فصل استراتژیستها
- شناسه: 8205
- شنبه 27 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۷ | سیاسی
آفتاب یزد - رضا بردستانی: در واکنش به برخی تحلیلها و گمانه زنیهایی که وجود اختلاف در سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران را به ذهن متبادر میسازد، حسین امیر عبداللهیان در صفحه توییتر خود در واکنش به این گونه حرف و حدیثها نوشت: «سفر دریابان شمخانی به امارات و عراق در چارچوب مناسبات موجود امنیتی انجام میشود. پدیده جدیدی نیست. نماینده وزارت خارجه در سفرها همراه ایشان است. در سیاست خارجی هماهنگی وجود دارد. همه چیز در چارچوب نظام و زیر نظر رئیس جمهور است. هماهنگی وجود دارد. دشمنان بدانند، اختلافی نیست.» به این موضوع میتوان مجموعهای از تحلیلها و نقدها در هنگامه سفر «نانسی پلوسی» به تایوان را افزود که نوشته بودند: «جا داشت به جای پلوسی، بلینکن یا کامالاهریس راهی تایوان میشد.» و در ادامه، از وجود اختلافات بین کنگره و بایدن تا ناتوانی هریس و بلینکن برای حضور در تایوان در سلسله تحلیلها به چشم میخورد موضوعی که بعدها مشخص شد بیشتر از آن که موضع تحلیلگران سیاسی قابل فهم باشد این «استراتژیست ها» هستند که حضور وعدم حضورها را به بهترین شکل ممکن معنا میکنند!
> حضور ایران و عربستان در چین را تخطئه میکنند
خودشان دست به دامان پکن شده اند!
هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا تاکید کرد، واشنگتن از مذاکرات میان روسای جمهور چین و اوکراین استقبال میکند. به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری اسپوتنیک، جان کربی، هماهنگکننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی آمریکا در کنفرانسی خبری گفت: ما مدتهاست که شی جینپینگ، رئیس جمهور چین را به گفتوگو با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینیاش تشویق کردهایم. بنابراین فکر میکنیم که اگر این دو رهبر با یکدیگر صحبت کنند، خیلی خوب میشود. ما معتقدیم که بسیار مهم است که چین از دیدگاههای اوکراین مطلع شود. کمی پس از اینکه چین برنامه ۱۲ بخشی خود را برای صلح در اوکراین پیشنهاد داد، رسانهها گزارش دادند که انتظار میرود شی جینپینگ نشست مجازی را با زلنسکی برای نخستین بار از زمان حمله روسیه به اوکراین برگزار کند و احتمالا این دیدار مجازی پس از سفر قریبالوقوع شی جینپینگ به مسکو برای دیدار با ولودیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه صورت میگیرد. این در حالی است که بسیاری از رسانههای وابسته به امپراطور رسانهای آمریکا و متحدانش، انجام توافق مابین ایران و عربستان را به نوعی زیر سؤال بردند و حال نشان میدهد آمریکاییها برای فرار از گرداب اوکراین در سالی که باید خود را برای انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۴ آماده کننده، هیچ ابایی ندارند که حتی دست به دامان پکن شوند. پیشترها نیز آمریکاییها با فشار به زلنسکی، در صدد آن برآمده بودند تا اوکراینیها را به مدل زمین در برابر صلح ترغیب کنند که با موضع گیرهای متناقض این مسئله در نطفه خفه شد.
> فصل رویارویی استراتژیستها
علی شمخانی دبیر شورای عالی امنیت ملی در ادامهی سفرهای خود و پس از حضور در مسکو، پکن و ابوظبی، این بار راهی عراق خواهد شد.
