مرور مهمترین عناوین
جنگ رسانه‌ای اصولگرایان با توجه به اعلام وصول استیضاح وزیر صمت به اوج خود رسیده است

مردم؛حلقه مفقوده!

آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعراء: بعد از کشمکش‌های فراوان و اخبار ضد و نقیض گوناگون روز گذشته بالاخره استیضاح وزیر صمت اعلام وصول شد. این در حالی است که اخیرا دولت اعلام کرده بود که هیچ برنامه‌ای برای تغییر وزیر صمت ندارد. بعد از اعلام این خبر به نظر می‌رسد در بین رسانه‌های اصولگرا و دولتی یک نوع دو دستگی شکل گرفته است. نیروهای سیاسی این جناح نیز درگیر اختلاف با یکدیگر شده اند؛ عده‌ای موافق استیضاح وزیر صمت هستند و عده‌ای بر این اعتقاد هستند که این وزیر عملکرد قابل قبولی دارد و باید به فعالیت خود ادامه دهد. نقطه مشترک تمام این اظهار نظرات نادیده گرفتن منافع مردم است. به عبارتی دیگر در میان سخنان مطرح شده کسی حرفی از منافع مردم به میان نمی‌آورد و به نظر می‌رسد هر یک از این دو گروه صرفا بر اساس منافع خود نظراتشان را بیان می‌کنند. جالب آن است که این گروه‌ها زمان حضور روحانی مدعی مردمداری بودند و با شعار حمایت از مستضعفان بر سرکار آمدند!
>استیضاح فاطمی امین با 40 امضاء اعلام وصول شد
روز گذشته نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار داشت با وجود انصراف تعداد قابل توجهی از نمایندگان، هیئت رئیسه مجلس بدون توجه به آن، استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت را با ۴۰ امضا اعلام وصول کرد حال‌ آنکه باید استیضاح با ۱۸ امضا اعلام وصول می‌شد.به گزارش جماران؛ نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: ۲۲ نفر از استیضاح‌کنندگان وزیر صمت پیش از اعلام وصول استیضاح از استیضاح وی انصراف دادند اما هیئت‌رئیسه بدون توجه به این انصراف، درخواست استیضاح را با ۴۰ امضاء اعلام وصول کرد.علی جدی در گفتگو با ایرنا اظهار داشت: تعداد ۲۲ نفر از استیضاح‌کنندگان وزیر صمت پیش از اعلام وصول استیضاح، امضای خود را پس گرفتند که طبق آیین نامه می‌بایست تعداد امضاها در زمان اعلام وصول کاسته می‌شد.وی افزود: نکته قابل توجه اینجاست که ۱۵ نفر از ۲۲ نفری که از استیضاح وزیر صنعت انصراف داده بودند، انصراف خود را در سامانه مجلس نیز به ثبت رسانده بودند.نایب رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس اظهار داشت با وجود انصراف تعداد قابل توجهی از نمایندگان، هیئت رئیسه مجلس بدون توجه به آن، استیضاح وزیر صنعت، معدن و تجارت را با ۴۰ امضا اعلام وصول کرد حال‌ آنکه باید استیضاح با ۱۸ امضا اعلام وصول می‌شد.اما در حالی روز گذشته استیضاح وزیر صمت اعلام وصول شد که سوم اردیبهشت ماه یکی از نمایندگان مجلس اعلام کرد که استیضاح وزیر صمت منتفی است. نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: با توجه به رهنمود رهبر معظم انقلاب، مسئله استیضاح وزیر صمت منتفی است.کمال حسین پور در گفتگوبا ایرنا در مورد استیضاح سیدرضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت اظهار کرد: واقعیت امر این است مردم از وضعیت کنونی بازار ناراضی هستند که افزایش قیمت‌ها در بخش‌های مختلف عامل آن است.وی اضافه کرد: علاوه بر مسئله صنعت خودرو که هر روز شاهد افزایش قیمت‌ها هستیم، قیمت آهن آلات و میلگرد نیز افزایش یافته که بر قیمت مسکن تاثیر دارد.نماینده مردم سردشت و پیرانشهر در مجلس شورای اسلامی گفت: مجلس صدای گلایه مردم را شنیده و از دولت می‌خواهد با شفاف‌سازی بیشتر و ایجاد راهکارهای مختلف با تورم و گرانیها مقابله کند.
