آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: به طور کلی مغز، حساس‌ترین عضو بدن انسان است. تمام حواس و حرکات انسان توسط مغز کنترل می‌شود و آسیب دیدن مغز می‌تواند روی عملکرد تمام اعضای بدن تاثیر منفی بگذارد. به خاطر همین است که بیماری‌ها و صدمات مغز از خطرناک‌ترین بیماری‌های بدن انسان به شمار می‌روند. مغز […]

آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: به طور کلی مغز، حساس‌ترین عضو بدن انسان است. تمام حواس و حرکات انسان توسط مغز کنترل می‌شود و آسیب دیدن مغز می‌تواند روی عملکرد تمام اعضای بدن تاثیر منفی بگذارد. به خاطر همین است که بیماری‌ها و صدمات مغز از خطرناک‌ترین بیماری‌های بدن انسان به شمار می‌روند. مغز در سر انسان و داخل جمجمه قرار گرفته و به همین دلیل مراقبت و نگهداری از سر بسیار مهم و حیاتی است. خونریزی مغزی یکی از خطرناک‌ترین صدمات مغزی بوده که می‌تواند عملکرد کلی بدن انسان را تحت تاثیر قرار دهد اما باید بدانید خونریزی مغزی تا حد زیادی قابل پیشگیری و درمان است. زمان در درمان حرف اول را می‌زند لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکترعلیرضا طبیب خوئی، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات و دکتر مجید کیهانی فرد، متخصص مغز و اعصاب گفتگو کرده است. دکتر طبیب خوئی در این باره می‌گوید: در داخل بافت مغز نیز مانند همه اعضای بدن، شریان‌هایی مسئول رساندن خون حاوی اکسیژن و وریدهایی مسئول خارج کردن خون استفاده شده توسط مغز هستند. ایجاد آسیب و پارگی در جدار این عروق سبب خروج خون به داخل مغز یا اطراف آن می‌شود و بسته به شدت و محل خونریزی، علائم و عوارض متفاوتی را ایجاد می‌کنند.
وی اظهار کرد: شایع‌ترین علت خونریزی مغزی، ضربه مغزی و علل دیگر آن پاره شدن آنوریسم‌ مغزی، کلافه‌های عروقی و تومور مغزی هستند.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: خونریزی مغزی ناشی از ضربه به سر انواع مختلفی دارد، خونریزی ناشی از آنوریسم‌ها معمولا در فضای زیر عنکبوتیه و خونریزی مربوط به کلافه‌های شریانی وریدی و خونریزی ناشی از تومورها هم اغلب داخل بافت مغز روی می‌دهند.

 

خونریزی مغزی خود ‌به‌ خودی معمولا در سنین بالا رخ می‌دهد
وی ابراز کرد: خونریزی مغزی خود ‌به ‌خودی معمولا در سنین بالای ۵۰ سال دیده شده و شایع‌ترین علت آن فشار خون کنترل نشده است. بیمارانی که فشار خون بالا دارند و درمان لازم برای کنترل آن را انجام نمی‌دهند عملا نه فقط قلب که بسیاری از اعضای بدن را در معرض خطر قرار می‌دهند و یکی از این اعضا مغز است.
دکتر طبیب خوئی ادامه داد: شریان‌های مغزی که مدت‌ها فشار خون بالا را تحمل می‌کنند به تدریج استقامت دیواره خود را از دست داده و در نهایت دچار پارگی و خونریزی می‌شوند که طبیعتا ناگهانی رخ می‌دهد. متاسفانه این خونریزی مغزی در اکثر موارد در نواحی عمقی و حساس مغز رخ می‌دهد و عوارض قابل توجهی را بر جا می‌گذارد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اشاره کرد: پس از فشار خون بالا علل دیگر اهمیت کمتری دارند ولی می‌توانند علت بروز خونریزی مغزی باشند عبارتند از افزایش سن به بالای ۷۰ سال و آسیب پذیری عروق، مصرف داروهای ضدانعقاد، اعتیاد به داروهای محرک و روان‌گردان، مصرف الکل و نارسایی کلیوی و کبدی.
