چگونه از شر سوزش ادرار خلاص شویم؟
- شناسه: 7487
- دوشنبه 15 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: سوزش ادرار به معنی احساس درد و ناراحتی حین دفع ادرار است. علت سوزش ادرار به دلیل تفاوت در شکل مجرای خروج ادرار، برحسب جنسیت، متفاوت است. به طور کلی سوزش ادرار به تنهایی یک اختلال نیست، بلکه نشانهای از وجود اختلالات دیگر است که میتواند مشکلات جدی را برای افراد به همراه داشته باشد و کیفیت زندگی آنها را کاهش دهد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکترشهریارناطق، متخصص اورولوژی و دکترحسین کرمی، متخصص اورولوژی و دکترمهری مهراد، متخصص اورولوژی گفتگو کرده است.
دکتر ناطق در این باره میگوید: احساس سوزش ادراریکی ازعلائم اصلی عفونت مجاری ادراری میباشد که بیشتر زنان با آن درگیر میشوند. درحقیقت، احتمال این که یک زن در طول عمر خود با عفونت مجاری ادراری مواجه شود چیزی بین ۴۰ تا بیش از ۵۰ درصد است.
وی بیان کرد: عفونت مجاری ادراری با علائمی مثل سوزش ادرار، درد در ناحیه لگن و تکرر ادرار همراه بوده که باعث پایین آمدن کیفیت زندگی روزانه افراد میشود.
این متخصص اورولوژی اظهارکرد: کلید رفع علائم آزاردهنده عفونت مجاری ادراری و پیشگیری از عوارض این بیماری مثل عفونت کلیه، درمان به موقع عفونت میباشد.
وی توضیح داد: عفونت مجاری ادراری زمانی رخ میدهد که باکتری در مجاری ادراری، مثانه یا کلیه شما رشد میکند. مجاری ادراری به لولههایی گفته میشود که مثانه شما را برای دفع ادرار از بدن، به خروجی بین اندام تحتانی متصل میکند. زمانی که این باکتریها به میزان کافی رشد کنند، به ناحیه مربوطه آسیب زده و منجر به بروز علائم آزاردهنده متعددی میشوند.
دکتر ناطق اشاره کرد: علائم عفونت مجاری ادراری میتواند شامل درد در ناحیه شکم و لگن، ادرار دردناک یا تکرر ادرار، احساس نیاز به ادرار حتی در زمان خالی بودن مثانه، ادرار کدر یا متمایل به قرمز باشد ولی در صورتی که عفونت به کلیهها یا جریان خون کشیده شده باشد، احتمال تجربه علائم جدیتر یعنی حالت تهوع و استفراغ، تب و لرز، کمردرد که به عنوان یک علامت احتمالی برای عفونت کلیه است، وجود دارد.
این متخصص اورولوژی عنوان کرد: در صورتی که عفونت مجاری ادراری شما مزمن یا بازگشت پذیر است، پزشک باید علت زمینهای این مشکل را تشخیص دهد. وی اذعان داشت: عوامل خطر زای رایج عفونت مجاری ادراری در زنان مختلف است به طور مثال برخی از روشهای مقابله با بارداری، شما را بیش از پیش در معرض خطر ابتلا به عفونت مجاری ادراری قرار میدهد.
دکتر ناطق افزود: ابتلا به بیماریهای مزمن یا شدید میتوانند باعث تضعیف سیستم ایمنی بدن شما در برابر این باکتریها شوند و در نتیجه این امر، بدن شما بیشتر در معرض خطر ابتلا به عفونت مجاری ادراری و سوزش ادرار مکرر، قرار خواهد داشت.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: در دوران یائسگی سطح pH و در نتیجه ساختار باکتریایی اندام تحتانی دچار تغییراتی میشود. این تغییر در ساختار باکتریایی اندام تحتانی میتواند خطر ابتلا به عفونت مجاری ادراری را افزایش دهد.
وی تصریح کرد: بیماریهایی که تخلیه کامل ادرار مثانه را با مشکل مواجه میکنند، میتوانند باعث بالا رفتن خطر ابتلا به عفونت مجاری ادراری شوند. از جمله این بیماریهای زمینهای میتوان به نوروپاتی یا آسیب دیدگیهای نخاعی اشاره کرد.
