انکار دوسویه کرونا
- شناسه: 7664
- شنبه 20 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۳ | اجتماعی
آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعراء: اخیرا وزیر بهداشت با اشاره به افزایش شمار مبتلایان به کرونا گفت: «موج کرونایی که برای بهمن ماه منتظر آن بودیم الان در حال ایجاد شدن است.» چندین سال است که مردم جهان به زندگی با کرونا عادت کرده اند. این بیماری و گسترده بودن علائم آن تاثیر بسزایی در حیات بشری به جای گذاشته است. بعد از واکسیناسیون گسترده در ایران میزان ابتلا و مرگ و میر ناشی از این بیماری کاهشی شد اما همزمان با افزایش جزئی آمارها موج نگرانی در خصوص موج جدید کرونا در کشور ایجاد شده است. این در حالی است که برخی بر این اعتقاد هستند که موج جدید کرونا در کشور شروع شده است؛ برای مثال عدهای از مردم میگویند خود و اطرافیانشان در هفتههای گذشته درگیر بیماری شبه سرماخوردگی شدهاند اما علائمی که با آن درگیر هستند بسیار شدید است و بسیاری توانایی انجام فعالیتهای روزمره خود را ندارند. از سوی دیگر در موجهای قبلی کرونا هشدارها و موج اطلاعرسانی به صورتی بود که با یک جست و جوی ساده بیماران متوجه میشدند که درگیر کرونا شدهاند و همین موضوع باعث رعایت برخی از پروتکلهای بهداشتی توسط آنها میشد. با فرا رسیدن تعطیلات نوروز و ماه رمضان این نگرانی میتواند تشدید شود زیرا میزان تجمعها افزایش پیدا خواهد کرد. مردم باید بدانند که کرونا هنوز وجود دارد و پروتکلهای بهداشتی باید به صورت دقیق اجرا شود تا بار دیگر حیات جمعی مورد تهدید قرار نگیرد.
>انکار دوسویه
هادی یزدانی پزشک و کارشناس نیز در گفتگو با خبرنگار اجتماعی آفتاب یزد گفت:«در این خصوص من میتوانم موضوع انکار دوسویه را مطرح کنم؛ یعنی یک انکار دوسویهای شکل گرفته است که توسط حاکمیت و مردم دنبال میشود. بعد از واکسیناسیون همگانی و چندین بار ابتلای جمعی مرگ و میر ناشی از کووید کمتر شده است. حتی در موج امیکرون 250 فوتی روزانه ثبت شد. 250 مرگ رسمی آمار بسیار بالایی است اما امروز علی رغم رشد آمارها تعداد مرگها حدود 15 است. به خاطر بحرانهایی که شاکله دولت را تحت تاثیر قرار داده است مانند اعتراضات اخیر، تحریم ها، اقتصاد مردم و... دولت ترجیح میدهد که بحران کرونا را دیگر بحران نبیند. با این استدلال که افراد دیگر مانند قبل بر اثر کرونا نمیمیرند لذا اگر موجی هم شروع شود صرفا باید قابل مدیریت باشد و تخت های آی سی یو بیمارستانها را کاملا اشغال نکند. از طرف دیگر مردم هم به دلیل خستگی روانی ناشی از پاندمی و فشارهای اقتصادی و اجتماعی توجه قبل را به این بیماری ندارند. لذا مسائلی پیش پای مردم قرار گرفته است که باعث شده مسئله کرونا به محاق برود. من در اینجا تعبیر انکار دوسویه را به کار میبرم یعنی هر دو طرف با استدلالهایی میخواهد کرونا را انکار کند. فعلا هنوز در دنیا ما با همهگیری کرونا مواجه هستیم و به نظر میآید موجهایی که ایجاد میشود الزاما به ضعیفتر شدن ویروس منجر نمیشود. فعلا و تا اطلاع ثانوی ما درگیر کرونا هستیم؛ حتی آمار مرگها در دنیا نشان میدهد که خیلی از کشورها آمار صعودی در این خصوص داشته اند. یک توافق نانوشتهای بین مردم و دولت انجام شده است که مسئله کرونا را انکار کنند.»
