زنگ خطری به نام «پیش دیابت»
- شناسه: 9997
- دوشنبه 11 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا: درصورتی که پیش دیابت یا "پره دیابت" در شما تشخیص داده شده باشد، به این معنی است که سطح قند خون بالاتر از حد طبیعی دارید اما آنقدر بالا نیست که بتوان آن را به عنوان دیابت تشخیص داد. پیش دیابت میتواند در صورت عدم درمان، منجر به دیابت نوع 2، بیماری قلبی و سکته شود. اولین قدم برای مدیریت پیش دیابت، درک معنای تشخیص پیش دیابت است لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر مهرزاد غلامپور، فوق تخصص غدد و متابولیسم و دکتر سید حسین دهقان منشادی، فوق تخصص غدد و متابولیسم و دکتر حسین دلشاد، فوق تخصص غدد و متابولیسم گفتگو کرده است.
دکترغلامپوردر این باره میگوید: به طور کلی پیش دیابت در حقیقت "پیش تشخیص" دیابت است و میتوان آن را به منزله نشانه هشدار تلقی کرد.
وی بیان کرد: پیش دیابت عارضهای است که در آن میزان گلوکز (قند) خون بالاتر از حد طبیعی است اما این افزایش به اندازهای نیست که دیابت محسوب شود. پیش دیابت بیانگر این است که چنانچه تغییرات ضروری در شیوه زندگی به وجود نیاید، در آینده دیابت نوع 2 بروز خواهد یافت.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم اظهار کرد: خوشبختانه میتوان از تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع 2 جلوگیری کرد. با داشتن رژیم غذایی سالم، کاهش وزن، حفظ وزن مناسب و فعالیت داشتن میتوان میزان قند خون را به حد طبیعی بازگرداند.
وی متذکر شد: به طور کلی سرعت بروز دیابت بسیار آهسته است، بنابراین اگر در مرحله پیش دیابت هستید، یعنی میزان قند خونتان بالاتر از حد طبیعی است، احتمالاً با هیچ گونه علامتی روبه رو نخواهید شد ولی با این حال مواجهه با برخی موارد دور از انتظار نیست که مهمترین آن عبارتند ازاحساس گرسنگی غیرمعمول،کم شدن وزن علیرغم بیشتر غذا خوردن،احساس تشنگی غیرمعمول و تکرر ادرار و احساس خستگی غیرمعمول.
دکتر غلامپور ادامه داد: تمام موارد گفته شده جزو علائم متداول دیابت به شمار میآید، بنابراین اگر در مراحل اولیه دیابت قرار دارید، احتمال بروز این علائم وجود دارد.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم توضیح داد: پیش دیابت زمانی بروز میکند که بدن در استفاده از هورمون انسولین به مشکل بربخورد. انسولین باید وجود داشته باشد تا انتقال گلوکز، یعنی ماده انرژی زای بدن، از طریق جریان خون به درون سلولها امکانپذیر گردد. بدن در صورت ابتلا به پیش دیابت یا انسولین کافی تولید نمیکند یا به نحو مناسب آن را به کار نمیگیرد و به اصطلاح با مقاومت انسولینی روبه رو میشویم.
وی افزود: چنانچه انسولین به میزان کافی وجود نداشته باشد یا مشکل مقاومت انسولینی مطرح باشد، گلوکز بیش از حد در خون انباشته میشود و در نتیجه قند خون افزایش مییابد و مرحله پیش دیابت آغاز میگردد.
دکتر غلامپور مطرح کرد: پژوهشگران در مورد دلیل دقیق بروز مشکلات انسولینی در برخی از بیماران مبتلا به پیش دیابت مطمئن نیستند ولی با این حال عاملهای خطر متعددی وجود دارد که احتمال ابتلا به پیش دیابت را افزایش میدهد.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم اذعان داشت: عاملهای خطر مرتبط با بروز دیابت نوع 2 عبارتند از داشتن اضافه وزن، کم تحرکی، سابقه خانوادگی، داشتن برخی نژاد و قومیت ها، سن، دیابت بارداری، ابتلا به برخی از بیماریها و ابتلا به سندروم تخمدان پلی کیستیک.
