گویا دولت پرونده «نهضت ملی مسکن» را بسته است!
- شناسه: 7228
- پنج شنبه 11 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۸ | فرهنگی
آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: رامین گوران، دبیر کانون سراسری انبوه سازان مسکن و ساختمان در گفتگو با «نود اقتصادی»: جلسات شورای عالی مسکن به دلیل مشغلههای فراوان دولت به صورت منظم تشکیل نمیشود. در همین جلسات نامنظم فعلی هم برخلاف دوران مسکن مهر نماینده بخش خصوصی را حتی بدون داشتن حق رای هم دعوت نمیکنند!
> ردپایی از تحقق وعده ساخت سالانه یک میلیون مسکن در بودجه نیست!
دنیا مالی نائب رئیس کمیسیون تلفیق: محدودیت در منابع بودجه پیشنهادی دولت مشهود بود به گونهای که برخی از مواردی که در قانون پیشبینی شده است را لحاظ نکردهاند به فرض مثال در بودجه پیشنهادی دولت (۱۴۰۲) اشارهای به قانون جهش تولید مسکن نشده است، در صورتی که با شروع دولت سیزدهم دولت موظف به ساخت سالانه یک میلیون واحد مسکونی شد که متأسفانه تا کنون بعد از گذشت دو سال این مهم محقق نشده است و دولت از آمار اعلامی عقب است.
> مروری بر آن چه بذرپاش گفت و با 187 رای موافق، به ساختمان عباس آباد رفت
مهرداد بذرپاش وزیر پیشنهادی دولت، رای اعتماد نمایندگان مجلس را به دست آورد و با کسب 187 رای موافق وزیر راه و شهرسازی شد. بررسی صلاحیت مهرداد بذرپاش شانزدهم آذرماه برگزار شد. وزیر پیشنهادی راه و شهرسازی در این جلسه در مورد برنامههای خود گفت و مطالبی پیرامون طرح «نهضت ملی مسکن» مطرح کرد که به مثابه آبی سرد، امیدوارانی که به خانه دار شدن دل بسته بودند را به شدت نگران کرد و حرف و حدیثهایی نیز در فضاهای سیاسی و رسانهای به وجود آورد مبنی بر این که؛ دولت قصد ندارد وعده ی ساخت چهارمیلیون واحد مسکونی، طی چهار سال را به سرانجام برساند!
مهرداد بذرپاش پس از تشریح برنامههای خود، گریزی هم به «نهضت ملی مسکن» زده، گفته بود: « برای انجام موضوع مذکور چه تخصصی نیاز است و باید از چه آدمها و ابزارهایی استفاده کنیم، در این میان چه مصوباتی برای تحقق این اهداف نیاز است؟ به عنوان مثال در قانون جهش تولید مسکن ساخت 4 میلیون مسکن پیشبینی شده و این در حالی است که برای تحقق این موضوع در کشورمان با کمبود مهندس، تکنسین و... مواجه نیستیم اما با این سوال مواجهایم که چرا مسکن ساخته نمیشود. آیا میتوان مثل مسکن مهر ردیف مشخص برای آن پیشبینی کرد. بذرپاش در این راستا بیان کرد: 4 میلیون مسکن ضرب در 100 مترمربع میشود 400 میلیون مترمربع و اگر میانگین متری 7 میلیون تومان محاسبه شود عددی معادل دو هزار و 800 همت میشود و این در حالی است که بودجه سال جاری حدود یک هزار و 500 همت است. بنابراین باید پاسخ دهیم مشکل کجاست و وزارت راه چه کاری برای تأمین مالی دو هزار و 800 همت باید انجام دهد. حتماً نمایندگان در جریان تصویب قانون جهش تولید مسکن مفروضات را بررسی کردند.»
مهرداد بذرپاش که کمتر از 100 روز است که سکان وزارت راه و شهرسازی را به دست گرفته، کمترین گفتههای او به طرح «نهضت ملی مسکن» ربط پیدا میکند و این در حالی است که این سکوت و انفعال در کنار تورم و گرانی که روی ساخت مسکن و قیمت زمین نیز بیتأثیر نبوده، این نگرانی را به وجود آورده که شاید دولت اساساً پرونده «نهضت ملی مسکن» را بسته باشد.
با مداقه در بحرانی که در بازار مسکن و تورم فاجعه آمیزی که یقه ی اجاره نشینها را گرفته، چنین به نظر میرسد که چنانچه دولت تکلیف طرح «نهضت ملی مسکن» را روشن نکند قطعاً تأثیرات مرگباری بر صنعت ساخت و ساز وارد خواهد آمد.
تا این جای ماجرا چنین به نظر میرسد که دولت به خوبی متوجه شده، گام نهادن در آوردگاه ساخت و ساز مسکن ولو کمتر از میزانی که وعده داده بود نیز منابع مالی دولت را به شدت تحت الشعاع قرار خواهد داد و باعث خواهد شد حتی دولت در امور روزمره خود نیز عاجر بماند اما این چاره ی کار نیست زیرا سکوت و انفعال دولت، مهرداد بذرپاش و وزارت راه و شهرسازی از یک سو و حرف و حدیثهایی که عمدتاً از بهارستان به رسانه نقل مکان میکند در کنار اخبار و اطلاعاتی که حکایت از حرکت کُند ساخت مجموعههای تحت طرح نهضت ملی مسکن در افکار عمومی دست به دست میشود پیش و بیش از همه بر قیمت مسکن و اجاره بها فشار وارد خواهد آورد و در کنار این مسئله، بخشی از نارضایتیهای عمومی به خودی خود به بخش مسکن منتقل میشود.
آفتاب یزد اگرچه بارها و از همان ابتدا نسبت به پافشاری دولت رئیسی مبنی بر قطعی بودن ساخت چهارمیلیون واحد مسکونی هشدار داده، پیشنهاد داده بود تا در این وعده و برنامه ی عظیم و پر خرج تجدید نظر کند اما امیدواریم دولت هرچه سریعتر موضع رسمی خود و تلاشهایی که در راه محقق شدن این وعده ی بزرگ انتخاباتی صورت پذیرفته را به صورت شفاف اطلاعرسانی کند.
در پایان متذکر میشویم اگر دولت گمان برده که با سکوت و انفعال میتواند شانه از زیر بار این طرح خالی کند یا در گمان خود تجدید نظر کند و یا مشاوران بهتری استخدام کند از آن جهت که مسکن و ساخت آن شاید برای دولت سیزدهم یک وعدهی انتخاباتی باشد اما برای برخی و بعضی از اقشار جامعه، آخرین امیدواری برای رهایی از اجاره نشینی و خانه دار شدن است و نیک میدانیم که ناامید کردن تنها امید هر فرد چه فجایعی میتواند به دنبال داشته باشد!
از میان این ماجرا اما، سکون و سکوت وزارت راه و شهرسازی و وزیر جوان ـ حداقل در حوزه ی مسکن ـ از همه آسیب زاتر است و میتواند بعد از تلاطم به وجود آمده در بازار ارز و سکه و اقلام خوراکی، دولت را در گرداب بدعهدی در زمینه ی ساخت مسکن گرفتار کند. موضوعی که امیدواریم چاره اندیشی عاقلانهای درباره ی آن صورت پذیرد و به سرانجام اطمینان بخشی منتهی شود!
انتهای پیام