آفتاب یزد– نجمه حمزه نیا: دستگاه گوارش یکی از اصلیترین و پیچیدهترین دستگاههای بدن است که وظیفه هضم و جذب غذایی که میخوریم را دارد بنابراین نقش مهمی در کیفیت زندگی افراد دارد. یکی از مشکلات شایع دستگاه گوارش، بروز زخم است.هر چند برخی از زخمهای گوارشی خود به خود خوب و ترمیم میشوند اما شما نباید علائم هشداردهنده این زخمها را نادیده بگیرید. در واقع زخمهای گوارشی حاد در صورتی که به صورت کامل درمان نشوند باعث بروز مشکلات جدیتری در سطح بدن میشوند که گاهی جبران ناپذیر است لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکترسیدامیرمنصوررضادوست، فوق تخصص گوارش و کبد دکتر امیر سعید صادقی، فوق تخصص گوارش و کبد و دکتر محمد امانی، فوق تخصص گوارش وکبد گفتگو کرده است.دکتر رضادوست در این باره میگوید: زخمهای گوارشی به زخمهایی گفته میشود که در مجرای معده ـ رودهای ایجاد میشود. این مجرا متشکل از مری، معده و روده و محل هضم و جذب غذا است. در صورت آسیب دیدن پوشش محافظ (مخاط) این مجرا زخمهای گوارشی ایجاد میشود.
وی اظهار کرد: زخمهای گوارشی دربخشهای مختلفی از مجرای معده ـ رودهای ایجاد میشود وبه انواع مختلفی تقسیمبندی میشود که شامل زخم مری، زخم معده و زخم دوازدهه در بخش ابتدایی روده کوچک و محل خروج غذا از معده به روده کوچک است.
این فوق تخصص گوارش و کبد مطرح کرد: شایعترین دلیل زخمهای گوارشی عفونی شدن معده توسط باکتریای به نام "هلیکوباکتر پیلوری" است. این باکتری در معده بسیاری از افراد وجود دارد اما معمولاً عفونت حاصل از آن مشکلساز نیست.
وی افزود: از هر۱۰ بیمار مبتلا به زخم دوازدهه و زخم معده به ترتیب ۹ و ۸ نفر به دلیل این نوع عفونت باکتریایی دچار زخم دستگاه گوارش شده اند.
دکتر رضادوست عنوان کرد: زخم گوارشی به این دلیل ایجاد میشود که عفونت به روشهای مختلفی به پوشش مجرای معده ـ رودهای آسیب میزند که عبارتند از ایجاد التهاب و تداخل در تولید اسید بدین صورت که هلیکوباکتر پیلوری گاهی ساز و کار توقف تولید اسید را مختل میکند و به این ترتیب میزان اسید معده بالاتر از حد طبیعی میشود.این فوق تخصص گوارش و کبد ابراز داشت: دومین دلیل رایج ایجاد زخمهای گوارشی مصرف مکرر یا طولانی مدت، مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب است. از هر ده مورد زخم معده و زخم دوازدهه به ترتیب دو و یک مورد به دلیل افراط در مصرف مسکنهایی چون آسپرین، ایبوپروفن یا دیکلوفناک ایجاد میشود البته اکثر افراد با مصرف این داروها با مشکلی مواجه نمیشوند اما مصرف مداوم آنها بدون شک دردسر ساز خواهد بود.وی متذکر شد:عاملهای خطر دیگری که احتمال زخم شدن معده را افزایش میدهد عبارت است از سیگار کشیدن و استعمال دخانیات، سابقه ابتلا اعضا خانواده به زخم معده، بالا رفتن سن.
دکتر رضادوست اشاره کرد: زخم معده در ابتدا علامتی ندارد اما در مراحل بعدی با افزایش سن و استمرار مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب علائم ناگهان بروز مییابد.
