نکاتی که باید درباره تعرفه های گمرکی بدانید اهالی تجارت به خوبی می‌‌دانند تمامی کالاهای صادراتی و وارداتی مشمول قوانین تعرفه و عوارض گمرکی می‌شوند. بر اساس این قوانین و مقررات عوارض ورود و خروج بار بسته به نوع کالا تعیین می‌گردد و نوع هر کالا در همه حال با توجه به کد تعرفه گمرکی […]

نکاتی که باید درباره تعرفه های گمرکی بدانید

کد تعرفه گمرکی

اهالی تجارت به خوبی می‌‌دانند تمامی کالاهای صادراتی و وارداتی مشمول قوانین تعرفه و عوارض گمرکی می‌شوند. بر اساس این قوانین و مقررات عوارض ورود و خروج بار بسته به نوع کالا تعیین می‌گردد و نوع هر کالا در همه حال با توجه به کد تعرفه گمرکی متعلق به خودش مشخص خواهد شد. از این رو کد تعرفه های گمرکی از اهمیت ویژه‌ای در فرآیندهای گمرکی برخوردار بوده و هستند. به این ترتیب صادرکنندگان یا فروشنده‌های کالا وظیفه دارند کد تعرفه گمرکی محصول خود را به صورت صحیح در فاکتور و دیگر اسناد کالا مشخص کنند. اگر به هر دلیل سهوی یا عمدی کد تعرفه گمرکی کالا اشتباه تعیین شود، به معنای نقض قوانین تجارت به حساب آمده و به طور قطع برای بازرگانان مجازات‌هایی در پی خواهد داشت. این مجازات‌ها از نوع اداری و جریمه نقدی هستند که از ۵۰ تا ۲۰۰ درصد ارزش کالا را شامل می‌شود. برای پیشگیری از این گونه اشتباهات در بازرگانی می‌بایست با کسب دانش کافی و کمک گرفتن از تجربه متخصصان تجارت قدم برداشت. به همین خاطر ما در تجیار سعی کردیم به وسیله این مطلب مفهوم تعرفه، روش‌های استعلام کد تعرفه گمرکی و اختلافات گمرکی ناشی از تعرفه و قوانین مربوط به آن را مرور و بررسی کنیم.

کد تعرفه گمرکی چیست؟

کد تعرفه های گمرکی یک سیستم استاندارد از نام‌ها، شماره‌هاست که برای طبقه‌بندی دقیق کالاهای مبادله شده در سطح بین‌المللی استفاده می‌شود. این مجموعه از کدها را سازمان جهانی گمرک (world customs organization) ابداع کرده و بیش از ۲۰۰ کشور از سرتاسر جهان آن‌ها را پذیرفته‌اند. کد تعرفه گمرکی یک شماره شش تا ده رقمی است که نوع کالا، جایگاه و شیوه طبقه بندی آن را بر اساس ماهیت، شکل و هدف کالای مورد نظر مشخص می‌کند. دو رقم ابتدای کد تعرفه گمرکی نشان‌دهنده فصل محصول، دو رقم بعدی نمایانگر عنوان محصول و دو رقم آخر تعیین‌کننده عنوان فرعی محصول است. به عنوان مثال، کد تعرفه گمرکی متعلق به قهوه ۰۹۰۱۲۱ است، که در آن ۰۹ نشان دهنده فصل قهوه، ۰۱ نشان دهنده عنوان برای دانه های قهوه، و ۲۱ نشان دهنده عنوان فرعی برای قهوه بوداده است. کد تعرفه گمرکی در میان کارکنان گمرک برای تعیین عوارض یا نرخ مالیاتی که برای هر محصول تعیین شده، کاربرد فراوانی دارد. به علاوه این‌ها از کد تعرفه های گمرکی توسط واردکنندگان و صادرکنندگان برای شناسایی محصول، طبقه بندی آن و هرگونه الزامات نظارتی نیز استفاده بسیاری می‌شود. جالب است بدانید کد تعرفه های گمرکی ابزاری ضروری و لازم برای دولت‌ها جهت تنظیم تجارت بین‌المللی و حمایت از صنایع داخلی به شمار می‌رود. همچنین دولت‌ها می‌توانند با وضع عوارض یا مالیات بر کالاهای وارداتی از راه تعرفه‌ های گمرکی از هجوم کالاهای خارجی به بازار داخلی و رقابت با صنایع داخلی جلوگیری کنند.

