چگونه بیماری لوپوس بر اعضاء بدن اثر میگذارد؟
- شناسه: 9909
- یکشنبه 10 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۶ | فرهنگی
آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: بيماری لوپوس، یک بیماری التهابی مزمن با منشاء خود ایمنی است. در آن، آنتی بادیهای تولید شده توسط سیستم ایمنی، که باید علیه باکتریها و ویروسهای بیگانه برای بدن عمل کنند، شروع به حمله به سلولها و بافتهای سالم میکنند. نام رسمی این بیماری "لوپوس اریتماتوز سیستمیک" است و میتواند کل بدن را تحت تاثیر قرار دهد. درمان آن ضروری است زیرا لوپوس معمولاً بر روی پوست و اندامهای داخلی مانند کلیهها و قلب ایجاد میشود. از آنجا که این بیماری بسیاری از قسمتهای بدن را تحت تأثیر قرار میدهد، میتواند علائم مختلفی ایجاد کند و کیفیت زندگی افراد را به صورت جدی کاهش دهد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر سیروس مومن زاده، فوق تخصص
درد شناسی و طب درد و دکترحمید وحیدی، متخصص پوست و مو گفتگو کرده است.
دکتر مومن زاده در این باره میگوید: لوپوس یک بیماری است که زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به بافتها و اندامهای شما حمله میکند (بیماری خود ایمنی). التهاب ناشی از لوپوس میتواند سیستمهای مختلف بدن را تحت تاثیر قرار دهد از جمله مفاصل، پوست، کلیه ها، سلولهای خونی، مغز، قلب و ریه ها.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد بیان کرد: برخی از افراد با گرایش به بیماری لوپوس متولد میشوند که ممکن است در اثر عفونت، داروهای خاص یا حتی نور خورشید ایجاد شود. در حالی که هیچ درمانی برای لوپوس وجود ندارد، درمان میتواند به کنترل علائم کمک کند.
وی تشریح کرد: هیچ یک از دو مورد از بیماری لوپوس دقیقاً شبیه هم نیستند. علائم و نشانهها ممکن است به طور ناگهانی ظاهر شوند یا به آرامی ایجاد شوند، ممکن است خفیف یا شدید باشند و ممکن است موقت یا دائمی باشند.
دکتر مومن زاده ادامه داد: اکثر افراد مبتلا به لوپوس دارای بیماری خفیفی هستند که با دورههایی - که به آن شعله ور میگویند - مشخص میشود، هنگامی که علائم و نشانهها برای مدتی بدتر میشوند، سپس بهبود مییابند یا حتی برای مدتی به طور کامل ناپدید میشوند.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد ابراز داشت: علائم و نشانههای بیماری لوپوس بستگی به این دارد که کدام سیستم بدن تحت تأثیر این بیماری قرار میگیرد.
وی اظهار کرد: شایعترین علائم و نشانههای بیماری لوپوس عبارتند از خستگی، تب، درد مفاصل، سفتی و تورم، بثورات پروانهای روی صورت که گونهها و پل بینی را پوشانده یا بثورات در جاهای دیگر بدن، ضایعات پوستی که با قرار گرفتن در معرض نور خورشید ظاهر میشوند یا بدتر میشوند، انگشتان دست و انگشتان پا که در معرض سرما یا دورههای استرس زا سفید یا آبی میشوند و تنگی نفس.
>لوپوس میتواند باعث التهاب در مخاط ریه شود
دکتر مومن زاده میگوید: لوپوس میتواند باعث التهاب در مخاط ریه شود که این مشکل باعث درد قفسه سینه هنگام تنفس عمیق میشود. براثر ابتلا به این بیماری نیز معمولاً زخمهایی در سقف دهان ظاهر میشوند، اما میتوانند در لثه ها، داخل گونهها و لبها نیز ظاهر شوند که ممکن است بدون درد باشند، یا درد یا خشکی دهان داشته باشید.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد مطرح کرد: نیمی از افراد مبتلا به لوپوس نیز دارای مشکلات کلیوی هستند که به آنها نفریت لوپوس میگویند. سه علائم آن شامل افزایش وزن، متورم شدن مچ پا، فشار خون بالا و کاهش عملکرد کلیه است.
