مجلس مستضعفان به نفع ثروتمندان تصمیم میگیرد؟
- شناسه: 7042
- سه شنبه 9 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۸ | فرهنگی
لایحه مالیات بر خانههای اعیانی ممکن است توسط نمایندگان حذف شود؛ فعلا باید منتظر تصمیم کمیسیون تلفیق بود
آفتاب یزد - گروه شبکه: «هرچی سنگه ماله پای لنگه» مصداق بارز آدمهای ندار و فقیر است. همانها که هرچه گرفتاری و مشکلات در این عالم وجود دارد، سر راه آنها قرار دارد. درست مثل مردم کشورمان که این روزها در شرایط خاص زندگی میکنند. در واقع نه تنها کسی آنچنان به فکرشان نیست بلکه اگر قرار باشد برخی مسئولان فکری هم به حالشان کنند باز هم به ضررشان تمام میشود. اما این کشور، مردمی دارا و لوکس نشینی هم دارد که همیشه ایام به کامشان است. حتی اگر قرار باشد ذرهای سختی ببینند نمایندههای کشور نمیگذارند و تصمیماتشان را به نفع آنها میگیرند. اخیرا دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ برای خانههای لوکس و باغ ویلاهای گرانقیمت و اعیانی مالیات تعیین کرده بود که نمایندگان مجلس حین بررسی لایحه در صحن علنی واحدهای مسکونی گران قیمت را از پرداخت مالیات معاف کردند. دولت در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ طبق روال سالهای قبل، واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای گرانقیمت و اعیانی را مشمول مالیات کرد. در جزء (۱) بند (ذ) تبصره (۶) ماده واحده لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ آمده است: واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مجاز که ارزش آنها (با احتساب عرصه و اعیان) بیش از دویست میلیارد ریال باشد، مازاد بر این مبلغ مشمول مالیات به میزان دو در هزار میشوند. این مالیات بر عهده شخصی است که در ابتدای هر سال مالک واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای مذکور باشد. بر این اساس به عنوان مثال یک واحد مسکونی ۳۰ میلیارد تومانی در سال آینده مشمول ۲۰ میلیون تومان مالیات میشود. مالیاتستانی از واحدهای مسکونی گران قیمت روالی است که در بودجههای سالیان اخیر اضافه شده است. فلسفه این اقدام، ارتقای عدالت مالیاتی و سپردن بار مالیاتی بر دوش برخوردارترین اقشار جامعه است. با این حال نمایندگان در جریان بررسی لایحه بودجه در صحن علنی، این بند از لایحه دولت را حذف کرده و بدین ترتیب مالکان واحدهای مسکونی و باغ ویلاهای لوکس را از پرداخت مالیات معاف کردند. ماجرا از آنجا شروع شد که محمدرضا صباغیان بافقی نماینده مهریز، بافق، بهاباد، ابرکوه و خاتم، پیشنهاد مستثنی شدن «واحدهای مسکونی» از شمول این مالیات را مطرح کرد و نمایندگان با ۱۵۲ رای موافق، ۶۳ رای مخالف و ۸ رأی ممتنع از مجموع ۲۴۵ نماینده حاضر در صحن، با این پیشنهاد وی موافقت کردند. در ادامه رئیس مجلس ضمن ارجاع این ردیف به کمیسیون تلفیق برای بررسی بیشتر گفت: در بند (ذ) تبصره ۶ برای اخذ مالیات از ویلاها قید جمعیتی ۱۰۰ هزار نفر آورده شده و این در حالی است که اغلب ویلاها در شهرها و محیطهای بسیار کوچک هستند. از اینرو با توجه به ابهامات مذکور بند مربوطه را به کمیسیون تلفیق ارجاع میدهیم تا مورد بررسی بیشتری قرار گیرد. به گزارش ایرنا، حذف کامل واحدهای مسکونی گرانقیمت از شمول پرداخت مالیات در حالی است که پیش از این انتظار میرفت نمایندگان به جای معاف کردن لوکس نشینان از این مالیات، نسبت به اصلاح و بهبود این بند از لایحه اقدام کرده به طوری که ضمن برطرف شدن نقایص، عدالت مالیاتی هرچه بیشتر در آن بروز یابد. اما نمایندگان در اقدامی غیرمنتظره، کاخنشینان را بهکلی از پرداخت همین مالیات ناچیز هم
معاف کردند.