وی گفت: داروهای ضدانعقاد باعث می‌شوند کوچکترین ضعف و آسیب در جدار رگ‌ها به خونریزی وسیعی منجر شود زیرا قدرت انعقادی انعقادی بدن از بین رفته است. داروهای روان‌گردان سبب آسیب پذیری جدار رگ‌ها و بالا رفتن شدید فشار خون می‌شوند و نارسایی کلیوی و کبدی هم عملکرد عناصر انعقادی خون را مختل می‌کنند.
دکتر طبیب خوئی گفت: سردرد ناگهانی و شدید علامتی است که بیمار مبتلا به خونریزی مغزی در ابتدا احساس می‌کند و این همان زمانی است که رگ معیوبی پاره شده و خونریزی اتفاق می‌افتد و معمولا با تهوع و استفراغ همراه است؛ اما با ادامه یافتن خونریزی، علائم دیگری مانند ضعف در دست‌ها و پاهای یک طرف، تشنج، بی‌حسی یک طرف بدن، اختلال در بینایی، اختلال تکلم و در نهایت کاهش سطح هوشیاری ممکن است بروز پیدا کند که بستگی به شدت و محل خونریزی دارد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: اقدامات اولیه در صورت بروز علائم خونریزی مغزی بدین صورت است که در مورد بیمار هوشیار که دچار سردرد ناگهانی شدید شده بهتر است در اولین فرصت توسط اطرافیان به مرکز درمانی برده شود. در صورت بروز تشنج شاید مهمترین نکته این باشد که مضطرب نشوید، نترسید و خونسردی خود را حفظ کنید؛ از فرد دیگری برای اطلاع به اورژانس کمک بگیرید؛ فرد مبتلا را به پهلو بچرخانید تا ترشحات دهان وی خارج شود تا باعث انسداد راه هوایی او نگردد؛ عینک و دندان مصنوعی وی را بردارید و مراقب باشید اجسام اطراف باعث آسیب به سر و اندام‌های فرد در حالی که حرکات شدید دارند، نشوند.
وی افزود: ممانعت از حرکات اندام‌ها با ایجاد فشار شدید روی آنها بی‌فایده و حتی مضر است و اینکه از خوراندن هر نوع مواد غذایی یا آب و حتی دارو به وی خودداری کنید چون ممکن است باعث وارد شدن آنها به مجاری هوایی و خفگی بیمار شود.
دکتر طبیب خوئی تصریح کرد: با رسیدن بیمار مبتلا به خونریزی مغزی به اورژانس بیمارستان، اولین بررسی بعد از اقدامات اولیه، انجام سی تی اسکن خواهد بود و اگر تشخیص خونریزی مغزی تایید شد که درمان‌های لازم آغاز می‌شود و اگر اینطور نبود احتمالا بررسی‌های دیگر مثل‌ام آر آی، آنژیوگرافی و اسکن‌های تخصصی دیگر برای بررسی علل دیگر علائم بیمار انجام می‌گردد تا سایر علل کشف شوند.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات بیان کرد: در صورتی که حجم خونریزی مغزی زیاد نباشد معمولا انجام جراحی برای تخلیه آن کمکی نمی‌کند. آنچه در این بیماران کمک‌کننده است کنترل فشار خون بالا، کنترل قند خون، انتقال به‌ای سی یو، تجویز داروهای مختلف از جمله ضدتشنج، اقدامات پیشگیرانه از ایجاد آمبولی، کنترل مجدد بیمار از جهت بیشتر نشدن حجم خونریزی و انجام سایر درمان‌های حمایتی از بیمار است.
وی افزود: در این جریان ممکن است عوارض مختلفی که معمولا ثانویه و مربوط به بستری طولانی بیماران در‌ای سی یو
و سن بالا و بیماری‌های زمینه‌ای متعدد آنها است مانند عفونت ریوی، لخته در پاها، آمبولی ریه، نارسایی کلیوی و کبدی، رخ دهد.
