آفتاب یزد – گروه شبکه: اواخر تابستان سازمان هواشناسی، برای پاییز، بارش‌های خوبی را پیش‌بینی کرده بود اما خب با گذشت پاییز این اتفاق نیفتاد از همین رو انتقادهای زیادی متوجه این سازمان شد. سازمان هواشناسی هم در پاسخ به این انتقادها عنوان کرد که قطعیت در هواشناسی معنا ندارد. حالا بار دیگر این سازمان […]

آفتاب یزد – گروه شبکه: اواخر تابستان سازمان هواشناسی، برای پاییز، بارش‌های خوبی را پیش‌بینی کرده بود اما خب با گذشت پاییز این اتفاق نیفتاد از همین رو انتقادهای زیادی متوجه این سازمان شد. سازمان هواشناسی هم در پاسخ به این انتقادها عنوان کرد که قطعیت در هواشناسی معنا ندارد. حالا بار دیگر این سازمان احتمال داده است که در نیمه بهمن ماه، شاهد وقوع بارش فراتر از نرمال خواهیم بود. البته امیدواریم که با توجه به وضعیت وخیم سدها که تقریبا خالی از آب شده‌اند، این پیش‌بینی درست
از آب دربیاید اما تجربه قبلی از پیش‌بینی‌های
این سازمان نشان می‌دهد که زیاد نباید به این احتمال بارش فراتر از نرمال دل بست. اما وزارت راه و شهرسازی، پژوهشکده اقلیم‌شناسی و تغییر اقلیم پژوهشگاه هواشناسی و علوم جو کشور، جدیدترین نقشه‌های پیش‌بینی فصلی بارش کشور بر مبنای نقشه‌های احتمالاتی از نیمه دوم بهمن ماه سال ۱۴۰۲ تا نیمه نخست تیرماه سال ۱۴۰۳ را تولید و ارائه کرد. به گزارش ایرنا، بر مبنای این گزارش تحلیل پیش‌بینی فصلی بارش کشور در این بازه زمانی به تفکیک ماه‌های میلادی به این صورت است:

 نیمه بهمن تا نیمه اسفند ۱۴۰۲ (فوریه ۲۰۲۴)
میانگین بارش کشور در این ماه به ویژه در بخش‌هایی از استان‌ها در نوار غربی و جنوبی کشور گرایش به بیش از نرمال دارد. احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در اغلب مناطق حدود ۵۰ درصد و در بخش‌های محدودی کمتر از ۳۵ درصد است. انتظار می‌رود این ماه طی چهار ماه آینده، محتمل‌ترین ماه با گرایش به بارش بیش از نرمال باشد.

 نیمه اسفند ۱۴۰۲ تا نیمه فروردین ۱۴۰۳ (مارس ۲۰۲۴)
میانگین بارش کشور در این ماه نسبت به ماه قبل کاهش می‌یابد. در استان‌های ساحلی خزر و دو سوی کوه‌های البرز نرمال با گرایش به بیش از نرمال و در سایر مناطق کشور به ویژه امتداد زاگرس و جنوب کشور کمتر از نرمال است. احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در استان‌های اردبیل و گیلان بیش از ۶۵ درصد، در مرکز و جنوب کشور کمتر از ۳۵ درصد و در سایر مناطق حدود ۵۰ درصد است.

 نیمه فروردین تا نیمه اردیبهشت ۱۴۰۳ (آوریل ۲۰۲۴)
میانگین بارش این ماه فراتر از ماه قبل است. در نوار شمال غرب و سواحل خزر نرمال تا بیش از آن، مناطق واقع در دو سوی کوه‌های زاگرس و البرز عمدتا در محدوده نرمال و برای سایر مناطق کشور نرمال با گرایش به کمتر از نرمال پیش‌بینی شده است.

نیمه اردیبهشت تا نیمه خرداد ۱۴۰۳ (می ۲۰۲۴)
میانگین بارش کشور کمتر از نرمال و احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در اغلب مناطق کشور به استثنای استان‌های ساحلی خزر کمتر از ۳۵ درصد است. بارش در دامنه شمالی البرز با نوساناتی در محدوده نرمال برآورد می‌شود.

 نیمه خرداد تا نیمه تیر ۱۴۰۳ (ژوئن ۲۰۲۴)
میانگین بارش کشور در شمال غرب و نیمه غربی سواحل خزر کمتر از نرمال و سایر مناطق کشور در محدوده نرمال است. نوار جنوبی و جنوب شرق کشور مطابق با نرمال بلندمدت بی‌بارش بوده یا بارش قابل توجهی دریافت نمی‌کنند.

 احتمال وقوع بارش فراتر از نرمال (فصلی)
بر اساس تعداد دفعات (بدون لحاظ مقدار بارش) پیش‌بینی‌های بارش فراتر از نرمال حاصل از ۵۱ بار اجرای مدل موسوم به Glosea۵، احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در مقیاس فصلی (سه ماهه)، از نیمه بهمن ۱۴۰۲ تا نیمه فروردین ۱۴۰۳ (FMA) احتمال وقوع بارش بیش از نرمال در غالب مناطق کشور بین ۳۵ تا ۶۵ درصد و تنها در بخش محدودی از شمال غرب کشور و سواحل غربی خزر بین ۶۵ تا ۱۰۰ درصد و در بخش‌هایی از مرکز، جنوب و غرب کشور کمتر از ۳۵ درصد است. در دوره نیمه فروردین تا نیمه تیر ۱۴۰۳ (AMJ) نواحی با آستانه کمتر از ۳ واکنش کاربران

۵ درصد برای احتمال بارش فراتر از نرمال افزایش قابل توجهی یافته است. شایان ذکر است، درستی گزارش پیش‌بینی فصلی بارش و دمای کشور بین ۶۵ تا ۷۰ درصد بوده و در ماه‌های گرم درستی پیش‌بینی بارش کمتر از ماه‌های سرد سال است.

اما در واکنش به این پیش‌بینی دوباره هواشناسی کاربرانی نوشته اند: «به پیش‌بینی دل نبندید. راهکارهای علمی برای مدیریت آب را انجام دهید»، «فردا را بلد نیستید از تیرماه ۱۴۰۳ خبر می‌دهید؟ بهتر است به فکر صرفه‌جویی و اصلاح ساختار شهرنشینی باشید»، «تورو خدا دیگه پیش‌بینی نکن»، «ای کاش خبر بارندگی صحت داشته باشه کشورمون نیاز به آب ومنابع آبی داره. اگه از وسایل نقلیه عمومی بجای شخصی استفاده کنند مردم، فکر می‌کنم درسردشدن هوا و بارش بیشتر کمک کند»،
«تا کی میخواین تحلیل‌های آبکی بکنید؟ می‌گفتین توی پاییز بارش‌ها فراتر از حد نرمال هست ولی بارش نداشتیم»، «در مورد بارش‌های فراوان در پاییز ۱۴۰۲ پیش‌بینی شده بود که رخ نداد و نمی‌شود اعتماد مجدد کرد».