>استیضاح وزیر صمت پابرجاست
اما لطف‌الله سیاهکلی در واکنش به اظهارات این نماینده مبنی بر منتفی خواندن استیضاح وزیر صمت واکنش نشان داد و گفت: اتفاقا رهبر انقلاب از مجلس می‌خواهد که حقوق مردم استیفا شود و استیضاح وزیر در این خصوص لازم است.اتفاقا رهنمود رهبر انقلاب این است که حقوق مردم استیفا شود. رهبری از مجلس انتظار دارد که نمایندگان به وظایف نظارتی خود عمل کنند.حقوق مردم هم از مسائل اصلی است.استیضاح وزیر صمت منتفی نشده و این صرفا استنباط شخصی یک نماینده است.
هیچ امضایی از استیضاح وزیر صمت پس گرفته نشده است
در حالی که در خصوص پس گرفتن امضای نمایندگان اخبار مختلفی مطرح می‌شود، عضو کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی گفت: زمانی که استیضاح اعلام وصول می‌شود طبق آئین‌نامه مجلس هیچ امضایی نه می‌تواند پس گرفته شود و نه اضافه شود ازاین‌رو استیضاح وزیر صمت همان ۴۲ امضا را دارد.احمد رسولی‌نژاد عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی در گفت‌وگو با تسنیم، اظهار داشت: زمانی که استیضاح اعلام وصول می‌شودطبق آئین‌نامه مجلس هیچ امضایی نه می‌تواند پس گرفته شود و نه اضافه شود ازاین‌رو استیضاح وزیر صمت همان 42 امضا را دارد.وی افزود: متأسفانه برخی از رسانه‌ها درحال بی‌تقوایی هستند و دست به هرکار می‌زنند تا نمایندگان مجلس را از وظیفه اصلی خودشان که نظارت بر وزراست، منع کنند و با خبرسازی‌های فیک و غلط قصد بدنام کردن نام مجلس شورای اسلامی را دارند.عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس با اشاره به صحبت‌های عید فطر رهبر معظم انقلاب اسلامی درباره هماهنگی بین قوا گفت: متأسفانه برخی از همکاران بنده فرمایشات رهبر انقلاب را به‌درستی متوجه نشده‌اند و سعی دارند با تفاسیر غلط مسیر و وظیفه مجلس شورای اسلامی را منحرف کنند رهبر انقلاب نفرمودند که نمایندگان از وظیفه خود دور یا کوتاهی کنند بلکه موضوع ایشان هماهنگی در حل مسائل مردم بود.رسولی‌نژاد تصریح کرد: همچنین سخنگوی وزارت صمت در گفتگو با رسانه ملی بیان می‌کند که برخی از نمایندگان از استیضاح به‌دنبال منافع خود هستند، بنده از آقای فاطمی امین سؤال دارم که کدام از نمایندگان مجلس درخواست داشتند و نام آنها را مطرح کنند بدانیم چه‌کسانی قصد تخریب مجلس و وظایفشان را دارند.وی بیان داشت: مجلس به دولت این را دوستانه هشدار می‌دهد که به هیچ کسی چک سفیدامضا نداده است و اگر وزیری ناکارآمد باشد و توان مدیریت نداشته باشد قطعاً برکنار خواهد شد زیرا ما نمایندگان ملت هستیم و منافع ملی و مردم برای ما در ارجحیت است.