در همین زمینه یکی از تحلیلگران سیاسی منطقه که خواست نامش فاش
نشود به آفتاب یزد گفت: سفرهای شمخانی محدود به منطقه نخواهد بود. این تحلیلگر معتقد است منامه، قاهره و حتی بروکسل میتواند مقاصد بعدی سفرهای علی شمخانی باشد! با راهاندازی مکانیزمهای استراتژیک از سوی جمهوری اسلامی ایران برای رسیدن به تفاهمات منطقهای و بینالمللی چنین به نظر میرسد که بسیاری از محاسبات به یکباره به هم خورده است. با تأمل در گفتههای هنری کیسینجر یکیاز کهنه دیپلماتهای آمریکایی که به واقع یک استراتژیست شناخته شده است مبنی بر این که: «توافق ایران و عربستان یک تغییر اساسی
در تحولات خاورمیانه است» میتوان فهمید که تلاشهای تهران برای رسیدن به یک نقشهی راه تضمین شده در حال به ثمر رسیدن است. وزیر امورخارجه اسبق آمریکا در واکنش به توافق ایران و عربستان، آن را تغییری اساسی در وضعیت استراتژیک خاورمیانه توصیف کرد. به گزارش ایسنا، هنری کیسینجر، وزیر امورخارجه آمریکا در سالهای ۱۹۷۳ تا ۱۹۷۷ در گفتوگو با روزنامه واشنگتن پست توافق ایران و عربستان برای برقراری روابط را که با میانجیگری چین انجام شد، یک تغییر اساسی در تحولات منطقه خاورمیانه توصیف کرد. وی در این باره گفت: من آن را تغییری اساسی در وضعیت استراتژیک خاورمیانه میبینم. سعودیها اکنون با بازی با آمریکا در برابر چین در حال متعادل کردن امنیت خود هستند. به گفته کیسینجر، تنشزدایی در منطقه خاورمیانه در کوتاه مدت برای همه خوب است و اگر شی جینپینگ رئیس جمهور چین قصد دارد نقشی در مهار ایران و اطمینان بخشی به عربستان داشته باشد برایش آرزوی موفقیت میکند. این مقام سابق آمریکایی در ادامه خاطرنشان کرد: اما در دراز مدت ظهور چین به عنوان یک میانجی صلح مرجعیت دیپلماسی در نظام بینالملل را تغییر خواهد داد. ایالات متحده دیگر قدرت ضروری در منطقه و تنها کشوری که به اندازه کافی قوی یا منعطف برای میانجیگری صلح بین کشورها باشد، نیست. اکنون چین مدعی سهم خود در این زمینه است. وزیر امورخارجه اسبق آمریکا همچنین تاکید کرد که چین در سالهای اخیر نشان داده است که باید در ایجاد نظم جهانی مشارکت داشته باشد و توافق ایران و عربستان یک حرکت قابل توجه از سوی پکن برای ایفای چنین نقشی است. وی با اشاره به تهدیدات مقامات صهیونیستی علیه ایران گفت که نقش رو به گسترش چین، تصمیمات اسرائیل علیه ایران را نیز پیچیده میکند، چراکه اکنون برای فشار بر ایران باید منافع چین هم در نظر گرفته شود. عبدالرضا فرجی راد استاد ژئوپلیتیک دانشگاه با توجه به تحولات منطقهای و بینالمللی تأکید کرده بود؛ وقت آن رسیده تا به تحولات از زاویهی ژئوپلیتیک نگاه کنیم چون تحلیلهای سیاسی هرگز نخواهد توانست عمق اتفاقات در شُرُف وقوع را ترسیم کند. همچنین علی بیگدلی، استاد تاریخ و روابط بینالملل دانشگاه نیز بارها در مصاحبه با آفتاب یزد به دو مسئلهی مهم اشاره کرده بود:
- یکی این که نظام بینالملل در عین آشفتگی در حال تغییرات بسیار مهمی است.
- دوم آن که در سایهی تغییراتی که در نظام بینالملل در حال وقوع است بسیاری از مرزبندیهای سیاسی، بیش و پیش از آن که از منظر سیاسی قابل تحلیل باشد باید آن را از منظر استراتژیک بررسی کرد.
با روشن شدن ابعاد جدیدی از توافقات ایران و عربستان باید به این مسئله اذعان داشت که در برههی کنونی، به جای نیروهای نظامی و سیاسی، به نظر میرسد فصل رویارویی استراتژیستها و سیاسی امنیتیها فرا رسیده و در بیشتر مذاکرات و رو در رویی ها، این مسائل امنیتی و استراتژیک است که میتواند مرزبندیهای جدیدی را تشکیل دهد یا موازنهی قدرت در مناطق مختلف جهان را دستخوش تغییرات وسیعی کند.
در این میان شاید بد نباشد به برخی محافل داخلی که تاب این موفقیتها را نداشته و همچنان در چنبرهی نگاههای نحلهای و حزبی و قومی - قبیلهای گرفتار آمدهاند گوشزد کرد؛ حل اختلاف از هر طریق ممکن که منافع ملی و عمومی را تضمین کند به معنای موفقیت ایران است فلذا بودنها و نبودنها صرفاً جنبهی رسانهای میتواند داشته باشد و دلیلی بر اختلافات و برتری و رجحان این بر آن و بالعکس نمیتواند قلمداد شود.
انتهای پیام