وی اضافه کرد: در صورت داشتن اضافه وزن (بالاتر از 25 بودن شاخص توده بدن) و به ویژه انباشته شدن چربی بیشازحد در ناحیه شکم، مستعد ابتلا به پیش دیابت هستید. سلولهای چربی اضافی باعث افزایش مقاومت انسولینی بدن میشود.
دکتر غلامپور تصریح کرد: فعالیت بدنی کم و اضافه وزن غالباً در نسبت مستقیم با یکدیگر قرار دارند. مراقب باشید که نداشتن فعالیت بدنی احتمال ابتلا به پیش دیابت را چند برابر خواهد کرد.
>پیش دیابت عامل ارثی نیز دارد
این فوق تخصص غدد و متابولیسم اظهار کرد: پیش دیابت عامل ارثی نیز دارد. اگر یکی از خویشاوندان نزدیکتان در حال حاضر یا در گذشته مبتلا به این عارضه بوده است، شما نیز مستعد ابتلا به آن هستید.
وی اشاره کرد: بعضی گروههای قومی، مانند آفریقایی ـ امریکاییها، اسپانیایی یا پرتغالی زبانهای امریکای لاتین، سرخپوستان و امریکاییهای آسیایی تبار، بیش از دیگران در معرض ابتلا به پیش دیابت هستند.
دکتر غلامپور متذکر شد: هرچه سن بالاتر باشد، خطر ابتلا به پیش دیابت نیز بیشتر خواهد بود. احتمال بروز این عارضه از سن 45 سالگی رو به فزونی میگذارد و پس از 65 سالگی به صورت تصاعدی بالا میرود.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم ابراز داشت: در صورت ابتلا به دیابت در دوران بارداری، احتمال بروز پیش دیابت پس از زایمان و در آینده بالا خواهد بود و بالا بودن کلسترول (کلسترول LDL بد) و فشار خون احتمال ابتلا به دیابت نوع 2 را افزایش میدهد.
وی در ادامه گفت: بانوان مبتلا به عارضه سندروم تخمدان پلی کیستیک به دلیل مقاومت انسولینی بیش از دیگران در معرض پیش دیابت هستند.
دکتر غلامپور بیان کرد: جهت تشخیص بیماری پیش دیابت پزشک در صورت اضافه وزن داشتن بیمار یا صادق بودن هر یک از عاملهای خطر گفته شده دستور میدهد آزمایش خون به منظور بررسی میزان گلوکز خون انجام شود.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم توصیه کرد: حتی اگر بیمار اضافه وزن نداشته باشد و با عاملهای خطر گفته شده پیش دیابت روبرو نباشد، پزشک توصیه میکند که پس از سن 45 سالگی آزمایش خون و کنترل قند خون هر 3 سال یک بار انجام شود. این اقدام بسیار هوشمندانه است، چرا که احتمال ابتلا به پیش دیابت و پیرو آن دیابت نوع 2 با افزایش سن رابطه مستقیم دارد.
وی اظهار کرد: پزشکان دستور انجام یکی از دو آزمایش که عبارتند از آزمایش قند خون پلاسما در حالت ناشتا و آزمایش تحمل گلوکز خوراکی، یا در صورت لزوم هر دو آزمایش، را به منظور تشخیص پیش دیابت میدهند.
دکتر غلامپور افزود: در آزمایش قند خون پلاسما در حالت ناشتا، بیمار از 8 ساعت قبل از آزمایش نباید چیزی بخورد. به همین دلیل آزمایش FPG غالباً صبحها انجام میشود. پزشک میزان گلوکز (قند) خون را پس از گرفتن نمونه خون بررسی میکند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم اضافه کرد: آزمایش تحمل گلوکز خوراکی آزمایش دیگری است که برای تشخیص پیش دیابت انجام میشود. پزشک دستورات لازم را در مورد شیوه آماده شدن برای آزمایش در اختیار بیمار میگذارد و از وی میخواهد تا هنگام آزمایش ناشتا باشد و از 8 ساعت قبل از آزمایش چیزی نخورده باشد. از نظر ناشتا بودن آزمایش OGTT شبیه به FPG است.
