فواید پروبیوتیکها برای کودکان
- شناسه: 6636
- پنج شنبه 4 اسفند 1402
- انتشار در صفحه ۴ | زندگی
باکتری غلط در جای غلط میتواند آسیب رسان به بدن باشد اما باکتری صحیح در جای درست میتواند فواید زیادی داشته باشد و اینجا دقیقاً جایی است که پروبیوتیکها دست به کار میشوند. پروبیوتیکها میکرو ارگانیسمهای زندهای هستند که توانایی جلوگیری و درمان بیماریها را دارند. پروبیوتیکها بر تعادل باکتریهای مفید و مضر روده تاثیر میگذارند و این تعادل را به نفع افزایش جمعیت باکتریهای مفید تغییر میدهند. در حقیقت پروبیوتیکها از همین طریق اثرات سلامت بخش را در بدن انسان القا میکنند البته باید در اندازه مناسب استفاده شوند. با پیشرفت علم محصولات پروبیوتیک به صورت قرص، کپسول، شربت نیز در دسترس افراد است. تحقیقات نشان داده است که وجود باکتریها در روده انسان و به ویژه کودکان، باعث تقویت سیستم ایمنی در طول زندگی میشود و اگر از ابتدای زندگی، باکتریهای مفید در سیستم گوارش کودکان وجود داشته باشد، میتواند تا سنین بزرگسالی تا حد زیادی باعث تقویت سیستم ایمنی شود. پروبیوتیکها علاوه بر تقویت سیستم ایمنی، در جلوگیری از مشکلات مزمن و شایع گوارشی مانند کولیک در نوزادان، پیشگیری از بیماریهای دستگاه گوارش در کودکان و تقویت رشد و عملکرد مغزی کودکان نیز تاثیر بسیاری دارند. مصرف شیر مادر از بدو تولد یکی از عوامل مهم رساندن پروبیوتیک به سیستم گوارشی کودکان است. اثبات شده است که یکی از نقشهای مهم شیر مادر در تقویت سیستم ایمنی کودکان، وجود پروبیوتیک در شیر مادر است. امروزه مصرف پروبیوتیک از بدو تولد برای جلوگیری از ابتلا به کولیک توصیه میشود، به ویژه برای کودکانی که از شیر خشک استفاده میکنند. در سنین بالاتر، مصرف کافی لبنیات و به ویژه پنیر و ماست و همچنین میوه و سبزیجات که منابع غنی از پروبوتیکهای طبیعی هستند، تا حد زیادی نیاز کودک به پروبیوتیک را تامین میکنند. اما توجه کنید که مصرف چربی زیاد و قند فراوان، از جمله عوامل کاهش پروبیوتیک هست. همچنین مصرف بیرویه آنتی بیوتیکها باعث از بین رفتن باکتریهای مفید شده و میزان پروبیوتیک بدن کودک را کاهش میدهد.
- شواهد محکمی وجود دارد که نشان میدهد پروبیوتیکها میتوانند به پیشگیری و درمان اسهال ناشی از عفونت یا مصرف آنتیبیوتیک کمک کنند. یک پژوهش نشان داد که دادن برخی پروبیوتیکها به کودکان خردسال هنگامی که برای اولین بار دچار اسهال ناشی از ویروس معده شدند، دوره بیماری را یک روز کوتاه کرد.
- برخی مطالعات نشان میدهند که پروبیوتیکها میتوانند در کاهش علائم سندرم رودهی تحریکپذیر مفید باشند.
- شواهدی وجود دارد که نشان میدهد پروبیوتیکها به درمان بیماری التهابی روده کمک میکنند.
- محققان شواهدی یافتهاند که نشان میدهد مصرف منظم پروبیوتیکها ممکن است به افزایش تحمل لاکتوز، یعنی قند موجود در شیر گاو، در کودکان کمک کند و همچنین، مصرف پروبیوتیکها همراه با لبنیات ممکن است به کودکی که دچارعدم تحمل لاکتوز است کمک کند این ماده غذایی را هضم کند.
- چند پژوهش نیزنشان دادهاند که مصرف پروبیوتیکهای خاصی ممکن است به جلوگیری از عفونتهای دستگاه تنفسی فوقانی مانند سرماخوردگی، به ویژه در کودکانی که به مهد کودک میروند، کمک کند. با این حال نتایج تحقیقات در این مورد تاکنون متناقض بوده است.
- محققان همچنین در حال مطالعه استفاده از پروبیوتیکها برای پیشگیری یا درمان اگزما، کاهش پوسیدگی دندان و جلوگیری از آلرژی در کودکان هستند.
> منابع غذایی پروبیوتیکها:
ماست، که به طور طبیعی حاوی باکتری لاکتوباسیلوس است، رایجترین منبع غذایی پروبیوتیکها است. با این حال، در برخی از ماستها، باکتریهای زنده طی فرآوری کشته شدهاند. مطمئن شوید که ماستی با برچسب پروبیوتیک که حاوی کشتهای فعال زنده است یا چیزی شبیه آن را انتخاب میکنید. بسیاری از ماستهای معمولی، به ویژه محصولات مخصوص بچهها، حاوی کشت زنده نیستند. سایر غذاهایی که به طور طبیعی دارای کشتهای باکتریایی فعال هستند شامل کفیر، پنیرهای تخمیری نرم، پنیر کاتیج پروبیوتیک، تمپه و برخی غذاهای دیگر است. با این حال، مطالعاتی برای تعیین فواید سلامت این مواد غذایی به عنوان پروبیوتیک انجام نشده است. محصولات پروبیوتیک حدود ۱۰۰ سال پیش اولین بار توسط پدر علم پروبیوتیک محقق روسی و برنده جایزه نوبل از انستیتو پاستور پاریس (میچینکف) در محصولات تخمیری مثلاً در دوغ تخمیر شده شناخته شد و از جمله فواید آن این بود که افرادی که از این محصولات استفاده میکردند طول عمر بیشتری داشتند. در حال حاضر دنیا بر روی موضوع محصولات پروبیوتیک سرمایهگذاری میکند، زیرا هر روز مشاهده میشود که فواید زیادی به طور مثال در درمان دیابت، برخی بیماری مغز و اعصاب، برخی سرطان ها، بیماریهای قلبی - عروقی، اختلالات رفتاری، نازایی، سلامت دهان و دندان
و غیره دارد.
> پریبیوتیکها و سین بیوتیکها
پری بیوتیکها ترکیباتی در مواد غذایی هستند که رشد باکتریهای خوب موجود در روده بزرگ را تحریک میکنند. پریبیوتیکها شامل فیبرهای غذایی و فروکتو الیگوساکاریدها هستند. فیبر غذایی در میوهها، سبزیجات و غلات کامل یافت میشود. فروکتو الیگوساکاریدها در غذاهایی مانند عسل، پیاز، مارچوبه، موز، چاودار، شربت افرا و جو دوسر وجود دارند. سین بیوتیکها ترکیبی از پروبیوتیکها و پریبیوتیکها مانند لاکتوباسیلوس و الیگوساکاریدها هستند. آنها به شکل مکمل در دسترس هستند و هم اکنون به برخی شیرخشکها اضافه میشوند. مانند پروبیوتیکها و پربیوتیکها، متخصصان هنوز در حال بررسی چگونگی استفاده بهتر از آنها برای مراقبتهای بهداشتی هستند.
انتهای پیام