> تشخیص عفونت مجاری ادراری با یک آزمایش ادرار ساده انجام میشود
دکتر ناطق تشریح کرد: تشخیص عفونت مجاری ادراری با یک آزمایش ادرار ساده انجام میشود. دوره درمان استاندارد برای عفونت مجاری ادراری یک دوره ۳ الی ۵ روزه مصرف آنتی بیوتیک میباشد.
این متخصص اورولوژی اضافه کرد: در برخی از موارد، مخصوصاً در صورت بازگشت مستمر عفونت ادراری، پزشک ممکن است یک آزمایش مختص عفونت مجاری ادراری با نام «آزمایش کشت ادرار» برای شما تجویز کند. این آزمایش نوع باکتری عامل عفونت مجاری ادراری را به طور دقیق مشخص کرده و پزشک به کمک نتیجه این آزمایش میتواند مناسبترین آنتی بیوتیک را در نظر بگیرد. نتیجه این آزمایش معمولاً دو الی چهار روز زمان میبرد.
وی میگوید: عفونت مجاری ادراری آنقدر آزاردهنده است که اکثر زنان هر کاری برای در امان ماندن از آن انجام میدهند. توجه به برخی موارد احتمال و میزان ورود باکتریهای مضر به اندام تحتانی (که علت اصلی بروز عفونت مجاری ادراری است) را کاهش میدهد. پس سعی کنید این موارد را در زندگی روزمره خود رعایت کنید.
دکتر ناطق مطرح کرد: جهت پیشگیری از ابتلا به عفونت مجاری ادراری باید در زمان احساس نیاز به ادرار، ادرار خود را نگه ندارید. طی روز حداقل هر چهار ساعت یکبار باید مثانه خود را تخلیه کنید.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: تحقیقات نشان میدهد که افرادی که آب بیشتری مینوشند کمتر از سایرین به عفونتهای بازگشت پذیر مجاری ادراری دچار میشوند لذا پزشکان پیشنهاد میدهند که روزانه حداقل دو لیتر آب بنوشید.
وی افزود: شست و شو و خشک کردن ایمنتر را در دستور کار قرار دهید یعنی در زمان شستن یا پاک کردن اندام تحتانی، از جلو به پشت عمل کنید تا آلودگیهای احتمالی وارد مجاری ادراری شما نشود. از محصولات بهداشتی حساسیت زا یا معطر استفاده نکنید. در واقع، تا جای ممکن بهتر است شست و شوهای مربوطه با آب انجام شود. همچنین، به جز موارد تجویز شده توسط پزشک از دوشهای داخلی در این ناحیه استفاده نکنید.
دکتر ناطق توصیه کرد: در صورت ابتلا به عفونتهای مجاری ادراری متعدد و مستمر، بهتر است روشهای ضد بارداری خود را با روشهای دیگری مثل قرصهای ضد بارداری جایگزین کنید. برای انتخاب یک روش جایگزین میتوانید با پزشک خود مشورت داشته باشید.
این متخصص اورولوژی در پاسخ به این پرسش که "چگونه درد یا سوزش حین ادرار را درمان کنیم"، بیان کرد: درمان با توجه به علت زمینهای این درد یا سوزش انجام میشود. اولین گام درمان، شناخت علت درد یا سوزش هنگام ادرار است که میتواند مواردی مثل عفونت مجاری ادراری، التهاب، عوامل مربوط به رژیم غذایی و مشکلات مثانه یا پروستات را در بر بگیرد.
وی تصریح کرد: عفونت مجاری ادراری معمولاً با مصرف داروهای آنتی بیوتیک درمان میشود. در صورت شدید بودن درد، ممکن است برای شما داروی فنازوپریدین تجویز شود که باعث قرمز یا نارنجی شدن رنگ ادرار شما شده که میتواند لکهایی روی زیرپوش شما ایجاد کند.
دکتر ناطق ادامه داد: اگر سوزش ادرار ناشی از التهابات تحت تأثیر حساسیت پوستی است، معمولاً با پرهیز از عامل حساسیت زا به طور خود به خود درمان میشود.