وی خاطرنشان کرد: پزشک برای بیمارانی متفورمین تجویز میکند که پس از تشخیص پیش دیابت احتمال میدهد بسیار مستعد ابتلا به دیابت نوع 2 باشند. متفورمین تنها دارویی است که برای پیشگیری از دیابت نوع 2 مصرف میشود و شیوه عملکرد آن به این صورت است که مانع تولید غیرضروری گلوکز بیشتر توسط کبد میشود و در نتیجه گلوکز خون در سطح مطلوب باقی میماند.
دکتر غلامپور توصیه کرد: بیمار باید برای کنترل و بررسی میزان قند خون به طور مرتب به پزشک مراجعه کند تا پیش دیابت به دیابت نوع 2 تبدیل نشود. پزشک در صورت لزوم از بیمار میخواهد تا تغییراتی را در شیوه زندگی خود، برای مثال رژیم غذایی یا برنامه ورزشی، به وجود آورد تا قند خون تحت کنترل در بیاید.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم تشریح کرد: با ایجاد چند تغییر ساده در شیوه زندگی میتوان از تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع 2 جلوگیری کرد. پزشک بیمار را در مورد تغییرات مفید لازم راهنمایی میکند و متداولترین دگرگونیهای سودمند عبارتند از رژیم غذایی مناسب، ورزش و کاهش وزن.
وی افزود: متخصص تغذیه به بیمارمبتلا به پیش دیابت کمک میکند تا برنامه غذایی مناسبی را سرشار از مواد مغذی مفید برای کنترل قند خون تهیه کند. همان طور که گفته شد هدف برنامه غذایی کنترل قند خون و نگه داشتن آن در سطح طبیعی و سالم است.
دکتر غلامپورتصریح کرد: حداقل جهت عدم تبدیل پیش دیابت به دیابت نوع 2 باید 150 دقیقه در هفته، یا به عبارتی 30 دقیقه در 5 روز هفته، را به تمرین متوسط اختصاص داد. پیادهروی، شنا یا دوچرخه سواری از ورزشهای مفید به شمار میروند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: بیمار در صورت داشتن اضافه وزن باید برنامه کاهش وزن را به محض تشخیص پیش دیابت تنظیم و شروع کند. کم کردن 5 تا 10 درصد وزن خطر ابتلا به دیابت نوع 2 را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد.
>پیش دیابت علائم واضحی ندارد
در ادامه نیز دکتر دهقان منشادی در اینباره خاطرنشان کرد: پیش دیابت زمانی رخ میدهد که قند خون بالاتر از حد طبیعی باشد، اما میزان آن به قدری بالا نیست که جزء علائم دیابت محسوب شود.
وی متذکر شد: باگذشت زمان، پیش دیابت میتواند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سکته مغزی را افزایش دهد، همچنین خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را نیز افزایش میدهد. متأسفانه، پیش دیابت علائم زیاد بارزی ندارد، بنابراین بسیاری از مردم ممکن است بدون آنکه اطلاعی داشته باشند، به این بیماری مبتلا باشند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم در پاسخ به این پرسش که " چه کسانی در معرض خطرابتلا به پیش دیابت هستند"، گفت: با افزایش سن، بهطور فزاینده افراد دچار اضافه وزن و بیتحرکی میشوند، در نتیجه پیش دیابت در افراد بزرگسال شروع به گسترش میکند البته برخی از افراد جوان نیز به این بیماری مبتلا میشوند. وی ادامه داد: عوامل خطر متداول پیش دیابت عبارتند ازچاق بودن یا اضافه وزن، نداشتن فعالیت بدنی کافی، سابقه خانوادگی دیابت نوع ۲، ۴۵ سالگی یا بیشتر،نژاد خانوادههای آفریقایی-آمریکایی، لاتین - اسپانیایی یا آمریکاییهای بومی،دیابت بارداری،تولد نوزاد با وزنی بیش از چهار کیلوگرم.
دکتر دهقان منشادی، دلایل بروز پیش دیابت را اینگونه تشریح کرد: انسولین هورمونی پروتئینی است که سطح قند خون بدن را تنظیم میکند. در پیش دیابت نیز همانند دیابت نوع، بدن فرد نمیتواند بهطور مؤثر از انسولین استفاده نماید و این به این معنی است که سطح گلوکز (قند) خون افزایش یافته و سلولهای بدن قادر نیستند از آن بهعنوان منبع انرژی استفاده نمایند.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم اذعان داشت: متأسفانه، علائم پیش دیابت زیاد مشهود نمیباشد. تنها راه برای آگاهی از این بیماری آزمایش خون است. سه نوع آزمایش خون میتواند در تشخیص این بیماری استفاده شود که عبارتند ازتست قند خون ناشتا، تست تحمل گلوکز خوراکی و انجام تست هموگلوبین گلیکوزیله.
