آفتاب یزد- گروه شبکه: آتش سوزی بیمارستان گاندی بحث ساختمان‌های ناایمن را دوباره بر سر زبان‌ها انداخت و مهم‌تر از آن نادیده گرفتن اخطارهایی که سازمان آتش‌نشانی به مالکان ساختمان‌های ناایمن می‌دهد. انگار اینکه به آن‌ها می‌گویند ساختمانتان ناایمن است و باید فکری به حال آن بکنید، برایشان بیشتر شبیه به شوخی است. تازه وقتی […]

آفتاب یزد- گروه شبکه: آتش سوزی بیمارستان گاندی بحث ساختمان‌های ناایمن را دوباره بر سر زبان‌ها انداخت و مهم‌تر از آن نادیده گرفتن اخطارهایی که سازمان آتش‌نشانی به مالکان ساختمان‌های ناایمن می‌دهد. انگار اینکه به آن‌ها می‌گویند ساختمانتان ناایمن است و باید فکری به حال آن بکنید، برایشان بیشتر شبیه به شوخی است. تازه وقتی هم کار از کار می‌گذرد مانند بیمارستان گاندی، مالک آن مقابل دوربین رسانه‌ها قرار می‌گیرد و با صدایی بغض‌آلود از دولت و قوه قضائیه خواستار کمکی مشابه پلاسکو می‌شود. در صورتی که او باید پاسخگوی بی‌توجهی‌هایش به ۵ اخطار سازمان آتش‌نشانی باشد. قسمت تلخ ماجرا هم اینجاست که بنا به گفته قدرت الله محمدی رئیس سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران، تا نرسیدن آتش‌نشانان مسئولان بیمارستان گاندی خبر از آتش‌سوزی نداشتند. حال سوالی که مطرح است اینکه چرا باید هشدارها در خصوص ناایمنی برخی از ساختمان‌ها، بی‌اثر باشد.
کما اینکه عضو هیئت رئیسه شورای شهر تهران اعلام کرد که اخطارهای آتش‌نشانی جنبه تشریفاتی و اداری پیدا کرده و لازم است که شهرداری نسبت به ثبت شکایت از ساختمان‌های ناایمن در قوه قضائیه اقدام کند. به گزارش ایسنا، سوده نجفی با بیان اینکه هفته گذشته شاهد حریق در بیمارستان گاندی بودیم که شخصا در محل حاضر شدم گفت: نکته‌ای که وجود دارد اینکه استفاده از نمای کامپوزیت که اشتعال‌زا است، به آتش سوزی دامن زده بود و لازم است در موردعدم استفاده از این نوع نما چاره اندیشی شود. وی با بیان اینکه در مورد وضعیت ایمنی برخی مراکز و ساختمان‌های شهر تهران باید گفت که در بررسی‌های سازمان آتش‌نشانی این ساختمانها دارای نواقص هستند؛ اما کاری برای رفع آن‌ها نشده است، گفت: البته ۱۲۹ ساختمان پرخطر شناسایی شده که با پیگیری ها، تعداد این ساختمانها به ۷۵ مورد کاهش یافته است، اما در این بین برخی از ساختمانها به دلیل ضریب ناایمنی کمتر، در بین ساختمانهای ناایمن نبودند و آتش‌نشانی به آن‌ها اخطاریه داده است که یکی از همان ساختمانها بیمارستان گاندی بود که ۵ بار به آن اخطار داده بودند و البته شهرداران نباید فقط به اخطار بسنده کنند؛ بلکه باید در قوه قضائیه شکایتی ثبت شود. نجفی با تاکید بر اینکه پردیس تئاتر شهرزاد که برای بخش خصوصی است، فاقد برخی از استانداردهای ایمنی بود و اخطار کتبی هم دریافت کرده است و یکی دیگر از ساختمان‌های دیگر نیز درمانگاه منطقه ۶ است که وضعیت مشابه دارد و آتش‌نشانی اعلام کرده ساختمان ناایمن است، اظهار کرد: توجهی درمورد جابجایی ساختمان صورت نگرفته و هنوز اقدامات ایمن‌سازی عملیاتی نشده است. عضو شورای شهر تهران ادامه داد: سوال این است که اگر خدایی ناکرده حادثه به گونه‌ای باشد که جان شهروندان گرفته شود چه جوابی دارید؟ البته من با جلوگیری از فعالیت و پلمب به دلیل مسائل اقتصادی مخالف هستم اما جان شهروندان مهم است و باید اقدامات جدی صورت گیرد، چراکه اخطارها جنبه تشریفاتی و اداری دارد و اخطارها روی هم تلمبار می‌شود و چرا اقدام عملی صورت نمی‌گیرد؟. وی با بیان اینکه از شهرداری می‌خواهم در هماهنگی با دولت اقدامات موثری در راستای رفع خطر اینگونه ساختمانها انجام دهند گفت: متاسفانه شهرداری نسبت به اقدام قضائی و ثبت شکایت اقدامی نمی‌کند.

