آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: قلب جنین حدود هشت هفتگی تقریبا تشکیل میشود و بیماریهای قلبی هم با تشکیل قلب ایجاد میشود. بیماریهای قلبی در کودکان از بیماریهای نسبتا شایعی است که میتوان این بیماریها را به دو دسته کلی تقسیم کرد. بیماریهایی که از ابتدای تولد و از دوران جنینی وجود داشته و علامت دارشده که به آن ناهنجاریهای مادرزادی گفته میشود. یکی از بیماریهای مهم قلبی کودکان، سوراخ بودن قلب است که میتواند مشکلات جدی را برای وی به همراه داشته باشد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر آرزو خسروی متخصص قلب و عروق ودکتر حمید شیخ الاسلامی، فوق تخصص نوزادان و دکترلیلا عسگرپور، متخصص قلب و عروق گفتگو کرده است.
دکترخسروی در این باره میگوید: سوراخ در قلب یک اصطلاح غیر رسمی برای توصیف یک اختلال قلبى ( در زمان تولد ) مادرزادی است. این اصطلاح برای توصیف یک سوراخ واقعی در دیوارههای جداکننده قلب یا به عنوان یک اصطلاح عمومی برای توصیف یک اختلال ساختاری قلب استفاده میشود.
وی بیان کرد: به زبان ساده ساختار قلب مانند یک خانه داراى چهار اتاق یا همان حفره است. دو اتاق بالا دهلیز و دو اتاق پایین بطن نامیده میشوند. دیواره جداکننده دو اتاق بالایى، سپتوم دهلیزی و دیواره جداکننده اتاقهاى پایینى، سپتوم بطنی نامیده میشوند.بنابراین یک سوراخ در دیواره بین حفرههای بالایى، نقص دیواره دهلیزی (ASD) و یک سوراخ در دیواره بین دو حفره پایین، نقص دیواره بطنی (VSD) نامیده میشوند.
این متخصص قلب و عروق ادامه داد: اصطلاح سوراخ در قلب ممکن است تنها حفرههای بین دیوارهای جداکننده را شامل نشود، بلکه شامل اتصالات
غیر طبیعی بین حفرهها و اختلال در دریچهها و رگهای خونی است.
>در هر هزار تولد زنده حدود 8 نوزاد به نقص مادرزادی قلب مبتلا هستند
وی اظهار کرد: تخمین زده شده است که در هر هزار تولد زنده حدود 8 نوزاد به نقص مادرزادی قلب مبتلا هستند. اگر در سال پنجاه هزار تولد زنده داشته باشیم، در آن سال حدود 400 کودک در معرض نقص قلب مادرزادی قرار میگیرند.دکتر خسروی مطرح کرد: نقص دیواره بطنی و نقص دیواره دهلیزی شایعترین نوع نقایص مادرزادی قلب هستند و شایعترین آنها نقص سپتوم بطنی یعنی سوراخ در دیواره جداکننده بین دو حفره پایینى است که حدود 30 درصد از نقصهای قلبی مادرزادی را تشکیل میدهد. این متخصص قلب و عروق ادامه داد: نقصهای دیگر در محدوده 6 تا 10 درصد شامل نقص دیواره دهلیزی، تنگی دریچه ریوى ( تنگ شدن دریچه خروجی سمت راست)، تنگى دریچه آئورت (تنگ شدن دریچه خروجی سمت چپ) و مجراى شریانى آزاد (تاخیر در ارتباط بین دو رگ خونی اصلى قلب) مى شود.این گروه از شرایط قلب مربوط به قلب صورتى یا خون اکسیژن دارى که از قلب به بدن منتقل میشود، میباشد.
وی ابراز داشت: اکثر بیماران نوزادان دارای سوراخ قلب هیچ نشانهای نداشته و نیازی به درمان ندارند. برآورد شده است که حدود 25 درصد از نوزادانی که سوراخ در قلب خود دارند، نیاز به درمان یا جراحی دارند.
