آیا اگر کماکان دولت حسن روحانی راس کار بود نمایندگان همین گونه با دولت رفتار میکردند؟
- شناسه: 7372
- یکشنبه 14 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۲ | خبر
آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعراء: دغدغههای معیشتی از اصلیترین مشکلات امروز مردم جامعه ما است. بسیاری از مردم در مشکلات اقتصادی خود غرق شدهاند و راه نجاتی پیش پای خود نمیبینند. نرخ تورم، نرخ دلار و سکه به خوبی نشاندهنده شرایط اقتصادی کشور است. نمایندگان مجلس نمایندگان مردم هستند و به مجلس رفتهاند تا از حقوق ملت دفاع کنند و صدای آنها باشند. در شرایط اقتصادی و معیشتی کنونی و با توجه به مشکلات متعدد در این حوزه نقش مجلس دقیقا چیست؟ به نظر میرسد مجلس تحرک کافی را در این حوزه ندارد و به مسائل اقتصادی و معیشتی مردم آن طور که شایسته است، نمیپردازد. دلیل این کم تحرکی مجلس در خصوص یکی از اصلیترین دغدغههای مردم چیست؟ برای مثال اگر الان دولت حسن روحانی در حال فعالیت بود بازهم فعالیتهای مجلس به این شکل بود؟ در این دوره مجلس و دولت یک دست شدهاند و این موضوع فرصت بسیار خوبی برای رسیدگی به مشکلات مردم است زیرا دیگر بین مجلس و دولت چالش خاصی وجود ندارد. اما آیا همسویی دولت و مجلس باعث شده است که مجلس در خصوص نواقص و کم کاریهای دولت استنکاف داشته باشد؟ اگر این همسویی باعث کم کاری دولت و مجلس شود آسیبهای زیادی به مردم وارد خواهد شد.
>عوارض هماهنگی مجلس و دولت
علی قنبری کارشناس سیاسی در این خصوص به آفتاب یزد گفت:«متاسفانه در برخی از اوقات همسویی و هماهنگی بین دولت و مجلس باعث میشود که ضعفهای موجود نادیده گرفته شود. به صورت مشخص در این شرایط کم کاریهای دولت توسط مجلس دیده نمیشود. بنابراین یکی از عوارض هماهنگی مجلس و دولت این است مسائل و مشکلات به درستی دیده نمیشود و در نهایت مجلس کارآمدی خود را از دست میدهد.»
>مجلس به نمایندگی از مردم از دولت سوال کند
در ادمه محمد صادق جوادی حصار کارشناس سیاسی در این خصوص به خبرنگار آفتاب یزد گفت:« وظیفه مجلس در امر معیشت مردم شناسایی موضوع، قانونگذاری مناسب و نظارت بر حسن اجرای قانون توسط مجریان قانون است. یکی از کارهایی که مجلس در این باره میتواند انجام دهد این است که به نمایندگی از مردم از دولت سوال کند؛ وضعیت معیشتی مردم چرا بدین شکل است؟ بازار ارز و طلا چرا چنین شرایطی پیدا کرده است؟ چرا شرایط تورمی بدین صورت است؟ اینها بخشی از سوالاتی است که مجلس باید از دولت بپرسد. مجلس در خصوص همه مشکلات کشور به نمایندگی از مردم میتواند طبق وظیفه ذاتی خود از دولت سوال کند، بر رفتار دولت نظارت داشته باشد و اگر تخلفی هم در جایی دیده شد کمیسیون اصل نود میتواند مستقیما ورود کند و مسئله را به دادگستری ارجاع دهد. بنابراین وظیفه مجلس در برابر اتفاقات جاری کشور بسیار روشن است. اینکه در شرایط کنونی دولت و مجلس باهم خیلی چالشی ندارند محصول رویکرد است که قبل از انتخابات ریاست جمهوری به وقوع پیوسته بود. یعنی مجلس فعلی تصمیم خود را گرفته بود که بسترسازی کند تا یک دولت هم سوی با مجلس روی کار بیاید. »
>همراهی توام با مشارکت
وی در ادامه گفت:« به نظر میرسد دولت و مجلس به یکدیگر قول داده بودند که امکانات را در اختیار هم قرار بدهند و با هم همپوشانی داشته باشند. لذا اگر امروز میبینیم که بازار ارز اینقدر متشنج و نرخ تورم بالا است اما مجلس سکوت کرده است در حقیقت مجلس دارد در برابر دولت وفای به عهد میکنند زیرا این دو پیوند بستهاند که از هم حمایت کنند. در صورتی که در دولتهای پیشین مثلا در دولت آقای روحانی که همین مجلس بر سر کار بود، مجلس در برابر مسائل کوچکتر واکنش نشان میداد و عده زیادی طرح استیضاح دولت را مطرح میکردند. اما الان نه تنها طرح استیضاح دولت مطرح نیست بلکه به گونهای رفتار میشود که گویا دولت را در حدی از شکنندگی میبینند که اگر کوچکترین فشاری از جانب مجلس هم به دولت بیاید دولت کاملا زمین گیر خواهد شد. بنابراین به نظر میرسد که مجبور هستند عصای زیر دست دولت باشند. رویکرد مجلس با دولت به نظر من به نوعی رویکرد همراهی توام با مشارکت است.»