>رایجترین علائم زخمهای گوارشی، درد شکمی است
این فوق تخصص گوارش و کبد تصریح کرد: رایجترین علائم زخمهای گوارشی، درد شکمی است. اگر دوازدهه زخم شده باشد، درد معمولاً چند ساعت پس از غذا شروع میشود و به تدریج با صرف مجدد غذا تسکین مییابد. درد شب هنگام و در صورت خالی بودن معده نیز حملهور میشود اما اگر معده زخم باشد، درد عموماً هنگام غذا خوردن آغاز میشود. زخم مری نیز با درد شکمی یا درد پایین قفسه سینه همراه است و بلع نیز دشوار میشود.وی اظهار کرد: سوء هاضمهای که بیش از یک ماه طول بکشد نیز بیانگر ابتلا به زخمهای گوارشی است. سوء هاضمه با علائمی نظیر حالت تهوع، استفراغ، نفخ، آروغ زدن، سوزش سر دل همراه است.دکتر رضادوست میگوید: پزشک جهت تشخیص زخمهای گوارشی از بیمار میخواهد تا علائم و سابقه پزشکی خود را شرح دهد، سپس حین معاینه ناحیه شکم را به آرامی فشار میدهد تا وجود ناحیه حساس یا دردناک را بررسی کند.
این فوق تخصص گوارش و کبد ادامه داد: در مرحله بعد پزشک معالج تعیین میکند که آیا عفونت باکتریایی هلیکوباکتر پیلوری یا مصرف درازمدت داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب میتواند عامل بروز علائم باشد یا خیر. احتمال زخم شدن دستگاه گوارش در صورت تایید موثر بودن هر یک از این دو عامل بالا است.
وی بیان کرد: ازروشهای مختلفی که برای تشخیص عفونت هلیکوباکتر پیلوری استفاده میشود میتوان به استفاده از آزمایش خون، آزمایش نمونه مدفوع، آزمایش تنفسی، آندوسکوپی، نمونهبرداری اشاره کرد.دکتر رضادوست توصیه کرد:درمان زخمهای گوارشی بسیار مهم است. چنانچه اقدام فوری و مناسب برای درمان انجام شود، زخم دوازدهه ظرف چهار هفته و زخم معده در مدت هشت هفته بهبود مییابد. به علاوه چنانچه هلیکوباکتر علت ایجاد زخم باشد، احتمال عود کردن زخم با از بین بردن این باکتری کاهش مییابد.
این فوق تخصص گوارش و کبد ابراز داشت: چنانچه عفونت باکتریایی علت ایجاد زخم گوارشی باشد، یک دوره یک تا دو هفتهای آنتی بیوتیک برای از بین بردن عفونت تجویز میشود. در کنار آنتی بیوتیک داروهای دیگری برای جلوگیری از آسیب دیدن مجرای معده ـ رودهای و ایجاد فرصت التیام یافتن زخم تجویز میشود. این گروه از داروها میزان تولید اسید معده را کاهش میدهد. وی تصریح کرد: اگر مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب عامل ایجاد زخم باشد، از بیمار خواسته میشود مصرف این داروها را قطع کند تا زخم التیام یابد. آنتاگونیست گیرنده H2 یا PPI نیز برای کاهش تولید اسید تجویز میشود. مصرف این داروها در کل ایمن است اما گاهی اثرهای جانبی موقتی مانند اسهال یا حالت تهوع را به دنبال دارد.دکتر رضادوست توضیح داد: چنانچه علیرغم اتمام دوره درمان زخم گوارشی عود کند یا بیمار دچار عوارض وخیم شود، انجام جراحی ضرورت مییابد. سوراخ و زخم مجرای گوارشی را میتوان با جراحی باز یا جراحی با حداقل تهاجم لاپاراسکوپی درمان کرد.