 دست کوتاه آتش‌نشانی در بررسی ایمنی ساختمان‌ها
اما معاون سابق سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران معتقد است که دست آتش‌نشانی برای تاییدیه ایمنی ساختمان‌ها کوتاه است چرا که حتی این سازمان برای ورود به ساختمان‌ها و بررسی وضعیت ایمنی نیز مجوز ندارد. محمود قدیری در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به حادثه آتش‌سوزی در بیمارستان گاندی، گفت: متاسفانه سازمان آتش‌نشانی از نظر قانونی جایگاهی ندارد که بتواند مالکان ساختمان‌های ناامین را ملزم به رفع مشکلات ایمنی ساختمان‌ها کند، از این رو همین مسئله پیش می‌آید که پنج بار نسبت به ایمنی بیمارستانی به بزرگی بیمارستان گاندی هشدار داده، اما توجهی به آن نشده است. واقعیت این است که سازمان آتش‌نشانی در جایگاه کارشناسی تنها می‌تواند به ارائه نظرات کارشناسی خود پرداخته و پس از بررسی‌های اولیه و سپس حل مشکلات ایمنی تاییدیه ایمنی را صادر کند. این کارشناس ارشد ایمنی و حریق ادامه داد: سازمان آتش‌نشانی براساس دستورالعمل‌ها به وظایف خود عمل می‌کند و حتی شاهد هستیم که برای یک ساختمان بارها اخطار و هشدار ارسال می‌شود اما کاری از پیش نمی‌رود زیرا در قوانین ما نقص‌هایی وجود دارد. متاسفانه سازمان آتش‌نشانی بدون حکم قضائی نمی‌تواند با مالکان ساختمان‌های ناایمن برخورد کند که این مسئله بسیار زمان‌بر است اما اگر قوانین اصلاح شود و این سازمان بتواند راسا این مراکز را پلمب کند دیگر شاهد حوادث در این ساختمان‌ها نخواهیم بود.