دکتر خسروی تشریح کرد: بلافاصله پس از تولد، تمام نوزادان توسط پزشکان برای ناهنجاریهای مادرزادی بررسى میشوند که شامل نقایص قلبى نیز
مى شود.بعضی از نقایص مهم بعد از زایمان به سرعت باعث ایجاد علائم میشوند، به طوری که نوزاد ممکن است نفس کم بیاورد، آبی شود یا نتواند شیر بخورد.
این متخصص قلب و عروق افزود: به طور معمول، نوزادان مبتلا به نقایص قلبی علائم ندارند اما پزشک، با گوش دادن به قلب با گوشی خود، ممکن است یک صدای اضافی قلب به نام مور مور قلب بشنود. نود و پنج درصد موارد،
مور مور قلب ناشی از صدای جریان خون در یک قلب طبیعی است.اولین روش تشخیص سوراخ در قلب کودک وجود صدای اضافی در قلب نوزاد است ولی اگر شک به نقص ساختاری قلب وجود داشته باشد، کودک را براى ارزیابی به متخصص قلب ارجاع مى دهند.وی گفت: ممکن است در ماه اول زندگی نوزادى نقصى شناسایى نشود زیرا بعضی از آنها بدون علامت باقی میمانند، در حالی که بعضی دیگر دچار مور مور قلب مى شوند که بعد از 3 تا 6 هفته واضحتر شنیده مى شوند.دکتر خسروی در پاسخ به این پرسش که "چه آزمایشهایی براى تشخیص سوراخ در قلب نوزاد میتوان انجام داد"، عنوان کرد: اغلب متخصص قلب میتواند با معاینه بگوید که مور مور قلب مشخص است یا خیر. آزمایش هاى ساده دیگر شامل عکس قفسه سینه با اشعه ایکس و نوار قلب است.
این متخصص قلب و عروق ادامه داد: عکس قفسه سینه با اشعه ایکس برای بیان شکل و اندازه قلب و حالت ریهها استفاده میشود. نوار قلب فعالیت الکتریکی قلب را تحلیل میکند. اگر نوار قلب بالینی و بررسى هاى ساده طبیعی باشد، به والدین این اطمینان را مى دهیم که مشکلى وجود ندارد ولی اگر شکى وجود داشته باشد، پزشک یک اکوی قلب درخواست میدهد و در مواردی که پزشک احتمال گرفتگی رگ قلب در کودک را بدهد، آنژیوگرافی را تجویز میکند.وی اشاره کرد: قلب ازهفته هشتم بارداری تشکیل مى شود. سونوگرافی روزانه میتواند برای بررسی قلب در حدود 12 هفته برای بررسی نقصهای قلبی انجام شود. اکثر نقایص قلبی که به طور انحصاری برداشته میشوند، اختلالات عمده و اغلب جدی براى قلب هستند. به نقصهای جزئی مانند سوراخهای کوچک و نقصهای خفیف دریچه، از طریق این پروسه غربالگری مورد بررسى قرار مى گیرند.دکتر خسروی اذعان داشت: همه نقایص قلبى نیاز به درمان خاصی ندارند به طور مثال، اگر نوزاد دارای یک سوراخ کوچک در قلب مانند نقص جدار بطنی باشد، درمان لازم نیست. با این کودک باید مانند هر کودک معمولی رفتار شود و فعالیتهای بدنی طبیعی داشته باشد. بیشتر این سوراخها با گذشت زمان کوچک میشوند و برخی ممکن است به صورت خود به خود بسته شوند.این متخصص قلب و عروق متذکر شد: به علت آشفتگی جریان خون، خطر عفونت باکتریایی بسیار کمى در اطراف سوراخ قلب وجود دارد لذا به این بیماران توصیه میشود که مراقبتهای دندانپزشکی خوب داشته باشند و در صورت انجام اقدامات دندانی یا جراحی، دورههای پیشگیری با استفاده از آنتی بیوتیکها برای جلوگیری از نفوذ باکتریها به خون و آلوده شدن قلب انجام دهند. وی مطرح کرد: نقص هاى شدید قلبی مثل یک نقص متوسط تا شدید دیواره بطنى ممکن است در کودک باعث نارسایی قلبی شود که نشانههای آن عبارتند از تغذیه نامناسب، نفس کم آوردن و افزایش وزن ضعیف. ما این نوزادان را با دارو درمان میکنیم بعضیها نیز با کوچک شدن نقص درطول زمان بهبود مییابند. کسانى که با درمان پزشکی بهبود نمییابند باید به جراح قلب مراجعه کنند تا نقص را با جراحی ببندند.