وی متذکر شد که در صورت بروز بثورات غیر قابل توضیح، تب مداوم، درد مداوم یا خستگی به پزشک مراجعه کنید تا در زمان مناسب اقدامات درمانی لازم صورت گیرد.
دکتر مومن زاده اشاره کرد: به عنوان یک بیماری خود ایمنی، لوپوس زمانی رخ میدهد که سیستم ایمنی بدن شما به بافت سالم بدن شما حمله میکند. به احتمال زیاد لوپوس ناشی از ترکیبی از ژنتیک و محیط شما است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد یادآور شد: به نظر میرسد افرادی که مستعد ابتلا به بیماری لوپوس هستند ممکن است در صورت تماس با چیزی در محیط که میتواند باعث ایجاد لوپوس شود، به این بیماری مبتلا شوند.
وی ابراز داشت: در بیشتر موارد، علت لوپوس ناشناخته است. یکی از محرکهای احتمالی بیماری لوپوس عبارتند از قرار گرفتن در معرض نور خورشید زیرا ممکن است ضایعات پوستی لوپوس را به همراه داشته باشد یا در افراد مستعد واکنش داخلی ایجاد کند و ابتلا به عفونت نیز میتواند باعث ایجاد لوپوس یا عود در برخی از افراد شود.
دکتر مومن زاده متذکر شد: داروها لوپوس میتواند توسط انواع خاصی از داروهای فشار خون، داروهای ضد تشنج و آنتی بیوتیکها ایجاد شود. افرادی که مبتلا به لوپوس ناشی از دارو هستند معمولاً با قطع مصرف دارو بهتر میشوند. به ندرت، علائم ممکن است حتی پس از قطع دارو ادامه یابد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اذعان داشت: عواملی که ممکن است خطرابتلا به لوپوس را افزایش دهند عبارتند از جنس، سن ونژاد زیرا بیماری لوپوس در زنان شایعتر است و اگرچه بیماری لوپوس بر همه سنین تأثیر میگذارد، اما بیشتر اوقات در سنین 15 تا 45 سالگی تشخیص داده
میشود و بیماری لوپوس بیشتر در آفریقایی تبارها، اسپانیایی زبانان و
آسیایی تباران شایع است.
وی تصریح کرد: التهاب ناشی از لوپوس میتواند بسیاری از نواحی بدن شما، از جمله کلیه ها، مغز و سیستم عصبی مرکزی، خون و عروق خونی، ریهها و قلب را تحت تاثیر قرار دهد.
> نارسایی کلیه یکی از علل اصلی مرگ مبتلایان به لوپوس است
دکتر مومن زاده متذکر شد: لوپوس میتواند باعث آسیب جدی به کلیه شود و نارسایی کلیه یکی از علل اصلی مرگ در افراد مبتلا به لوپوس است و اگر مغز شما تحت تأثیر لوپوس قرار گرفته باشد، ممکن است دچار سردرد، سرگیجه، تغییر رفتار، مشکلات بینایی و حتی سکته مغزی یا تشنج شوید. بسیاری از افراد مبتلا به لوپوس مشکلات حافظه را تجربه میکنند و ممکن است در بیان افکار خود مشکل داشته باشند.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد ادامه داد: بیماری لوپوس ممکن است منجر به مشکلات خونی شود، از جمله کاهش تعداد گلبولهای قرمز سالم (کم خونی) و افزایش خطر خونریزی یا لخته شدن خون وهمچنین میتواند باعث التهاب رگهای خونی شود.
وی بیان کرد: ابتلا به لوپوس همچنین خطر ابتلا برخی موارد را افزایش میدهد که شامل بروز عفونت، سرطان، مرگ بافت استخوانی و عوارض بارداری گردد.