دکتر طبیب خوئی متذکر شد: هر کدام از این عوارض به سخت‌تر شدن روند درمان خونریزی مغزی می‌انجامد و ممکن است حتی سبب شکست درمان گردد اما در مجموع بیمارانی که حجم خونریزی کم و سطح هوشیاری خوبی داشته باشند شانس بسیار بالاتری برای بهبود دارند و علیرغم عوارض محتمل در ‌ای سی یو ممکن است درمان شده و از این خطرات نجات یابند.این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات خاطرنشان کرد: طیف دیگر از بیماران هم حجم خونریزی مغزی بسیار زیادی دارند و سن بالای آنها و هوشیاری پایین در واقع اقدام درمانی جراحی را بی‌فایده می‌سازد. جراحی تخلیه خونریزی حجیم این بیماران با توجه به اینکه آسیب مغزی شدیدی در اثر خونریزی اتفاق افتاده ممکن است به تشدید این آسیب و اضافه شدن عوارض جراحی به مشکلات مریض ختم شده و کاملا بی‌اثر و حتی مضر گردد.
وی افزود: مشابه آن هم مواردی هستند که محل خونریزی در ساقه مغز یا نواحی حساس دیگری است که در حال حاضر، امکان تخلیه خون بدون آسیب بیشتر بافت نرمال وجود ندارد.دکتر طبیب خوئی یادآور شد: بیمارانی کاندید ای جراحی خونریزی خود‌به‌خودی مغزی می‌شوند که حجم خونریزی قابل توجه باشد اما از سوی دیگر با در نظر گرفتن سطح هوشیاری و شرایط بالینی بیمار، جراحی به سود وی بوده و سبب تشدید آسیب مغزی نشود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: در جراحی خونریزی مغزی قسمتی از جمجمه که نزدیک محل ضایعه است باز شده و با در نظر گرفتن کمترین میزان آسیب ممکن، حجمی از خونریزی که با اثر فشاری روی بافت مغزی خطرناک است، تخلیه می‌گردد.
وی اضافه کرد: روش‌های دیگری هم برای تخلیه خونریزی مغزی در موارد نه چندان شایعی مثل تخلیه خون با آندوسکوپ یا با کمک استریوتاکسی، استفاده می‌شود. دکتر طبیب خوئی گفت: گاهی حجم خونریزی مغزی زیاد نیست و نیازی به تخلیه ندارد اما محل آن جایی است که با انسداد مسیر جریان مایع مغزی نخاعی سبب تجمع این مایع و هیدروسفالی می‌شود. در این صورت لوله‌ای باریک داخل بطن‌های مغزی قرار داده می‌شود که یا به صورت موقت مایع را به بیرون از جمجمه تخلیه می‌کند یا به صورت دائم به شکل شنت مغزی می‌گردد تا مایع را داخل شکم یا فضای دیگری در بدن تخلیه نماید.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات هشدار داد: عوارض خونریزی مغزی از شایع‌ترین و مهمترین دلایل فوت بیماران و ناتوانی آنها است. اینکه خونریزی معمولا در نواحی عمقی مغز رخ می‌دهد علت مهمی در ایجاد عوارض طولانی مدت در فرد مبتلا است. ضعف و فلجی در اندام ها، اختلال تکلم، اختلال بینایی، تشنج و حتی هوشیاری پایین ممکن است با درمان‌های جراحی یا غیرجراحی با بهبودی کامل برطرف گردند و یا علائم فقط تا حدودی بهتر شوند یا اصلا هیچ بهبودی به دست نیاید.
وی اضافه کرد: گرچه فاکتورهایی برای پیش‌بینی اینکه بیمار چقدر بهتر می‌شود وجود دارد؛ مثل سطح هوشیاری، سن، بیماری‌های همزمان و محل خونریزی، اما هیچ کس نمی‌تواند به طور دقیق و مطمئن در این مورد نظر دهد. بروز علائم مثبت در بیمار در هفته‌های اول نشانه خوبی از ادامه این روند و نتیجه نهایی بهتر است.
