اهالیبخش مرکزی «بم پشت» از توابع شهرستان سراوان استان سیستان و بلوچستان سالهاست حسرت امکانات اولیه زندگی را میکشند. از نبود آب شرب، امکانات آموزشی، بهداشتی تا جادههایی که آنها را چشم براه عزیزانشان میگذارد همه و همه از فقر و کمبودها حکایت دارد. اینجا نقطه صفر مرزی در شرق ایران است؛ جایی که نداریها بیداد میکند.به گزارش ایلنا، اهالی روستاهای بخش «بم پشت» با مشکلات عدیدهای از جمله آب، جاده و اینترنت روبه رو هستند. منطقه کوهستانی صفر مرزی که گاهی مردم به دلیل مشکلات جادهای و تاخیر در رساندن بیماران اورژانسی به مراکز درمانی شاهد جانباختن عزیزانشان هستند یا دخترانی که به دلیل نبود امکانات آموزشی ناگزیرند تحصیل را
نیمه کاره رها کنند. بحران کمبود آب و فرسودگی لولهکشی در برخی از مناطق روستایی بخش "بم پشت" هم بیداد میکند تا جایی که ساکنین مجبورند برای تهیه آب کیلومترها راه را طی کنند و با هزار زحمت آب شرب مورد نیازشان را تهیه کنند.
عضو شورای روستای سرکلوکی از توابع بخش بم پشت اظهار داشت: نه تنها روستای ما بلکه تمامی روستاهای بخش مرکزی
بم پشت در شهرستان مرزی سراوان از هرگونه امکانات رفاهی محرومند. اهالی این روستاها برای تهیه آب شرب مجبورند به چاههای آطراف و رودخانهها پناه ببرند و آب مورد نیازشان را از این منابع تهیه کنند.
>40 سال است لولههای فرسوده آب تعویض نشده اند
وی گفت: گاهی نیز از روی ناچاری از مخزن و دبههایی که خودروها در مسیر مرزی با آنها سوخت کشی میکنند برای اهالی آب تهیه میشود که به لحاظ بهداشتی سلامت مردم را به خطر میاندازد
اما اهالی چارهای ندارند. اوایل انقلاب که جمعیت 10 الی
20 خانواری اینجا زندگی میکردند گروههای جهادی آمدند، چاه حفر کرده و لوله کشی کردند که با گذشت این همه سال نه لولهها تعویض شد و نه شبکههای آبرسانی گسترش یافت. الان جمعیت همان روستا از 20 خانوار به 200 خانوار افزایش یافته که دیگر آب موجود جوابگوی نیازشان نیست.
>12 دانشآموز دختر در روستای مان مجبور به ترک تحصیل شدند
عضو شورای روستای سرکلوکی ادامه داد: با توجه به شیوع بیماری کرونا و مجازی شدن آموزش دانشآموزان متاسفانه در روستاهای بخش "بم پشت" دانشآموزان به دلیل عدم دسترسی به اینترنت و همچنین نداشتن گوشیهای هوشمند ناچار شدند به صورت حضوری آموزش ببینند. همچنین سال گذشته 12دانشآموز دختر از روستایمان بعد از پایان دوره راهنمایی به دلیل فقر مالی و نبود دبیرستان ترک تحصیل کردند و تنها 4 نفر توانستند برای ادامه تحصیل به مرکز شهرستان بروند.
>جان باختن روستاییان به دلیل دیر رسیدن به مراکز درمانی
آسکانی در ادامه به مشکلات جادههای روستای سرکلوکی نیز اشاره کرد و افزود 30 کیلومتر راه روستایی آسفالت و مابقی آن خاکی است که متاسفانه برای تردد اهالی 2 ساعت برای رسیدن به مرکز بخش زمان میبرد و بارها چه در همین روستا و چه در روستاهای همجوار بیماران اورژانسی جان خود را از دست
داده اند. سال گذشته زن بارداری قبل از رسیدن به درمانگاه مرکز
بخش جان باخت و 5 کودک او یتیم شدند. یا یک جوان تصادفی نیز به همین دلیل جان باخت و همچنین مردی نیز که تیر خورده بود بر اثر خونریزی فوت کرد.