>امیدواریم با کاهش قیمت خودرو
مجلس از استیضاح وزیر صمت منصرف شود
اما دولت همچان مخالف استیضاح فاطمی امین است؛ در همین راستا نیز چندی پیش معاون پارلمانی رئیس‌جمهور گفت: نمایندگان مجلس از افزایش قیمت خودرو گلایه دارند و بیان می‌کنند که ما باید به مردم توضیح دهیم و امیدواریم تصمیماتی که گرفته‌شده و اقداماتی که از قبل طراحی‌شده، نتیجه دهد و در این زمینه نیز نمایندگان مجاب شوند.سید محمد حسینی معاون پارلمانی رئیس‌جمهور در گفتگو با آنا، در پاسخ به این سؤال که آیا دولت با مجلس برای انصراف نمایندگان از استیضاح وزیر صمت رایزنی کرده است؟ گفت: وزیر صمت ابتدا در کمیسیون صنایع و سپس در دفتر دولت در مجلس حضور پیدا کرد و به سؤالات و ابهامات نمایندگان پاسخ داد.وی بیان کرد: برخی از نمایندگان انصراف خودشان را اعلام کردند و به‌اشتباه در مجلس گفته شد ۴۰ امضا برای استیضاح وزیر وجود دارد، درحالی‌که از آن ۴۰ امضا، تعدادی انصراف داده بودند و دیگر مُصر به استیضاح نبودند.معاون پارلمانی رئیس‌جمهور با بیان اینکه تا ۱۰ اردیبهشت ماه فرصت باقی است و قطعاً با نمایندگان استیضاح‌کننده و با سایر نمایندگان جلساتی تشکیل و توضیحاتی ارائه می‌شود،افزود: امیدواریم نمایندگان از توضیحاتی که وزیر صمت، ارائه می‌کند، قانع شوند.حسینی در مورد اینکه فضای مجلس را برای استیضاح چگونه ارزیابی می‌کنید؟ اظهار کرد: هنوز نمی‌شود ارزیابی جدی داشت. نمایندگان یک مقدار به دلیل افزایش قیمت خودرو گلایه دارند و بیان می‌کنند که ما باید به مردم توضیح دهیم و امیدواریم تصمیماتی که گرفته‌شده و اقداماتی که از قبل طراحی‌شده، نتیجه دهد و در این زمینه نیز نمایندگان مجاب شوند.وی در پاسخ به این سؤال که اگر استیضاح وزیر صمت انجام شود، رئیس‌جمهور در جلسه شرکت خواهند کرد یا خیر؟ تصریح کرد: قاعده این است که رئیس‌جمهور حضور پیدا کنند و تاکنون نیز این‌گونه بوده است.
>وظایف نظارتی نمایندگان مجلس
در این باره ایرج ندیمی کارشناس اقتصادی و سیاسی در گفتگو با خبرنگار آفتاب یزد گفت:«نمایندگان مجلس دو وظیفه تقنینی و نظارتی دارند. در بخش نظارتی چند ابزار در اختیار آنها قرار دارد مانند تذکر، سوال، تحقیق و تفحص و بالاخره استیضاح. هر 4 عنوانی که برای بحث نظارتی مطرح است طبیعتا در راستای وظایف نمایندگی قرار دارد. به تعبیر دیگر نماینده وظایفی دارد که یکی از آن استیضاح است؛ در این فرآیند قرار است موارد روشن شود و نمایندگان طلب وضوح می‌کنند. به تعبیر دیگر بدین ترتیب قرار است معلوم شود که علل و عوامل چه
بوده اند. به عنوان نمونه قیمت خودرو در کشور ما در این چند سال بسیار بالا رفته است؛ برخی می‌گویند به این دلیل چنین اتفاقی رخ داده که خودرو در ایران پر هزینه است. اما آیا خودرو در ایران پر هزینه است یا مدیریت‌های حاکم بر حوزه خودرو پرهزینه کار می‌کنند؟ ما در این حوزه با سوء مدیریت‌ها مواجه هستیم یا ابزار، مواد و مصالح گران شده اند؟ آیا این پرداختی از یک نظامی در کشور تبعیت می‌کنند؟ بنابراین اگر ما می‌خواهیم مباحث وزارت صمت در بخش‌های معدنی، تجاری و صنعتی را روشن کنیم وزیر باید به تذکرات، سوالات و تحقیق و تفحص‌ها پاسخ دهد. اما اگر این راه‌ها جواب نداد و یا نمایندگان به دلایل روشنی مبنی بر
سوء مدیریت‌ها رسیدند می‌توانند سوال را به صورت استیضاح مطرح کنند.»