وی مطرح کرد که هر ساله یک نفر از ۱۰ نفر مبتلا به پیش دیابت، دچار دیابت نوع ۲ میشود، بدون آنکه از شرایط خود آگاهی داشته باشد. زیرا که پیش دیابت علائم واضحی ندارد. اگر دیابت درمان نشود میتواند منجر به نارسایی کلیهها، آسیبهای عصبی، بیماریهای قلبی، سکتهی مغزی و حتی نابینایی شود. حتی با اندک افزایشی در مقدار قند خون در پیش دیابتی میتواند، خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی و سکته مغزی را افزایش دهد.
دکتر دهقان منشادی عنوان کرد: هدف اصلی مدیریت و کنترل پیش دیابت، متعادل کردن سطح قند خون و جلوگیری یا به تأخیر انداختن دیابت و عوارض قلبی عروقی همراه آن است. مدیریت بیماریهای رایج همراه پیش دیابتی ضروری میباشد، از جمله چاقی، فشار خون بالا، چربی خون، بیماریهای قلبی عروقی و بیماری مزمن کلیوی.وی بیان کرد: برای بیماران مبتلا به پیش دیابت که پس از ۳ تا ۶ ماه با تغییر سبک زندگی بهبود پیدا نمیکنند، ممکن است مداخله دارویی لازم باشد. داروهای ضد قند خون عبارتند از متفورمین، آکاربوز، تیازولیدین دیونها و گیرنده آگونیست GLP-1 است.دکتر دهقان منشادی اظهار کرد: بهترین شیوه درمانی برای مدیریت پیش دیابتی تغییر سبک زندگی میباشد. تغییر سبک زندگی میتواند شامل برخی موارد باشد که عبارتند از اصلاح تغذیه (کاهش و اصلاح مصرف کالریها، کاهش و اصلاح مصرف چربیهای هیدروژنه یا اشباع، بهمنظور رسیدن به وزن ایده آل در افرادی که دچار اضافه وزن یا چاقی میباشند.)، فعالیت بدنی مناسب، اجتناب از مصرف توتون و تنباکو، خواب کافی و باکیفیت، محدود کردن مصرف الکل و کاهش استرس.این فوق تخصص غدد و متابولیسم متذکر شد: اصلاح الگوی تغذیه از جنبههای مهم مدیریت سبک زندگی است که باید با هر بیمار مبتلا به پیش دیابت مورد توجه قرار دهد. توصیهها باید متناسب با نیازهای شخص باشد. در صورت امکان باید بیمار توسط یک متخصص تغذیه و یا یک پزشک مجرب ارزیابی و تحت آموزش قرار بگیرد.وی میگوید: توصیههای کلیدی اصلاح الگوی تغذیه برای مبتلایان به پیش دیابت شامل ثبات و کنترل مصرف روزانه کربوهیدراتها، محدودیت غذاهای حاوی ساکارز یا غذاهایی که شاخص قند خون بالای دارند، مصرف کافی پروتئین، مدیریت وزن و فعالیتهای بدنی منظم در طی روز.دکتر دهقان منشادی ادامه داد: یک برنامه منظم ورزشی با شدت متوسط برای ۳۰ تا ۶۰ دقیقه در روز، حداقل پنج روز در هفته توصیه میشود. نکات کلیدی در خصوص انجام فعالیتهای بدنی شامل این است که بیماران باید ابتدا در خصوص منع انجام فعالیتها و یا محدودیت آنها ارزیابی شوند، برنامه ورزشی هر بیمار باید بر اساس اهداف و محدودیتهای او تنظیم شود و هرگونه فعالیت فیزیکی جدید باید بهآرامی شروع شده و بهتدریج افزایش یابد.این فوق تخصص غدد و متابولیسم گفت: تمام بیماران مبتلا به پیش دیابت باید اطلاعات لازم را در خصوص حفظ وزن ایدهآل خود به دست آورند. توصیه میشود شاخص توده بدنی بین ۱۸.۵ الی ۲۴.۹ کیلوگرم بر متر مربع حفظ شود. توصیهها باید بر اساس شرایط پزشکی، سبک زندگی و رفتارهای شخصی بیمار ارائه شوند.
