آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا: اعصاب جمجمه‌ای در داخل جمجمه، در قسمت زیرین مغز قرار دارند. آن‌ها از هسته‌های مغز شروع می‌شوند و مسیرهای مختلفی را طی می‌کنند تا به کنترل حواس و حرکت شما کمک کنند. جراحی زیبایی جمجمه که کرانیوپلاستی هم نام دارد، یک نوع جراحی است که برای برطرف کردن ناهنجاری‌های موجود […]

آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا: اعصاب جمجمه‌ای در داخل جمجمه، در قسمت زیرین مغز قرار دارند. آن‌ها از هسته‌های مغز شروع می‌شوند و مسیرهای مختلفی را طی می‌کنند تا به کنترل حواس و حرکت شما کمک کنند. جراحی زیبایی جمجمه که کرانیوپلاستی هم نام دارد، یک نوع جراحی است که برای برطرف کردن ناهنجاری‌های موجود در جمجمه طراحی شده است. در طول تاریخ از مواد مختلفی پزشکان جهت انجام کرانیوپلاستی بهره جستند. امروزه با پیشرفت علم پزشکی، مواد جدیدی در دسترس پزشکان قرار داده شده است که توسط جراحان مورد استفاده قرار می‌گیرد. هدف از انجام دادن این جراحی زیبایی، تغییر شکل دادن جمجمه و اصلاح ناهنجاری‌های موجود در جمجمه می‌باشد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکترعلیرضا طبیب خوئی، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات و دکتر محمد صمدیان، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات و دکتر علیرضاشیخی، جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات گفت‌وگو کرده است.
دکتر طبیب خوئی در این باره می‌گوید: استخوان سخت جمجمه محافظ قدرتمندی برای مغز افراد است که نقش مهمی هم در ظاهر فرد دارد.
وی بیان کرد: به طورکلی کرانیوپلاستی یک روش جراحی است که برای اصلاح نقص در استخوان جمجمه استفاده می‌شود. خونریزی مغزی در اثر عوامل مختلفی چون تصادف، زمین خوردن، سقوط از ارتفاع، ضربه‌های سنگین رخ می‌دهد و ممکن است استخوان جمجمه در طی این عارضه خرد شود. گاهی در اثر ضربه شدید چنان شکستگی در جمجمه ایجاد می‌شود که دیگر امکان استفاده از استخوان خرد شده وجود ندارد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ادامه داد: همچنین، ممکن است به دلیل بیماری‌هایی چون سکته مغزی یا تومور مغزی، مغز دچار تورم شده و به قسمت‌های دیگر فشار وارد کند و جراح تومور مغزی مجبور شود بخشی از استخوان جمجمه را برای رفع تورم بردارد که در این صورت استخوان جمجه دچار نقص و شکاف خواهد شد. این نقص ممکن است مادرزادی یا عارضه یک جراحی قبلی نیز باشد.

 کرانیوپلاستی نوعی جراحی پلاستیک و زیبایی است
وی عنوان کرد: ترمیم جمجمه یا کرانیوپلاستی نوعی جراحی پلاستیک و زیبایی است که در ناحیه جمجمه به منظور ترمیم آسیب دیدگی و نواقص آن انجام می‌شود. جراح مغز و اعصاب برای ترمیم نقص یا شکاف استخوان جمجمه ممکن است از پیوند استخوان از جاهای دیگر بدن یا از یک ماده مصنوعی مخصوص استفاده کند.
دکتر طبیب خوئی مطرح کرد: کرانیوپلاستی نه تنها ظاهر سر را بهبود می‌بخشد، بلکه فواید پزشکی دیگری نیز دارد. تقویت ناحیه مشکل دار، محافظت بسیار کامل‌تری برای مغز فراهم می‌کند. علاوه بر این، بیمارانی که دچار سردرد یا اختلالات عصبی هستند، ممکن است علائم آن‌ها پس از انجام جراحی ترمیم جمجمه، کاهش یابد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اظهار کرد: جراحی جمجمه انواع مختلفی دارد که با توجه به نوع عارضه و این که استخوان کدام بخش از سر جدا شود، انجام می‌شود.