دکتر خسروی گفت: سوراخ در قلب نوزاد منجر به ایجاد برخی عوارض
مى شود که به نوع نقص، محل نقص در ارتباط با ساختارهای حیاتی قلب و اندازه آن بستگی دارد. به عنوان مثال یک نقص بزرگ در دیواره بطنى میتواند منجر به نارسایی قلب با عدم افزایش وزن، عفونتهای مجدد تنفسی و آسیب به عروق خونی در ریهها شود. نقص در نزدیکی دریچه خروجی سمت چپ میتواند باعث آسیب به دریچه و بازگشت خون از آن دریچه شود و خطر ابتلا به عفونت قلبى نیز وجود دارد.
> بسیاری از سوراخها در قلب نیازی به درمان ندارند
در ادامه نیز دکترشیخ الاسلامی در اینباره خاطرنشان کرد: سوراخ قلب اصطلاحی برای تعریف یک ناهنجاری مادرزادی در قلب است. این اصطلاح برای توصیف یک سوراخ واقعی در دیواره جداکننده حفرههای قلب یا یک اختلال ساختاری در قلب میباشد.
وی اظهار کرد: قلب ایستگاه مرکزی پمپاژ خون در بدن است. این عضو مانند خانهای با چهار اتاق میباشد. دو اتاق یا حفره بالایی دهلیز و دو حفره پایینی بطن نامیده میشوند. دیوارهای که دو حفره بالا را جدا میکند دیواره بین دهلیزی و دیوارهای که دو حفره پایین را از هم جدا میکند دیواره بین بطنی نام دارند. این فوق تخصص نوزادان متذکر شد: بسیاری از سوراخها در قلب نیازی به درمان ندارند اما برخی مستلزم درمان میباشند. آنهایی که نیاز به درمان دارند اغلب در زمان طفولیت یا اوایل کودکی ترمیم میشوند. گاهی اوقات بزرگسالان در صورتی که دچار سوراخ در قلب شوند تحت درمان قرار میگیرند.
وی مطرح کرد: درمانی که کودک برای رفع سوراخ قلب دریافت میکند بستگی به نوع، محل و اندازه سوراخ دارد. سایر عوامل تاثیرگذار شامل سن، اندازه و وضعیت کلی سلامتی کودک میباشند. متخصص اطفال با ارائه مشاوره تخصصی در خصوص علل و علائم وجود سوراخ در قلب نوزاد، بسته به نوع و محل قرارگیری سوراخ، انواع روشهای درمانی را معرفی میکنند.
دکترشیخ الاسلامی میگوید: نقص دیواره بین دهلیزی به معنی سوراخی در دیوارهای است که دهلیز چپ و راست را از هم جدا میکند. این سوراخ باعث میشود که جریان خون اضافه از دهلیز چپ به دهلیز راست و ریهها وارد شود.
این فوق تخصص نوزادان تشریح کرد: نقص دیواره بین دهلیزی در حین رشد قلب جنین رخ داده و در هنگام تولد وجود دارد. در چند هفته اول پس از بارداری، قلب شکل میگیرد. در صورتی که در طول این فرآیند مشکلی رخ دهد، ممکن است سوراخی در دیواره بین دهلیزی ایجاد شود. در برخی موارد ابتلا به این مشکل میتواند ژنتیکی باشد. وی افزود: سندرومهای ژنتیکی میتوانند باعث اضافه یا کم شدن بخشهایی از کروموزومهایی شوند که مرتبط با نقص دیواره بین دهلیزی هستند. هرچند دراکثر کودکان مبتلا به این مشکل، هیچ دلیل مشخصی وجود ندارد.