این فوق تخصص گوارش و کبد تشریح کرد:آندوسکوپی بخش فوقانی مجرای معده ـ رودهای به منظور توقف خونریزی زخمهای گوارشی انجام میشود. جراح اسکوپ مجهز به منبع نور را وارد مجرا میکند تا بتواند ناحیههای خونریزیدهنده را ببیند و درمان کند. اپی نفرین نیز از راه آندوسکوپ وارد مجرا میشود تا خونریزی را متوقف کند. گیرههایی نیز روی زخم خونریزیدهنده زده میشود تا رگهای مرتبط تحت فشار قرار گیرد.
وی گفت: از راههای دیگر درمان زخمهای گوارشی میتوان به عمل واگوتومی، عمل آنترکتومی و عمل پیلوروپلاستی اشاره کرد.
> روشهای درمانی متعددی برای درمان زخم معده وجود دارد
در ادامه نیز دکتر صادقی دراینباره خاطرنشان کرد: زخم معده یکی از شایعترین زخمهای گوارشی و درزمره آسیبهای خوش خیم معده طبقهبندی میشود. زخم معده سبب آسیب دیدن مخاط دستگاه گوارش میشود. شیوع این بیماری حدود 6 تا 15 درصد برآورد شده است. معمولا به دنبال ایجاد زخم معده، شاهد التهاب معده(گاستریت)، نیز هستیم.
وی اظهار کرد: در قدیم مردم بر این باور بودند که مصرف غذاهای پر ادویه یا قرارگیری در محیطهای تنش زا از عوامل موثر در ایجاد زخم معده میباشند اما امروزه طی تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که عوامل گفته شده، منشاء ایجاد زخم معده نمیباشند و این آسیب توسط باکتری خاصی با نام "هلیکوباکتر پیلوری" ایجاد میگردد.
این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: علاوه براین مصرف برخی مواد دارویی مانند آسپرین، ایبوپروفن، ناپروکسن، کتوپروفن)، داروهای درمانی در حیطه درد و ورم مفاصل و استعمال دخانیات و مصرف مشروبات الکلی، میتواند بستر مناسبی برای ایجاد زخم معده، فراهم آورد بنابراین توصیه میشود برای مصرف داروهای مسکن حتما با پزشک مشورت کنید.
وی بیان کرد: هلیکوباکترپیلوری نیز از جمله باکتریهایی است که باعث ایجاد آسیب در لایههای مخاطی دستگاه گوارش وتشکیل زخم معده میشود و از طریق قاشق و چنگال فرد آلوده و یا خوردن غذای دست خورده افراد مبتلا به این باکتری انتشار مییابد. دکتر صادقی گفت: عوامل بسیاری از قبیل استرس و فشار بالا، مصرف سیگار و مشروبات الکلی، مصرف غذاهای فرآوری شده و آماده، نداشتن برنامه مشخص برای صرف وعدههای غذایی و مصرف داروهای کورتونی همگی در وخیم شدن بیماری زخم معده نقش به سزایی خواهند داشت لذا توصیه میشود تا حد امکان این موارد رعایت شود.
این فوق تخصص گوارش و کبد مطرح کرد: پزشک متخصص برای تشخیص بیماری زخم معده ابتدا سوابق بیمار و داروهای مصرفی و همینطور علائم بیمار را بررسی خواهد کرد. سپس برای تشخیص عفونت باکتری هلیکوباکتر پیلوری انجام آزمایش خون، آزمایش مدفوع و یا آزمایش تنفسی را تجویز خواهد کرد.
وی افزود: آزمایشات دیگری ازقبیل بلع باریم، آندوسکوپی و بیوپسی آندوسکوپی نیز برای تشخیص زخم معده وجود دارد که به پزشک در تشخیص این بیماری کمک میکند.