این متخصص اورولوژی گفت: راههای متعددی برای کاهش شدت علائم آزار دهندهای مثل ناراحتی و درد زمان ادرار وجود دارد. از جمله این موارد میتوان به نوشیدن آب کافی یا مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه مثل اوریستات برای درمان درد ادرار اشاره کرد اما سایر درمانهای دارویی نیازمند نسخه پزشک میباشند.
> التهابی که باعث سوزش ادرار میشود معمولاً به علت عفونت است
در ادامه نیز دکتر کریمی در اینباره خاطرنشان کرد: درد یا سوزش اندام تحتانی در هنگام ادرار، ممکن است در نواحی مجاری ادرار، یا (به ندرت) در بالای مثانه (لگن و زیر شکم) احساس شود.
وی ابراز داشت: سوزش ادرار یک مشکل شایع بین زنان است اما ممکن است گاهی اوقات برای مردان هم اتفاق بیفتد. این مشکل مربوط به گروه سنی خاصی نیست و میتواند در هر سنی ایجاد شود.
این متخصص اورولوژی میگوید: درد یا سوزش ادرار معمولاً به علت التهاب مجاری ادراری یا مثانه رخ میدهد. در زنان، وجود التهاب در اندام تحتانی یا نواحی اطراف آن میتواند باعث ادرار دردناک شود. التهابی که باعث سوزش ادرار میشود معمولاً به علت عفونت است. در برخی موارد، این التهاب میتواند به علت شرایطی غیر از عفونت ایجاد شود. برخی از غذاهای اسیدی (مثل مرکبات) و نوشیدنیهای خاص (مثل کافئین) به عنوان محرکی برای سوزش ادرار شناخته میشوند.
وی ادامه داد: به طور کلی، رایجترین علت سوزش ادرار عبارتند ازعفونت مثانه (التهاب مثانه)،عفونت مجاری ادراری (اورتریت) است.
دکتر کریمی توضیح داد: در افرادی که سوزش ادرار دارند، برخی علائم باید جدی گرفته شود که عبارتند از تب، احساس درد در پشت یا پهلو (پهلو درد)،حالت تهوع و استفراغ.
این متخصص اورولوژی متذکر شد: اگر اخیراً سابقه استفاده از سوند یا ابزار دیگر پزشکی را داشته اید،اختلالات سیستم ایمنی بدن و سابقه بیماریهای مکرر (مانند عفونتهای مکرر در دوران کودکی) و ناهنجاریهای تشخیص داده شده در سیستم ادراری احتمال بروز سوزش ادرار وجود دارد.
وی هشدار داد: افراد مبتلا به اختلالات سیستم ایمنی و زنان باردار، در صورت وجود علائم هشداردهنده گفته شده باید سریعاً به پزشک مراجعه کنند زیرا عوارض عفونت مجاری ادراری در چنین افرادی ممکن است بسیار جدی باشد. سایر افرادی که علائم گفته شده را دارند باید در عرض یک یا دو روز به پزشک مراجعه کنند اما افرادی که این علائم را ندارند و علائمشان خفیف است، باید حداکثر بعد از ۲ تا ۳ روز ویزیت شوند.
دکتر کریمی گفت: زنانی که به طور مکرر به عفونت مثانه مبتلا میشوند، بهتر است با پزشک مشورت کنند زیرا ممکن است این مشکل هشداری برای یک بیماری دیگر باشد. پزشک ابتدا سؤالاتی در مورد علائم و سابقه پزشکی بیمار میپرسد و سپس معاینه فیزیکی انجام میدهد. چیزی که دکتر میخواهد متوجه شود، علت درد یا سوزش اندام تحتانی شما و آزمایشاتی است که باید برایتان تجویز کند.
این متخصص اورولوژی تصریح کرد: در زنان، معاینه فیزیکی معمولاً شامل معاینه لگن و نمونهبرداری از ترشحات دهانه رحم میشود.این معاینات به علت بررسی احتمال بیماریهای مختلف صورت میگیرد. در مردان، اندام تحتانی به منظور وجود هر گونه ترشحی معاینه میشود. پزشک معمولاً برای بررسی مشکل پروستات، معاینه دیجیتال را انجام میدهد.