دکتر طبیب خوئی ابراز داشت: جراحی خونریزی مغزی هم ممکن است مثل سایر عمل‌های جراحی عارضه دار شود. عفونت در مغز، ادامه خونریزی علیرغم تخلیه خون اولیه و تشنج از جمله این عوارض هستند. این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات بیان کرد: خونریزی خود ‌به ‌خودی مغزی در کودکان، اتفاق نادری است زیرا فشار خون بالا و ضعف و آسیب جدار رگ‌ها در کودکان نادر است. جدا از علائم، مراقبت‌های لازم در زمان خونریزی، بررسی‌های اولیه و درمان که مشابه بالغین خواهد بود، معمولا در کودکان لازم است بررسی بیشتر و دقیق‌تری انجام شود تا علت زمینه‌ای خونریزی کشف و درمان شود.
وی گفت: عدم تشخیص و درمان اولیه به معنی وجود خطر تکرار خونریزی مغزی در کودک است و ممکن است این تکرار سبب تشدید عوارض گردد و جبران‌ناپذیر باشد.

بسیاری از بیمارانی که مبتلا به خونریزی مغزی هستند
در ادامه نیز دکتر کیهانی فرد در اینباره خاطرنشان کرد: خونریزی مغزی نوعی سکته مغزی است که بر اثر پارگی شریان مغزی پیش می‌آید و بافت‌های اطراف مغز را می‌گیرد، این شرایط می‌تواند باعث مرگ سلول‌های مغزی شود.
وی ادامه داد: خونریزی معمولاً در داخل و اطراف مغز اتفاق می‌افتد. این بیماری به دلایل متعددی اتفاق می‌افتد از قبیل فشارخون بالا، ضعیف بودن عروق که موجب نشت خون می‌شود، ضربات روحی و مصرف مواد مخدر.
این جراح مغز و اعصاب مطرح کرد: بسیاری از بیمارانی که دچار خونریزی مغزی می‌شوند دارای علائم سکته مانند احساس ضعف در کنار بدن، اختلال در تکلم و احساس لمس شدگی نیز هستند. عدم توانایی در انجام فعالیت‌های روزمره از قبیل مشکل در راه رفتن و زمین خوردن نیز از دیگر علائم آن می‌تواند باشد. دکتر کیهانی فرد متذکر شد: حدود ۱۳ درصد از سکته‌‌ها مربوط به خونریزی یا به دلیل خونریزی مغزی است و بر اساس نقطه محل خونریزی در مغز نامگذاری می‌شود. به‌ طور کلی زمانی که خونریزی در داخل جمجمه باشد که خونریزی داخل مغزی گفته می‌شود. خونریزی همچنین می‌تواند بین پوشش مغز و بافت مغزی باشد که خونریزی ساب‌ آراکنوئید (زیرعنکبوتیه) نامیده می‌شود.
وی بیان کرد: آنچه حائز اهمیت است تشخیص خونریزی است که در خود مغز اتفاق می‌افتد و ممکن است بدون سردرد باشد و مغز متوجه هیچ‌گونه اختلالی نشود. درصورتی‌که لایه مننژیت بسیار حساس بوده و در صورت بروز خونریزی، علائمی از قبیل سردرد شدید و ناگهانی آشکار می‌گردد. این جراح مغز و اعصاب توضیح داد: زمانی که بر اثر یک تروما خونریزی مغزی اتفاق می‌افتد این خونریزی بر روی بافت‌های اطراف پخش شده و تورم ایجاد می‌شود که به آن در اصطلاح ادم گفته می‌شود، خون جمع شده در یک توده به نام هماتوم جمع می‌شوند.وی افزود: هماتوم خونرسانی به سلول‌های مغزی را مختل و سلول‌ها بدون اکسیژن و مواد غذایی می‌میرند، از زمان شروع خونریزی تا مرگ سلول‌ها و آسیب به مغز چند ساعت بیشتر طول نمی‌کشد، این یک زمان طلایی برای بیمار است که اگر به موقع به پزشک ارجاع داده شود می‌توان جلوی عوارض بد ناشی از مرگ سلول‌ها را گرفت ولی اگر به موقع اقدام نشود ممکن است حتی جان بیمار را تهدید کند.دکتر کیهانی فرد اظهار کرد: برخی از دلایلی که باعث بروز خونریزی مغزی می‌شود عبارتند از ضربه مغزی، فشار خون بالا، آنوریسم مغزی، ناهنجاری شریانی، آنژیوپاتی آملوئید، بیماری کبد و تومور مغزی است.