وی تصریح کرد: برخی از مهمترین روش‌های انجام کرانیوپلاستی شامل پیوند استخوان اتولوگ، بازسازی آلوپلاستیک، کرانیوپلاستی کاهشی است.
دکتر طبیب خوئی افزود: در روش پیوند استخوان اتولوگ، از استخوان‌های خود بیمار برای رفع نقص‌های جمجمه استفاده می‌شود. با انجام این کار، خطر ابتلا به عفونت کاهش می‌یابد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ادامه داد: در روش بازسازی آلوپلاستیک، از مواد مصنوعی برای رفع نقص استخوان‌های جمجمه استفاده می‌شود. این مواد، محدودیت‌های استفاده از استخوان بیمار را ندارند.
وی گفت: جراحی کرانیوپلاستی کاهشی نیز برای بیمارانی کاربرد دارد که به صورت مادرزادی با رشد غیر طبیعی در ناحیه جمجمه مواجه شده اند. این نوع ناهنجاری می‌تواند در هر قسمت جمجمه ظاهر شود. برای رفع این مشکل، استخوان‌های اضافی توسط جراح برش داده می‌شود.
دکتر طبیب خوئی در پاسخ به این پرسش که «کرانیوپلاستی چه زمانی انجام می‌شود»، ابراز داشت: به طور کلی، در هر مشکل و بیماری مربوط به مغز که نیاز به عمل جراحی داشته باشد، ممکن است پس از جراحی در صورت صلاحدید پزشک، کرانیوپلاستی انجام شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اضافه کرد: به عنوان مثال، در خون ریزی مغزی، جراح مغز و اعصاب پس از آن که خون لخته شده را از مغز خارج می‌کند، ممکن است خرده استخوان‌ها را بردارد و ایمپلنت یا استخوان دیگری جایگزین کند تا مغز شکل طبیعی خود را حفظ کند و یا در تورم مغز، در صورت نیاز جراح پس از برداشتن تورم، در جراحی بعدی با ترمیم استخوان شکل طبیعی را در مغز ایجاد می‌کند.
وی اشاره کرد: برخی از بیماری‌ها و مشکلات دیگری که ممکن است پس از جراحی، نیاز به کرانیوپلاستی داشته باشند عبارتند از ترمیم شکستگی استخوان جمجمه، برداشتن لخته‌های خونی، برداشتن تومور مغزی، برداشتن قسمت‌های آسیب دیده مغز، تخلیه آبسه مغزی، ترمیم یا برداشتن آنوریسم مغزی، ترمیم پارگی غشای پوشش مغز، برطرف کردن ناهنجاری‌های شریانی وریدی مغز، قرار دادن دستگاه‌های مخصوص برای درمان ناهنجاری‌های حرکتی، جراحی صرع است.
دکتر طبیب خوئی تشریح کرد: در جراحی ترمیم جمجمه، در ابتدا جراح محل دقیق ضایعه را با استفاده از روش‌های تصویر برداری مانند سی تی اسکن یا
‌ام آر آی، تعیین می‌کند و یا همان مسیر برش قبلی را برش داده و لایه لایه مغز را
باز می‌کند و قسمتی که در آن استخوان‌های خرد شده وجود دارد را پاک‌سازی کرده و آن ناحیه را برای قرار گرفتن ایمپلنت و یا استخوان جایگزین آماده می‌کند. سپس، ایمپلنت را در محل انتخاب شده قرار داده و با ابزاری چون پیچ، تیتانیوم، سیم و نخ ثابت می‌کند.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ادامه داد: پس از جراحی، لایه‌های پوست را بر می‌گرداند و محل جراحی را بخیه می‌زند. کرانیوپلاستی با استفاده از موادی مانند ایمپلنت و استخوان انجام می‌شود.
وی ادامه داد: با پیشرفت دانش و فناوری در کرانیوپلاستی از مواد سنتتیک، ایمپلنت سه بعدی ساخته شده است و در صورتی که امکان ترمیم استخوان آسیب دیده در کرانیوپلاستی وجود داشته باشد، آن استخوان به صورت استریل شده در بانک استخوان نگهداری می‌شود و در زمان جراحی کرانیوپلاستی، به وسیله ماده مخصوصی دوباره پیوند داده می‌شود.