وی افزود: پزشک گاهی اوقات میتواند بر اساس شدیدترین علائم شما، علت مشکل سوزش ادرار را تشخیص دهد. به عنوان مثال، اگر شدیدترین علامت شما دقیقاً در بالای استخوان ناحیه اندام تحتانی است، ممکن است علت سوزش ادرار شما عفونت مثانه باشد. یا اگر شدیدترین درد شما دقیقاً در ناحیه باز شدن مجرای ادرار است، ممکن است علت آن اورتریت باشد. در مردانی که از اندام تحتانی آنها ترشحاتی خارج میشود، بیشترین احتمال سوزش ادرار بیماری اورتریت است.
دکتر کریمی میگوید: اگر سوزش شما بیشتر ناحیه داخل اندام تحتانی را تحت تأثیر قرار داده و ترشحات شما زیاد شده است، علت آن میتوان واژینیت باشد. ترشحات دهانه رحم میتواند نشاندهنده سرویسیت (التهاب دهانه رحم) باشد. پزشک همچنین ممکن است سؤالاتی در مورد رژیم غذایی شما بپرسد، تا غذا یا نوشیدنیهایی که میتوانند باعث به وجود آوردن این علائم شوند را بررسی کنند.
این متخصص اورولوژی اذعان داشت: پزشکان معمولاً برای زنانی که علائم مشخص عفونت مثانه را دارند، آزمایش تجویز نمیکنند. برخی از پزشکان آزمایش ادرار انجام میدهند، در حالی که برخی دیگر بدون انجام آزمایش، مراحل درمان را آغاز میکنند. همه پزشکان در مواردی که علت دقیق بیماری مشخص نیست، آزمایشاتی را انجام میدهند.
وی ادامه داد: اولین آزمایش معمولاً آزمایش تجزیه و تحلیل ادرار است. در بسیاری از موارد، پزشک برای تشخیص ارگانیسمهای عامل عفونت و تجویز آنتی بیوتیک مؤثر، کشت ادرار را انجام میدهند. برای زنانی در سنین بارداری که از بارداری خود مطمئن نیستند، تست بارداری تجویز میشود و از مردان و زنان دارای ترشحات اندام تحتانی، تست STD گرفته میشود.
دکتر کریمی متذکر شد: ممکن است برای بررسی ناهنجاریهای آناتومیکی یا سایر مشکلات، نیاز به سیستوسکوپی و عکسبرداری از مجاری ادراری باشد. به ویژه اگر آنتی بیوتیکها مؤثر نبوده باشند. مردان، افراد مسن، یا زنان باردار ممکن است نیاز به بررسی و معاینه دقیقتری داشته باشند.
این متخصص اورولوژی مطرح کرد: درمان مشکل سوزش ادرار با درمان علت آن انجام میشود. در اغلب اوقات، علت سوزش ادرار عفونت است و تنها با مصرف آنتی بیوتیک - به مدت یک یا دو روز- علائم آن به میزان قابل توجهی رفع میشود.
وی گفت: اگر درد و سوزش ادرار شما شدید باشد، پزشک ممکن است داروی فنازوپیریدین را برای تسکین درد و ناراحتی تجویز کند. مصرف این دارو به مدت یک یا دو روز قبل از شروع مصرف آنتی بیوتیک توصیه میشود. فنازوپیریدین موجب نارنجی شدن ادرار میشود.
>مردان و زنان در هر سنی ممکن است دچار سوزش ادرار شوند
در ادامه نیز دکترمهراد در اینباره ابراز داشت: سوزش ادرار یا ادرار دردناک به این معنا است که ادرار کردن با احساس درد یا سوزش همراه است. مردان و زنان در هر سنی ممکن است دچار سوزش ادرار شوند، اما این بیماری در زنان شایعتر است.
وی اظهار کرد: عفونتهای دستگاه ادراری معمولا با سوزش یا درد همراه است و درمان آن که به علت ایجادکننده بیماری بستگی دارد، از مصرف آنتی بیوتیکها و اجتناب از محرکها تا درمان مشکل زمینهای را شامل میشود.