دکتر مومن زاده ادامه داد: افراد مبتلا به لوپوس بیشتر در برابر عفونت
آسیب پذیر هستند زیرا هم بیماری و هم درمان آن میتواند سیستم ایمنی بدن را ضعیف کند و به نظر میرسد ابتلا به لوپوس خطر ابتلا به سرطان را افزایش میدهد. با این حال، خطر کمی است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد افزود:مرگ بافت استخوانی در مبتلایان به بیماری لوپوس زمانی اتفاق میافتد که خونرسانی به استخوان کاهش مییابد و اغلب منجر به شکستگیهای کوچک در استخوان و در نهایت فروپاشی استخوان میشود.
وی تشریح کرد: خطر ابتلا به سقط در زنان مبتلا به لوپوس بیشتر است. لوپوس خطر ابتلا به فشار خون بالا در دوران بارداری و زایمان زودرس را افزایش میدهد. برای کاهش خطر این عوارض، پزشکان اغلب توصیه میکنند که بارداری را به تعویق بیندازید تا بیماری شما حداقل به مدت شش ماه تحت کنترل باشد
دکتر مومن زاده اظهار کرد: تشخیص بیماری لوپوس دشوار است زیرا علائم و نشانهها در افراد مختلف بسیار متفاوت است. علائم و نشانههای لوپوس ممکن است در طول زمان تغییر کرده و با بسیاری از اختلالات دیگر همپوشانی داشته باشد.
> هیچ آزمایشی نمیتواند لوپوس را تشخیص دهد
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد متذکر شد:هیچ آزمایشی نمیتواند لوپوس را تشخیص دهد. ترکیبی از آزمایش خون و ادرار، علائم و نشانهها و یافتههای معاینه فیزیکی منجر به تشخیص میشود.
وی اشاره کرد: آزمایش خون و ادرار ممکن است شامل شمارش کامل خون، سرعت رسوب گلبول قرمز، ارزیابی کلیه و کبد و آزمایش آنتی بادی
ضد هستهای باشد.
دکتر مومن زاده بیان کرد: آزمایش شمارش کامل خون، تعداد گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها و همچنین میزان هموگلوبین، پروتئین موجود در گلبولهای قرمز را اندازهگیری میکند. نتایج آن ممکن است نشان دهد که شما کم خونی دارید، که معمولاً در لوپوس رخ میدهد. تعداد
کم گلبول سفید یا پلاکت در لوپوس نیز ممکن است رخ دهد.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد میگوید: آزمایش خون میزان رسوب گلبولهای قرمز به کف لوله را در یک ساعت تعیین میکند. نرخ سریعتر از حد معمول ممکن است نشاندهنده بیماری سیستمیک مانند لوپوس باشد. میزان رسوبگذاری برای هیچ بیماری خاصی مشخص نیست. اگر مبتلا به لوپوس، عفونت، بیماری التهابی دیگر یا سرطان هستید، ممکن است افزایش یابد.
وی مطرح کرد که آزمایش خون میتواند عملکرد کلیهها و کبد را ارزیابی کند زیرا بیماری لوپوس میتواند روی این اندامها تأثیر بگذارد.
دکتر مومن زاده ابراز داشت: بررسی نمونه ادرار شما ممکن است افزایش سطح پروتئین یا گلبولهای قرمز در ادرار را نشان دهد که ممکن است در صورت تأثیر لوپوس بر کلیههای شما رخ دهد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد گفت: آزمایش آنتی بادی ضد هستهای نیز یک آزمایش مثبت برای وجود این آنتی بادیها است که نشاندهنده یک سیستم ایمنی تحریک شده است. اکثر افراد مبتلا به لوپوس آزمایش آنتی بادی ضد هستهای مثبت دارند لذا. اگر آزمایش شما برای آنتی بادی ضد هستهای مثبت بود، ممکن است پزشک آزمایش آنتی بادیهای خاصتری را توصیه کند.
وی متذکر شد: اگر پزشک مشکوک است که لوپوس بر ریهها یا قلب شما تأثیر گذاشته است، ممکن است پیشنهاد کند اکوکاردیوگرام و عکسبرداری از قفسه سینه را انجام دهید.