دکتر طبیب خوئی توضیح داد: همه جراحی‌ها دارای خطرات احتمالی هستند. کرانیوپلاستی نیز با این که مزایای زیادی برای زیبایی و عملکرد مغز دارد و یک روش جراحی نسبتا ساده به شمار می‌رود اما معمولا خطرات و ریسک‌هایی نیز به همراه دارد. با این وجود، در برخی موارد انجام این جراحی ضروری است.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات افزود: اگر این جراحی به درستی، در زمان مناسب و توسط یک پزشک ماهر انجام شود، نتایج خوبی به همراه خواهد داشت و تا حد زیادی احتمال بروز خطرات احتمالی آن کاهش می‌یابد.
وی متذکر شد: شایع‌ترین خطرات این جراحی ترمیمی جمجمه عبارتند از سکته، سردرد که با تزریق و یا مصرف قرص‌های آرام بخش که توسط پزشک تجویز می‌شود، تسکین می‌یابد، حالت تهوع و استفراغ، تشنج، تاری دید، تغییر در حس چشایی و بویایی، هیدروسفالی که شایع‌ترین عارضه جمجمه است، خطر عفونتی که نیاز به درمان آنتی بیوتیکی دارد و لخته شدن خون در پاها که ممکن است به سمت ریه‌ها رفته و موجب آمبولی ریه شود.
دکتر طبیب خوئی عنوان کرد: درد و تورم در محل زخم تا چند روز اول پس از جراحی ترمیمی جمجمه طبیعی است اما نباید بیش از اندازه طول بکشد یا با ترشح چرکی همراه باشد. تب و لرز نیز نشان دهنده عفونت محل زخم است.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: پس از جراحی ترمیم جمجمه، ممکن است بیمار با عوارضی چون حمله قلبی، عفونت‌های مجاری ادراری و ذات الریه نیز مواجه شود که ارتباط مستقیمی با این جراحی ندارند لذا بیمار در صورت داشتن هر یک از این عوارض باید حتما با پزشک خود صحبت کند.
وی تشریح کرد: پیش از انجام جراحی ترمیم جمجمه باید نکاتی را رعایت کنید که پزشک پیش از عمل این توصیه ‌ها را خواهد گفت به طور مثال مصرف هر نوع دارویی چه شیمیایی چه گیاهی، حتما باید با اجازه پزشک باشد و ممکن است پزشک از شما بخواهد مصرف برخی از داروها را پیش از جراحی قطع کنید، چرا که برخی از داروها روند بی‌هوشی را مختل کرده و برخی نیز خطر خون ریزی را افزایش می‌دهند.
دکتر طبیب خوئی ادامه داد: پیش از انجام جراحی ترمیم جمجمه ممکن است پزشک داروهایی تجویز کند که باید مدتی پیش از عمل جراحی مصرف کنید تا حین عمل مشکلی برای شما ایجاد نشود و خوردن خوراکی و نوشیدن آب در روز عمل جراحی ممنوع است و در صورت نیاز به مصرف دارو در روز جراحی، از مقدار بسیار کمی آب استفاده کنید.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ابراز داشت: پس از انجام عمل کرانیوپلاستی، معمولا بیمار به مدت ۵ تا ۷ روز در بیمارستان بستری شده و تحت نظر پزشک قرار می‌گیرد.
وی افزود: جراحی کرانیوتومی عمل دشوار و حساسی است و به همین دلیل، دوره بهبودی آن نسبت به دیگر جراحی‌ها طولانی‌تر بوده و بین ۱ تا ۲ ماه طول می‌کشد. دوره نقاهت به عواملی چون سن، شدت بیماری، سلامت عمومی و مشکلات عصبی بیمار بستگی دارد.
