آفتاب یزد- گروه شبکه: در تاریخ ۱۳نوامبر کمیسیون بهداشت ملی چین از افزایش بیماری‌های تنفسی به ویژه در بین کودکان خبر داد. حالا موارد ابتلا به این بیماری در چین به ویژه در میان کودکان به قدری افزایش یافته که نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است. این در حالی است که مقامات بهداشتی چین گفته‌اند که […]

آفتاب یزد- گروه شبکه: در تاریخ ۱۳نوامبر کمیسیون بهداشت ملی چین از افزایش بیماری‌های تنفسی به ویژه در بین کودکان خبر داد. حالا موارد ابتلا به این بیماری در چین به ویژه در میان کودکان به قدری افزایش یافته که نگرانی‌هایی را ایجاد کرده است. این در حالی است که مقامات بهداشتی چین گفته‌اند که افزایش موارد ابتلا به بیماری‌های تنفسی، ترکیبی از ویروس‌های شناخته شده است و به اولین فصل سرمای این کشور پس از لغو محدودیت‌های کووید۱۹ در دسامبر گذشته مرتبط می‌شود. این ویروس که پنومونی (ذات الریه – سینه پهلو) نام دارد، علائم آن شامل تب، التهاب ریه بدون سرفه و گره‌های ریوی (توده‌هایی روی ریه‌ها) است. در واقع کودکان بسیاری با علائمی همچون التهاب ریه و تب بالا در بیمارستان‌های پکن بستری شده اند.

 نگرانی سازمان جهانی بهداشت
اما به دنبال شیوع این بیماری تنفسی در چین، سازمان جهانی بهداشت (WHO) از چین خواست تا جزئیات بیشتری درباره شیوع بیماری‌های تنفسی که اخیرا در این کشور گزارش شده است، ارائه کند. سازمان جهانی بهداشت به مردم چین توصیه کرده است اقدام‌هایی را برای کاهش خطر بیماری‌های تنفسی دنبال کنند. اقداماتی که شامل واکسیناسیون، حفظ فاصله از افراد بیمار، ماندن در خانه در هنگام بیماری، انجام آزمایش‌ها و مراقبت‌های پزشکی در صورت نیاز، زدن ماسک به صورت، اطمینان از تهویه مناسب و شستن منظم دست‌ها می‌شود.

 نظر کارشناسان و متخصصان چیست؟
از سوی دیگر چندین متخصص به عواملی چون فرارسیدن زمستان، پایان محدودیت‌های کرونایی و کمبود ایمنی قبلی در کودکان اشاره کردند که احتمالاً علت افزایش عفونت‌ها هستند. «فرانسوا بالو» از دانشگاه کالج لندن در این باره گفت: از آنجایی که چین اساساً نسبت به هر کشور دیگری روی زمین قرنطینه بسیار طولانی‌تر و سخت‌تری را تجربه کرد، پیش‌بینی می‌شد که بعد از محدودیت‌های کرونایی امواج شیوع بیماری در این کشور قابل توجه باشد. او اضافه کرد: مگر اینکه شواهد جدیدی وجود داشته باشد که خلاف آن را نشان دهد. هیچ دلیلی برای مشکوک شدن به ظهور یک پاتوژن جدید وجود ندارد. «پل هانتر» از دانشگاه «ایست آنگلیا» تاکید کرد که در حال حاضر اطلاعات بسیار کمی برای تشخیص قطعی وجود دارد. او افزود: با این حال به‌طورکلی، این به نظر من یک بیماری همه‌گیر به دلیل یک ویروس جدید نیست. اگر چنین بود، انتظار داشتم که تعداد بیشتری از عفونت‌ها را در بزرگسالان ببینم. تعداد کم عفونت‌های گزارش‌شده در بزرگسالان نشان‌دهنده ایمنی موجود ناشی از ابتلای قبلی است. یک متخصص استرالیایی نیز اشاره کرد که کودکان خردسال در چین در مدرسه تا نیمی از عمر خود را بدون مواجهه معمول با عوامل بیماری‌زا سپری می‌کنند و بنابراین سطح ایمنی یکسانی ندارند.
به گزارش ایسنا، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های آمریکا (CDC) می‌گوید: انتظار می‌رود تعداد بستری شدن در بیمارستان‌ها ناشی از بیماری‌های تنفسی در پاییز و زمستان پیش‌رو نیز مشابه سال گذشته باشد. با این حال، این مرکز می‌گوید مهم است توجه داشته باشیم که این تعداد بستری شدن در بیمارستان‌ها نسبت به قبل از همه‌گیری کووید۱۹ که علل اصلی بستری شدن‌ها آنفلوآنزا و ویروس سینسیشیال تنفسی بودند، بیشتر است. «متیو بینیکر»، یک متخصص «مایو کلینیک» در این باره می‌گوید که متخصصان در نیمکره شمالی در حال نظارت بر روندهای شیوع بیماری‌های تنفسی در نیمکره جنوبی، جایی که زمستان در حال پایان است، هستند تا بتوانند فصل بیماری‌های تنفسی پیش‌رو را پیش‌بینی کنند. دکتر بینیکر می‌گوید: ما در استرالیا دیدیم که آن‌ها یک فصل شیوع معمولی آنفلوآنزا و در برخی مناطق شیوع شدیدتر این بیماری را داشته‌اند. این چیزی است که من امسال انتظار دارم و بیشتر از آن چیزی است که قبل از همه‌گیری کووید۱۹ شاهد آن بودیم. وی همچنین اظهار کرد: این که شیوع بیماری‌های فصلی امسال در حد متوسط باشد یا شدید شود به چند عامل بستگی دارد از جمله اینکه چقدر مردم در هنگام بیماری در خانه می‌مانند، چقدر از ماسک در صورت ابتلا به بیماری استفاده می‌کنند و همچنین به تزریق واکسن آنفلوآنزا و نوع ویروسی که در گردش است، بستگی دارد.