>مجلس به یکی از ادارات دولتی تبدیل شده است
در ادامه فریدون مجلسی از دیگر کارشناسان سیاسی در گفتگو با آفتاب یزد تصریح کرد:«نظامی که بر پایه جمهوریت و انتخابات است و مجلس در راس آن قرار دارد فرض بر این است که نماینده مجلس نماینده کل مردم ایران تلقی میشود. به این اعتبار نمایندگان کسب حیثیت و اختیار میکنند و حرفهایی را مطرح میکنند که این صحبتها از طرف مردم شهر خاصی نیست بلکه از طرف کل مردم ایران است. صرفا نحوه انتخاب نمایندگان مجلس تقسیمبندی شده بر اساس شهرستانها است. اما وقتی که نظارت بر انتخاب نمایندگان کم باشد از کلیت نمایندگی ملت کاسته میشود. یعنی وقتی به جای اینکه صلاحیتها را ملت بررسی کند یک هیئت جداگانهای این کار را انجام میدهد از صلاحیت مجلس کاسته میشود. متاسفانه در انتخابات اخیر نوع بررسی صلاحیتها به حدی محدود شد که به گروه اصولگرایان منحصر شد. در این شرایط مجلس از مجلس عمومی خارج شد و تبدیل به مجلس اصولگرایان شد. در این شرایط مجلس تابع دولت اصولگرا است؛ تقریبا نمایندگی مردم تبدیل به یک ماموریت سیاسی- اداری یک حزب شده است. به نظر میرسد مجلس به یکی از ادارات کل دولتی تبدیل شده است زیرا رئیس دولت از اصولگرایان است و همه چیز در این گروه خاص محدود شده است. در حزب هم سلسله مراتب حزبی وجود دارد و دستورات ابلاغ شده باید اجرا شود. »
>همسویی دولت و مجلس به ضرر مردم تمام شده
ایمان اسلامی بین، فعال سیاسی در این باره به آفتاب یزد گفت:
« متاسفانه همسویی دولت و مجلس برخلاف شعارهای قبلی و وعدههایی که داده شد برکتی برای مردم نداشته است. تنها اتفاقی که جامعه شاهد آن بوده است سکون و سکوت حاکم بر مجلس است؛یعنی ما شاهد تحولات و وقایع بسیار مهمی در عرصههای سیاست داخلی و خارجی و همچنین اقتصادی هستیم ولی مجلس در انفعال کامل بسر میبرد! وی ادامه داد:« سوالی که از نمایندگان مجلس دارم این است که آیا اگر در حال حاضر دولت حسن روحانی در راس کار بود باز هم اینقدر ایشان در قبال تحولات علی الخصوص اقتصادی ساکت بودند؟ قطعا اینگونه نیست.»این کارشناس گفت: «البته به صورت طبیعی ما هر چقدر به پایان عمر این مجلس نزدیک شویم با توجه به برگزاری انتخابات ما شاهد رویکرد انتقادیتر نمایندگان هستیم. کما اینکه در حال حاضر بعضا برخی سخنان انتقادی از سوی عدهای از نمایندگان مجلس مطرح میشود ولی حاضران در پارلمان در جریان باشند مردم از آنها نمیپذیرند که شب برگزاری انتخابات برخی رویکردهای انتقادی اتخاذ شود؛آن هم به صورت نمایشی و نه واقعی.» اسلامی بین تصریح کرد:« ارتباط معناداری میان رفتار مجلس با رفتار نهادهای ممیزی برگزاری انتخابات وجود دارد. هرچقدر رویکرد نهادهای ممیزکننده مطلوبتر باشد رویکرد مجلس مطلوبتر و مردمیتر میشود. بنابراین اگر میبینیم این روزها مجلس در انفعال کامل است و حتی نمیتواند اعضای اقتصادی دولت را استیضاح و دولت را ترمیم و اصلاح کند
به دلیل رویکردهای اشتباه در بخش فیلترینگهای انتخاباتی است.»
وی در پایان گفت:« به هر حال حق الناسی برگردن نمایندگان مجلس است؛بنابراین لازم است تجدید نظری صورت گیرد.»
انتهای پیام