>استیضاح اتفاقی وحشتناک نیست
وی در ادامه گفت:« استیضاح اتفاق وحشتناکی نیست. استیضاح می‌تواند چند هدف داشته باشد؛ یکی از اهداف آن تنویر افکار عمومی است. یعنی از این طریق مردم از پشت پرده‌ها و واقعیت‌ها آگاه می‌شوند. از سوی دیگر از این طریق تحرک مدیران شکل می‌گیرد زیرا آن‌ها متوجه می‌شوند که خانه ملت و نمایندگان مردمی وجود دارد که از طرف مردم وظایفی را به عهده دارند. همچنین یکی از نتایج این مباحث می‌تواند ایجاد فضا برای تصمیمات بزرگ‌تر باشد؛ یعنی مثلا به این آگاهی برسیم که با این شرایط حوزه خودرو به جایی نمی‌رسد. بنابراین استیضاح حق نمایندگان است و عدم انجام آن بیشتر جای سوال دارد. ضمنا استیضاح لازم نیست که به نابودی بیانجامد بلکه می‌تواند باعث روشنگری و ایجاد فضای مثبت شود. اساسا استیضاح می‌تواند منجر به اخذ تصمیمات بزرگی شود که امروز به آن در کشور نیاز داریم. اقتصاد ما مثل همه امور نیاز به رقابت دارد؛ رقابت باید در داخل و با خارجی‌ها نیز صورت بگیرد. چرا که اگر ما بخواهیم با خودمان صرفا رقابت کنیم به جایی نخواهیم رسید. لذا نباید فکر کرد که نمایندگان نباید استیضاح کنند و وظایف نظارتی خود را انجام بدهند. اما در استیضاح باید ابعاد اخلاقی، انسانی، علمی و عدالت رعایت شود. استیضاح نباید برای انتقام کشی و تسویه حساب‌های فردی صورت بگیرد. بنابراین اگر انگیزه‌ها و روش‌ها مناسب باشد استیضاح مفید است و واقعا برای این کشور در این شرایط نیاز است. حداقل بخشی از مسائلی که رسانه‌های بیگانه هر روز مطرح می‌کنند از زبان خود مسئولین پاسخ داده می‌شود. یعنی این یک فرصت است که مسئول خود را در مقابل نماینده مردم ببیند و به سوال‌های آن‌ها پاسخ دهد.»
>پر رنگ بودن اهداف سیاسی
علی صوفی کارشناس سیاسی در این باره به خبرنگار آفتاب یزد گفت:« در شرایط کنونی باید توجه شود که چه تصمیماتی می‌تواند تضمین‌کننده منافع مردم باشد و چه نوع از تصمیمات صرفا به مصلحت تصمیم گیران و تصمیم سازان تمام می‌شود. نباید فراموش کنیم که امسال سال انتخابات است و در برخی از دوره‌ها برای اینکه انتخابات سالم برگزار شود و تحت تاثیر یکسری تنش‌ها قرار نگیرد معمولا از عزل و نصب مدیران در این دوران جلوگیری می‌شد. زیرا این موضوع می‌تواند به راحتی مورد بهره برداری‌های انتخاباتی قرار بگیرد. از این نظر به هر حال این تغییرات خود پیامدهایی دارد و نمایندگان می‌تواند در این راستا با وزارتخانه‌ها معامله کنند. یعنی برای مثال با تغییر مدیران منطقه‌ای در حوزه‌های انتخابیه نمایندگان مدیرانی که موافق خودشان هستند را بر سر کارها می‌نشانند. از سوی دیگر این تغییرات تا 6 ماه دوم سال ادامه پیدا می‌کند و بهره‌برداری تبلیغاتی از آن توسط نمایندگان زیاد خواهد شد. همچنین استیضاح آقای فاطمی امین تا به حال چند بار در مجلس مطرح شد اما به نتیجه‌ای نرسید و این اولین بار است که استیضاح ایشان در مجلس شکل گرفته است. این تغییرات و جار و جنجال‌هایی که امروز وجود دارد صرفا جنبه سیاسی دارد و اساسا جنگ قدرت است. برای اینکه مجلسیون بتوانند همچنان موقعیت نمایندگی خودشان را حفظ کنند و بهره‌برداری لازم را از این موضوع ببرند. حتی تغییراتی که خود دولت ایجاد کرده است به نظر من به دلیل اهداف سیاسی صورت گرفته است. از طرف دیگر این تغییرات برای این است که در مقابل ناکارآمدی دولت کاری انجام شود زیرا دولت به ویژه در عرضه اقتصادی توان اداره کشور را ندارد. »
