر نیز در حال تحویل است و نقایص این فاز نیز در حال رفع شدن است.

 تامین منابع مالی احیای اراضی کشاورزی ایلام و خوزستان از ۴ محل
معاون آب‌وخاک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در فاز دوم، حدود ۲۵۰ هزار هکتار از باقی‌مانده طرح اجرا خواهد شد؛ که اکنون در حال مطالعات و تأمین بودجه هستیم.
وی تصریح کرد: در قانون بودجه ۱۴۰۲ مقرر شد، درآمد ۲۰ درصد سهم دولت از تولید نیشکر و صنایع جانبی برای اجرای این طرح استفاده شود؛ در قانون برنامه هفتم توسعه نیز به این موضوع توجه شده است.

 چین ۱.۷میلیارد دلار احیای اراضی ایلام و خوزستان را فاینانس می‌کند
نیازی گفت: برای تأمین مالی این پروژه از طریق فاینانس نیز برنامه‌ریزی شده است به‌طوری که کشور چین قبول کرده است که با مبلغ ۱.۷ میلیارد دلار این پروژه را فاینانس کند.
وی اضافه کرد: تفاهم‌نامه اولیه برای فاینانس پروژه احیای اراضی خوزستان و ایلام به امضا رسیده است که می‌تواند کل منابع مالی فاز دوم را تامین کند.

 مشکل تعهدات مالی ایران برای فاینانس به‌زودی توسط بانک مرکزی رفع می‌شود
معاون آب‌وخاک وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: در حال رایزنی با بانک مرکزی و معاون رئیس جمهور برای ارائه تعهدات لازم به طرف چینی هستیم، امیدواریم که به‌زودی مشکل تأمین موجود پیشِ‌روی فاینانس چین رفع شود.

 منابع مالی چین سال ۱۴۰۳ به طرح می‌رسد
نیازی گفت: بعد از ارائه تعهدات لازم توسط بانک مرکزی قرارداد نهایی فاینانس به امضا می‌رسد و امیدواریم در سال ۱۴۰۳ منابع مالی را از طریق فاینانس تامین کنیم.
وی خاطرنشان کرد: البته برای اجرای این پروژه خود را محدود به فاینانس نکرده‌ایم و منابع مالی دیگری را نیز پیگیری می‌کنیم به‌طوری که از طریق مولدسازی نیز می‌توانیم منابع مالی تأمین کنیم، همچنین سرمایه‌گذاران داخلی آمادگی اجرای بخشی از آن را دارند که در حال بررسی‌های قانونی در این ارتباط هستیم.

 ۹۰هزار میلیارد بودجه موردنیاز فاز دوم
نیازی با اشاره به دلایل تاخیر در اجرای فاز دوم این طرح گفت: به‌طوری جدی پیگیر هستیم که این طرح را که دستور مقام معظم رهبری را دارد و دغدغه مسئولان است، اجرا کنیم.
وی توضیح داد: در زمان حاضر مطالعات فاز اول تمام شده است و وارد فاز دوم مطالعات شده‌ایم؛ تا منابع مالی موردنیاز تامین شود مطالعات نیز به پایان خواهد رسید.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: اصلی‌ترین موضوع برای اجرای پروژه تامین منابع مالی است به‌طوری که بیش از ۹۰ هزار میلیارد تومان بودجه نیاز دارد.

 اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰هزارهکتاری سال آینده آغاز می‌شود
وی تصریح کرد: بعد می‌دانیم که در سال جاری بتوانیم عملیات اجرایی این طرح را آغاز کنیم اما امیدواریم که این پروژه در سال ۱۴۰۳ استارت بخورد؛ با تأمین مالی می‌توانیم ظرف ۴ تا ۵ سال این پروژه را به اتمام برسانیم.
نیازی ابراز کرد: امیدواریم با اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰هزارهکتاری این طرح بیش از یک میلیون تن افزایش تولید محصولات کشاورزی داشته باشیم. وی افزود: با اجرای فاز اول این طرح، شاهد افزایش چشمگیر تولید در استان خوزستان بودیم به‌طوری که رکورد تولید گندم در این استان شکسته شد که بخشی از این افزایش تولید به‌خاطر اجرای فاز یک این پروژه است.

 ۷۰هزار هکتار از فاز دوم طرح احیای اراضی کشاورزی ایلام و خوزستان توسعه‌ای است
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: از طرح ۵۵۰هزارهکتاری احیای اراضی کشاورزی، ۵۰۰ هزار هکتار مربوط به استان خوزستان و ۵۰ هزار هکتار برای استان ایلام بود؛ در فاز اول ۴۰ هزار هکتار از این طرح در ایلام انجام شده و تنها ۱۰ هزار هکتار برای فاز دوم باقی مانده است.
به گزارش تسنیم؛ وی گفت: ۷۰ هزار هکتار از فاز دوم طرح احیای اراضی کشاورزی خوزستان و ایلام توسعه‌ای است و منابع آبی جدیدی در اختیار این اراضی قرار می‌گیرد و اراضی دیم تبدیل به اراضی آبی می‌شود و بقیه اراضی نیز بهبود عملکرد
خواهند داشت.