متهمان اصلی: شیرخشک نامناسب و تزریق آنتی بیوتیک اشتباه
- شناسه: 7227
- پنج شنبه 11 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۸ | فرهنگی
آفتاب یزد- گروه شبکه: از زمانی که خبر تلف شدن «پیروز» توله یوزپلنگ ایرانی در آستانه دهماهگیاش منتشر شد، گمانهزنیهای مختلفی درباره علت مرگ این حیوان شکل گرفت، در این میان مسئولان سازمان حفاظت محیط زیست که قبلا گفته بودند پیروز دچار نارسایی «مادرزادی» کلیه است و بعضا با شدت و ضعفهای مختلف دچار مشکل دفع شده میشود، پس از مرگ پیروز اعلام کردند که این توله یوز از ابتدا سیستم ایمنی ضعیفی داشت، شیر مادر را نخورده بود، با وزن نامتعارف که نصف حالت استاندارد بود، بزرگ شد و به طور کلی، چون در شرایط کاملا طبیعی بزرگ نشد، توانایی مقابله با بسیاری از عوامل بیماریزا را نداشت. حالا استاد دپارتمان پاتولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نتیجه پاتولوژی پیروز را اعلام کرده است. دکتر فرهنگ ساسانی استاد دپارتمان پاتولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران افزود: سه ساعت انجام کالبد گشایی به طول انجامید و آنچه مواجه شدم این بود که پیروز از سنین پایین مشکلات داشته و هر دفعه با مشکلی مواجه بوده و در کل بیماریهای آن به مشکلات سیستمی پیروز برمیگردد. همچنین بررسی کالبدگشایی نشان میدهد پیروز رشد خوب و کافی نداشته ولی عضلات آن حکایت از فعالیت بدنی خوب دارد. هموریج در دو ارگان پیروز وجود داشت و این موضوع در رکتوم آن قابل مشاهده بود. نمونهبرداری کامل صورت گرفته همچنین داروهایی که دریافت کرده را نمونه برداشتیم و مقدار و نوع آن مشخص است.
> پیروز تاکسیدرمی میشود
اما در رابطه با سرنوشت پیروز پس از مرگ حسن اکبری معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با ایسنا میگوید: لاشه «پیروز» در تهران است. ابتدا لاشه او برای کالبدشکافی انتقال داده و برخی آزمایشهای دامپزشکی لازم روی لاشه انجام سپس برای تاکسیدرمی پوستکنی شد. وی با اشاره به اندامهای جنسی «پیروز» گفت: با مرکز ملی ذخایر ژنتیکی تفاهمنامهای داریم بدین جهت با آنها هماهنگ کردیم تا همزمان با کالبدشکافی اندامهای جنسی او را بردارند و ذخیره کنند چراکه این اندامها ارزشمند هستند و در آینده در صورت نیاز میتوان از آنها استفاده کرد. به عبارتی ژن «پیروز» تا همیشه حفظ خواهد شد. معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: اگر زمان بسیاری از مرگ حیوان نگذشته باشد میتوان اندامهای جنسی را برداشت کرد. آنها را در شرایط خاص و دمای مناسب نگهداری میکنند تا در آینده قابل استفاده باشد. اکبری در پایان درباره اظهارنظرهایی متفاوت در زمینه بیماریهای «پیروز» گفت: این مطالب مربوط به اطلاعات پزشکی حیوان است. بدین جهت وقتی از افراد مختلف که تخصص پزشکی ندارند، سوال میشود جز این تناقضات نتیجه دیگری ندارد. ما در حال تهیه یک گزارش کامل هستیم تا افرادی از گروههای مردمی و فعالان محیط زیست که واقعا به دنبال حقیقت هستند بتوانند از جریان مطلع شوند.