این جراح مغز و اعصاب اضافه کرد: ضربه مغزی یکی از شایع‌ترین دلایلی است که در جوانان و افراد زیر ۵۰ سال باعث خونریزی در مغز می‌شود.
وی ادامه داد: یکی از دلایل عمده خونریزی مغزی، مربوط به فشارخون بالا است. فشار خون بالا در صورتی که درمان نشود در طول زمان باعث ضعیف شدن دیواره رگ‌ها می‌شود و در نتیجه احتمال آسیب به رگ و خونریزی هست. دکتر کیهانی فرد بیان کرد که آنوریسم مغزی به حالتی گفته می‌شود که در آن دیواره رگ‌ها به شکل بادکنکی، متورم می‌شود، این تورم که بی‌شباهت به دانه‌های انگور نیست در صورتی که پاره شوند بیمار دچار خونریزی در مغز می‌شود.این جراح مغز و اعصاب افزود: آنوریسم اغلب بدون علامت است ولی پارگی آن با علائمی مانند سردرد ناگهانی و شدید، تهوع و استفراغ و از حال رفتن و بیهوش شدن رخ می‌دهد.وی متذکر شد: علت بیماری ناهنجاری شریانی هنوز مشخص نیست ولی ممکن است در هنگام تولد با نوزاد بروز کند ولی تا زمانی که دچار پارگی نشود علائمی بروز نمی‌دهد، در آن رگ‌ها به حالت پیچیده در هم و به صورت بدفرم و بدشکل قرار می‌گیرند. پارگی شریان‌های بدفرم یکی دیگر از عواملی است که باعث خونریزی مغزی می‌شود.
دکتر کیهانی فرد توضیح داد که آنژیوپاتی آملوئید وضعیتی است که در آن پروتئین به شکل قطعاتی در رگ‌ها انباشته می‌شود، این حالت با افزایش فشار خون و پیری تشدید می‌شود و در اصل یک ناهنجاری رگ‌های خونی است.
این جراح مغز و اعصاب گفت: وضعیت آنژیوپاتی آملوئید ممکن است خونریزی‌های کوچکی را ایجاد کند که فرد متوجه آن نشود و علائمی جندانی نداشته باشد ولی درنهایت ممکن است منجر به یک خونریزی بزرگتر شود.
وی خاطرنشان کرد: بیماری‌های کبد با شدت گرفتن به طور کلی با افزایش احتمال خونریزی مغز همراه است و همچنین وجود تومور در مغز می‌تواند باعث خونریزی مغزی شود.دکتر کیهانی فرد در پاسخ به این پرسش که ” خونریزی مغزی چه علائمی دارد “، گفت: سردرد نمی‌تواند همیشه دلیل خونریزی مغزی باشد. علائم خونریزی بر اساس محلی که در آن خونریزی رخ داده است می‌تواند متفاوت باشد به طور مثال درصورتی‌ که خونریزی در قسمتی از مغز باشد که مسئولیت بینایی را بر عهده دارد منجر به مشکلات بینایی می‌گردد. اختلال در هماهنگی و تعادل، ضعف و لمس شدگی در اطراف بدن، صرع ناگهانی نیز از دیگر علائم هستند. این جراح مغز و اعصاب اضافه کرد: از آنجا که مسئولیت تکلم بر عهده قسمت چپ مغز است لذا خونریزی در این قسمت موجب اختلال در تکلم می‌شود.وی تشریح کرد: اگر خونریزی در قسمت پایین مغز باشد که بیشتر فعالیت‌های غیر ارادی بدن توسط آن تنظیم می‌گردد فرد را دچار حالت کما می‌کند. علاوه بر این ممکن است برخی علائم خونریزی مغزی به‌صورت سریع و ناگهانی باشد. دکتر کیهانی فرد ادامه داد که ممکن است بعضی از علائم خونریزی مغزی هم به‌ مرور زمان ظاهر گردد، علائم این عارضه ممکن است به تدریج یا ناگهانی باشند، ممکن است به سمت بدتر شدن پیش بروند یا ناگهانی و به صورت بسیار شدید، رخ دهند.