سویه‌های آنفلوآنزا
دکتر بینیکر می‌گوید که در چند سال گذشته تعداد کمی از گونه‌های آنفلوآنزا غالب بوده است. یکی از آن‌ها ویروس آنفلوآنزای H۳N۲ نام دارد، یک ویروس آنفلوآنزای معمولی A که سال‌ها در گردش بوده است. سپس در برخی مناطق سویه آنفلوآنزای H۱N۱ نیز در گردش بوده است. دکتر بینیکر در این باره افزود: ما معمولاً آن گونه‌های آنفلوآنزای A را از نوامبر تا فوریه یا مارس در ایالات متحده زیرنظر داریم. او می‌افزاید: ما همچنین یک سویه آنفلوآنزا به نام آنفلوآنزا B را می‌بینیم که معمولاً باعث ایجاد بیماری با شدت کمتری می‌شود و معمولاً در انتهای فصل این بیماری در بازه زمانی فوریه، مارس و آوریل ظاهر می‌شود.

 پیشگیری از بیماری‌های تنفسی فصلی
دکتر بینیکر در این باره می‌گوید: برخی مسائل ناشناخته از جمله زمان‌بندی، گونه‌های خاص ویروس و سویه جدیدی از کووید۱۹ که ممکن است ظاهر شود، وجود دارد. به همین دلیل پیشگیری در این زمینه بسیار مهم است. خبر خوب این است که واکسن‌هایی برای این سه بیماری فصلی وجود دارد. از جمله واکسن‌های به روزشده کرونا و واکسن‌های جدید برای پیشگیری از ویروس سینسیشیال تنفسی در افراد ۶۰ساله و بالاتر، نوزادان و زنان باردار. دکتر بینیکر می‌گوید: از نظر استراتژی‌های پیشگیری از این ویروس‌ها زمان خوبی است. همچنین اصول اولیه نیز در این زمینه بسیار مهم هستند،
از جمله: بهداشت خوب دست ها، ماندن در خانه اگر مریض هستید، استفاده از ماسک در صورت خروج از منزل و داشتن علائم بیماری. به گفته این متخصص، در صورت داشتن علائم بیماری‌های تنفسی بهتر است به یک پزشک مراجعه کنید و تست دهید. با دانستن اینکه فرد با چه مشکلی دست و پنجه نرم می‌کند، می‌توان گام‌های موثری در جهت درمان آن برداشت. بنابر اعلام مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات متحده، تقریبا همه کودکان قبل از دو سالگی به ویروس سینسیشیال تنفسی یا RSV مبتلا می‌شوند. همچنین بیشتر بزرگسالان به نوع خفیف این بیماری دچار می‌شوند. ویروس سینسیشیال تنفسی برای افرادی که مسن هستند، به بیماری مزمن قلبی یا ریوی مبتلا هستند یا سیستم ایمنی ضعیفی دارند، می‌تواند خطرناک باشد. هرچند پیامد این ویروس می‌تواند به طور ویژه برای نوزادان و کودکان دشوار باشد.

 وزیر بهداشت: ویروس جدید تنفسی به ایران نیامده است
حال با توجه به این مسئله این نگرانی نیز وجود دارد که مانند کرونا این ویروس تنفسی هم همه گیر شود. از همین‌رو بسیاری نگران ورود این ویروس به کشور هستند. اما وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره شیوع بیماری جدید تنفسی در چین گفت: شیوع ویروس جدیدی از سوی سازمان جهانی بهداشت تایید نشده و به ایران نیز نیامده است. بهرام عین اللهی در گفتگو با ایرنا درباره شیوع نوعی بیماری تنفسی در بین برخی کشورهای شرق آسیا از جمله چین اظهار داشت: از حدود دو ماه پیش در ایران شاهد شیوع نوعی سرماخوردگی در بین هموطنان بودیم که منشاء آن ویروس آنفلوآنزا است. وی در عین حال تاکید کرد: پنج درصد بستری ناشی از سرماخوردگی در مراکز درمانی ناشی از ویروس کرونا بوده است. وزیر بهداشت به مردم توصیه کرد که در صورت سرماخوردگی حتماً استراحت کرده و از حضور در اجتماعات پرهیز کنند؛ همچنین در صورت ضرورت حضور در خارج از منزل، ماسک بزنند و فاصله اجتماعی را رعایت کنند. عین‌اللهی اظهار داشت: گروه‌های حساس و دارای شرایط خاص از جمله سالمندان و بیماران خاص باید سالی یکبار واکسن‌های آنفلوآنزا و کرونا را تزریق کنند.

اما ذات الریه یک اصطلاح عمومی برای التهاب ریه‌ها است که معمولا در نتیجه عفونت ایجاد می‌شود. علائم آن می‌تواند شامل سرفه، تنگی نفس، تب و درد قفسه سینه باشد. اکثر افراد ظرف مدت چند هفته بهبود می‌یابند اما افرادی که به طورخاص آسیب‌پذیر هستند از جمله نوزادان، افراد مسن و افرادی که مبتلا به شرایط خاصی از نظر سلامتی هستند ممکن است نیاز به بستری شدن در بیمارستان داشته باشند.