 آتش‌نشانی باید امکان پلمب ساختمان‌های نا ایمن را داشته باشد
قدیری اظهار کرد: در برخی از کشورها نیز آتش‌نشانی در قانون اجازه دارد مستقلا مراکز نا ایمن را پلمب کند و پلیس نیز این حکم آتش‌نشانی را خواهد پذیرفت. همچنین این مسئله فقط در مورد مراکز و ساختمان‌های شخصی صدق نمی‌کند و آتش‌نشانی در این کشورها می‌تواند حتی مراکز بزرگ و مهم دولتی را نیز به علت نقص قوانین ایمنی ساختمان‌ها مورد بررسی قرار داده یا تعطیل کند. این شرایط باید در کشور ما نیز اجرا شود. معاون پیشگیری سابق سازمان آتش‌نشانی و خدمات ایمنی شهر تهران تاکید کرد: این ضعف قانونی در کشور ماست که تنها به بردن کارشناس به محل اشاره دارد و متاسفانه اگر مالک در جهت رفع نواقص اقدامی نکند اقدامات آتش‌نشانی اثربخش نیست. قدیری درباره مهم‌ترین مشکل کارشناسان آتش‌نشانی در بازدید از این اماکن نیز اظهار کرد: همچنین بر اساس قانون، کارشناسان شهرداری می‌توانند وارد املاک شوند اما آتش‌نشانی چنین اجازه‌ای ندارد و باید به کارشناسان اذن ورود به ساختمان‌ها و مراکز را بدهند و در غیر این‌صورت افراد حتی برای بررسی نیز نمی‌توانند وارد مراکز شوند. وی در پاسخ به این سوال که با این وجود امکان بیشتر شدن آمار ساختمان‌های ناایمن وجود دارد، یا خیر نیز گفت: بله این احتمال وجود دارد، چرا که برخی مالکان اصلا اجازه ورود و بررسی را به کارشناسان نمی‌دهند. معمولا مالکان پاساژها و مراکز بزرگ یا ساختمان‌های مسکونی با اینکه اخطارهای بسیاری دریافت می‌کنند اما باز هم از ورود کارشناسان آتش‌نشانی جلوگیری کرده یا تمامی قسمت‌ها را به آن‌ها نشان نمی‌دهند. این کارشناس ارشد ایمنی ادامه داد: شهرداری تهران در یک سال اخیر خیلی جدی به این مسئله ورود کرده و کارشناسی و تعمیر مراکزی همچون بیمارستان‌ها و درمانگاه‌ها در اولویت قرار گرفته است و وزارت بهداشت در این زمینه همکاری‌های لازم را دارد اما هنوز راه زیادی در پیش است. همچنین به نظر می‌رسد وزارت بهداشت در راستای انجام این عمل مهم یعنی ایمن کردن مراکز تحت نظر خود، دریافت وام یا سایر امکانات مالی مراکز را منوط به رعایت نکات ایمنی کرده است. این روال باید متمرکز شده و استمرار داشته باشد زیرا در برخی موارد به عنوان مثال مخازن آبی خالی می‌شود یا چراغ‌ها خراب می‌شوند که این مسائل هرساله باید مورد بررسی مجدد قرار گیرد و بررسی‌ها تداوم داشته باشد. وی درباره قوانین ساخت ساختمان‌های جدید گفت: ساختمان‌های قدیمی باید برای دریافت تاییدیه مورد بررسی قرار گیرند اما مهندسان و ناظران ساختمان‌هایی که در حال ساخت هستند باید تمامی قوانین را رعایت کرده و به مقاوم‌سازی ساختمان‌ها در برابر آتش توجه ویژه‌ای داشته باشند. در حال حاضر خلاء قانونی در این زمینه داریم و این خلاء پر نشده و همکاران تلاش می‌کنند با همین وضع موجود ایمن‌سازی را انجام بدهند. اما اگر قانون اصلاح شده و جوانب مختلف درنظر گرفته شود؛ شرایط ایمنی ساختمان‌ها بسیار مطلوب‌تر می‌شود.

 کامپوزیت سوختنی است و باعث گسترش آتش
قدیری درباره استفاده از کامپوزیت در نمای ساختمان‌ها نیز گفت: نمای ساختمان‌ها باید از مواد غیراشتعال و در واقع غیر سوختنی باشد زیرا آتش که چیزی جز هوا و باد داغ نیست؛ رشد عمودی دارد و از آنجا که ساختمان‌ها نیز حالت عمودی دارند اگر نماها سوختنی باشد شعله‌های آتش می‌توانند سریعا خود را به طبقات بالاتر رسانده و گسترش پیدا کنند. وی ادامه داد: اگر در پشت شیشه‌ها مواد سوختنی دیگری نیز وجود داشته باشد آتش به داخل ساختمان‌ها نیز کشیده می‌شود همانطور که این اتفاق در پلاسکو رخ داد. در آن حادثه تلخ حریق از طریق نمای ساختمان رشد کرد و به داخل ساختمان نیز کشیده شد. بنابراین نما نقش بسیار مهمی در حریق دارد. پس نمای ساختمان باید از سنگ و آجر باشد و حتی اگر از فلز نیز استفاده شد از نوع غیرقابل اشتعال باشد و اصول ایمنی باید رعایت شود.