>جنگ قدرت بر سر استیضاح
وی در ادامه تصریح کرد:«الان برای اینکه نمایندگان مجلس بتوانند برای موکلین خود یک پاسخی داشته باشند به این تغییرات دست می‌زنند تا عنوان کنند که این اقدامات را برای کارآمدتر کردن دولت انجام داده اند. دولتی‌ها نیز می‌خواهند در جریان انتخابات پایگاه رای خود را از دست ندهند. بنابراین هیچ تغییر اساسی‌ای برای مردم با این نوع از اقدامات ایجاد نخواهد شد و صرفا این اقدامات از سمت دولت و مجلس برای دستیابی به اهداف سیاسی است. مافیایی که پشت وزارت صمت وجود دارد بسیار قوی است که تا الان کسی حریف آن نبوده است. مافیای خودرو تعیین‌کننده است که چه کسی وزیر صمت باشد. بنابراین این تعارض منافع وجود دارد؛ از یک طرف نمایندگان مجلس هستند که باید پاسخگوی موکلین خود باشند. در سمت دیگر مافیای قدرت وجود دارد و قطعا ما شاهد یک جنگ قدرت قوی در رابطه با استیضاح آقای فاطمی امین خواهیم بود.»
>منافع مردم پس چه؟!
ایمان اسلامی بین، فعال سیاسی نیز در این باره در پاسخ به سوال آفتاب یزد گفت: «به نظر من حلقه مفقوده در این میان منافع مردم است. بنده چند روزی است که مواضع افراد و رسانه‌های جناح موسوم به اصولگرا را رصد می‌کنم و از این بررسی در می‌یابم آن چیزی که برای این جماعت اهمیت ندارد منافع مردم است.آقایان در کلام شان از مردم دم می‌زنند ولی چه کسی است که نداند اصل موضوع به اصطلاح کاور شده و هیئت‌های دیگری در میان است.» وی تصریح کرد:« اول اینکه باید اذعان کرد فاطمی امین قطعا وزیر ضعیفی است ولی نکته بعدی و مهم این است که یقین باید بدانید نفر بعدی که جایگزین وی می‌شود از این وزیر حتما ضعیف‌تر است.بنابراین نتیجه‌گیری می‌شود کرد چه استیضاح عملی شود و چه نشود برای مردم تفاوتی ندارد.این دعوایی هم که در میان افراد و رسانه‌ها این روزها شکل گرفته جنگ منافع است و قرار نیست حقوق مردم استیفا شود.» اسلامی بین تاکید کرد:
« به نظر می‌رسد با توجه به اصرار دولت بر ماندن فاطمی امین شخص رئیس جمهور نیز به این نتیجه رسیده که نفر بعدی نیز فرقی با این وزیر نخواهد داشت. چرا که اگر واقعا با این تغییر دولت از زیر فشار موضوع خودرو خارج می‌شد خود پیشقدم می‌شد و فاطمی امین را اخراج می‌کرد.» وی افزود: «بهرحال مجلس در سال آخر خود قرار دارد و به شدت تمایل دارد که خودی نشان دهد.یعنی حتی مجلس هم می‌داند فرقی وجود ندارد.پس این وسط می‌ماند افراد و گروهی که در قبال ماندن یا رفتن فاطمی امین منافع دارند.این گروه‌ها در حال نزاع رسانه‌ای هستند تا شاید به هدف خود برسند.»


انتهای پیام

آفتاب یزد