دکتر طبیب خوئی گفت: معمولا تا پنج روز پس از این جراحی محل شکاف ایجاد شده در سر، ورم داشته و با درد همراه است. در این مدت مصرف دارو و کمپرس یخ تا حدی از درد کم می‌کند. بخیه‌هایی که امروزه مورد استفاده قرار می‌گیرند معمولا از نوع قابل جذب هستند. در صورتی که از بخیه‌های غیر قابل جذب استفاده شود، باید پس از ۷ تا ۱۰ روز توسط پزشک کشیده شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات عنوان کرد: برخی از فعالیت‌ها و ورزش‌ها برای مدتی پس از جراحی جمجمه ممنوع می‌شوند. به طور مثال بیمار به مدت ۲ تا ۳ هفته اجازه رانندگی ندارد، بیمار به مدت ۲ تا ۳ روز پس از جراحی می‌تواند حمام کند، اما نباید سر خود را زیاد خیس کند. بیمار به مدت ۲ تا ۳ هفته پس از جراحی اجازه شنا کردن ندارد و از انجام فعالیت‌های پرخطر و ورزش‌های سنگین مانند دوچرخه سواری، وزنه برداری و ورزش‌های هوازی تا ۳ ماه پس از جراحی، پرهیز کند.
وی متذکر شد: برخی از مهم‌ترین نکاتی که بیمار باید پس از جراحی ترمیم جمجمه رعایت کند عبارتند از اینکه در چند روز پس از انجام جراحی ممکن است نیاز باشد که مایعات جمع شده در ناحیه زخم را تخلیه کرد که این کار باید توسط پزشک انجام شود. احساس خستگی تا چند هفته پس از جراحی طبیعی است. در این مدت بیمار باید به اندازه کافی استراحت کند و بیشتر بخوابد و موقعیت قرارگیری سر در هنگام خواب باید ۳۰ درجه بالاتر از بدن باشد.
دکتر طبیب خوئی اضافه کرد: محل زخم پس از جراحی ترمیم جمجمه تا بهبودی کامل و کشیدن بخیه باید کاملا تمیز نگه داشته شود. برای این منظور، همیشه باید سر بیمار خشک بوده و پانسمان آن هر دو روز یک بار، تعویض شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات توصیه کرد: این جراحی محدودیتی در رژیم غذایی ایجاد نمی‌کند؛ اما در صورتی که بیمار دچار شکم درد است، از خوردن غذاهای چرب خودداری نماید.
وی اشاره کرد یکی از شایع‌ترین مشکلات بیماران پس از انجام عمل جراحی ترمیم جمجمه، اختلال در عملکرد طبیعی روده و مثانه است. برای پیشگیری از یبوست و اسهال، بیمار باید خوراکی‌ها و مکمل‌های حاوی فیبر را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهد و در صورت بروز یبوست طولانی‌مدت، حتما با پزشک مشورت کرده و از داروهای ملین استفاده کند.
دکتر طبیب خوئی افزود: پس از انجام این عمل بیمار باید از چرخاندن سریع و بیش از اندازه سر اجتناب کند، چرا که موجب سرگیجه و سردرد می‌شود و داروهای ضد تشنج، مسکن و آنتی بیوتیک باید سر وقت مصرف شوند و به هیچ عنوان نباید بدون اجازه پزشک قطع شوند و بیمار باید شدت عطسه‌ها و سرفه‌های خود را کنترل کند تا به جمجمه فشار وارد نشود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات ادامه داد: در دوران نقاهت بیمار باید از بلند کردن اجسام سنگین خودداری کند و پیاده روی نیز به جریان گردش خون کمک کرده و بهبودی را تسریع می‌بخشد.
وی توضیح داد: وقتی استخوان جمجمه به قدری خرد شده که دیگر امکان استفاده از آن نیست یا به هر دلیلی مجبور به برداشتن استخوان جمجمه شوند، راه‌های مختلفی برای جایگزینی استخوان برداشته شده وجود دارد.