> «آنتیبیوتیک اشتباه» به پیروز تزریق شد
در این میان نکته قابل تامل اینجاست که علی رغم اینکه محیط زیستیها بر این باورند که پیروز از بدو تولد نارسایی کلیه داشته است اما برخی دامپزشکان تاکید کردند که پیروز از ابتدا و به صورت «مادرزادی» دچار نارسایی کلیه نبوده و در هفتههای بعد از تولد دچار این مشکل شده است. به گفته این دامپزشکان، وقتی پیروز در هفته سوم تولد خود و در زمانی که وضعیت جسمی وخیمی داشت، از سایت تکثیر در اسارت توران به پارک پردیسان تهران منتقل شد و تزریق یک داروی اشتباه به این حیوان باعث صدمه دیدن کلیهاش میشود. همچنین برخی کارشناسان حیات وحش نیز معتقدند مشکل اصلی پیروز، تعجیل در سزارین مادر او یعنی «ایران» بود که باعث شد این توله یوز از همان ابتدا توسط مادر پذیرفته نشود و نتواند آغوش مادر را به اندازه کافی دریافت کند. به گفته این کارشناسان، همین مسئله باعث ایجاد ضعف در سیستم ایمنی پیروز شد که در ادامه استفاده از شیر خشک نامناسب در هفتههای ابتدایی تولد پیروز به همراه سایر مشکلاتی که در طول ماههای نگهداری از این توله یوز پدید آمد، باعث بروز مشکلات جسمی مختلف از جمله مشکل دفع در این حیوان شد که در نهایت به تشدید یبوست مزمن و در نهایت مرگ پیروز انجامید. در همین راستا امیر مرادی، رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی با بیان این که پیروز از ابتدای تولد به نارسایی «مادرزادی» کلیه دچار نبوده است، به ایلنا گفت: در تاریخچه درمانی پیروز و با استناد به اظهارات دامپزشک سازمان حفاظت محیط زیست، میتوان گفت اولین بار این حیوان در همان هفتههای اول پس از تولد و در ابتدای زمان حضور دامپزشک متخصص آفریقای جنوبی در ایران، علایم بیماری کلیوی را نشان داد و در ماههای بعد نیز یکبار دیگر دچار چنین مشکلی شد و این سومین بار بود که پیروز دچار نارسایی
حاد کلیوی شده بود که شدت آن از دفعات قبل بیشتر بود و متاسفانه منجر به مرگ او شد. رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی ادامه داد: پیروز عارضه کلیوی را در موارد گذشته نیز نشان داده بود، اما به صورت مادرزادی به چنین عارضهای دچار نبوده است. یکی از مشکلاتی که میتواند باعث ایجاد نارسایی حاد کلیه شود، این است که حیوان به هر دلیلی نتواند ادرار انجام دهد، مثلا مجرای ادراری بر اثر سنگ ادراری یا شکستگی بسته شود و ادرار داخل مثانه باقی بماند، در چنین شرایطی ادرار به سمت کلیهها بازمیگردد و میتواند عملکرد کلیه را تحت تاثیر قرار دهد و چنین عارضهای را ایجاد کند. این مشکلی بود که در مرتبه سوم درباره پیروز با آن مواجه بودیم. این دامپزشک متخصص در ادامه توضیحات خود گفت: در دو مرتبه دیگر که پیروز به عارضه حاد کلیه دچار شده بود، این حیوان را به بیمارستان دامپزشکی مرکزی انتقال نداده بودند، بلکه در مرتبه اول، آقای پیتر کالدول که از آفریقای جنوبی آمده بودند، این بیماری را تشخیص دادند و پروتکل درمانی را برای پیروز نوشتند در مرتبه دوم نیز آقای بابک باستانی، دامپزشک خود سازمان حفاظت محیط زیست این مشکل را تشخیص دادند و درمان تحت نظر ایشان انجام شد. مرادی در پاسخ به این سوال که آیا تزریق داروی اشتباه در هفتههای اول پس از تولد پیروز باعث ایجاد نارسایی کلیوی در این حیوان شده بود یا خیر، توضیح داد: یکی از فرضیات جدی درباره عامل اولیه ایجاد نارسایی حاد کلیوی در پیروز، تزریق