>ما همیشه عقبتر از کرونا هستیم
وی ادامه داد:« ما گاهی اوقات در مواجهه با بیماران با این موضوع برخورد میکنیم که مگر کرونا تمام نشده است؟ اما انکار دوسویه باعث میشود که وظیفه اول رسانههای جمعی، حکومت، نخبگان و... که اطلاعرسانی جمعی است تحت تاثیر قرار بگیرد. بسیاری از مردم فکر میکنند که کرونا تمام شده است. متاسفانه یک بایکوت شدید خبری در این باره وجود دارد؛ انگار کارشناسان و صاحب نظران خسته شدهاند و یا صحبت در این باره را بیاثر میدانند. آن افرادی که مسئولیت دارند به چیزهای مهمتری توجه دارند. نکته این است که بسیاری از پزشکان مخصوصا پزشکان عمومی توجیه نیستند. یعنی حتی بعد از سه سال که از همهگیری کرونا میگذرد هنوز نسبت به خود کرونا ویروسها و عوارض آن آگاهی کامل ندارند. بارها گفتهام کرونا سرماخوردگی نیست مسئله اصلی ما با کرونا تنها مرگهای ناشی از کرونا نبود و نیست. مسئله ما عوارض طولانی مدتی است که افراد درگیر آن میشوند. مسئله علائم طولانی مدتی است که در طولانی مدت باعث خرابیهایی در بدن فرد میشود که ممکن است در عملکرد فرد در طولانی مدت اختلال ایجاد کند. اما متاسفانه بسیاری از پزشکان به این دلیل که به روز نیستند زیرا فرصت به روز شدن را ندارند، درگیر دغدغههای معیشتی هستند و آموزشهای حین خدمت خوبی را دریافت نمیکنند. در بسیاری از مواقع سوء مدیریت درمان وجود دارد و پلنهای عجیب و غریب درمان باعث سردرگمی بیماران میشود. نهایتا نتیجه این است که این انکار دوسویه باعث شده است که بیماری به صورت خاموش گسترش پیدا کند. ما الان باید بدانیم که کدام زیرسویه در کشور ما در حال گردش است و تفاوت آن با سایر زیر سویهها چیست. همین باعث سردرگمی میشود و نتیجه این است که ما همیشه عقبتر از کرونا خواهیم بود با فاصله. سایر کشورها هم دنبال ویروس میدوند اما ما خیلی از ویروس عقب میافتیم. مثلا الان ما میبینیم که در اطرافیان همه بیمار هستند؛ در یک برههای افراد خطر کرونا را حس کردند زیرا دیدند در هر خانوادهای یک نفر دارد فوت میکند. الان هم موج ابتلایی در اطرافیان وجود دارد و ما از شلوغ شدن
درمانگاه ها، کلینیکها و مطبها متوجه میشویم. در صورتی که رسانه و مسئولین وظیفه اطلاعرسانی در این باره را دارند.»
>موج کشدار
وی در آخر اضافه کرد:« نباید سیگنالهای اشتباه به جامعه داده شود؛ ما به درست یا به غلط به جامعه خودمان این سیگنال را صادر کردهایم که کرونا تمام شده است و این ایجاد مشکل برای بیمار و پزشک خواهد کرد.این انکار دوسویه باعث شده است که بیماری گسترش پیدا کند. به نظر من حداقل چند هفتهای هست که ما وارد پیک کرونا شدهایم و از هفتههای آینده خود را در آمار مرگ و میرها نشان میدهد. اما متاسفانه به عید و ماه رمضان میخوریم که اجتماعات و مراسمها بیشتر است و لذا این موج به نظر من یک مقدار کشدار خواهد شد.»
>جای نگرانی نیست
در ادامه بابک قرائی مقدم پزشک و کارشناس در این باره به آفتاب یزد گفت:« به اعتقاد من وزارت بهداشت به وظایف خود به خوبی در حال عمل کردن است؛ یعنی ما هنوز میبینیم که بعد از گذشت 2 سال روزانه آمار ابتلا، بستریها و فوتیها در رابطه با کرونا توسط وزارت بهداشت اعلام میشود. به هر حال این واقعیت وجود دارد که بنا بر اظهارات رسمی مسئولین بینالمللی، جهان از پاندمی کرونا عبور کرده است. بنابراین وظایفی که وزارت بهداشت دارد این است که به مردم آگاهیهای لازم را بدهد، آمار روزانه کرونا را اعلام کند و امکان استفاده از واکسنها برای مردم فراهم سازد. بنابراین این مسئولیتهایی این که وزارت بهداشت دارد اما اینکه الان به هر حال ممکن است بیماریها کرونا باشد موضوع دیگری است. هر سال موج آنفلوآنزا در جهان ایجاد میشود و ممکن است بیماریها آنفلوآنزا و یا کرونا باشد. آن بررسیای که وزارت بهداشت برای مراجعینی که تست پی سی آر میدهند انجام میدهد در آمار روزانه اعلام میشود. اما ممکن است بسیاری از مردم تست پی سی آر ندهند. در هر صورت حساسیت جامعه هم نسبت به این بیماری کم شده است و این صرفا مختص وزارت بهداشت نیست. بسیاری از مردم تست پی سی آر انجام نمیدهند و در نهایت از تستهای خانگی استفاده میکنند. به نظر من به هر حال نوعی فرهنگ در طول این سالها در میان مردم به وجود آمده است. یعنی قبلا مردم نسبت به بیماریهای این شکلی تا این میزان حساسیت نداشتند و با همان شرایط در جامعه حضور پیدا میکردند. الان حساسیت نسبت به بیماری در میان مردم افزایش پیدا کرده است. به نسبت قبل از شیوع بیماری کرونا در جهان به هر حال این مراعاتها از طرف مردم هم بیشتر شده است. اینکه ما با موج جدیدی از کرونا مواجه هستیم مسئله دیگری است؛ در حال حاضر موج جدید کرونا مورد حساسیت جامعه نیست و خیلی هم جای نگرانی وجود ندارد. آن چیزی که مهم است باید مردم در نظر بگیرند کووید مانند آنفلوآنزا در طول هر سال خود را نشان میدهد و ما با شیوع سالیانه مواجه خواهیم شد. مردم باید پروتکلهای بهداشتی را در نظر بگیرند و سالانه واکسن کرونا را
تزریق کنند.»
انتهای پیام