دکتر شیخ الاسلامی توضیح داد: اندازه سوراخ و موقعیت آن در قلب تعیین میکند که کودک چه علائمی را تجربه میکند. بیشتر کودکانی که دچار نقص دیواره بین دهلیزی هستند به نظر سالم میرسند و هیچ علائمی ندارند. بطور کلی این کودکان احساس خوبی دارند و به طور طبیعی رشد کرده و وزنشان افزایش مییابد ولی با این حال کودکان با نقص بزرگتر و شدیدتر ممکن است برخی از علائم را داشته باشند که شامل کم اشتهایی،رشد کم،خستگی،تنگی نفس،مشکلات و عفونتهای ریه مانند ذاتالریه است. این فوق تخصص نوزادان عنوان کرد: در صورتی که پزشک صدای سوفل قلب نوزاد را بشنود و مشکوک به یک نقص شود، ممکن است کودک به یک متخصص قلب کودکان ارجاع داده شود. به منظور تشخیص ممکن است پزشک یک یا چند آزمایش را تجویز کند که عبارتند از رادیوگرافی از قفسه سینه، نوار قلب واکوکاردیوگرافی (اکوی قلب).وی اضافه کرد: اکوکاردیوگرافی که درآن از امواج صوتی برای تهیه تصاویر قلب و تجسمی از جریان خون از میان حفرههای قلب استفاده میشود، اغلب روش اصلی مورد استفاده در تشخیص سوراخ دهلیزی است.
دکتر شیخ الاسلامی ابراز داشت که نقص دیواره بین بطنی که یکی از شایعترین نقایص مادرزادی قلب است به معنی سوراخی در دیواره بین بطن چپ و راست میباشد. این وضعیت میتواند در نواحی مختلف رخ دهد و ابعاد بسیار کوچک تا بسیار بزرگی داشته باشد. برخی از نقایص کوچکتر ممکن است به تدریج و به خودی خود برطرف شوند.
این فوق تخصص نوزادان توضیح داد: نقائص دیواره بینی بطنی در حین رشد قلب کودک رخ داده و در هنگام تولد وجود دارند. در چند هفته اول پس از بارداری، قلب از یک لوله بزرگ شروع به رشد میکند و به قسمتهایی تقسیم میشود که در نهایت به دیوارهها و حفرهها تبدیل میشوند. در صورتی که مشکلی در این فرآیند رخ دهد، میتواند سوراخی در دیواره بین بطنی ایجاد شود. در برخی موارد، ایجاد سوراخ بطنی ممکن است به دلیل سندرومهای ژنتیکی باشد که باعث اضافه یا کم شدن بخشهایی از کروموزمها میشوند. هرچند اکثر این نقائص دارای دلیل مشخصی نمیباشند.
وی خاطرنشان کرد: نقصهای دیواره بین بطنی معمولاً در چند هفته اول زندگی توسط پزشک و در حین یک معاینه معمول یافت میشوند. پزشک با عبور خون بین بطنهای چپ و راست صدای سوفل قلب را میشوند. سوفل قلب ناشی از سوراخ بطنی دارای ویژگیهای خاصی است که به پزشک این امکان را میدهد تا تشخیص دهد که این صدا ناشی از دلایل دیگر نیست.
دکتر شیخ الاسلامی متذکر شد: اینکه سوراخ قلب بطنی باعث علائمی شود بستگی به اندازه سوراخ و موقعیت آن دارد. سوراخهای کوچک دهلیزی معمولاً باعث علائم خاصی نمیشوند و ممکن است به خودی خود برطرف شوند. سوراخهای متوسط و بزرگ دهلیزی که در کودکی درمان نشده باشند ممکن است باعث علائم قابل توجهی شوند. نوزادان ممکن است دارای تنفس سریعتر باشند و در حین تلاش برای غذا خوردن خسته شوند و همچنین ممکن است در حین تغذیه دچار تعریق شوند و گریه کنند و وزن آنها با سرعت کمتری افزایش یابد.