دکتر صادقی تشریح کرد:روشهای درمانی متعددی برای درمان زخم معده وجود دارد که پزشک متخصص با توجه به شدت و علائم آن یک روش مناسب را انتخاب کرده و با درمان مناسب در مدت زمانی یک الی دوماه بیمار بهبود خواهد یافت.در صورت نیاز ممکن است از شما آزمایش خون یا مدفوع گرفته شود. در نهایت پس از تشخیص نوع زخم و شدت آن، با دارو اقدام به درمان زخم معده میشود، یا در موارد نادر، اقدام به جراحی میشود.این فوق تخصص گوارش و کبد ابراز کرد: یکی از روشهای درمانی زخم معده استفاده از داروهای آنتی بیوتیک و کاهنده اسید معده است.از دارودرمانی برای درمان زخمهای خفیف معده استفاده میشود. داروهای آنتی بیوتیک برای درمان عفونت هلیکوباکترپیلوری و داروهایی مانند امپرازول، پانتوپرازول و لانزوپرازول و همچنین داروهای رانیتیدین و فاموتیدین برای کاهش اسید معده تجویز خواهند شد.
وی متذکر شد: در صورتی که زخم معده شدید باشد؛ از جراحی برای درمان قطعی زخم معده استفاده میشود. در این روش درمانی ابتدا جراح کل زخم ایجاد شده را برطرف و سپس بخشی از روده را برداشته و بر روی زخم قرار خواهد داد و قسمتی که دچار خونریزی شده است را بسته و برای کاهش تولید اسید معده عصب معده را قطع خواهد کرد.
دکتر صادقی اشاره کرد: در مواردی که زخمهای معده با ویژگیهایی نظیر زخم با خونریزی همراه باشد، بیماری عود کرده و بهبود پیدا نکند ورود غذا از معده به روده باریک انجام نشود، نیاز به جراحی دارد.
این فوق تخصص گوارش و کبد تشریح کرد: از نشانههای اصلی بیماری زخم معده میتوان به درد سوزشی در ناحیه جناغ سینه تا بالای ناف، اشاره کرد. احساس درد زمانی پدید میآید که زخم معده در تماس با اسید معده قرار گیرد. اسید معده بعد از مصرف مواد غذایی، بر روند هضم غذا تاثیر میگذارد، بنابراین احساس درد در فردی که زخم معده دارد، حدود یک ساعت بعد از خوردن غذا با ترشح اسید معده برای هضم، شروع میشود و تا ساعتها ادامه مییابد.
وی اشاره کرد: زمانی که معده خالی از کیموس باشد، احساس درد در فرد افزایش مییابد بنابراین توصیه میشود افرادی که زخم معده دارند، از گرسنه ماندن دوری کنند.
دکتر صادقی تصریح کرد: در مواقعی که زخم معده درفرد شدید باشد، علائمی مانند بالا آوردن خون در فرد دیده میشود. خون در این حالت به رنگ قرمز یا سیاه میباشد و ممکن است علائمی همچون حالت تهوع و استفراغ، کاهش بیدلیل وزن، بیمیلی و تغییر در اشتها در فرد مبتلا به زخم معده دیده شود لذا لازم است در صورت مشاهده علائم گفته شده، به پزشک متخصص مراجعه کنید تا علت بررسی شود.این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: علائم گفته شده شده تنها در حوزه زخم معده نمیباشند. به طور مثال این علائم میتوانند در حمله قلبی نیز ظاهر شوند، بنابراین نیاز است که از خود درمانی اجتناب کنید و با معاینات لازم توسط متخصص گوارش، علت را پیدا کرده و برای درمان آن اقدامات لازم را انجام دهید.
وی در ادامه هشدار داد: عوارض بیماری زخم معده عبارتند از ایجاد سوراخ در دیواره دستگاه گوارش، سرطان معده، خونریزی از محل زخم، سرطان پانکراس، انسداد در دستگاه گوارش به دلیل تورم بافتهای ملتهب، کمخونی به دلیل خونریزی داخلی.
