آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: یک استاد روابط بین‌الملل با تأکید بر این نکته که؛ تحلیل‌هایی که مدعی است بین کاخ سفید و تل آویو اختلاف وجود دارد یا روابط آمریکا و اسرائیل در سرد‌ترین وضعیت طی ۷۵ سال گذشته قرار دارد چندان با واقعیت‌های روابط تل آویو ـ واشنگتن همخوانی ندارد به آفتاب یزد […]

آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: یک استاد روابط بین‌الملل با تأکید بر این نکته که؛ تحلیل‌هایی که مدعی است بین کاخ سفید و تل آویو اختلاف وجود دارد یا روابط آمریکا و اسرائیل در سرد‌ترین وضعیت طی ۷۵ سال گذشته قرار دارد چندان با واقعیت‌های روابط تل آویو ـ واشنگتن همخوانی ندارد به آفتاب یزد گفت:« همه می‌دانند رئیس جمهور شدن در آمریکا از چه مسیری ممکن است زیرا راه کاخ سفید از تل آویو می‌گذرد.»
محسن جلیلوند می‌افزاید: یهودی‌ها در ایالات متحده، همه گونه نفوذی را دارا هستند و این که برخی بر اساس داده‌های رسانه‌های غربی به این باور می‌رسند که ممکن است اختلافات، مابین اسرائیل و کاخ سفید به نفع طرف ثالث تمام شود اندکی باید در تحلیل‌ها و انگاره‌های ذهنی خود تجدید نظر کنند.

ابراز ناامیدی بایدن از کابینه رژیم صهیونیستی
رئیس‌جمهور آمریکا با اشاره به بمباران آلمان توسط واشنگتن و با خاک یکسان کردن آن در جنگ جهانی دوم، ناامیدی خود را از کابینه رژیم صهیونیستی اعلام کرده و از این رژیم خواست تا در غزه اقدام مشابهی را انجام ندهد. به گزارش ایسنا، خبرنگار نشریه نیویورکر گفت: «من از جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا پرسیدم که آیا قصد دارد به رهبران اسرائیل فشار بیشتری وارد کند یا خیر و برای اولین بار در آن روز او به این سوال پاسخ داد.»
جو بایدن در این رابطه به نشریه نیویورکر گفت: «من خشم و عصبانیت او (نتانیاهو) بابت هفتم اکتبر را درک می‌کنم. اما شما نمی‌توانید اجازه دهید عصبانیت شما را به جایی برساند که جایگاه اخلاقی خود را از دست بدهید.» بایدن خاطرنشان کرد: «وقتی به اعضای کابینه جنگ اسرائیل توصیه کردم که با احتیاط بیشتری در غزه عمل کنند، پاسخ دادند که آمریکا بمباران ساده‌ای علیه آلمان در جنگ جهانی دوم انجام داد و من پاسخ دادم به همین دلیل است که سازمان ملل متحد و همه قوانین برای تضمین عدم وقوع هر چیز مشابه برای بار دیگر وضع شده است.»
خبرنگار این نشریه گفت بایدن امیدوار است که به معاملات بزرگتر و دست نیافتنی‌تری از لحاظ «متقاعد کردن اسرائیلی‌ها برای پذیرش تشکیل یک کشور فلسطینی در ازای عادی‌سازی روابط با عربستان سعودی که بسیاری از اسرائیلی‌ها آن را گامی حیاتی به سوی امنیت بلندمدت تلقی می‌کنند، دست یابد.»
بایدن این معامله را راهی برای مقابله رژیم صهیونیستی با مخالفان خود توصیف کرد و افزود: «ما می‌توانیم شرایطی ایجاد کنیم که در نهایت به تحرکاتشان علیه رهبران حماس ادامه دهند، درست مانند همان کاری که با بن لادن انجام دادیم. من به شدت بر کابینه اسرائیل فشار آورده‌ام تا اقدامات سختگیرانه‌ای علیه شهرک‌نشینان خارج از مناطق تحت کنترل اتخاذ کند.»
فوریه گذشته، بایدن تحریم‌های مالی و ممنوعیت صدور روادید را برای چهار شهرک‌نشین صهیونیست در کرانه باختری که متهم به حمله به فلسطینی‌ها و فعالان صلح بودند، وضع کرد. بایدن گفت: «نمی‌خواهم کشته شدن هیچ فلسطینی را ببینم. معتقدم که این امر با آنچه که به عنوان شهروند آمریکایی به آن ایمان داریم، تعارض دارد.» وی از منتقدانش خواست تا صبر پیشه کنند و منتظر بمانند.
از سوی دیگر، جو بایدن بر تداوم اعمال فشار با هدف دستیابی به توافق میان رژیم صهیونیستی و جنبش حماس تاکید کرد، طوری که برقراری فوری آتش‌بس برای دست‌کم شش هفته را تضمین کند. رئیس‌جمهور آمریکا گفت: «من از اعمال فشار برای دستیابی به توافقی که تضمین‌کننده آزادی اسرای باقی مانده نزد حماس، دستیابی به آتش‌بس فوری در غزه برای حداقل شش هفته و اجازه افزایش کمک‌ها به سراسر نوار غزه باشد، دست نخواهم کشید.»