وی اظهار کرد: متخصص قلب معاینهای را انجام داده و سابقه پزشکی کودک را بررسی میکند. در صورتی که پزشک مشکوک به سوراخ بین بطنی باشد، ممکن است یک یا چند آزمایش را تجویز کند که شامل رادیوگرافی از قفسه سینه، نوار قلب واکوکاردیوگرافی (اکوی قلب) است.
دکتر شیخ الاسلامی افزود: تست کاتتریزاسیون قلبی که اطلاعاتی را در مورد ساختار قلب و فشار خون و میزان اکسیژن خون در حفرههای قلب ارائه میکند معمولاً تنها زمانی برای نقص دیواره بین بطنی استفاده میشود که نیاز به اطلاعاتی بیشتری از نتایج تستهای دیگر باشد. همچنین گاهی از آن برای بستن برخی انواع سوراخهای بین بطنی استفاده میشود.
این فوق تخصص نوزادان مطرح کرد: بسیاری از ناهنجاریهای قلب را میتوان با یک عمل در اوایل طفولیت برطرف کرد. اختلالات پیچیدهتر ممکن است مستلزم مجموعهای از دو یا سه عمل باشند که در دوران نوزادی شروع شده و در حدود سه سالگی به اتمام میرسند.
وی تصریح کرد: عملهای کمتر تهاجمی که به جای اتاق عمل در بخش کاتتریزاسیون قلبی انجام میشوند، ممکن است برای درمان برخی از مشکلات و ناهنجاریهای قلب استفاده شوند. این عملها شامل آنژیوپلاستی با بالون یا والوولوپلاستی است که برای برطرف کردن انسداد رگ خونی یا دریچه میباشند. در این عملها، متخصص قلب یک کاتتر که یک لوله پلاستیکی با یک بالون مخصوص متصل به آن است را وارد رگ خونی میکند. سپس بالون متورم میشود تا ناحیه تنگ رگ خونی یا دریچه قلب را باز کند.
دکتر شیخ الاسلامی اضافه کرد: یک عمل دیگر، بستن سوراخ از طریق کاتتر به منظور بسته شدن بازشدگیها یا سوراخهای غیرعادی در قلب یا رگهای خونی بدون عمل جراحی است.این فوق تخصص نوزادان اشاره کرد: برخی از ناهنجاریها مانند نقص دیواره بین بطنی متوسط ممکن است با رشد کودک بسته شوند یا اندازه آن کاهش پیدا کند. هنگام انتظار برای بسته شدن سوراخ، ممکن است نیاز به مصرف برخی داروها باشد که برخی کودکان پس از جراحی همچنان به آن نیاز خواهند داشت.وی گفت: سوراخ قلب چه از طریق جراحی چه با روشهای پزشکی درمان شود، کودک نیاز به مراجعه منظم به متخصص قلب اطفال خواهد داشت. در ابتدا ممکن است این مراجعات به دفعات زیاد باشند (هر یک یا دو ماه یک بار) اما پس از درمان احتمالاً یک بار مراجعه در سال کافی خواهد بود.
>سوراخ ایجاد شده در قلب جریان خون در ریهها را افزایش میدهد
در ادامه نیز دکترعسگرپور در این باره ابراز داشت: به طور کلی وجود سوراخ در قلب، یک نقص یا مشکل قلبی است که تأثیر منفی بر عملکرد قلب دارد. در اصطلاح پزشکی، از این عارضه با دو عنوان «نقص دیواره بین بطنی» یا «نقص دیواره بین دهلیزی» یاد میشود.
وی مطرح کرد: در نقص دیواره بین بطنی، یک سوراخ در دیواره بین حفرههای اصلی پمپاژ قلب (بطنها) ایجاد میشود؛ اما در نقص دیواره بین دهلیزی، سوراخ در دیواره بین دو حفره بالای قلب (دهلیزها) ایجاد میشود. این نقص، مادرزادی است، به این معنی که افراد با این عارضه به دنیا میآیند. به علاوه، از سوراخ قلب به عنوان یک سندرم ژنتیکی هم یاد میشود.