> مهمترین پیامد پیش دیابت پیشرفت به دیابت نوع دو است
در ادامه نیز دکتر دلشاد در اینباره ابراز داشت: پیش دیابت به این معنی است که قندخون ما بالاتر از حد نرمال است، ولی این بالا بودن به اندازهای نیست که دیابت تلقی شود.وی اظهار کرد: باید توجه داشته باشیم که بدون ایجاد تغییر در سبک زندگی، کودکان و بزرگسالانِ دارای پیش دیابت، به احتمال بیشتری به دیابت مبتلا خواهند شد.این فوق تخصص غدد و متابولیسم مطرح کرد که اگر مبتلا به پیشدیابت هستیم، ممکن است تخریب طولانیمدت ناشی از دیابت بهخصوص در قلب و عروق و کلیهها آغاز شده باشد ولی خوشبختانه باید گفت که میتوان از پیشرفت به سمت ایجاد دیابت نوع دو اجتناب کرد و پیشگیری نمود.وی اذعان داشت: داشتن تغذیه سالم، فعالیت بدنی روزانه به عنوان یک عادت و نگهداشتن وزن در محدوده طبیعی میتواند قند خون ما را به حالت نرمال برگرداند. همین موارد در کودکان نیز میتواند باعث برگشت قند خون به حالت طبیعی شود.دکتر دلشاد میگوید که در حالت عادی پیشدیابت هیچ گونه علامتی ندارد. اما علائمی هستند که نشان میدهند احتمالا ما به سمت دیابت نوع دو در حال پیشرفت هستیم. این علائم عبارتند ازافزایش تشنگی،ادرار زیاد، گرسنگی بیش از حد، خستگی بیش از حد و تاری دید.
این فوق تخصص غدد و متابولیسم در پاسخ به این پرسش که " چه افرادی لازم است برای تشخیص پیش دیابت به پزشک مراجعه کنند "، گفت: در صورتی که نگران دیابت هستیم و یا علائم پیش دیابت یا دیابت را داریم، لازم است به پزشک مراجعه کنیم. اگر دارای علائم خطرساز یا ریسک فاکتورهای پیش دیابت هستیم، خوب است از پزشک خود بخواهیم قند خون ما را چک کند.وی توضیح داد: علت اصلی پیشدیابت ناشناخته است، ولی به نظر میرسد سابقه فامیلی و ژنتیک نقش مهمی در آن داشته باشد. عدم فعالیت کافی، افزایش وزن همراه با چربی اطراف شکم هم عوامل مهمی در ایجاد پیش دیابت هستند.دکتر دلشاد توضیح داد: وقتی به پیشدیابت مبتلا میشویم پانکراس ما ممکن است به اندازه کافی انسولین ترشح نکند یا سلولهای بدن ما به انسولین مقاوم شده باشند و اجازه ورود قند به داخل سلول را ندهند. در نتیجه به جای اینکه قند باعث ایجاد انرژی در سلولها شود در خون تجمع پیدا میکند و باعث بالا رفتن قند خون میشود.این فوق تخصص غدد و متابولیسم عنوان کرد که مهمترین پیامد پیش دیابت پیشرفت به دیابت نوع دو است. دیابت نوع دو میتواند باعث بروز مسائل مختلفی گردد که مهمترین آن عبارتند از پرفشاری خون، کلسترول بالا، بیماریهای قلبی، سکته مغزی، بیماریهای کلیوی، تخریب سیستم عصبی، مشکلات بینایی و احتمال از دست رفتن بینایی و قطع عضو.وی اظهار کرد: به نظر میرسد که پیش دیابت با حملههای قلبی خاموش ارتباط داشته باشد و همچنین میتواند باعث تخریب کلیهها شود، حتی اگر به دیابت نوع دو تبدیل نشده باشد.دکتر دلشاد مطرح کرد: سبک زندگی سالم میتواند باعث جلوگیری از ابتلا به پیش دیابت و مانع پیشرفت آن به سوی دیابت نوع دو شود، حتی اگر دیابت در خانواده ما ارثی باشد.این فوق تخصص غدد و متابولیسم اذعان داشت: جهت پیشگیری از ابتلا به بیماری پیش دیابت باید سعی کنیم برخی موارد را رعایت کنیم که مهمترین آن عبارتند از اینکه غذای سالم مصرف کنیم، حداقل 150 دقیقه ورزش هوازی متوسط در هفته یا 30 دقیقه فعالیت بدنی در اغلب روزهای هفته داشته باشیم، اضافه وزن خود را کاهش دهیم، فشار خون و کلسترول خود را در حد نرمال نگه داریم،سیگار نکشیم.وی در پایان گفت: تشخیص پیشدیابت با انجام آزمایش قند خون ناشتا و دو ساعت بعد از صرف غذا انجام میشود.تفسیر نتیجه آزمایش حتما باید توسط پزشک معالج انجام شود؛ چراکه هرگونه نتیجهگیری صرفا بر مبنای نتیجه آزمایش میتواند گمراهکننده باشد. بنابراین لازم است در این مورد حتما با پزشک خود مشورت کنیم.