دو اتفاق مهم پس از پایان جنگ در غزه
محسن جلیلوند در ادامه و در پاسخ به این پرسش که؛«چشم انداز جنگ در غزه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟» گفت: احتمالا دو اتفاق مهم پس از پایان جنگ در غزه رخ خواهد داد:
ـ یکی این که، کشور مستقل فلسطینی تشکیل خواهد شد
ـ دوم این که، ساختارهای سیاسی و نظامی حماس تغییر خواهد کرد.
این استاد روابط بین‌الملل، با مرور سناریوهایی که در مورد جنگ حماس علیه اسرائیل وجود داشت به آفتاب یزد گفت: در کنار سه سناریویی که به آن اشاره خواهم کرد، به سناریوی چهارم نیز باید توجه داشت.
جلیلوند می‌گوید: در همان ابتدا، سه سناریو در مورد جنگ حماس علیه اسرائیل وجود داشت که در بسیاری رسانه‌ها منعکس شد:
سناریوی اول: حماس بدون اطلاع اسرائیل و حتی نزدیک‌ترین دوستان خود به اسرائیل حمله کرده است.
سناریوی دوم: اسرائیلی‌ها قصد دارند با این جنگ برنامه‌های خود را اجرایی و پیاده کنند.
سناریوی سوم: اینکه بحران غزه حواس‌ها را از اوکراین به سمت خاورمیانه معطوف کرد.
این استاد دانشگاه به آفتاب یزد گفت: شاید بتوان به سناریوی چهارمی هم اندیشید و آن این که: شاید اسرائیلی‌ها چندان هم از عملیات حماس بی‌اطلاع نبوده‌اند اما ابعاد و وسعت این حمله را نتوانستند به درستی پیش‌بینی و تحلیل کنند.

ژنرال‌های آمریکایی در خدمت اسرائیل
محسن جلیلوند با اشاره به پیچیدگی و خاص بودن جنگ‌های پارتیزانی و به اصطلاح خانه به خانه و چریکی می‌گوید: شنیده شده دو ژنرالی که در چنین جنگ‌هایی تجربه دارند و پیشتر در عراق(فلوجه) حضور داشته‌اند اینک در خدمت ارتش اسرائیل هستند چون اسرائیلی‌ها تجربه ی چنین جنگی ندارند.

جنگ بین اسرائیل و لبنان چندان بعید نیست
این استاد روابط بین‌الملل دانشگاه با اشاره به این که، موضوع حزب الله و حماس و نیز جنگ با حماس و جنگ با لبنان تفاوت دارد گفت: تفاوت عمده ی حزب الله و حماس در این موضوع است که اگر چه حماس تعهد و مسئولیت اخلاقی در مورد غزه دارد اما هیچ مسئولیت حقوقی ندارد در حالی که حزب الله نسبت به لبنان و مردم لبنان مسئولیت حقوقی ـ اخلاقی و همین مسئله تفاوت‌های اساسی بین جنگ اسرائیل و حماس و اسرائیل با لبنان به وجود خواهد آورد.
محسن جلیلوند با اشاره به این که؛ رویارویی لبنان و اسرائیل چندان دور از ذهن نیست به آفتاب یزد گفت: اصل دعوای اسرائیل و حزب الله به موضوع غزه مربوط است اما به دلیل مسائل متعددی که وجود دارد نمی‌توان وقوع یک جنگ گسترده بین اسرائیل و لبنان را کاملاً منتفی دانست.

وضعیت چین و روسیه از ادامه ی جنگ در غرب آسیا
محسن جلیلوند در بخش پایانی گفتگوی خود با آفتاب یزد اظهار داشت: در کنار سناریوهای چهارگانه
که در خلال همین گفتگو بدان اشاره شد باید توجه داشت که خوشحال‌ترین فرد از وقوع جنگ بین حماس و اسرائیل قطعاً پوتین بود چون همه ی نگاه‌ها از اوکراین را به غزه معطوف داشت.
در کنار این مسئله با توجه این که چینی‌ها از دو موضوع نگران بودند ـ صلح ابراهیم و کریدور هند ـ اروپا ـ وقوع این جنگ عملاً هم صلح ابراهیم را به تأخیر انداخت و هم کریدور هند ـ اروپا را برای مدتی از اجرایی شدن دور کرد.
وی اضافه می‌کند: اگرچه این اتفاقات به نفع چین روسیه و شاید چند کشور دیگر تمام شد ولی با این وجود نمی‌توان چین یا هرکشوری را در آغاز جنگ حماس و اسرائیل مقصر یا دخیل قلمداد کرد.