این متخصص قلب و عروق اظهار کرد: برخی از شایعترین علائم سوراخ قلب عبارتند از تنگی نفس، خستگی، ورم پا، سکته قلبی، التهاب شکم و غیره. سوفل قلب یکی دیگر از علائمی است که مبتلایان به این عارضه ممکن است به آن دچار شوند. سوفل قلب، سر و صداهایی است که قبل علاوه بر صدای ضربان از خود تولید میکند و میشود آنها را با گوشی طبی شنید.
وی تشریح کرد: نقص دیواره بین دهلیزی یک نقص قلبی است که در تیغه بین دو حفره بالایی قلب به وجود میآید. این عارضه از بدو تولد در افراد وجود دارد، که به همین دلیل آن را به عنوان یک نقص مادرزادی میشناسیم.
دکترعسگرپور ادامه داد: سوراخ ایجاد شده در قلب جریان خون در ریهها را افزایش میدهد. گاهی اوقات علائم سوراخ قلب به وضوح قابل تشخیص نیستند که این وضعیت، در نهایت باعث بروز عوارض و مشکلات جدی میشود. در چنین شرایطی، برای رفع نقص دیواره بین دهلیزی به جراحی نیاز است.این متخصص قلب وعروق میگوید:شایعترین علائم سوراخ دردیواره بین دهلیزی قلب عبارتند ازتنگی نفس درحین انجام فعالیتهای جسمانی، خستگی، التهاب در پاها، مچ پاها، مفصل مچ پاها یا شکم، تپش غیرطبیعی قلب، سکته قلبی وجا افتادن ضربان قلب.وی درادامه هشدار داد: در صورت بروز به هر یک از علائم گفته شده حتماً به پزشک مراجعه کنید. اگر خستگی شدید، تپش قلب، ورم در هر قسمتی از بدن و یا سایر علائم را مشاهده کردید بهتر است با یکی از بهترین متخصصان قلب در مورد وضعیت تان مشورت کنید. دکترعسگرپورعنوان کرد: نقص دیواره بین دهلیزی در دو مقطع تشخیص داده میشود، که عبارتند از در طول بارداری و بعد از تولد نوزاد.
این متخصص قلب وعروق افزود: زنان باردار تحت انواع مختلفی از تستهای غربالگری قرار میگیرند تا مشخص شود که آیا نوزادشان دچار معلولیتهای مادرزادی یا هرگونه عارضه دیگری هست یا خیر. نقص دیواره بین دهلیزی را میتوان از طریق آزمایش اولتراسوند تشخیص داد. این آزمایش همچنین اندازه کلی و محل قلب نوزاد را هم مشخص میکند.وی اشاره کرد: اگر نوزاد دچار خستگی شدید، عفونت ریه، مشکلات تنفسی، ضربان قلب غیرطبیعی، سکته مغزی و غیره شود به احتمال زیاد در قلب او یک سوراخ وجود دارد. پزشک، برای تشخیص نقص دیواره بین دهلیزی، با استفاده از گوشی طبی به ضربان قلب نوزاد گوش میدهد. او، ممکن است برای تشخیص دقیقتر عارضه آزمایشهای دیگری مثل اکوکاردیوگرافی هم انجام بدهد.دکترعسگرپور میگوید: درمان این عارضه نقص دیواره بین دهلیزی، تا حدود زیادی به سن، ویژگیهای جسمانی و علائم بیمار و همچنین محل سوراخ بستگی دارد. اگر عارضه شدید نباشد، پزشک برای رفع مشکل دارو تجویز میکند. اما در صورت شدید بودن عارضه، ممکن است برای درمان به جراحی نیاز باشد. این متخصص قلب وعروق توضیح داد: نقص دیواره بین بطنی نیزعبارت است از سوراخی که در زمان تولد نوزاد در قلب او وجود دارد. این سوراخ معمولاً روی دیواره بین حفرههای پایینی قلب قرار داشته و به قلب اجازه میدهد تا جریان خون را از طرف چپ به طرف راست خود عبور دهد. این عارضه باعث میشود که قلب با شدت بیشتری کار کند، خصوصاً که در چنین شرایطی، قلب (به دلیل وجود سوراخ) بخشی از خون غنی از اکسیژن را دوباره به درون ریهها پمپاژ میکند.وی اشاره کرد: تا زمانی که نقص دیواره بین بطنی کوچک است، هیچگونه بیماری قلبی یا مشکل حاد دیگری ایجاد نمیکند. اما اگر نقص دیواره بین بطنی متوسط یا بزرگ باشد، ممکن است بیمار نیاز به جراحی قلب داشته باشد.دکترعسگرپور گفت: شایعترین علائم سوراخ قلب عبارتند از تنگی نفس، نفس نفس زدن، خستگی، عادات بد غذایی (پرخوری یا کم خوری) و غیره است. وجود برخی از این علائم باعث میشود که پزشک این عارضه را به راحتی در بدو تولد نوزاد تشخیص بدهد. البته، اگر نقص دیواره بین بطنی کوچک باشد، علائم در دوره کودکی شروع به ظهور میکنند.