>حتی یک درمانگاه نداریم
وی عنوان کرد: روستای سرکلوکی فاقد مرکز بهداشت و درمانگاه است که گاهی تا رسیدن بیماران اورژانسی به مراکز درمانی دیگر به دلیل بعد مسافت و وضعیت نامناسب جادهها جان میبازند. مردم واقعا از نظر امکانات بهداشتی و راههای ارتباطی با مشکل روبرو هستند و تاکنون فکری برای این منطقه نشده است.
>جادههای شهرستان در دست بازسازی هستند
در ادامه علیرضا شهرکی فرماندار سراوان نیز درباره مشکلات اهالی بخش بم پشت گفت: این بخش در نقطه صفر مرزی قرار دارد و به دلیل کوهستانی بودن منطقه مشکلات جادهای زیادی دارد. در 2 سال گذشته دکتر نوبخت رئیس سازمان برنامه و بودجه از راههای این مناطق بازدیدی داشت و قرار شد کارگروهی متشکل از قرارگاه جنوب شرق کشور برای بازسازی جادهها و بازگشایی معابر بین روستایی تشکیل شود. تیمهای پیمانکاری راه و شهرسازی و حمل و نقل جادهای در منطقه مستقر هستند. همچنین دو کارخانه آسفالتسازی نیز فعالیت دارند. علاوه بر این معاون رئیس جمهور برای مناسبسازی جادههای منطقه اعتباری بالغ بر 100 میلیارد تومان به طور ویژه اختصاص داد. فرماندار سروان ادامه داد: اولویت اول ما در حوزه شهرستان سراوان ساماندهی راهها و به ویژه راههای بخش روستایی است و شاخص جادهای در یک سال اخیر از 18 به 36 در خصوص راهها افزایش یافته است.
>بعد از راه، دغدغه بعدی ما آب شرب است
وی گفت: دغدغه بعدی ما بعد از بازسازی جادهای، ساماندهی وضعیت آب شرب مردم شهرستان سروان است چرا که با افزایش جمعیت، چاههای مناطق جوابگوی نیاز مردم نیست. با راهاندازی سد "ماشکید" در منطقه نه تنها مشکل آب بخش بم پشت بلکه مشکل بسیاری از مناطق شهری مانند مهرگان و روستاهای دیگر این شهرستان حل خواهد شد.
>با راهاندازی سد در حوزه کشاورزی هم پیشرفت خواهیم داشت
شهرکی عنوان کرد: اعتبار 100 میلیارد تومانی برای پروژه سد "ماشکید" در نظر گرفته شده که طی 2 الی 3 سال آینده به بهرهبرداری خواهد رسید و در حوزه کشاورزی نیز با راهاندازی این سد پیشرفتهای خوبی صورت خواهد گرفت.
>بخش بم پشت برای آب شرب مشکل حادی ندارد
فرماندار سراوان تصریح کرد: برای تامین آب 12 هزار نفر از اهالی بخش بم پشت مشکل حادی نداریم و مردم از آب غیر بهداشتی استفاده نمیکنند. اهالی از چشمه سارها و مخازن آب استفاده میکنند. همچنین در کنار اینها نیز به آنها آبرسانی سقایی
میشود. ضمن اینکه موضوع کمبود آب نه تنها در سراوان بلکه در بسیاری از مناطق استان و حتی در زاهدان که مرکز استان است، وجود دارد.
>مشکل اینترنت در تمامی شهرستان وجود دارد
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به موضوع مشکل اینترنت بخش بم پشت نیز اشاره کرد و گفت: به جز مرکز شهرستان در اکثر مناطق اینترنت مطلوب نداریم ولی این نیست که کاملا دسترسی به اینترنت قطع باشد. فرماندار سراوان افزود: در اکثر روستاها به دلیل ضعیف بودن اینترنت و عدم توان تهیه گوشی هوشمند و لب تاب دانشآموزان در کلاس درس حضور فیزیکی دارند. خانواده نیز برخلاف شهرها استقبال خوبی نسبت به حضور
فرزندانشان در کلاس درس دارند. خوشبختانه ما در شهرستان سراوان دانشآموزانی با ضریب هوشی بسیار بالا داریم که رتبههایی عالی را در کنکور کسب میکنند.