دکتر مومن زاده توضیح داد: لوپوس میتواند به طرق مختلف به کلیههای شما آسیب برساند و بسته به نوع صدمهای که ایجاد میشود، درمان میتواند متفاوت باشد. در برخی موارد، لازم است نمونه کوچکی از بافت کلیه را آزمایش کنید تا مشخص شود که بهترین درمان کدام است. نمونه را میتوان با سوزن یا از طریق یک برش کوچک تهیه کرد و گاهی اوقات بیوپسی پوست برای تأیید تشخیص لوپوس روی پوست انجام میشود.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اذعان داشت: درمان لوپوس به علائم و نشانههای شما بستگی دارد. تعیین اینکه آیا باید تحت درمان قرار بگیرید و از چه داروهایی استفاده کنید، نیاز به بحث دقیق در مورد فواید و خطرات آن با پزشک است.
وی اظهار کرد: با از بین رفتن علائم لوپوس، شما و پزشک ممکن است متوجه شوید که باید داروها یا دوز دارو را تغییر دهید. داروهای رایج برای کنترل لوپوس عبارتند از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی، داروهای ضد مالاریا، کورتیکواستروئیدها، ریتوکسان و داروهای دیگری نیز برای درمان بیماری لوپوس در حال مطالعه هستند، از جمله ابیتسپت، انیفرولمب و غیره.
دکتر مومن زاده بیان کرد: در صورت ابتلا به بیماری لوپوس اقدامات لازم را برای مراقبت از بدن انجام دهید زیرا اقدامات ساده میتواند به شما در پیشگیری از عود لوپوس کمک کند و در صورت بروز، بهتر با علائم و نشانههایی که تجربه میکنید کنار بیایید.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد متذکر شد: انجام معاینات منظم به جای مراجعه فقط به پزشک در صورت تشدید علائم لوپوس، ممکن است به پزشک شما در جلوگیری از شدت آن کمک کند و میتواند در رفع نگرانیهای معمول سلامتی مانند استرس، رژیم غذایی و ورزش مفید باشد که میتواند در پیشگیری از عوارض لوپوس مفید باشد.
وی هشدار داد: از آنجا که اشعه ماوراء بنفش میتواند باعث عود بیماری لوپوس شود، لباس پوشیده مانند کلاه، پیراهن آستین بلند و شلوار بلند بپوشید و هر بار که بیرون میروید از کرم ضد آفتاب با محافظت در برابر آفتاب (SPF) حداقل 55 استفاده کنید.
دکتر مومن زاده توصیه کرد: ورزش میتواند به استحکام استخوانها کمک کرده، خطر حمله قلبی را در مبتلایان به بیماری لوپوس کاهش داده و سلامت عمومی را ارتقا دهد.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد اشاره کرد: سیگار کشیدن خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش میدهد و میتواند اثرات لوپوس را بر قلب و عروق خونی شما بدتر کند.
وی متذکر شد: افراد مبتلا به لوپوس باید رژیم غذایی سالم داشته باشند. رژیم غذایی سالم بر میوه ها، سبزیجات و غلات کامل تأکید میکند البته گاهی اوقات ممکن است محدودیت غذایی داشته باشید، به ویژه اگر فشار خون بالا، آسیب کلیوی یا مشکلات گوارشی دارید.
دکتر مومن زاده اذعان داشت: شواهدی وجود دارد که نشان میدهد افراد مبتلا به لوپوس ممکن است از ویتامین D مکمل استفاده کنند. مکمل کلسیم میتواند به شما در رژیم غذایی توصیه شده روزانه از 1000 میلی گرم تا 1200 میلی گرم - بسته به سن شما - برای حفظ سلامت استخوانها کمک کند.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد میگوید: گاهی اوقات افراد مبتلا به لوپوس به دنبال داروهای جایگزین یا مکمل هستند اما هیچ گونه درمان جایگزینی که بتواند روند بیماری لوپوس را تغییر دهد وجود ندارد، اگرچه برخی از آنها ممکن است به تسکین علائم بیماری کمک کنند لذا باید قبل از شروع خود به خود، این درمانها را با پزشک خود در میان بگذارید. او میتواند به شما در سنجش فواید و خطرات کمک کند و به شما بگوید آیا درمانها با داروهای فعلی لوپوس شما تداخل منفی خواهند داشت یا خیر.