این جراح مغز و اعصاب عنوان کرد: علائم خونریزی مغزی در افراد مختلف، متفاوت است و ممکن است برخی و یا تمامی این علایم برای فرد پیش بیاید.
وی متذکر شد: برخی علائم خونریزی مغزی شرایط اورژانسی خواهد بود و باید سریعا با اورژانس تماس گرفته شود این علایم عبارتند از سردرد شدید ناگهانی، تشنج در صورتی که قبلا سابقه آن وجود نداشته باشد، ضعف و بی‌حسی در دست یا پا، تهوع و یا استفراغ، دوبینی، کاهش هوشیاری و یا بی‌حالی، سوزن سوزن شدن و یا گز گز در بدن، مشکلات گفتاری، مشکل در بلع، اشکال در خواندن یا نوشتن، مشکلات حرکتی مانند لرزش دست،
عدم تعادل و عدم هماهنگی، از دست دادن هوشیاری،احساس بو و یا طعم غیر طبیعی است.
دکتر کیهانی فرد در پاسخ به این پرسش که ” خونریزی مغزی چگونه تشخیص داده می‌شود “، بیان کرد: اگر هرگونه علائم مشکوک به سکته در فرد موجود باشد، آزمایش‌‌ها برای تشخیص بلافاصله باید انجام شود. نشانه‌های آسیب مغزی، اختلال در تکلم و بی‌حسی توسط این آزمایش‌ها مشخص می‌گردد.
این جراح مغز و اعصاب افزود: به‌طور کلی آزمایش‌های رادیولوژی از قبیل
سی‌ تی‌ اسکن و‌ام آرآی برای تشخیص خونریزی مغزی بسیار حائز اهمیت است زیرا این قبیل آزمایش‌ها محل خونریزی مغزی و ویژگی‌های مختلف آن را به‌ خوبی نمایان می‌کند. خونریزی چنانچه در قسمت داخلی و بیرونی مغز باشد توسط این آزمایش‌ها مشخص می‌شود و علاوه براین علت خونریزی نیز تشخیص داده می‌شود. آزمایش‌های بیشتر نیز برای تشخیص ناهنجاری عروق ارائه می‌گردد و برای تشخیص و درمان اقدام می‌شود.
وی اذعان داشت که بیمارانی که دارای خونریزی مغزی هستند باید تحت مراقبت پزشک باشند. درمان اولیه شامل پایدار کردن فشارخون و تنفس است. برای تأمین و پایدار کردن اکسیژن مغز و دیگر اندام از دستگاه وِنتیلاتور استفاده می‌شود. در برخی اوقات نظارت بر ضربان قلب، سطح اکسیژن خون و فشار داخل جمجمه باید به ‌صورت جدی صورت گیرد.
دکتر کیهانی فرد ادامه داد: پس از پایدار شدن شرایط بیمار تصمیم‌‌گیری برای عمل جراحی به‌ سرعت انجام می‌شود. تصمیم‌ گیری‌‌ها باید بر اساس موقعیت و اندازه خونریزی مغزی صورت بگیرد. خونریزی مغزی در برخی بیماران نیازی به عمل جراحی ندارد.
این جراح مغز و اعصاب افزود: داروهای مختلفی به‌منظور کاهش آماس ناحیه خونریزی، متعادل کردن فشارخون و کاهش خطر تشنج تجویز می‌گردد. اگر بیمار در حالت هوشیار باشد، داروهایی به‌منظور کاهش درد نیز تجویز می‌شود.
وی توضیح داد: بسیاری از بیمارانی که مبتلا به خونریزی مغزی هستند، بهبود می‌یابند. میزان بهبود اما در صورتی‌که خونریزی در قسمت مشخصی از مغز باشد و خونریزی ابتدایی بسیار زیاد باشد کاهش می‌یابد.