این متخصص اورولوژی مطرح کرد: سوزش ادرار به این معنی نیست که تکرر ادرار دارید، اگرچه تکرر ادرار هم اغلب همراه با سوزش ادرار اتفاق میافتد. سوزش ادرار یک تشخیص نیست بلکه نشانه یا علامت یک مشکل اساسی سلامتی است.
وی توضیح داد: مردان و زنان در هر سنی ممکن است سوزش ادرار را تجربه کنند. عفونتهای دستگاه ادراری معمولا با درد و سوزش ادرار همراه است و در زنان بیشتر از مردان رخ میدهد.سایر افرادی که در معرض خطر بالاتر سوزش ادرار هستند عبارتند از زنان حامله، مردان و زنان مبتلا به دیابت و مردان و زنان مبتلا به هر نوع بیماری مثانه.
دکترمهراد عنوان کرد: علائم سوزش ادرار میتواند بین مردان و زنان متفاوت باشد و هر دو جنس معمولاً آن را به عنوان سوزش، درد یا خارش توصیف میکنند؛ اما سوزش شایعترین علامت گزارش شده است.
این متخصص اورولوژی گفت: درد میتواند در شروع ادرار یا بعد از ادرار ایجاد شود که در شروع ادرار اغلب نشانه عفونت دستگاه ادراری است. درد بعد از دفع ادرار میتواند نشانهای از مشکل در مثانه یا پروستات باشد. در مردان، هم درد قبل و هم درد بعد از ادرار، میتواند در اندام تحتانی باقی بماند.
وی تصریح کرد: علائم سوزش ادرار در زنان میتواند داخلی یا خارجی باشد. درد خارج ممکن است ناشی از التهاب یا تحریک پوست حساس این ناحیه و درد داخلی میتواند از علائم عفونت ادراری باشد.
دکترمهراد متذکر شد: اگر موقع ادرار کردن احساس درد یا سوزش کردید به پزشک خود مراجعه کنید چون سوزش ادرار میتواند نشانهای از یک وضعیت پزشکی و نیازمند درمان باشد. برای تشخیص درد، ابتدا پزشک سابقه پزشکی کامل شما را بررسی میکند، از جمله از شما سؤالاتی در مورد شرایط پزشکی فعلی و گذشته شما، مثل دیابت یا اختلالات نقص ایمنی میپرسد تا مشخص کند آیا علت درد میتواند عفونت اندام تحتانی باشد یا خیر.
این متخصص اورولوژی افزود: آزمایشهایی برای غربالگری عفونتهای مختلف هم ممکن است برای تشخیص علت، مورد نیاز باشد، بهویژه اگر ترشحاتی از اندام تحتانی خارج شود. اگر زنی در سنین باروری هستید، ممکن است نیاز به آزمایش بارداری هم باشد.
وی ادامه داد: ارائهدهنده مراقبتهای بهداشتی همچنین در مورد داروهای مصرفی ِفعلی و داروهای بدون نسخه یا هرگونه «درمانهای خانگی» برای مدیریت سوزش ادرارتان سؤال میکند و همچنین از شما در مورد علائم فعلیتان میپرسد و نمونهای تمیز از ادرارتان را دریافت میکند. نمونه ادرار شما از نظر گلبولهای سفید، گلبولهای قرمز یا مواد شیمیایی خارجی بررسی میشود؛ مثلا وجود گلبولهای سفید به پزشک میگوید که در مجرای ادراریتان دچار التهاب شدهاید.
دکترمهراد مطرح کرد: کشت ادرار نشان میدهد که آیا عفونت مجاری ادراری دارید و اگر دارید، باکتریهای عامل ِآن را نشان میدهد. این اطلاعات به ارائهدهنده شما اجازه میدهد تا آنتیبیوتیکی را انتخاب کند که در درمان باکتری بهترین عملکرد را دارد.
این متخصص اورولوژی بیان کرد: اگر هیچ نشانهای از عفونت در نمونه ادرار شما یافت نشد، ارائهدهندگان مراقبتهای بهداشتی ممکن است آزمایشهای بیشتری را برای بررسی مثانه یا پروستات (در مردان) پیشنهاد کنند. توسط ارائهدهنده شما همچنین ممکن است برای بررسی علائم عفونت (در زنان)، یک نمونه (به وسیله سواب) از پوشش مجرای ادرار شما گرفته شود.