دکتر صادقی خاطرنشان کرد: یکی از دلایل ایجاد زخم معده ابتلا به باکتری هلیکوباکتر پیلوری است، پس برای جلوگیری از ابتلا به این باکتری و در نهایت جلوگیری از ابتلا به زخم معده بهتر است، از مصرف غذاهای آلوده پرهیز کرده و از سلامت غذای مصرفی خود مطمئن شوید، همچنین نظافت شخصی خود مانند شستن دستها به طور مرتب با آب و صابون را رعایت کنید.
این فوق تخصص گوارش و کبد توصیه کرد: در صورت ابتلا به بیماری زخم گوارشی و با مشاهده علائم آن از درمان سرخود آن خودداری کرده و در اسرع وقت برای تشخیص به موقع و درمان قطعی زخم معده به پزشک متخصص مراجعه کنید.
>عارضه زخم معده ممکن است در سایزهای مختلفی ایجاد شود
در ادامه نیز دکترامانی دراینباره ابراز داشت: زخم معده، نوعی زخم دایره یا بیضی شکلی است که در آن، پوشش معده یا اثنیعشر به وسیله اسید معده یا مایعات گوارشی خورده میشود. زخمها به پوشش معده یا اثنیعشر (اولین قسمت روده) نفوذ میکنند.
وی عنوان کرد: عارضه زخم معده ممکن است در سایزهای مختلفی ایجاد شود که بعضی از آنها چند میلیمتر و بعضی دیگر چند سانتیمتر است. همچنین میتواند در سنین مختلف مثل نوزادی و دوران کودکی ایجاد شود ولی معمولا در میان افراد میانسال بسیار شایع است. این فوق تخصص گوارش و کبد متذکر شد: گاستریت (ورم معده) ممکن است به زخم معده منجر شود. شایعترین نشانه زخم معده، درد و سوزشی خفیف در معده است. این درد ممکن است در هر قسمتی بین ناف و جناغ سینه احساس شود.
وی بیان کرد: انواع درد ناشی از زخم معده معمولا زمانیکه معدهتان خالی است اتفاق میافتد. برای مثال، بین وعدههای غذایی و هنگام شب ممکن است این درد را احساس کنید،زمانیکه غذا میخورید یا آنتی اسید مصرف میکنید، برای مدت کوتاهی این درد از بین میرود.دکترامانی افزود: درد ناشی از زخم معده ممکن است برای چند دقیقه یا چند ساعت طول بکشد و احتمال دارد این درد را برای چند روز، چند هفته یا چند ماه در فواصل زمانی مختلف احساس کنیداین فوق تخصص گوارش و کبد میگوید:علائم زخم معده که کمتر بین افراد شایع است، شامل نفخکردن،آروغ زدن،حالت تهوع، کماشتهایی، استفراغکردن و کاهش وزن است. وی توضیح داد: زخم معده زمانی ایجاد میشود که مکانیزمهای دفاعی و مکانیزم ترمیم پوشش معده یا اثنیعشر ضعیف شود و احتمال آسیب به پوشش معده از طریق اسید معده را افزایش دهد.دکترامانی اشاره کرد: شایعترین دلایل ایجاد زخم معده را میتوان عفونت هلیکوباکتر پیلوری معده، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی نام برد. این فوق تخصص گوارش و کبد بیان کرد.عفونت هلیکوباکتر پیلوری در 50 تا 70 درصد افرادی که زخم اثنی عشر دارند و 30 تا 50 درصد افرادی که زخم معده دارند، اتفاق میافتد و میتواند دلیل زخم معده باشد.
وی مطرح کرد: استفاده از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی بیشتر از 50 درصد مواقع باعث ایجاد زخم میشود. با این حال، بسیاری از افرادی که از این داروها استفاده میکنند، به این بیماری دچار نمیشوند.