دکتر کیهانی فرد عنوان کرد: درصورتی‌ که بیمار با موفقیت مراحل خونریزی اولیه را پشت سر گذارد، بهبودی به‌مراتب بیشتر از بیماران دیگر به طول می‌انجامد. به‌مرور زمان شرایط بیمار از طریق توان‌ بخشی فیزیکی و گفتاردرمانی بهبود می‌یابد. برخی مشکلات اما از قبیل سردرد ممکن است پس از بهبود نیز همچنان باقی بماند.
این جراح مغز و اعصاب اظهار کرد: عوارض بعد از خونریزی مغزی دقیقا بسته به این است که خونریزی در کدام قسمت مغز و چه مقدار اتفاق افتاده باشد و مهمتر از آن اینکه چه زمانی بیمار به بیمارستان منتقل شده و چقدر زمان را از دست داده است.
وی متذکر شد: عوارض خونریزی مغزی در بسیاری از بیماران بهبود پیدا می‌کند ولی در برخی از بیماران ماندگار خواهد بود، عوارض احتمالی شامل سکته مغزی، از بین رفتن عملکرد مغز، عوارض جانبی دارو‌ها و حتی مرگ ممکن است رخ دهد و این موضوع بسته به میزان تورم و خونریزی ممکن است حتی در صورتی که بیمار سریعا به بیمارستان منتقل شده باشد هم رخ دهد.
دکتر کیهانی فرد اظهار کرد: عوارض بعد از خونریزی مغزی می‌تواند شامل خستگی، مشکلات بلع، اختلال در صحبت کردن،احساس درد و یا بی‌حسی در یک سمت بدن، ذات الریه، از دست دادن حافظه و اختلال عملکردی شناختی (اختلال در یادگیری، شناخت، حافظه، استدلال)، تورم روی مغز،تشنج، افسردگی و مشکلات عاطفی باشد.
این جراح مغز و اعصاب می‌گوید: خونریزی مغزی به این دلیل که بسیار وابسته به شرایط خاصی مانند فشار خون است می‌توان ریسک فاکتورهای آن را به حداقل رساند و برای این کار باید برخی موارد را در نظر بگیرید.
وی افزود: تقریبا ۸۰ درصد افرادی که با خونریزی مغزی مراجعه می‌کنند در سابقه پزشکی شان فشار خون بالا هست، کاری که می‌توانید انجام دهید این است که غذای سالم بخورید، نمک را در رژیم غذایی تان کم کنید، ورزش کنید، مشکلات اضطرابی تان را کاهش دهید و با روش‌های کنترل استرس آشنا شوید، اگر لازم است با دکتر مشورت کنید و از داروهای فشار خون کمک بگیرید. دکتر کیهانی فرد توصیه کرد: برای پیشگیری از بروز خونریزی مغزی با دقت رانندگی کنید، کمربندتان را ببندید و اگر موتورسوار هستید کلاه ایمنی را فراموش نکنید این جراح مغز و اعصاب ادامه داد: اگر دچار مشکلاتی مانند آنوریسم هستید حتما برای درمان آن اقدام کنید، روش‌های کمر تهاجمی این روزها برای درمان آنوریسم کار را بسیار راحت کرده است برای این روش‌ها با پزشک خویش مشورت کنید. وی افزود: اگر داروی خاصی مصرف می‌کنید مانند وارفارین (داروی ضد انعقاد) حتما تحت نظر دکترتان باشید و به صورت دوره‌ای برای کنترل سطح خون و شرایط به او مراجعه کنید و مواد مخدر مصرف نکنید زیرا احتمال خونریزی را افزایش می‌دهد. دکتر کیهانی فرد در پایان گفت: جنین کمتر از ۳۲ هفته به دلیل ضعیف بودن عروق شان بیشتر در معرض خونریزی مغزی هستند. از این‌ رو هيدروسفالى‌ بیشتر در کودکانی که در دوران اوایل جنینی هستند را دامن‌گیر می‌کند. هیدروسفالی در واقع به جمع شدن مایعی در اطراف مغز اطلاق می‌گردد. در صورت تشخیص به‌موقع با تجویز برخی داروها برای مادر، می‌توان از این شرایط حادتر پیشگیری کرد.