وی بیان کرد: علل زیادی برای سوزش ادرار وجود دارد و البته پزشکان همیشه نمیتوانند علت را شناسایی کنند.ادرار دردناک در زنان میتواند نتیجه مواردی نظیرعفونت مثانه (سیستیت)، عفونت اندام تحتانی،عفونت مجاری ادراری وآندومتریت باشد. سایر علل خارج از دستگاه ادراری مثل دیورتیکولوز و دیورتیکولیت، التهاب مثانه یا مجرای ادرار (اورتریت) ناشی از عفونت است که ممکن است در اثر عوامل مختلفی ایجاد شود.
دکترمهراد میگوید: ادرار دردناک برای مردان ممکن است نتیجه عفونت دستگاه ادراری و سایر عفونتهای خارج از دستگاه ادراری مثل دیورتیکولوز و دیورتیکولیت، سرطان پروستات و مشکلات پروستات باشد.
این متخصص اورولوژی متذکر شد: ادرار دردناک در مردان و زنان ممکن است نتیجه عفونتهای وارده یا عوارض جانبی داروها باشد. داروهای
ضد سرطان، شیمی درمانی یا پرتودرمانی در ناحیه لگن ممکن است مثانه را ملتهب کرده و باعث ادرار دردناک شود.وی تشریح کرد: درمان سوزش ادرار
بستگی به علت درد یا احساس سوزش شما دارد. اولین قدم در درمان شما این است که تعیین کنید آیا ادرار دردناک شما ناشی از عفونت، التهاب، عوامل غذایی یا مشکلی در مثانه یا پروستات است یا خیر.دکترمهراد مطرح کرد: عفونتهای دستگاه ادراری بیشتر با آنتی بیوتیکها درمان میشوند. اگر درد شما شدید باشد، ممکن است فنازوپیریدین برایتان تجویز شود. این دارو ادرار شما را قرمز مایل به نارنجی و لباسهای زیر شما را لکه دار میکند.این متخصص اورولوژی افزود: التهاب ناشی از تحریک پوست در اندام تحتانی معمولاً با اجتناب از عامل تحریک کننده، درمان میشود.
وی عنوان کرد: سوزش ادرار ناشی از بیماری زمینهای مثانه یا پروستات، با رسیدگی به بیماری زمینهای درمان میشود.دکترمهراد تشریح کرد: چندین نکته وجود دارد که میتوانید برای کاهش ناراحتی ِسوزش ادرار انجام دهید، از جمله نوشیدن آب بیشتر یا مصرف داروهای بدون نسخه (سایر درمانها نیاز به داروهای تجویزی دارند) اما اگر بطور مکرر به عفونت ادراری مبتلا میشوید، پزشک میتواند به شما کمک کند تا علتش را پیدا کنید.
این متخصص اورولوژی توصیه کرد: برای پیشگیری از سوزش ادرار میتوانید روزی دو تا سه لیتر آب بنوشید، اگر از پد بیاختیاری ادرار استفاده میکنید، به محض اینکه کثیف شد آن را عوض کنید،همیشه بعد از توالت رفتن، با دستمال کاملا خود را خشک کنید.
وی در پایان گفت: سوزش ادرار یک علامت است که باعث احساس سوزش، درد و یا ناراحتی میشود. به محض این تجربه، شما احتمالاً تصمیم میگیرید که با پزشک اورولوژیست تماس بگیرید چون این علامت ناراحتکننده است. مهم است که به پزشک خود مراجعه کنید تا مشخص شود که آیا علائم شما به عفونت دستگاه ادراری مرتبط است یا یک عامل دیگر. در هر صورت، هر چه زودتر عامل این بیماری مشخص و درمان شود، بهتر است.
