آفتاب یزد – گروه زندگی: آیا هنگام نگه داشتن فنجان قهوه یا قلم دستهایتان لرزش دارند؟ باید بگوییم شما تنها نیستید که مشکل لرزش دست را تجربه میکند! آدمهای زیادی هستند که از این اختلال رنج میبرند. این امر اغلب سبب میشود که در میان جمع دچار دستپاچگی شوید و اگر در اثر مشکلات پزشکی مهم و عمدهای رخ بدهد، میتواند نگرانکننده باشد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر مازیار امامی خواه، متخصص بیماریهای مغز و اعصاب (نورولوژی)،عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفتگو کرده است.
وی در اینباره میگوید: از زمانهای کهن در زبان و فرهنگ ما و بسیاری از دیگر فرهنگها لرزیدن، لرزه بر اندام افتادن یا لغوه دست نشانهای از ترس قلمداد میشده است. امروزه بسیاری، نه بدان شدت و حدت گذشته، بلکه به نحو دیگری لرزش، خصوصا لرزش دستها را نشانهای از عصبی شدن، عصبانیت یا دیگر حالتهای شدید هیجانی میپندارند.
دکتر امامی خواه خاطرنشان کرد: لرزش (ترمور) از نظر علم بیماریهای مغز و اعصاب (نورولوژی) به حرکت رفت و برگشتی و نوسانی یک عضو از بدن اطلاق میشود که ناشی از انقباض متناوب عضلات حرکتدهنده آن عضو است.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب اظهار کرد: لرزش میتواند در دست ها، پاها، سر، تنه، چانه، حنجره یا دیگر نقاط بدن وجود داشته باشدکه لرزش حنجره باعث لرزش صدا میگردد.
وی در پاسخ به این پرسش که"آیا لرزش بیماری است"، ابراز کرد: اصولا لرزش در قالب علامتها طبقهبندی میشود و نه بیماری ها. یعنی میتواند علامتی از مجموعه علائم مختلف یک بیماری باشد و حتی علامتی باشد که جزئی از یک بیماری نیست و در فرد کاملا سالم دیده شود.
دکتر امامی خواه در پاسخ به این پرسش که" از کجا بفهمیم که لرزش جزئی از یک بیماری است یا نه"، مطرح کرد: باید علل لرزش و یا به عبارتی حالاتی که لرزش در آنها دیده میشود را بشناسیم لذا از بیضررترین آنها که به آن لرزش فیزیولوژیک میگویند، شروع میکنیم.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب عنوان کرد: اصولا همه آدمها ممکن است در موقعیتهای خاصی بدون این که بیمار باشند دچار لرزش، خصوصا در دستها گردند. شایعترین چیزی که این لرزش را عیان میسازد حالتهای شدید هیجانی (مثل ترس، اضطراب، شادی و...) و افزایش سن است.
وی ادامه داد: آستانه هر فرد برای بروز این نوع لرزش متفاوت است و ممکن است هیجانی که در فردی لرزش زیاد دست ایجاد میکند در فرد دیگری هیچ لرزشی را آشکار نسازد.
دکتر امامی خواه توضیح داد: بسیاری از داروها و پرکاری غده تیروئید از علل دیگر افزایش و بروز لرزش فیزیولوژیک هستنداما به این مسئله باید توجه کرد که تمام این عوامل تشدیدکننده میتوانند همه انواع ترمور را تشدید کنند، پس ممکن است فردی یک بیماری مثل پارکینسون داشته باشد و لرزش ناشی از آن بیماری باشد ولی با اضطراب شدت آن بیشتر شود.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب خاطرنشان کرد: علت دوم لرزش نوعی از لرزش است که زمینه ارثی دارد یعنی ممکن است فردی از پدر، مادر، پدر بزرگ، مادر بزرگ یا نسلهای قبل این انواع لرزش را به ارث برده باشد.
وی افزود: ترمور دیستونیک و ترمور اسنشیال دو نوع از انواع لرزش ارثی هستند. اینها بیماریهای هستند که علامت اصلی آنها لرزش سر و دست با هم است. لرزش صدا هم در گروه لرزش ارثی دیده میشود.
دکتر امامی خواه خاطرنشان کرد: علت سوم لرزش یک بیماری مهم است که به آن بیماری پارکینسون میگویند. در این بیماری معمولا لرزش بیشتر در حالت استراحت و در دستها وجود دارد ولی لرزش پا و چانه هم ممکن است دیده شود.
این متخصص بیماریهای مغز و اعصاب اضافه کرد: علامت مهم دیگر در بیماری پارکینسون کندی حرکات، راه رفتن و حرف زدن است.
وی مطرح کرد: بیماریهای بسیار میتوانند باعث لرزش شوند که نیازمند معاینات بیشتر پزشکی برای تشخیص هستند لذا باید به یاد داشته باشیم که لرزش همیشه نشانه بیماری نیست ولی میتواند جزئی از علائم یک بیماری باشد و همه انواع لرزش هم با هیجانات تشدید میشوند.
دکتر امامی خواه در پایان گفت: درمان لرزش بستگی به علت آن دارد ولی شغل فرد، اختلالی که در فعالیتهای روزمره او ایجاد شده و علائم و بیماریهای دیگر هم تعیینکننده هستند بنابراین اگر لرزشی داشتید که لحظهای نیست، بدتر شونده است یا همراه با علائم دیگری مثل کندی است حتما با پزشک نورولوژیست مشورت کنید.