تعرفه های گمرکی

چطور کد تعرفه گمرکی کالای مورد نظرمان را پیدا کنیم؟

آسوده‌ترین راه و روشی که برای استعلام کد تعرفه گمرکی کالاهای تجاری وجود دارد، استفاده از جستجوگر هوشمند تعرفه کالا در پلتفرم تجیار است. تا به امروز بازرگان‌ها برای پیدا کردن اطلاعات مهم تجاری مانند کد تعرفه گمرکی کالا، ارزش‌های گمرکی، مجوزهای ترخیص، اولویت‌های کالایی، مجاز بودن یا نبودن واردات، تخصیص ارز و سایر ضوابط تجاری کالا به صورت حضوری به گمرک‌های اجرایی مراجعه و کد تعرفه گمرکی کالا را از آن جا دریافت می‌کردند. جستجو در کتاب حجیم و سنگین مقررات واردات و صادرات متعلق به همان سال، استفاده از سامانه‌های رسمی کشور که پیچیدگی‌های خاص خود را دارد، استعلام و بررسی از طریق سایر همکاران و کارشناس‌های گمرکی نیز تا به امروز از دیگر راه‌های استعلام کد تعرفه گمرکی بوده است. حل چالش‌های مربوط به روش‌های معمول و آسان‌تر کردن روند تعیین تعرفه موجب شده این روزها تجیار در بین بازرگان‌ها و کارشناس‌های گمرکی بسیار محبوب و کاربردی شود. دسترسی سریع و آسان به ابزار جستجوگر و استعلام کد تعرفه گمرکی کالای تجیار از دیگر عواملی به شمار می‌رود که این پلتفرم را به پرطرفدارترین سامانه گمرکی ایران تبدیل کرده است.

hs code کالا

اشتباه در جستجوی hscode کالا چه پیامدهایی دارد؟

اختلاف‌ها و ناسازگاری‌های گمرکی زمانی اتفاق می‌افتند که کارشناسان گمرک متوجه بروز اشتباه در تعیین کد تعرفه گمرکی اعلام شده از سوی صاحبان کالا و بازرگانان شوند. در صورتی که این اشتباه پس از اظهار کالا و قبل از طی روند ترخیص آن کالا رخ داده باشد، همچنین موجب ضرر دولت شود، براساس ماده ۶۷ آیین نامه قانون امور گمرکی ارزیاب‌ها وظیفه دارند مشروح اختلاف را در اظهارنامه نوشته، امضاء نمایند، بلافاصله صورتجلسه تخلف حاکی از اختلاف را از طرف سرویس ارزیابی تنظیم، به اظهارنامه ضمیمه و برای تعیین جریمه به رییس گمرک ارائه کنند. هر زمان صاحب کالا نسبت به تعیین تعرفه اعتراضی داشته باشد، ابتدا اعتراض خود را در گمرک مطرح می‌کند و در صورت عدم حل اختلاف دعوی قابل طرح در کمیسیون حل و فصل اختلافات گمرکی می باشد .در صورتی که کارشناس‌های گمرکی پس از ترخیص کالا متوجه عدم صحت کد تعرفه اعلامی شوند­، باید نسبت به کسر دریافتی اقدام کنند. براساس ماده ۱۰۸ قانون امور گمرکی کشف هر گونه مغایرت بعد از اظهار و قبل از ترخیص کالا که مشمول قاچاق نباشد تخلف است و قطعات وارداتی تحت ردیف تعرفه اجزا و قطعات اظهار شده اند و گمرک مشمول قاعده دو الف دانسته و قابل طبقه بندی در ردیف تعرفه کالای کامل با ماخذ بالاتر دانسته مشمول دریافت ما به التفاوت و جریمه از ۱۰ تا ۱۰۰ درصد یا ۵۰ تا ۱۰۰ درصد مابه التفاوت می شود. در صورت اعتراض اظهار کننده با لحاظ ماده ۴۵ قانون امور گمرکی به دفتر ستادی جهت رسیدگی در کمیسیون اختلافات گمرکی در رابطه با قانون دو الف و جریمه متعلقه اگر از نظر کمیسیون کالا مشمول قاعده دو الف نباشد و در گمرک موجود باشد ما به التفاوت و جریمه ای اخذ نمی‌شود و در صورتی که کالا ترخیص شده باشد وجوه اخذ شده قابل استرداد خواهد بود. در صورت اعتراض ذینفع به اصل یا میزان جریمه ، کمیسیون می تواند در راستای ماده ۱۱۱ قانون امور گمرکی با توجه به نوع کالا و اظهار اصل جریمه را ببخشد یا میزان آن را کاهش بدهد و در صورت صدور رای کمیسیون به زیان صاحب کالا، امکان اعتراض از سوی ذینفع جهت طرح پرونده در کمیسیون تجدید نظر و ارائه دادخواست به دیوان عدالت اداری میسر می باشد .

با وجود این قوانین سخت‌گیرانه در خصوص تعیین کد تعرفه های گمرکی کالاهای وارداتی بروز هر گونه اختلاف در این مورد باعث رخ دادن اختلاف‌ بین گمرک و صاحب کالا شده و در نتیجه سرمایه و انرژی بازرگان به هدر خواهد رفت. از این رو وجود پلتفرم‌های معتبری مانند تجیار برای استعلام کد تعرفه گمرکی صحیح کالا بسیار مفید و سودمند به شمار می‌رود.