نکات مهم تغذیهای برای مبتلایان به عفونت ادراری
عضو هیئت علمی گروه تغذیه جامعه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با اشاره به شیوع عفونت ادراری در زنان، توصیههای تغذیهای موثر در کاهش بروز این بیماری را توضیح داد.به گزارش ایسنا، دکتر آرزو حقیقیان رودسری با اشاره به اینکه بروز عفونت ادراری در زنان بسیار شایع است، گفت: از مهمترین علائم این بیماری میتوان به درد یا سوزش به هنگام دفع ادرار، تکرر ادرار، وجود خون در ادرار و درد در قسمت زیر شکم اشاره کرد.وی باکتریها را عامل ایجاد عفونت مجاری ادراری معرفی کرد که میتوانند هر بخشی از دستگاه ادراری را آلوده کنند.وی خاطرنشان کرد: مصرف مواد غذایی ایجادکننده محیط اسیدی برای از بین بردن باکتریهای مولد عفونت ادراری بسیار کمککننده است.وی در ادامه ضمن بیان توصیههایی در این خصوص به اهمیت مصرف مایعات فراوان مانند چای و آب در طول روز در هنگام عفونت ادراری اشاره کرد. این بیماران باید روزانه شش تا هشت لیوان آب بنوشند و از مصرف نوشیدنیهای شیرین و آبمیوههای شیرین شده پرهیز کنند.او عصاره زغال اخته را حاوی ترکیبی به نام "پروآنتوسیانیدین" معرفی کرد که باعث مهار پیوستن باکتریها به بافت مثانه میشود و نوشیدن آب قرهقاط نیز به طور منظم به کاهش خطر عفونت مجاری ادراری کمک میکند، هرچند راه حل اصلی درمان عفونت نیست.وی همچنین کاهش مصرف آلرژنهای غذایی (مواد حساسیتزا) را در این بیماران ضروری دانست؛ بویژه در افرادی که سابقه حساسیت به لبنیات، گندم (گلوتن)، ذرت، نگهدارندهها و افزودنیهای غذایی را دارند.افزایش مصرف مواد غذایی حاوی آنتیاکسیدان مثل میوهها و سبزیها و افزایش مصرف منابع فیبر غذایی مثل لوبیا، جو، سبزیهای ریشهای (سیب زمینی) از دیگر توصیههای این متخصص تغذیه به این بیماران بود. وی افزود: این بیماران باید از مصرف زیاد مواد غذایی تصفیه شده مانند نان سفید، ماکارونی، پاستا و به ویژه قند و شکر اجتناب کنند. همچنین مصرف انواع گوشت قرمز را کاهش داده و سعی کنند انواع گوشت سفید مانند گوشت مرغ، ماهی و پروتئینهای گیاهی را جایگزین کنند.حقیقیان با اشاره به ضرورت مصرف متعادل روغنهای پخت و پز سالم مانند روغن زیتون، این بیماران را به کاهش دریافت اسیدهای چرب ترانس توصیه کرد که معمولا در مواد غذایی فرآوری شده و آماده مثل کلوچهها، کراکرها، سیبزمینی سرخ کرده، مواد غذایی فرآوری شده و مارگارین وجود دارد.به گفته این استادیار دانشکده تغذیه، بیماران مذکور باید از مصرف قهوه و سایر محرکها مانند الکل و تنباکو پرهیز کنند.وی افزود: داشتن حداقل ۳۰ دقیقه فعالیت بدنی مناسب پنج روز در هفته، مصرف روزانه مکمل ویتامین C یا منابع غذایی آن، مصرف منابع غذایی اسید چرب امگا ۳ مثل روغن ماهی و دانه کتان به منظور کاهش التهاب
از دیگر توصیههای مهم به بیماران دچار عفونت ادراری است. همچنین مصرف گریپفروت یا آب آن به دلیل خاصیت ضدباکتری، ضد قارچ و فعالیت ضدویروسی در این افراد مفید است. همچنین نوشیدن چای سبز به علت خاصیت آنتیاکسیدانی، ضد سرطان و اثرات ایمنی توصیه میشود. او با اشاره به این که کاهش دریافت چربی در رژیم غذایی باعث تحریک سیستم ایمنی میشود، اظهار کرد: به همین دلیل در زمان عفونت حاد، دریافت کم چربی پیشنهاد میشود. حقیقیان در خاتمه خاطرنشان کرد: به طور کلی مصرف مواد غذایی غنی از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و فیبر غذایی به علت توانایی که در پیشگیری از عفونت مجاری ادراری دارند، در زنانی که مستعد ابتلا به عفونت هستند، توصیه میشود.
انتهای پیام