آفتاب یزد - گروه زندگی: کبد یکی از اندامهای حیاتی بدن است. کبد شریان خون را میگیرد و هر لحظه حدود 13 درصد از وزن کل خون بدن را تحمل میکند. همچنین در هر ثانیه 1 لیتر از خون را تصفیه میکند. از لحظه تولد بیش از 13000 مواد شیمیایی
مختلف و بیش از
2000 سیستم آنزیمیمتنوع در بدن نگهداری میشود. ازآنجاییکه کبد شما یکی از اندامهای مهم بدن است، باید دانش و آگاهی خود را در مورد این عضو از بدن افزایش دهید . یکی از بیماریهایی که میتواند این عضو را درگیر نماید بیماری سیروز کبدی است که در صورت ابتلا افراد به این بیماری مشکلات بسیاری گریبان فرد را خواهد گرفت .
با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر امیر انوشیروانی، متخصص داخلی و فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد
گفت و گو کرده است .
وی در این باره میگوید : به آسیب دیدن و زخمیشدن بافتهای کبد، سیروز کبد گفته میشود؛ یعنی زمانیکه بافتهای آسیبدیده و زخمیجایگزین بافتهای سالم میشوند. سیروز کبدی همیشه به عنوان یک نتیجه از سایر بیماریهای کبدی یا بیماریهایی که شما در حال حاضر داشته اید، بروز خواهد یافت .
دکترانوشیروانی خاطرنشان کرد: علل مختلفی میتواند باعث بروز بیماری سیروز کبدی در افراد شود که شایع ترین آنها ابتلا افراد به بیماری هپاتیت بی و سی، کبد چرب و سرطانها کبدی است .
این فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد اظهار کرد : مرحله انتهایی بیماری نارسایی کبدی ، ابتلا به بیماری سیروز کبدی است لذا این فرآیند چندین دهه طول میکشد تا فرد مبتلا به بیماری سیروز کبدی شود .
وی بیان کرد: با پیشرفت علم درسالهای اخیر، اقدامات موثری برای درمان افراد هپاتیت سی و بی ایجاد شده که یکی از عوامل ابتلا به بیماری سیروز کبدی است بدین صورت که افراد مبتلا به هپاتیت سی میتوانند تنها با مصرف یک قرص در روز به مدت سه ماه درمان شوند .
دکترانوشیروانی افزود: انجام واکسیناسیون "هپاتیت بی" طی چندین سال گذشته موجب کنترل این بیماری طی سه دهه گذشته شده و فقط دربرخی ازافراد ابتلا به بیماری هپاتیت وجود دارد که عبارتند از خانمهای باردار، معتادان تزریقی ، افراد نیازمند به تزریق فرآوردههای خونی مانند افراد مبتلا به بیماری تالاسمیاحتمال.
این متخصص داخلی ابرازکرد: با توجه به درمان موثر بیماری هپاتیت "بی" و "سی"، شایع ترین علل ابتلا افراد به بیماری سیروز کبدی ، بیماری کبد چرب است.
وی عنوان کرد: اکثراً عامل ایجاد بیماری کبد چرب در افراد ،علت محیطی است که برخی از آنها عبارتنداز عدم تحرک ، مصرف زیاد غذا بخصوص غذاهای حاوی کربوهیدرات بالا و داشتن اضافه وزن .
دکترانوشیروانی ادامه داد: در برخی ازافراد نیز علل ژنتیکی میتواند عامل ابتلا افراد به بیماری چرب باشد بدین خاطر افرادی که خانواده درجه یک و دو آنها به بیماری کبد مبتلا هستند احتمال ابتلا به این بیماری بیشتر از دیگران است.
این فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد عنوان کرد: طبق تحقیقات انجام شده 35 درصد افراد بالغ جامعه به بیماری کبد چرب مبتلا هستند و با توجه به اینکه این بیماری یکی از بیماریهای سندرمهای متابولیک است، پیش زمینه ابتلا به برخی از بیماریها مانند فشارخون بالا و حمله قلبی و در نهایت سیروز کبدی در افراد است لذا باید جهت درمان آن اقدامات لازم مانند پرداختن به رژیم غذایی مناسب و انجام ورزشهای منظم انجام شود .
وی عنوان کرد : سیروز کبدی یا التهاب شدید کبد از نظر آسیبشناسی (پاتولوژی) خصوصیات معینی دارد که با طیفی از نمودهای بالینی مشخص همراه است.
دکترانوشیروانی افزود: از جمله نشانههای بیماری سیروز کبدی، بزرگ شدن کبد، بروز حاشیه غیرهموار و نامنظم همراه با افت پلاکت خون و بزرگ شدن طحال است که پزشک با انجام سونوگرافی، فیبرواسکن و آزمایشات مختلف این بیماری را تشخیص خواهد داد .
وی ابراز داشت : علائم سیروز کبدی در مراحل ابتدایی شدید نیست و در صورت عدم درمان به تدریج به موازات آسیب دیدن بیشتر کبد مشکلات نیز قابل توجهتر و علایم نیز تشدید خواهد شد.
این فوق تخصص بیماریهای گوارش و کبد عنوان کرد: تشخیص بیماری ایجاد کننده بیماری سیروز کبدی در درمان این بیماری بسیار موثر است و اینکه بیماری در کدام مرحله قرار دارد از اهمیت بسیاری برخوردار است .
دکترانوشیروانی خاطرنشان کرد: عوارض ابتلا به بیماری سیروز کبدی عبارتند از خونریزی واریسهای معده، احساس خوابآلودگی در طول روز و بیخوابی در طول شب، تجمع آب در شکم و پاها، اسهال خونی و مدفوع قیریرنگ،تب خفیف، زردی پوست و چشمها،خونریزی بینی و لثهها،بزرگ شدن طحال وخارش پوست است .
وی اظهار داشت : افراد مبتلا به بیماری سیروز کبدی در رژیم غذایی شان باید مصرف نمک را کاهش دهند و اینکه میگویند گوشت و مرغ مصرف نکنند اشتباه است زیرا باعث تحلیل عضلهها در افراد میشود و ورزش را نباید فراموش نکنند.
این فوق تخصص در پایان گفت : زمانی که بیماری سیروز برای کبد رخ میدهد، فرد تصور میکند کبدش چنان تخریب شده و دیگر امکان برگشت ندارد، اما واقعیت این است که اگر عامل مسبب را بتوان درمان یا حذف کرد، بیماری فروکش کرده و امکان بازگشت و ساخت مجدد سلامت کبد وجود دارد.