وی اظهار کرد: درمانهای مکمل و جایگزین لوپوس شامل دهیدروآپی آندروسترون، مکملهای روغن ماهی و طب سوزنی است.
دکتر مومن زاده توضیح داد: اگر شما مبتلا به بیماری لوپوس هستید، به احتمال زیاد طیف وسیعی از احساسات دردناک را در مورد وضعیت خود دارید، از ترس گرفته تا سرخوردگی شدید. چالشهای زندگی با بیماری لوپوس خطر افسردگی و مشکلات مربوط به سلامت روان مانند اضطراب، استرس و عزت نفس پایین را افزایش میدهد.
این فوق تخصص دردشناسی و طب درد ادامه داد: برای اینکه افراد مبتلا به بیماری لوپوس بتوانند راحتتر با بیماری خود کنار بیایند باید، سعی کنند هرچه میتوانند در مورد بیماری لوپوس بیاموزند، در میان دوستان و خانواده خود صحبت کنند، برای خودشان وقت بگذارند، با افراد مبتلا به لوپوس ارتباط برقرار کنند.
وی توصیه کرد: هر گونه سوالی که در مورد لوپوس به ذهن شما خطور میکند بنویسید تا بتوانید در ملاقات بعدی خود از آنها بپرسید. برای اطلاعات بیشتر از پزشک یا پرستار خود بخواهید شما را یاری کنند. هرچه اطلاعات بیشتری در مورد بیماری لوپوس داشته باشید، اطمینان بیشتری در انتخاب درمان خود احساس خواهید کرد.
دکتر مومن زاده ابراز داشت: در مورد بیماری لوپوس با دوستان و خانواده خود صحبت کنید و راههایی را که میتوانند در درمان بیماری جرقه کمک کنند، توضیح دهید. لوپوس میتواند برای عزیزان شما ناامیدکننده باشد زیرا آنها معمولاً نمیتوانند آن را ببینند و شما ممکن است بیمار به نظر نرسید.خانواده و دوستان نمیتوانند تشخیص دهند که آیا روز خوبی دارید یا روز بدی، مگر اینکه به آنها بگویید. در مورد احساسات خود گشوده باشید تا عزیزانتان بدانند چه انتظاری دارند.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد خاطرنشان کرد: مبتلایان به لوپوس میتوانند با استراحت در زندگی با استرس کنار بیایند لذا میتوانند از آن زمان برای خواندن، مدیتیشن، گوش دادن به موسیقی یا نوشتن در یک مجله استفاده کنند و فعالیتهایی را پیدا کنند که آنها را آرام کنند.
وی توصیه کرد: با سایر افرادی که مبتلا به لوپوس هستند صحبت کنید زیرا میتوانید از طریق گروههای پشتیبانی در انجمن خود یا از طریق تابلوهای پیام آنلاین ارتباط برقرار کنید. سایر افراد مبتلا به لوپوس میتوانند حمایت بینظیری ارائه دهند زیرا آنها با موانع و سرخوردگیهای مشابه شما روبرو هستند.
دکتر مومن زاده گفت: از آنجا که علائم لوپوس میتواند بسیاری از مشکلات سلامتی دیگر را تقلید کند، ممکن است هنگام انتظار تشخیص به صبر احتیاج داشته باشید. پزشک شما قبل از تشخیص بیماری لوپوس باید تعدادی از بیماریهای دیگر را رد کند. بسته به علائم شما، ممکن است لازم باشد به تعدادی متخصص مانند پزشکانی که مشکلات کلیه، اختلالات خونی یا اختلالات سیستم عصبی را درمان میکنند، مراجعه کنید تا در تشخیص و درمان کمک کند.
