فشارخون از فاکتورهای خطر بیماری های قلبی- عروقی است
- شناسه: 7679
- شنبه 20 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد – گروه زندگی : امروزه در اغلب زندگی های پرمشغله افراد برای خودشان وقت نمی گذارند و از استرس و تنش رنج می برند که بعدها منجر به مشکلات بیماری فشارخون بالا می شود.عوامل رفتاری غلط مرتبط با شیوه زندگی، افراد را در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به فشارخون بالا قرار می دهند. فشارخون بالا می تواند بر ارگان های مختلف بدن تاثیر بگذارد که یکی از مهمترین آنها قلب است که مشکلات جدی را برای سلامت فرد به همراه دارد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر محمود فقیه ، این متخصص قلب و عروق گفت و گو کرده است .
دکتر محمود فقیه در این باره
می گوید : فشارخون یک بیماری مزمنی است که فشار داخل عروق بدن را افزایش می یابد و جزو شایع ترین علل مرگ و میر در جهان است و اصطلاحا به این بیماری قاتل خاموش می گویند.
وی گفت: متاسفانه بیش از نیمی از افراد مبتلا به فشارخون از بیماری خود خبر ندارند و آنهایی هم که از این بیماری اطلاع دارند فشار خون را به خوبی کنترل نمی کنند و
پیگیری های لازم را انجام نمی دهند و دچار عوارض فشارخون از جمله سکته مغزی و قلبی و بیماری های قلبی عروقی، مشکلات کلیوی، اختلالات بینایی، اختلالات مغزی و شناختی و اختلالات عروق محیطی می شوند.
این متخصص قلب و عروق خاطرنشان کرد: فشارخون در مراحل ابتدایی علائم چندانی ندارد و به ندرت علائم ایجاد می کند؛ بعضی از بیماران ممکن است از احساس سبکی سر و سردرد در ناحیه پشت سر به خصوص در صبح ها، تهوع و استفراغ، اختلال دید، تنگی نفس، خونریزی از بینی، خستگی، درد قفسه سینه، ضربان قلب نامنظم، احساس کوبش در قفسه سینه و گردن و گوش ها، سیاهی رفتن چشم ها، عصبانیت، تعریق، لکه خون در چشم ها، احساس گرگرفتگی و قرمزی صورت شکایت داشته باشند.
دکتر محمود فقیه ادامه داد: فشار خونی که نیاز به درمان دارد، براساس آن چیزی که توسط کادر درمان در بیمارستان یا مطب ها اندازه گیری می شود باید بیشتر از ۱۴۰ فشار سیستولی و یا ۹۰ فشار دیاستولی باشد و حداقل در دو نوبت ویزیت به فاصله یک هفته این عدد تداوم داشته باشد.
این متخصص قلب و عروق مطرح کرد: با توجه به استرس اکثر
مراجعه کنندگان در محیط درمانی آستانه تشخیص فشارخون در منزل پایین تر در نظر گرفته می شود و فشارخون سیستولی ۱۳۵ و یا دیاستولی ۸۵ به بالا را فشارخون درنظر گرفته و درمان می کنیم.
وی افزود : روش دیگر اندازه گیری فشارخون به صورت "HOLTER MANITORING "است که دستگاهی را به صورت سیار به بیمار متصل می کنند و در فواصل ۱۵ تا ۳۰ دقیقه فشار خون بیمار را در طی ۲۴ ساعت چک می کنند و اگر میانگین فشارخون در این روش بالاتر از ۱۳۰ فشار سیستولی و یا ۸۰ فشار دیاستولی باشد احتیاج به درمان خواهد داشت.
دکتر فقیه ابراز داشت: اختلاف فشار دو دست تا ۲۰الی۱۰ میلی متر جیوه طبیعی است ولی اگر بیشتر باشد باید از نظر بعضی از بیماری های عروقی بررسی شوند.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: فشارخون از فاکتورهای خطر بیماری های قلبی - عروقی بوده و ممکن است با چاقی، سندروم متابولیک، نقرس، بیماری های کلیوی و تیروئید همراهی داشته باشد و کنترل این موارد در کنترل فشارخون موثر است، برخی داروها از جمله داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی مثل ناپروکسن، مصرف طولانی مدت استامینوفن، شیرین بیان، جنسینگ که با قطع آنها
فشارخون اکثرا به حالت نرمال
برمی گردد، ممکن است باعث تشدید فشارخون شوند .وی عنوان کرد: در غربالگری فشارخون نیازی به اندازه گیری روزانه فشارخون نیست کلیه افراد بین 40 الی۱۸ سال هر سه سال یکبار باید فشارخون خود را اندازه گیری کنند به جز کسانی که سابقه فشارخون خانوادگی دارند یا اضافه وزن دارند، همه افراد بالای ۴۰ سال باید سالیانه فشارخون خود را اندازه گیری کنند و علاوه بر این در هر ویزیت پزشک توصیه به گرفتن فشارخون به افراد می شود. دکتر فقیه در ادامه اشاره کرد: عوامل مختلفی از جمله سن، جنسیت، نژاد، زمینه خانوادگی در فشارخون موثر است. رعایت کردن رژیم غذایی به این صورت که نیمه وعده غذایی میوه و سبزیجات بوده و یک چهارم ترکیبات کربوهیدرات سبوس دار و یک چهارم پروتئین با ارجحیت مرغ و ماهی بوده و کم مصرف کردن گوشت قرمز و نمک توصیه می شود و نیز کاهش وزن و همچنین فعالیت فیزیکی متوسط هوازی به مدت ۳۰ دقیقه و پنج روز در هفته نیز شدیدا توصیه می شود.
این متخصص قلب و عروق درپایان گفت : کنترل فشار خون و جلوگیری از افزایش آن از مهمترین راههای پیشگیری از بیماری قلبی ناشی از فشار خون بالا است. کاهش فشار خون و کلسترول با داشتن تغذیهی سالم و مدیریت استرس، بهترین راه ممکن برای پیش گیری از مشکلات قلبی است.
انتهای پیام