دکترامانی توضیح داد: عوامل مختلفی میتواند احتمال ابتلا به زخم اثنی عشر را افزایش دهد. به طور مثال احتمال مبتلا شدن به این عارضه در افراد سیگاری نسبت به افراد غیر سیگاری بیشتر است. این بیماری در این افراد با سرعت خیلی کمتری بهبود پیدا میکند و ممکن است دوباره برگردد. این فوق تخصص گوارش و کبد ادامه داد: اگرچه مصرف الکل باعث افزایش تولید اسید معده میشود، نوشیدن مقدار متعادلی از الکل بهنظر نمیآید باعث ایجاد زخم معده شود و یا تأخیری در درمان آن به وجود آورد و استرس روانشناختی نیز ممکن است باعث ایجاد زخم زخم شود.وی ابراز داشت: یکی از دلایل زخم اثنی عشر نوعی سرطان است که هورمونی به اسم گاسترین را آزاد میکند که باعث تولید بیش از حد اسید میشود. علائم زخم معده ناشی از سرطان خیلی به زخم معده معمولی شبیه است. با این حال، درمانهایی که برای زخم معده معمولی استفاده میشود برای زخم معده ناشی از سرطان معمولا خوب عمل نمیکنند. دکترامانی تشریح کرد: حدود 50 تا 60 درصد کودکانی که زخم اثنی عشر دارند، در بین اعضای خانواده آنها سابقه بیماری زخم معده دیده میشود. اطلاعاتی که بهتازگی بهدست آمدهاست، نشان میدهد که دلیل این اتفاق، انتقال عفونت هلیکوباکتر پیلوری در بین اعضای خانواده است. پزشکان هنوز شک دارند که انسانها خطر افزایش عفونت را به ارث میبرند.این فوق تخصص گوارش و کبد بیان کرد: هدف از درمان زخم معده، برطرفشدن درد، بهبودی زخم و جلوگیری از عوارض آن است. اولین قدم درمان،کاهش عوامل خطر (داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و سیگار کشیدن) است.
وی مطرح کرد: بسیاری از افراد بدون هیچ درد و زخمی عفونت هلیکوباکتر پیلوری معده دارند. هنوز مشخص نیست که آیا این بیماران باید با مصرف آنتیبیوتیک درمان شوند یا خیر. برای پاسخ به این سوال مطالعات بیشتری نیاز است.
دکترامانی توصیه کرد: بیمارانی که زخم معده و عفونت هلیکوباکتر پیلوری آنها مشخص شده است باید برای هر دو بیماری تحت درمان قرار بگیرند. از بینبردن کامل عفونت هلیکوباکتر پیلوری بسیار مشکل است.گاهی برای درمان نیاز به ترکیبی از چند آنتی بیوتیک وجود دارد. بعضی مواقع این ترکیب شامل: مهارکنندههای پمپ پروتون، بلاکر H2 و پپتو بیسمول میشود.این فوق تخصص گوارش و کبد ابراز داشت: از بین بردن عفونت هلیکوباکتر پیلوری از ایجاد دوباره زخم معده جلوگیری میکند ( مشکلی بزرگ که در تمام درمانهای دیگر وجود دارد). از بین بردن این باکتری همچنین به کاهش خطر ابتلا به سرطان معده در آینده هم کمک میکند. درمان با آنتیبیوتیک خطر واکنشهای آلرژیک، اسهال و در بعضی مواقع کولیت ناشی از آنتیبیوتیک (التهاب روده بزرگ) را به همراه دارد.
وی میگوید:خیلی کم پیش میآید که برای درمان زخم معده از جراحی استفاده شود زیرا داروها به خوبی عمل میکنند و همچنین آندوسکوپی بهخوبی جلوی خونریزی فعال را میگیرد. دکترامانی افزود: جراحی در درجه اول برای مقابله با عوارض این بیماری زخم معده استفاده میشود. این عوارض شامل پارگی یا ایجاد سوراخ، انسدادی که مانع عملکردن درمان با دارو شود یا جلوی ایجاد دوباره زخم معده را نگیرد، خونریزی زخمها که بیشتر از دو بار اتفاق بیفتد، زخم معدهای که مشکوک به سرطان است و زمانیکه بیماری چندین بار و بهطور پیوسته و شدید ایجاد شود.