> بیماری لوپوس در دوقلوها نیز بیشتر دیده شده است
در ادامه نیز دکتر وحیدی در این باره خاطرنشان کرد: بیماری لوپوس که با علائم پوستی بروز میکند در دو نوع منتشر و پوستی وجود دارد.
وی ادامه داد: در نوع منتشر بیماری لوپوس، علاوه بر درگیری پوست، بسیاری از ارگانهای بدن نیز ممکن است دچار گرفتاری شوند؛ لوپوس منتشر جزو بیماریهای خود ایمنی محسوب میشود که در آن سیستم دفاعی بدن، علیه ارگانها و بافتهای خود عمل کرده و به آنها آسیب میرساند. این بیماری اغلب پوست و چندین اندام داخلی را درگیر میکند.
این متخصص پوست ومو افزود:در نوع پوستی بیماری لوپوس، فقط خود پوست درگیر خواهد شد. البته در مواردی (حدود 10 درصد از بیماران مبتلا به لوپوس پوستی) ممکن است بیماری به نوع سیستمیک یا منتشر تبدیل شود. سیر بالینی انواع لوپوس شامل دورههای فعالیت و بهبود است.
وی در پاسخ به این پرسش که " چه کسانی بیشتر به لوپوس مبتلا میشوند"، گفت: زنان بیش از مردان در خطر ابتلا به این بیماری قرار دارند، معمولاً بزرگسالان (از نوجوانی به بعد) به این بیماری مبتلا میشوند، کسانی که در خویشاوندان نزدیک خود فرد مبتلا به لوپوس داشته باشند نیز احتمال بیشتری دارد که به این بیماری مبتلا شوند و این بیماری در دوقلوها نیز بیشتر دیده شده است.
دکتر وحیدی مطرح کرد: دربیماری لوپوس پوستی علائم به صورت ضایعات پوستی است که بر خلاف لوپوس سیستمیک، معمولاً غیر قرینه میباشند و به صورت پلاکهای بدون علامت و با حدود مشخص به رنگ قرمز یا بنفش دیده میشوند و با پوستههایی که بر روی آن چسبیده است، بروز میکنند.
این متخصص پوست ومو ادامه داد: در این بیماری نازک شدن سطح پوست موجب صاف شدن سطح ضایعه شده و باعث میشود پوست در آن ناحیه سفید یا چروکیده به نظر برسد. ضایعات ممکن است برای ماهها پایدار بمانند یا خود به خود بهبود یابند ولی حتی پس از بهبودی پوست همچنان نازک است و نهایتاً اسکاری سفید رنگ و صاف یا لکهای بزرگ و فرورفته، بر جای میگذارند.
وی بیان کرد: ضایعات بر روی پوست سر مبتلایان به لوپوس پوستی میتوانند آلوپسی همراه با اسکار ایجاد نمایند. شایعترین محل درگیری صورت، گوش و اطراف چشمها (نواحی در معرض نور) میباشد ولی ضایعات ممکن است در هر کجای بدن ایجاد شود.
دکتر وحیدی تصریح کرد: گرچه منشأ و عامل بروز بیماری لوپوس ناشناخته مانده است، ولی نظریههایی مطرح شده که عامل بروز این بیماری احتمالاً نوعی تروما یا پرتو فرابنفش است. علاوه بر فرضیه یادشده، نتایج حاصل از آزمایشات حاکی از این است که عامل ژنتیکی نیز در این بیماری مؤثر است.
این متخصص پوست ومو متذکر شد: اگر پوست همزمان دچار، آتروفی (نازک شدن پوست) همراه با خشکی، التهاب و قرمزی باشد؛ معمولاً حدس پزشک ابتلا به لوپوس پوستی است ولی با این وجود، تشخیص قطعی این بیماری با بیوپسی انجام میشود.