> معافیت خانههای لوکس از مالیات صحت ندارد
البته عضو هیئت رئیسه مجلس از ارجاع مالیات از خانههای لوکس به کمیسیون تلفیق خبر داد و گفت: هنوز بند مربوط به این مالیات تعیین تکلیف نشده است. حسینعلی حاجی دلیگانی درباره معافیت خانههای لوکس از پرداخت مالیات به خانه ملت گفت: هنوز بند مربوط به مالیات از خانههای لوکس تعیین تکلیف نهایی نشده و این موضوع صحت ندارد. یکی از اشکالات این بند این بود که باغ ویلاها در شهرهای با جمعیت بیش از ۱۰۰ هزار نفر مطرح شده بود که بدیهی است اکثر باغویلاها در مناطق روستایی و کم جمعیت
قرار دارند. وی افزود: مصوبه مربوطه به مالیات از خانههای لوکس باید به صورت جامعتر مورد بررسی قرار گیرد. زیرا براساس پیشنهاد مطرح شده از سوی یکی از نمایندگان، عبارت واحدهای مسکونی حذف شده و کل بند ذ تبصره ۶ با مشکل و ابهام روبرو میشود. به همین دلیل دستور ارجاع به کمیسیون تلفیق برای بررسی مجدد داده شد.
> تصمیماتمان به نفع ثروتمندان است
اما محمدرضا صباغیان گفت: ما در صحن مجلس شورای اسلامی دفاع جانانه از محرومان میکنیم اما متاسفانه مصوبات ما به نفع افراد ثروتمند است. آقای میرکاظمی پاسخ دهد در شهرستانهایی که نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر جمعیت دارد چند درصد خانههای ۲۰ میلیارد به بالا وجود دارد؟ وی در ادامه اظهار کرد: نمایندگان شهرستانهای محروم پاسخ دهند در حوزه انتخابیه آنها چه تعداد خانههای ۲۰ میلیاردی وجود دارد؟ دولت باید در این زمینه آمار دقیقی ارائه کند. متاسفانه صحبتهایی که امروز میشود به نام محرومان و به کام ثروتمندان است. اکنون کسی نمیخواهد از افراد و اقشار ضعیف پول بگیرد و به ثروتمندان بدهد بلکه براساس تبصره پیشبینی شده در بودجه به دنبال اخذ مالیات از خانههای لوکس و دادن آنها به محرومان هستیم.
> مخالفان مالیات بر خانهها و خودروهای لوکس
افراد صاحبنفوذ هستند
از سوی دیگر پیمان قصری، کارشناس اقتصادی در گفتوگو با فارس با اشاره به ظرفیت اخذ مالیات بر خانههای لوکس گفت: در بحث مسکن چون تخمین ارزش املاک کشور سخت است، میزان مالیات و تخمین آن سخت است، ولی میزان مالیاتی که در حداقل ارزش مسکن وجود دارد بین ۳۰ تا ۵۰ هزار میلیارد تومان سالانه در بحث مسکن تخمین زده میشود. بر اساس محاسبات سال گذشته، با نرخ موثر میتوان در سال اول بین ۴۰ تا ۶۰ هزار میلیارد تومان درآمد مالیاتی از همین دو نوع مالیات برای دولت به دست آورد. این کارشناس اقتصادی ادامه داد: رئیس سازمان امور مالیاتی اعلام کرد که دهکهای ثروتمند کشورمان فقط ۳ درصد مالیات پرداخت میکنند. یعنی بیشترین میزان پرداخت مالیات بر عهده دهکهای پایین جامعه است. فشار مالیات به خاطر همین موضوع که قشرها با درآمد پایین مالیات پرداخت میکنند، فشار روانی زیادی به این افراد و خانوادهها وارد میکند. مثلا مالیات بر واحدهای مسکونی لوکس یکی از همین مالیاتهاست. وی افزود: همچنین مالیات بر خودروهای لوکس قاعدتا مشمول اقشار بسیار پردرآمد و شاید ذینفوذ است، طبیعتا وقتی مقابل این قشر ایستادگی میکنید و میخواهید از این گروهها مالیات بگیرید، مخالفتها شدید میشود. این افراد در گروههایی هستند که در دولتهای گذشته مخصوصا صاحب کرسی و رانت و لابی بودهاند.
> واکنش کاربران
اما این موضوع با واکنشهایی از سوی کاربران شبکههای اجتماعی روبرو شده است.
یکی از کاربران در این باره نوشته است: «احتمالا برخی نمایندگان مجلس خود و اطرافیانشان دارای خانههای لوکس هستند و از قدیمالایام گفتهاند که چاقو دسته خود را نمیبرد».
کاربر دیگری گفته است: «چون برخی مسئولین خونه و ویلاهای لوکس اطراف تهران و کرج و یا شهرستانها دارن یواشکی میخوان حذفش کنند که مشمول خودشون نشه، خودرو چون اکثرا از خودرو دولتی استفاده میکنند خیلی بهش حساس نیستن».
دیگری نوشت: «عدالت کجاست؟ برخی از نمایندگان و مدیران دو شغله و صاحب املاک نجومی به نفع خود تصمیم میگیرند. یعنی همه چیز برای ما مردم».
یکی دیگر از کاربران اینطور مینویسد: «با این تصمیماتتون کشور رو کردید برای ثروتمندان!»
انتهای پیام