یک آنتیبیوتیک دارای عارضه به این حیوان در همان روزهای نخست انتقال او از توران به تهران است. این آنتیبیوتیک که توسط یکی از دامپزشکان ایرانی برای پیروز تجویز شده بود، به شدت برای کلیه یوزپلنگ سمی است. رئیس بیمارستان دامپزشکی مرکزی تاکید کرد: زمانی که آقای کالدول به ایران آمدند، وقتی دیدند که پیروز در حال درمان با این آنتیبیوتیک است، بلافاصله دستور دادند که این دارو باید قطع شود، چراکه تشخیص ایشان، ایجاد نارسایی حاد کلیه بر اثر تزریق این داروی خاص بود. مرادی در پاسخ به این سوال که آیا سزارین «ایران» به جای زایمان طبیعی که باعث شد یوزپلنگ مادر تولههایش را نپذیرد و پیروز و دو برادر او نتوانند آغوش مادر را به اندازه کافی دریافت کنند و در نتیجه سیستم ایمنی آنها تضعیف شود، باعث مشکلات جسمی بعدی از جمله نارسایی کلیه در این حیوان شده است یا خیر، توضیح داد: موضوع سزارین و ضعف سیستم ایمنی نقش مستقیمی در بروز نارسایی حاد کلیه ندارد و نمیتوان گفت کلیه حیواناتی که سزارین میشوند، با کلیه حیواناتی که به صورت طبیعی به دنیا میآیند، فرق دارد. وی افزود: آزمایشات قبلی که روی پیروز انجام شده بود نیز نشان میدهد که هیچگاه عملکرد مطلوب توسط کلیه پیروز ثبت نشده بود، به عبارت دیگر، پیروز در بخش زیادی از زمان حیات خود با کلیههایی زندگی کرد که کارآیی مناسبی نداشت و همین مسئله باعث تسریع مشکلات ناشی از یبوست در این حیوان شده بود. یکی از ریشههای این موضوع، همان مسئله تنگی کانال لگن به دلیل دریافت نکردن کافی شیر مادر بود.
> تجویز داروی اشتباه
از سوی دیگر خرداد امسال وقتی دکتر پیتر کالدول از مرکز پرورش یوزپلنگ آفریقایی برای مشاوره و ویزیت «پیروز» به ایران آمد، حرف آخر را همان اول زد. طبق گزارش این دامپزشک، که تاریخ و امضای آن متعلق به ۴ خرداد ماه است، تایید میشود که پیروز از همان ابتدا مبتلا به نارسایی کلیه است. دامپزشک آفریقایی پس از معاینه پیروز گفته بود: آخرین توله «ایران» ۷۰ درصد شانس زنده ماندن دارد، روزی۳ بار برایش دعا کنید.
به گزارش خبرآنلاین وبراساس این گزارش و آنچه که پیام محبی، دامپزشک میگوید، از ابتدا آنتیبیوتیکی که برای پیروز تجویز شده، اشتباه بوده است و همین موضوع میتواندیکی از دلایل مهم ابتلای توله یوز به نارسایی کلیه باشد. محبی با اشاره به همین موضوع ادامه میدهد: «همه چیز نشان میدهد که پیروز از ابتدا این مشکلات را داشته، اما سعی میشد تصویر دیگری از این حیوان به نمایش درآید، یعنی مخاطب مدام با تصاویری از پیروز روبهرو بود که نشان میداد پیروز در حال بازی است و نمای پشت آن هم برج میلاد است و خب این همه نمایش برای چه بود وقتی پیروز از ابتدا چنین مشکلاتی داشت.» او با انتقاد از تلاشها برای سلبریتی شدن پیروز ادامه میدهد: «آنطور که من اطلاع دارم، اصرار زیادی بود که پیروز حتما به تهران بیاید، تیمارگر اول پیروز را تغییر دادند و او را از پارک ملی توران منتقل کردند به مهمانسرای سازمان محیط زیست در پردیسان، دقیقا در فضایی که میان چندین بزرگراه قرار گرفته و برای حیوان بسیار استرسزا محسوب میشد.» محبی میگوید: «چرا باید تلاش میشد که از پیروز و پروژه احیای یوز ایرانی این همه تصویر نمایشی منتشر شود و در مردم این همه توقع و انتظار ایجاد شود که حالا با خبر مرگ پیروز، همه دچار یاس و سرخوردگی شوند؟ چرا به مردم امید بیهوده دادید؟»