دکتر طبیب خوئی اضافه کرد: ماده‌ای به نام سیمان استخوانی را می‌توان فرم داده و در محل مورد نظر قرار داد. راه دیگر استفاده از پروتزهایی از جنس فلز تیتانیوم است که تا پایان عمر در بدن فرد باقی می‌ماند.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات تصریح کرد: امروزه برای بازسازی مناطقی از جمجمه مثل بالای چشم‌ها که از نظر ظاهری بسیار مهم هستند، از جمجمه فرد اسکن تهیه شده و به کمک نرم‌افزار قسمت ناقص جمجمه به صورت سه بعدی بازسازی می‌گردد. از این شکل سه بعدی برای ساخت قطعه‌ای شبیه به قطعه استخوانی از دست رفته، استفاده می‌شود. سپس آن قطعه در عمل جراحی کرانیوپلاستی روی سر بیمار قرار می‌گیرد.
وی متذکر شد: مواد مورد استفاده در کرانیوپلاستی و ایمپلنتی که جایگزین استخوان خرد شده می‌شود، باید دارای ویژگی‌هایی باشد که عبارتند از اینکه در برابر عفونت مقاوم باشد، مقاومت خوبی در مجاورت با گرما داشته باشد، با نوع نقص موجود در جمجمه متناسب باشد و… در دسترس باشد.
دکتر طبیب خوئی بیان کرد: از مواد مختلفی جهت انجام این عمل استفاده می‌شود. امروزه با پیشرفت فناوری پزشکی مواد بهتری تولید شده که دارای عوارض کمتری هستند. در حال حاضر متداول‌ترین مواد مورد استفاده در عمل جراحی ترمیم جمجمه، مش تیتانیوم، محصولات دارای کلسیم فسفات و متاکریلات متیل هستند.

 کرانیوپلاستی جزو جراحی‌های سنگین محسوب می‌شود
در ادامه نیز دکتر صمدیان در اینباره خاطرنشان کرد: کرانیوپلاستی به معنای جراحی ترمیمی نقایص استخوان‌های جمجمه است که ناشی از جراحی‌های قبلی یا تصادف هستند.
وی بیان کرد: روش‌های متعددی برای کرانیوپلاستی وجود دارند که اکثراً شامل باز کردن پوست سر و ترمیم قوس طبیعی استخوان‌های جمجمه به طور طبیعی یا با استفاده از پروتز می‌باشد. همچنین می‌توان از کرانیوپلاستی برای اصلاح شکل جمجمه در موارد نقایص و ناهنجاری‌های مادرزادی نیز بهره برد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: کرانیوپلاستی یکی از روش‌های پیچیده جراحی مغز و اعصاب برای ترمیم و اصلاح نقایص استخوانی جمجمه می‌باشد. دلیل نقایص شامل موارد مادرزادی، آسیب‌های تروماتیک، ضربه مغزی و یا جراحی قبلی سر می‌باشد.
وی گفت: کرانیوپلاستی نه تنها منجر به اصلاح و بهبود شکل سر می‌شود بلکه از نظر طبی نیز فضای مغزی را باز کرده و فشار را از روی مغز بر می‌دارد.
دکتر صمدیان اذعان داشت: کرانیوپلاستی جمجمه به عنوان یکی از قدیم‌ترین روش‌های جراحی می‌باشد که طی ۷ هزار سال دستخوش تغییرات بسیاری شده است.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اذعان داشت: در حقیقت کرانیوپلاستی در عین حال که یک جراحی مغز و اعصاب سنگین برای ترمیم و اصلاح فضای جمجمه و استخوان‌های سر محسوب می‌شود، به عنوان یک جراحی زیبایی نیز دسته‌بندی می‌شود.
وی عنوان کرد: امروز به دلیل استفاده از مواد و ابزارهای پیشرفته، ایمنی کرانیوپلاستی جمجمه به میزان بسیار زیادی بالا بوده و نتایج بسیار درخشانی حتی در عملکردهای روانشناختی و اجتماعی افراد بعد از ترمیم جمجمه
(تا حدی هم به خاطر بهبود ظاهر) مشاهده می‌شود.