وی در پایان گفت: هدف از درمان بیماری لوپوس، پیشگیری یا به حداقل رساندن بدشکلیهای حاصل از ضایعات پوستی است. انتخاب روش درمان بر اساس شدت ضایعات میباشد. ضایعات کوچک و محدود را باید به صورت موضعی درمان نمود ولی ضایعات وسیعتر و ضایعاتی که به درمانهای موضعی پاسخ نمیدهند را باید به صورت سیستمیک درمان کرد. درمان لوپوس پوستی، اغلب با ضدآفتاب، کورتیکواستروئید و کلروکین خوراکی
است.
حسگری برای نجات جان بیماران مبتلا به لوپوس
محققان دانشگاه مینه سوتا آمریکا در مطالعه اخیرشان با کمک فناوری چاپ ۳ بعدی یک دستگاه پزشکی حساس به نور ایجاد کردهاند که میتواند برای کمک به بیماران لوپوس مفید باشد.به گزارش ایسنا، این دستگاه پزشکی حساس به نور که با فناوری چاپ سه بعدی ایجاد شده میتواند به میلیونها فرد مبتلا به لوپوس و سایر بیماریهای حساس به نور در سراسر جهان کمک کند.محققان دانشکده مهندسی و پزشکی دانشگاه مینه سوتا با کمک فناوری چاپ سه بعدی یک دستگاه پزشکی جدید ایجاد کردهاند که هنگام قرار گرفتن روی پوست میتواند بازخورد لحظهای را از قرار گرفتن فرد مبتلا در معرض نور و عود کردن بیماری وی ارائه دهد.بر اساس نتایج این مطالعه، این دستگاه میتواند برای میلیونها بیمار مبتلا به لوپوس و سایر اختلالات حساس به نور از طریق دسترسی به درمانهای فردی و دانش در مورد عواملی که باعث علائم آنها میشود، مفید باشد."دیوید پیرسون" متخصص پوست دانشکده پزشکی دانشگاه مینهسوتا و یکی از نویسندگان این مطالعه در بیانیهای گفت: من بسیاری از بیماران مبتلا به لوپوس یا بیماریهای مرتبط را درمان میکنم و از نظر بالینی، پیشبینی اینکه چه زمانی علائم بیماران تشدید میشوند، چالش برانگیز است. ما میدانیم که نور فرابنفش و در برخی موارد نور مرئی هم میتوانند باعث ظاهر شدن علائم هم روی پوست و هم درون بدن آنها شوند اما نمیدانیم که چه ترکیبی از طولموجهای نور در ایجاد علائم نقش دارند.لوپوس یا لوپوس اریتماتوس سیستمیک یک بیماری روماتیسمی خود ایمنی است که بسیاری از اندامهای بدن را تحت تاثیر قرار میدهد و با بثورات پوستی قرمز رنگ به شکل پروانه روی صورت مشخص میشود.بر اساس گزارش بنیاد لوپوس آمریکا، حدود ۱.۵ میلیون آمریکایی و حداقل پنج میلیون نفر در سراسر جهان به نوعی از لوپوس مبتلا هستند. بیماران مبتلا به لوپوس اغلب به نور حساسیت دارند، به طوری که ۴۰ تا ۷۰ درصد از آنها گزارش دادهاند که قرار گرفتن در معرض نور طبیعی یا مصنوعی در داخل خانه وضعیت آنها را بدتر میکند. مبتلایان به لوپوس ممکن است در طول عود کردن این بیماری علائمی مانند راش، خستگی و ناراحتی مفاصل را تجربه کنند. محققان در این مطالعه با در نظر گرفتن این موارد اولین دستگاه چاپ سه بعدی در نوع خود را که به یک آشکارساز نور مرئی قابل انعطاف فرابنفش مجهز است ایجاد کردند. این دستگاه میتواند روی پوست قرار گیرد. این سیستم از یک کنسول قابل حمل با طراحی ویژه بهر میبرد و میتواند علائم مرتبط به نور را به طور منظم ردیابی کند. محققان تاییدیه شروع استفاده از این دستگاه بر روی انسان را دریافت کردهاند و به زودی ثبتنام افراد برای مطالعه را آغاز خواهند کرد.
انتهای پیام