سلاجقه: «ایران» باردار است
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبر باردار بودن «ایران» را تایید کرد. به گزارش ایسنا؛ علی سلاجقه اظهار کرد: در مرگ پیروزیک فرآیند کاملا آزمایشی در کشور اتفاق افتاد که در دنیا بیسابقه بود. تولد این توله یوزها یک چرخه علمی بود و دو همتای آن روز اول تلف شدند. چون پیروز شیر مادر مصرف نکرده بود، از لحاظ بنیهای ضعیف بود و در این ده ماه شرایط قرنطینهای بود و مسائل گوارشی، کلیوی و یبوست مطرح بود و از لحاظ شرایط استخوانبندی و اسکلتی و حرکتی هم مشکل داشت. وی ادامه داد: متخصصین اعتقاد دارند که تکثیر در حیات وحش برای گونههای یوزها انجام نمیشود. گونه یوز شرایط انتخابش در طبیعت سنگین و سخت است و درصد بالایی تلف شدن در حالت حاملگی طبیعی رخ میدهد. دغدغه مردم برای ما ارزشمند است. سلاجقه اظهار کرد: همه ظرفیتهای دامپزشکی داخل کشور و خارج از کشور و متخصصی از آفریقای جنوبی در این ده ماه کنار کار قرار گرفتند و بحث دیالیز اتفاق افتاد که از نوع سه فاق بود که شکم حیوان باید باز میشد و راهحل دیگری وجود نداشت. باید از خون مادرش استفاده میشد ولی مادرش حامله بود و این کار امکانپذیر نبود و جراحی انجام شد و در نهایت پیروز تلف شد. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پایان گفت: همه امکانات سازمان محیط زیست کشور را در تراز عالی به خدمت گرفتیم و کار خوب انجام شد. بهطور طبیعی ۷ ماده یوز در کشور دیده شده که هر کدام دو تا توله یوز همراهشان هست و در عباس آباد استان اصفهان یک یوز نر مشاهده شده است و ما از لحاظ یوز وضعیت خوبی داریم. سلاجقه همچنین خبر باردار بودن ایران (مادر پیروز) را تایید کرد.
رئیس سازمان حفاظت محیط زیست خبر باردار بودن «ایران» را تایید کرد. به گزارش ایسنا؛ علی سلاجقه اظهار کرد: در مرگ پیروزیک فرآیند کاملا آزمایشی در کشور اتفاق افتاد که در دنیا بیسابقه بود. تولد این توله یوزها یک چرخه علمی بود و دو همتای آن روز اول تلف شدند. چون پیروز شیر مادر مصرف نکرده بود، از لحاظ بنیهای ضعیف بود و در این ده ماه شرایط قرنطینهای بود و مسائل گوارشی، کلیوی و یبوست مطرح بود و از لحاظ شرایط استخوانبندی و اسکلتی و حرکتی هم مشکل داشت. وی ادامه داد: متخصصین اعتقاد دارند که تکثیر در حیات وحش برای گونههای یوزها انجام نمیشود. گونه یوز شرایط انتخابش در طبیعت سنگین و سخت است و درصد بالایی تلف شدن در حالت حاملگی طبیعی رخ میدهد. دغدغه مردم برای ما ارزشمند است. سلاجقه اظهار کرد: همه ظرفیتهای دامپزشکی داخل کشور و خارج از کشور و متخصصی از آفریقای جنوبی در این ده ماه کنار کار قرار گرفتند و بحث دیالیز اتفاق افتاد که از نوع سه فاق بود که شکم حیوان باید باز میشد و راهحل دیگری وجود نداشت. باید از خون مادرش استفاده میشد ولی مادرش حامله بود و این کار امکانپذیر نبود و جراحی انجام شد و در نهایت پیروز تلف شد. رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در پایان گفت: همه امکانات سازمان محیط زیست کشور را در تراز عالی به خدمت گرفتیم و کار خوب انجام شد. بهطور طبیعی ۷ ماده یوز در کشور دیده شده که هر کدام دو تا توله یوز همراهشان هست و در عباس آباد استان اصفهان یک یوز نر مشاهده شده است و ما از لحاظ یوز وضعیت خوبی داریم. سلاجقه همچنین خبر باردار بودن ایران (مادر پیروز) را تایید کرد.
انتهای پیام