دکتر صمدیان اظهار کرد: امروزه متاسفانه با رواج جراحی‌های ترمیمی و پلاستیک زیبایی، کرانیوپلاستی به عنوان جراحی زیبایی جمجمه مطرح شده است. به دلیل حساسیت کرانیوپلاستی و مجاورت آن با مغز، تنها زمانی جراحی زیبایی جمجمه انجام می‌شود که فرد قبلاً به دلایلی دچار نقایص و یا ضایعات استخوان جمجمه شده باشد.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات توضیح داد: عمل جراحی کرانیوپلاستی روشی باستانی است که ردپای آن به اهرام مصر نیز می‌رسد. امروزه عمل جراحی کرانیوپلاستی با استفاده از روش‌های جراحی میکروسکوپی با برداشتن ۳ یا ۵ لایه پوست سر آغاز شده و پس از ترمیم استخوان یا کارگزاری ایمپلنت، مجدداً پوست سر بسته می‌شود.
وی افزود: در کرانیوپلاستی، در کنار تجهیزات رایج جراحی مغز و اعصاب برخی امکانات اضافی نیز لازم است به کار روند. تجهیزات اختصاصی کرانیوپلاستی عبارتند از مش (توری) یا صفحه تیتانیوم، سیمان استخوانی (به شکل مایع است)، ایمپلنت از جنس مواد زیستی (بایومتریال) که با کامپیوتر برای جمجمه بیمار پرینت سه بعدی شده است.
دکتر صمدیان مطرح کرد: متاسفانه، برخی افراد به اشتباه تصور می‌کنند کرانیوپلاستی و جراحی زیبایی جمجمه جزو جراحی‌های عادی و روتین هستند. در حالی که ترمیم جمجمه فرآیندی کاملاً طبی، تخصصی و پیشرفته می‌باشد که لزوم و اجرای آن را جراح مغز و اعصاب مشخص می‌نماید.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اذعان داشت: استخوان جمجمه از محکم‌ترین ساختارهای بدنی محسوب می‌شود. چگالی و تراکم استخوان‌های جمجمه زیاد بوده و در نتیجه ممکن است مدت زمان بیشتری نسبت به باقی بدن برای ترمیم زمان لازم باشد به طور متوسط حدود ۲ الی۳ ماه زمان برای جوش خوردن استخوان جمجمه بعد از کرانیوپلاستی لازم است گاه در سنین بالاتر به ۶ ماه نیز ممکن است برسد.
وی متذکر شد: کرانیوپلاستی یک جراحی سنگین مغز و اعصاب است لذا به همین دلیل افراد پس از جراحی ممکن است دچار عوارض شوند که شامل احساس خستگی در دوره نقاهت، نیاز به استراحت به ویژه بعد از ظهرها، سردردهای گذرا به ویژه در محدوده تحت جراحی، تب، ورم و التهاب در محل زخم، نشت مایع از محل زخم، عفونت در محل بخیه است.
دکتر صمدیان گفت: با توجه به اینکه کرانیوپلاستی جزو جراحی‌های سنگین محسوب می‌شود، بنابراین لازم است مراقبت‌های خاصی بعد از عمل کرانیوپلاستی برای بهبود سریعتر صورت گیرند که عبارتند از افزایش زمان استراحت روزانه به ویژه عصرها، عدم انجام فعالیت مستلزم جابجایی زیاد سر، جابجا نکردن بارهای سنگین، عدم فعالیت بدنی سنگین، مراجعه به دکتر ۳ الی۴ هفته بعد از جراحی برای کشیدن بخیه، عدم دستکاری محل زخم و بخیه و اجتناب از رانندگی تا زمان اجازه دکتر است.

 عمل کرانیوتومی به طور متوسط ​​۵ ساعت طول می‌کشد
در ادامه نیز دکتر شیخی در این باره ابراز داشت: کرانیوتومی جراحی است که در آن قسمتی از استخوان جمجمه برای عمل بر روی قسمت‌هایی از مغز برداشته می‌شود و سپس آن قسمت دوباره داخل آن قرار می‌گیرد.