 ضرورت برخورد با عوامل قصور بیمارستان گاندی در برابر اخطارهای آتش‌نشانی
حال رئیس سابق سازمان پیشگیری و مدیریت بحران کشور می‌گوید که باید با افرادی که در انجام وظایف خود کوتاهی کرده‌اند برخورد شود. به گزارش ایسنا، اسماعیل نجار، رئیس پیشین سازمان مدیریت بحران کشور گفت: زمانی که افراد در جایی مسئولیتی را برعهده بگیرند، طبیعتا یکسری وظایف را نیز برعهده دارند. خب حالا اگر افراد در برابر وظایف خود کوتاهی کرده یا آن را انجام ندهد، طبیعتا مرتکب تخلف شده و باید با آنان برخورد شود. وی با بیان اینکه برخورد با تخلفات این‌چینی برای دیگران عبرت‌آموز است، گفت: همچنین زمانی که با چنین تخلفاتی برخورد شود، دیگر امکان تکرار آن نیز کمتر می‌شود. در مورد بیمارستان گاندی هم همینطور است. من رئیس یا هیچکدام از مدیران بیمارستان گاندی را نمی‌شناسم، اما
وقتی که گفته می‌شود که پنج بار از سوی آتش‌نشانی اخطار ایمنی برای این ساختمان صادر شده است، باید از مدیران این بیمارستان پرسید که چرا به این اخطارها توجهی نکرده‌اند؟ نجار ادامه داد: در قانون مدیریت بحران کشور هم به این موضوع اشاره شده است و افرادی که مرتکب تخلفی شوند، با آنان برخورد می‌شود. خوب است تصور کنیم که اگر خدای نکرده این ساختمان به سرنوشتی مانند پلاسکو دچار می‌شد، آن وقت آن مسئولی که شیرهای آتش‌نشانی را به درستی اجرا نکرده بود، چه مسئولیتی داشت؟ چه پاسخی باید در برابر بی‌توجهی به این اخطارها داده می‌شد؟ لذا معتقدم که حتما باید دستگاه قضائی به این موضوع ورود کرده و پس از انجام بررسی‌ها اگر با تخلفی مواجه شد، حتما با آن برخورد کند. همچنین احمد صادقی- عضو شورای شهر تهران می‌گوید: «شهرداری و سازمان آتش‌نشانی تنها می‌توانند اخطار دهند و یا ساختمان‌های ناایمن را شناسایی کنند و تعداد این ساختمان‌ها را برشمرند، اما نمی‌توانند نام این ساختمان‌ها را اعلام عمومی و مستقیما برای پلمب این ساختمان‌ها اقدام کنند؛ چرا که ملاحظات امنیتی وجود دارد.» صادقی می‌گوید که «ورود شهرداری برای پلمب این ساختمان‌ها در قانون دیده نشده و قانونگذار مسیر پر پیچ و خمی
را برای این منظور پیش‌بینی کرده که در نهایت ذینفع و مالکان باید نسبت به ایمنی ساختمان‌ها اقدام کنند.» صادقی همچنین تاکید می‌کند:
«در بررسی که تا آبان ماه از سوی سازمان مدیریت بحران صورت گرفته بود بیمارستان گاندی و شماری از مراکز درمانی دیگر جزو ساختمان‌های نا ایمن و با درجه خطرپذیری زیاد بوده‌اند و شهرداری به آن‌ها اخطار داده است؛ اما نمی‌توان به دلیل ملاحظات اسامی را اعلام عمومی کرد، این ملاحظات تا به کی؟ اگر رشادت و سرعت عمل نیروهای غیور آتش‌نشان و اورژانس در تخلیه بیمارستان گاندی و انتقال بیماران نبود، تهران بار دیگر عزادار می‌شد.» وی «از دستگاه‌های امنیتی و قضائی می‌خواهد که انتشار عمومی فهرست این ساختمان‌ها را در درجه اولویت کاری خود قرار دهند؛ چرا که جان شهروندان مهم است.»