این متخصص قلب وعروق توصیه کرد: اگر کودکتان، وزنش زیاد نمیشود، تنگی نفس دارد، احساس خستگی میکند و بعد از انجام فعالیتهای جسمانی نفس نفس میزند با پزشک کودکتان تماس بگیرید. البته، علائم سوراخ قلب میتوانند در مراحل بعدی زندگی هم بروز کنند. پس اگر دچار تنگی نفس، ضربان قلب غیرعادی، خستگی شدید، و سایر علائم شدهاید، میبایست با یک متخصص قلب مشورت کنید.وی تشریح کرد: نقص دیواره بین بطنی در هنگام تولد و از طریق چکاپهای معمولی که پزشک انجام میدهد شناسایی میشوند. اگر پزشک در حین چکاپ، سوفل قلب را از قلب نوزاد بشنود، او را به یک متخصص قلب و عروق اطفال، که در زمینه درمان عارضههای قلبی کودکان تخصص دارد، ارجاع میدهد. همچنین اگر کودکان سنین بالاتر هم هر یک از نشانهها و علائم سوراخ قلب را از خود نشان دادند، والدین آنها حتماً باید موضوع را با یک متخصص در میان بگذارند. دکترعسگرپور ادامه داد: در طول جلسه مشاوره، علاوه بر بررسی سوابق پزشکی بیمار، از او یک معاینه فیزیکی هم به عمل میآید. سایر تستهایی که انجام میشود عبارتند ازعکس رادیولوژی از سینه، نوار قلب (الکتروکاردیوگرام) و کاتتریزاسیون قلبی که اطلاعات مفیدی در مورد ساختارهای قلب و فشار خود در حفرههای قلب فراهم میکند.این متخصص قلب وعروق مطرح کرد: درمان بر اساس سن و شرایط فیزیکی کودک، شدت عارضه و محل نقص دیواره بین بطنی انجام میشود. برای سوراخهای کوچک نیازی به جراحی نیست، اما اگر نقص دیواره بین بطنی قلب شدید باشد معمولاً باید جراحی انجام شود. درمانهای موجود برای این عارضه عبارتند از جراحی قلب و کاتتریزاسیون قلبی.
وی اضافه کرد: جراحی قلب در چند ماه اول زندگی کودک انجام میشود. در این عمل، در دیواره سینه یک برش ایجاد شده و سوراخ مستقیماً بخیه زده میشود. همچنین ممکن است که جراح با استفاده از یک ابزار خاص جراحی روی سوراخ یک وصله هم بزند. شش ماه بعد از جراحی، سوراخ به طور کامل با بافت پوشیده میشود.دکترعسگرپور در پایان گفت: در فرآیند انجام کاتتریزاسیون قلبی، یک لوله باریک از طریق یکی از رگهای خونی پا به قلب فرستاده میشود. سپس، از طریق آن لوله دو دیسک در دو طرف سوراخ قرار داده میشود، که هر دو از دو طرف محکم به دیواره بین بطنی میچسبند و متعاقباً سوراخ بسته میشود.
انتهای پیام