وی بیان کرد: جراحی کرانیوتومی ممکن است برای برداشتن تومورهای مغزی، ترمیم آنوریسم مغزی، اصلاح شکستگی‌های جمجمه، کاهش فشار داخل جمجمه و حذف لخته‌ها از مغز، به عنوان‌مثال در صورت سکته مغزی،
توصیه شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اظهار کرد: کرانیوتومی ممکن است روشی باشد که در برخی شرایط که شامل تشخیص، حذف یا درمان تومورهای مغزی، گیره یا ترمیم آنوریسم مغزی، ازبین‌بردن خون یا لخته‌های خون از رگ خونی پاره شده، حذف ناهنجاری شریانی وریدی، تخلیه آبسه مغز، ترمیم شکستگی‌های جمجمه، ترمیم پارگی در غشایی که مغز را می‌پوشاند، نشان داده می‌شود. وی افزود: فشار داخل جمجمه را با برداشتن نواحی آسیب دیده یا متورم مغز که ممکن است در اثر آسیب تروماتیک یا سکته ایجاد شود، کاهش دهید و درمان صرع، هیدروسفالی نیز با این روش صورت می‌گیرد و همچنین ممکن است دلایل دیگری وجود داشته باشد که ممکن است پزشک شما کرانیوتومی را توصیه کند.
دکتر شیخی عنوان کرد: کرانیوتومی را می‌توان با چندین ابزار انجام داد که به جراح کمک می‌کند تا ناحیه مغز را ببیند که شامل ذره‌بین، میکروسکوپ، دوربین‌های با وضوح بالا یا آندوسکوپ است.
وی افزود: برای برخی از روش‌های کرانیوتومی، پزشکان از ام‌آرآی یا سی‌تی‌اسکن استفاده می‌کنند. این تصویر کمک می‌کند تا پزشک به محل دقیق مغزی که باید تحت درمان قرار گیرد هدایت شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات مطرح کرد: کرانیوتومی معمولاً بسته به شرایط شما نیاز به بستری شدن در بیمارستان ۳ تا ۷ روز یا بیشتر دارد. روش‌ها ممکن است بسته به شرایط شما و عملکرد پزشک شما متفاوت باشد اما اغلب این مراحل را دنبال می‌کنند که عبارتند از اینکه جراح ممکن است از چندین نوع برش بسته به ناحیه آسیب‌دیده مغز استفاده کند. اگر از آندوسکوپ استفاده شود، برش‌ها می‌توانند کوچک‌تر باشند. سر شما توسط یک تکیه‌گاه سر در جای خود ثابت می‌شود که در پایان عمل جراحی برداشته می‌شود.
وی افزود: جراح ممکن است از یک مته پزشکی برای ایجاد سوراخ در جمجمه و یک اره مخصوص برای برش دقیق استخوان استفاده کند. فلپ استخوانی برداشته شده و کنار گذاشته می‌شود.
دکتر شیخی ادامه داد: جراح پوشش بیرونی مغز را مستقیماً زیر استخوان (دورا ماتر) جدا می‌کند و با احتیاط آن را جدا می‌کند تا مغز نمایان شود. پس از جراحی مغز، جراح فلپ استخوان را جایگزین می‌کند و آن را با صفحات و پیچ‌های کوچک تیتانیومی به استخوان اطراف متصل می‌کند.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات اضافه کرد که اگر بخشی از استخوان جمجمه برداشته شود و بلافاصله جایگزین نشود، به آن کرانیکتومی می‌گویند. این کار در صورتی انجام می‌شود که احتمال تورم بعد از جراحی مغز وجود داشته باشد یا اینکه فلپ استخوان جمجمه به دلایل دیگر قابل تعویض نباشد.
وی تشریح کرد: هر جراحی می‌تواند عوارضی داشته باشد. خطر جراحی مغز به مکان خاصی در مغز که عمل بر آن تاثیر می‌گذارد، بستگی دارد. به‌عنوان‌مثال، اگر ناحیه‌ای از مغز که گفتار را کنترل می‌کند تحت عمل جراحی قرار گیرد، گفتار می‌تواند تحت‌تأثیر قرار گیرد.