مقصر ۷۰ درصدی ابتلا به دیابت شناخته شد
محققان دریافتند که رژیمهای غذایی نامناسب باعث ایجاد اپیدمی جهانی دیابت میشوند.به گزارش ایسنا، محققان دانشکده علوم و سیاست تغذیه فریدمن دانشگاه تافتز آمریکا دریافتند که رژیم غذایی نامناسب مسئول ۷۰ درصد موارد ابتلا به دیابت نوع دو در جهان است. این رقم بهطور قابلتوجهی بالاتر از ۴۰ درصد برآورد شده در مطالعات قبلی است.کارشناسان اظهار کردند که این تفاوت ممکن است به دلیل اطلاعات جدید همچنین دادههای به روز شده در مورد عادات غذایی باشد.یکی از مواردی که عامل مهمی در ابتلا به دیابت نوع دو محسوب میشود، رژیم غذایی ضعیف است که شامل برخی از مواد غذایی مانند برنج سفید و گندم است که به عنوان مهمترین عوامل موثر در بار جهانی دیابت شناخته میشوند.کارشناسان دریافتند که رژیمهای غذایی نامناسب ممکن است عامل بیش از ۱۴.۱ میلیون مورد ابتلا به دیابت نوع دو در سراسر جهان در سال ۲۰۱۸ باشد. با این حال، محققان عدم قطعیت درباره این تخمینها را بیان کردند که با در دسترس قرار گرفتن دادههای جدید، میتوان آنها را بیشتر اصلاح کرد.این مطالعه بینشهای ارزشمندی را در مورد تأثیر عوامل رژیم غذایی بر شیوع جهانی دیابت نوع دو ارائه میدهد همچنین، بر نیاز به مداخلات هدفمند برای رسیدگی به این عوامل تأکید میکند. از آنجایی که بروز جهانی دیابت نوع دو همچنان در حال افزایش است، این یافتهها پیامدهای مهمی برای سیاستهای بهداشت عمومی، متخصصان مراقبتهای بهداشتی و بخش خصوصی دارند و با شناسایی عوامل مهم رژیم غذایی و ترویج انتخاب غذای سالم میتوان به مهار این بیماری کمک کرد.پروفسور داریوش مظفریان، نویسنده ارشد این مقاله گفت: مطالعه ما نشان میدهد که کیفیت پایین کربوهیدرات عامل اصلی ابتلا به دیابت نوع دو مربوط به رژیم غذایی در سطح جهان است. این یافتههای جدید حوزههای حیاتی را برای تمرکز ملی و جهانی در بهبود تغذیه و کاهش بار ویرانگر دیابت نشان میدهد. تجزیهوتحلیل دادهها نشان داد که رژیمهای غذایی نامناسب به نسبت بیشتری از کل بروز دیابت نوع دو در مردان در مقایسه با زنان، در بزرگسالان جوانتر نسبت به افراد مسنتر و ساکنان شهری در مقایسه با همتایان روستایی خود در سطح جهانی را در بر میگیرد.
انتهای پیام