این فوق تخصص گوارش و کبد میگوید: جراحیهای زیاد و متفاوتی برای مقابله با عوارض زخم معده انجام میشود. همچنین از جراحی برای کاهش تولید اسید و اطمینان داشتن از تخلیه کامل معده استفاده میشود. با این حال، ممکن است بعد از جراحی، زخم معده دوباره ایجاد شود و هر عمل جراحی باعث بروز مشکلاتی میشود که شامل: افزایش وزن، گوارش ضعیف، حرکات مرتب روده (سندروم دامپینگ) و کمخونی میشود.
وی عنوان کرد: بیشتر زخم معدهها بدون هیچ عوارضی درمان میشوند. با این حال، در بعضی موارد، درمان زخم منجر به عوارضی میشود که جان فرد را بهخطر میاندازد. این خطرات شامل خونریزی (هموراژی)، نفوذ میکروب، ایجاد سوراخ، انسداد روده وسرطان است.دکترامانی تشریح کرد: پزشک زمانی به زخم معده مشکوک میشود که بیمار، درد مشخصی در معدهاش احساس کند. بعضی مواقع پزشک برای فرد مبتلا درمانی ساده انجام میدهد تا ببیند آیا علائم از بین میروند یا خیر. اگر علائم از بین بروند به احتمال خیلی زیاد، آن فرد مبتلا باشد هست. این فوق تخصص گوارش و کبد گفت: آزمایشهای دیگری هم برای تشخیص زخم معده نیاز است. زمانیکه بعد از چند هفته درمان، علائم از بین نروند یا فردی که برای اولین بار علائم در او مشاهده شده است، بیشتر از 45 سال سن داشته باشد و یا علائم دیگری مثل کاهش وزن هم در او مشاهده شود. باید آزمایشهای دیگری هم انجام دهد زیرا سرطان معده هم علائم مشابهی دارد.
وی ادامه داد: اگر زخم معده شدید بود و در برابر درمان مقاومت کرد و یا فردی چند زخم داشت و یا زخمش در مکانی غیر عادی قرار داشت، پزشک ممکن است به وجود بیماری مزمنی مشکوک شود که باعث تولید بیش از حد اسید شده است. دکترامانی عنوان کرد: برای تشخیص و مشخصکردن دلایل زخم معده، پزشک آندوسکوپی فوقانی انجام میدهد.در این روش از یک لوله منعطف که اندوسکوپ نام دارد، استفاده میکنند تا درون معده را مشاهده کنند.این فوق تخصص گوارش و کبد اضافه کرد: در حین انجام آندوسکوپی، پزشک نمونهبرداری (قسمتی از بافت را بهعنوان نمونه برمیدارد تا آن را با میکروسکوپ بررسی کند) میکند. تا مشخص کند که آیا زخم سرطانی است یا خیر. همچنین با این کار از وجود باکتری هلیکوباکتر پیلوری آگاه میشود. آندوسکوپ میتواند برای توقف خونریزی فعال و کاهش احتمال دوباره خونریزی استفاده شود.از افرادی که سندروم زولینگر الیسون دارند، برای اندازهگیزی سطح هورمون گاسترین آزمایش خون گرفته میشود. وی هشدار داد: مصرف برخی داروهای دیگر همراه با NSAIDها مانند استروئیدها، داروهای ضد انعقاد خون، دوز پایین آسپرین، مهارکنندههای جذب مجدد سروتونین، آلندرونات و ریزدرونات، میتواند احتمال ایجاد زخم معده را تا حد زیادی افزایش دهد.دکترامانی گفت: غذاهای مفید برای زخم معده عبارتند از غذاهای دارای پروبیوتیک، غذاهای غنی از فیبر، سیب زمینی شیرین، فلفل دلمهای قرمز است.
انتهای پیام