دکتر شیخی ادامه داد: برخی از عوارض عمومی‌تر این عمل عبارت‌اند از عفونت؛ خونریزی؛ لخته خون؛ پنومونی؛ فشارخون ناپایدار؛ تشنج؛ ضعف عضلانی؛ تورم مغز؛ نشت مایع مغزی نخاعی؛ خطرات بیهوشی عمومی، مشکلات حافظه؛ مشکل در صحبت‌کردن؛ مشکلات تعادل است.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات تصریح کرد: بسته به شرایط سلامتی خاص ممکن است خطرات دیگری نیز این روش وجود داشته باشد؛ بنابراین، اگر پس از جراحی ترمیم جمجمه علائمی مانند تب، لرز، تغییر در بینایی، خواب‌آلودگی بیش از حد، آشفتگی ذهنی، ضعف در بازوها یا پاها، سرگیجه، مشکل در تنفس، درد قفسه سینه را تجربه کردید، باید دراسرع‌وقت به پزشک مراجعه کنید.
وی بیان کرد: برای جراحی کرانیوتومی اگر باردارید یا فکر می‌کنید باردار هستید، به پزشک خود اطلاع دهید و اگر به هر دارو، لاتکس، نوارچسب و داروهای بیهوشی، موضعی یا عمومی حساسیت یا حساسیت دارید، به پزشک خود اطلاع دهید و تمام داروها و مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید باید به پزشک اطلاع
داده شوند.
دکتر شیخی اضافه کرد: اگر سابقه اختلالات خونریزی دارید یا اگر از داروهای ضدانعقاد، آسپرین یا سایر داروهایی که بر لخته شدن خون تأثیر می‌گذارد استفاده می‌کنید، به پزشک خود اطلاع دهید. ممکن است لازم باشد که آن‌ها را قبل از عمل متوقف کنید و اگر سیگار می‌کشید، باید دراسرع‌وقت قبل از عمل سیگار کشیدن را متوقف کنید تا شانس بهبودی موفقیت‌آمیز شما افزایش یابد.
وی تشریح کرد: کرانیوتومی یک عمل پیچیده است که به طور متوسط ​​پنج ساعت طول می‌کشد، تحت بیهوشی عمومی انجام می‌شود و فرد باید به طور متوسط ​​هفت روز در بیمارستان بماند تا مراقبت‌های پزشکی و نظارت‌های بعدی در مورد عملکردهای بدن هماهنگ شده توسط مغز را دریافت کند. مانند گفتار و حرکات بدن. بهبودی بستگی به نوع جراحی انجام شده دارد و فرد باید مراقب پانسمان باشد و محل را تمیز و خشک نگه دارد.
وی اذعان داشت: در طول جراحی کرانیوتومی، پزشکان تصاویری از مغز را بر روی صفحه‌نمایش کامپیوتر، از طریق توموگرافی کامپیوتری و تصویربرداری رزونانس مغناطیسی به دست می‌آورند و این کار برای تعیین محل دقیق بخشی از مغز که نیاز به عمل دارد، کمک می‌کند. پس از عمل مغزی، قسمت استخوانی جمجمه دوباره داخل می‌شود و بخیه‌های جراحی در پوست ایجاد می‌شود.
دکتر شیخی بیان کرد: پس از انجام کرانیوتومی، فرد باید در آی سی یو تحت‌نظر باشد و سپس به اتاق بیمارستان فرستاده می‌شود و به طور متوسط ​​به مدت هفت روز در بیمارستان بستری می‌شود تا آنتی‌بیوتیک در ورید دریافت کند، از عفونت جلوگیری کند و در طول دوره‌ای که فرد در بیمارستان بستری است، آزمایش‌های متعددی برای آزمایش عملکرد مغز و بررسی اینکه آیا جراحی عواقبی مانند مشکل در دیدن یا حرکت بخشی از بدن ایجاد کرده است،
انجام می‌شود.
این جراح مغز و اعصاب و ستون فقرات در پایان گفت: پس از ترخیص از بیمارستان بعد از این عمل، مهم است که پانسمان را در محلی که عمل جراحی انجام شده است، مراقبت کنید که بریدگی را همیشه تمیز و خشک نگه دارید و محافظت از پانسمان در طول حمام مهم است. پزشک ممکن است در چند روز اول برای بررسی بهبودی و برداشتن بخیه‌ها به مطب مراجعه کند.