آفتاب یزد- گروه سیاسی: در سکوت وزارت خارجه کشورمان روز گذشته پایگاه اینترنتی روزنامه واشنگتن پست خبر نسبتا مهمی را بر روی خروجی خود قرارداد. این رسانه آمریکایی نوشت که ایران و آمریکا موافقت نمودهاند تا دفاتر دیپلماتیک جدید در پایتختهای خود بازگشایی نمایند.
واشنگتن پست ادامه داده است: « آمریکا در اقدامی که شاید در میان نخستین توافقها با ایران پس از قطع روابط باشد، به ایران اجازه داده است که بخش حافظ منافع خود را در واشنگتن به مرکزی دیگر منتقل کند . در مقابل، دفتر حافظ منافع آمریکا نیز به دفتر جدیدی در تهران منتقل خواهد شد.»
در بخشهای دیگری از مطلب فوق، این روزنامه آمریکایی به نقل از یک منبع آگاه این اقدام را نشانههای دیپلماسی دانسته و این توافق را نوعی مبادله خوانده است. البته گویا این رسانه به دنبال صحت و سقم ماجرا نیز رفته و خبر خود را از طریق ایمیل از وزارت خارجه آمریکا جویا شده است: «ما از وزارت خارجه سوال کردیم آیا این امر
نشان دهنده بهبود روابط است و به مذاکرات هستهای با ایران هم مربوط میشود یا نه. یک مقام وزارت امور خارجه
در پاسخ به ما از طریق ایمیل گفت: هیچ ارتباطی بین مذاکرات جاری برای رفع نگرانیهای جامعه بینالملل بر سر برنامه هستهای ایران و تغییر مکانی که مدتها پیش برنامهریزی شده است وجود ندارد. دفتر حافظ منافع ایران سال گذشته درخواست تغییر محل را مطرح کرده بود و با این درخواست طبق پروتکل موافقت شده است.»
این در حالی است که واشنگتن پست در تحلیل خود تمایل دارد این رویداد را به دیدار اخیر جان کری و ظریف پیوند دهد. آنجا که مینویسد: «این خبر بعد از اینکه جان کری وزیر امور خارجه آمریکا هفته گذشته به محل اقامت نماینده ایران در سازمان ملل رفت منتشر شد. جان کری عملا اولین مقام ارشد آمریکایی است که پس از سالها چنین اقدامی انجام داده است.»
اکنون این پرسش مطرح است که آیا میتوان این رویداد را اساسا مهم دانست و ناشی از وارد شدن ایران و آمریکا به یک فضای جدید دانست؟ شایان ذکر است خبر فوق بازتاب فوقالعادهای در رسانههای داخلی داشت و این رسانهها سعی نمودند آن را در سرتیتر اخبار خود قرار دهند. اما از سوی دیگر، شاید بتوان گفت این رخداد اقدام قابل تاملی نیست زیرا اتفاق مهمی رخ نداده و تنها از روی مشکلاتی که در دفتر حافظ منافع ایران در آمریکا به دلیل کمبود فضا و ازدیاد ارباب رجوع رخ داده طی درخواستی که سال گذشته شده این دو کشور تصمیم گرفتند دفاتر حافظ منافع خود در دو کشور را زیر نظر همان سفارتخانه سوئیس در تهران و پاکستان در واشنگتن تغییر دهند. این در حالی است که داود هرمیداس باوند کارشناس بینالملل در گفتگو با آفتاب یزد این اقدام دو کشور را یک تحول مهم ارزیابی میکند و میگوید: «میتوان از این اقدام اینگونه نتیجهگیری نمود که وارد یک فضای جدید در ارتباط با آمریکا شدیم.» او در ادامه در عین حال خبر واشنگتن پست را مبهم میداند و بر همین اساس تاکید دارد که نمیتوان آنچنان در این خصوص دقیق تحلیل نمود. این نکتهای است که بهشتی پور کارشناس بینالملل نیز در گفتگو با آفتاب یزد بر آن اذعان دارد و خواستار موضعگیری صریح و شفاف وزارت خارجه کشورمان در این خصوص است. لازم به ذکر است پیگیریهای خبرنگار ما از وزارت خارجه در این باب بیحاصل بود.
پیادهشدن مدل مصر؟
اما در این میان هرمیداس باوند نظری را به خبرنگار ما میگوید که قابل تامل به نظر میرسد. او معتقد است «اگر خبر این رسانه آمریکایی صحت داشته باشد ممکن است دو طرف بخواهند مدل رابطه کنونی ایران و مصر را در مورد رابطه ایران و آمریکا پیاده نمایند.» هماکنون رابطه کشورمان با مصر در سطح کاردار و پایینتر است و دو کشور سفیری ندارند. هرچند بهشتی پور این تحلیل را چندان قبول ندارد و میگوید: «آمریکا و ایران در دو کشور سفارتخانهای ندارند که بخواهند برای آن سطح تعیین نمایند. این درحالی است که کشور مصر در کشورمان سفارت دارد و علیرغم قطع رابطه همچنان این سفارتخانه پابرجاست اما در آن سفیری وجود ندارد و تنها کاردار حضور دارد.»
نشانههای کمرنگ
به هر حال آنچه که محرز است نمی توان از آن به سادگی گذشت بروز نشانههایی مبنی بر تحولات جدید هر چند اندک و نامحسوس در نوع رابطه میان تهران و واشنگتن میباشد. به نظر میرسد اگر اکنون در فضای قبل از پیروزی روحانی و دیپلماسی جدید بودیم چنین رخدادی هر چند نه چندان مهم روی نمیداد و دو کشور با تغییر دفاتر حافظ منافع دو کشور نیز موافقت نمینمودند.