رادیوفرکانسی ستون فقرات چه موقع ضروری است؟
- شناسه: 5118
- چهارشنبه 12 بهمن 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا: ستون فقرات،عضو اساسی و مهم اسکلت بدن است.در واقع بدن با وجود ستون فقرات است که میتواند هم حرکت داشته باشد و هم در هنگام ایستادن به حالت صاف قرار گیرد. آناتومی ستون فقرات از
24 مهره تشکیل شده است که هر مهره یک استخوان است. این
24 مهره از ستون فقرات مهرههای متحرک هستند. مهرهها توسط ماهیچهها و رباطها به یکدیگر وصل شدهاند. ترکیب این رباطها و مهرهها را ستون فقرات مینامند. این عضو حساس بدن میتواند دچار مشکلات مختلفی شود." RF "به معنای امواج رادیو فرکانسی است که در دنیای پزشکی استفادههای مختلفی دارد که یکی از موارد استفاده آن در بهبود و کاهش درد ستون فقرات است لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد درباره با دکترسیامک مرادی، فوق تخصص درد و دکترسیروس مومن زاده، فوق تخصص درد شناسی و طب درد و دکترمحمد رضا کاظمی، فوق تخصص درد گفتگو کرده است.
دکتر مرادی در این باره میگوید: رادیوفرکانسی برای اولین بار در سال ۱۹۷۴ جهت درمان درد به کار گرفته شد. در ابتدا استفاده از آن محدود به بیماریهای فاست گردنی و کمری بود ولی با معرفی کانولای جدید در سال ۱۹۸۱ امکان کنترل سایز ضایعه داده شد.وی ادامه داد: از آن موقع طیف وسیعی از مشکلات درد مزمن با این روش تحت درمان قرار گرفته اند. با این تکنیک چنانچه درمان ضایعه، به نحو مناسبی اجرا شود دوره ی بیدردی بسیار طولانی وجود خواهد داشت.
این فوق تخصص درد بیان کرد: رادیوفرکانسی یک روش درمانی غیر تهاجمی است که با کمک امواج رادیویی جهت درمان بیماریها کاربرد دارد و به علم پزشکی کمک بزرگی کرده است. وی توضیح داد: دستگاه رادیوفرکانسی دارای سوزنهای بسیار ظریفی است که برای جلوگیری از آلرژی روی آن با طلا پوشیده شده است. تبدیل امواج الکترونیکی به امواج رادیویی منجر به ایجاد حرارت در این دستگاه شده و این میزان حرارت با توجه به درمان بیمار قابل تنظیم است.
دکتر مرادی اظهار کرد: بلوک عصبی با رادیوفرکانسی به طور کلی برای بیمارانی استفاده میشود که تمام درمانهای
محافظه کارانه و درمانهای سبب شناسی مانند عمل جراحی در آنها با شکست مواجه شده است و علاوه بر این، بیمار باید هیچ گونه مشکل روانی و وابستگی به مواد مخدر نداشته باشد.
این فوق تخصص درد گفت: بلوکهای عصبی رادیوفرکانسی معمولا برای بیمارانی توصیه میشود که یکی از مشکلات پزشکی نظیر درد حرکتی گردن یا پایین کمر به دلیل بیماری مفصلی فاست، درد عصب پشت سر،درد دنبالچه و مقعد، درد شكمی پاسخدهنده به بلوكهای عصبی احشایی،درد ناشی از درد دیگر، ریزوتومی و گانگلیونوتومی (قطع غده عصبی) را تجربه میکنند.وی افزود: علاوه بر این، برای اینکه متقاضی بلوک عصبی با رادیوفرکانسی باشید، باید به خوبی به بلوکهای عصبی موضعی پاسخ دهید.دکتر مرادی مراحل انجام رادیو فرکانسی را اینگونه تشریح کرد: پروسیجر بلوک حرارتی بخشی از عصب شامل چند مرحله است که عبارتند از گرفتن مسیر وریدی جهت تزریق داروهای آرامبخش لذا بیمار روی تخت اتاق عمل سرپایی دراز میکشد و پس از انجام پرپ و درپ (ضدعفونی)، محل تزریق آماده انجام تزریق میشود. بیحسی موضعی در پوست انجام میشود و از هدایت فلوروسکوپی جهت ورود کاتتر و نزدیک شدن به بخشهای کناری و یا میانی شاخه عصب استفاده میشود.این فوق تخصص درد اضافه کرد: در ابتدا مقدار کمی از جریان الکتریکی برای اطمینان از قرارگیری صحیح سوزن تزریق میشود.همچنین از این طریق فاصله مناسب از باقی ریشههای عصب سنجیده میشود. این جریان کوچک باعث ایجاد یک انقباض خفیف و گذرا درعضلات مربوطه میگردد و سپس اعصاب (ریشه عصب مشخص شده ) بیحس خواهد شد و با بلوک حرارتی باعث کاهش درد میشود.
وی تصریح کرد: امواج رادیو فرکانسی با گرم کردن قاعده کاتتر باعث ایجاد بلوک حرارتی عصبی میشوند که مسئول ارسال امواج درد به مغز هستند. زمان انجام این پروسیجر (بلوک حرارتی) نیز ۳۰ تا ۹۰ دقیقه میباشد و نیاز به بستری کمتر از ۶ ساعت در روز دارد.دکتر مرادی متذکر شد: در روز تزریق آموزش داده میشود که پس از انجام تزریق تا ۲۴ ساعت از
رانندگی و انجام فعالیتهای حرکتی که نیاز به دقت دارند خودداری کنند و تمامی داروهای مصرف قبلی به جز
رقیق کنندههای خون مانند آسپرین یا ایبوپروفن را طبق نظر پزشک معالج مصرف کنید.این فوق تخصص درد گفت: دو نوع
درمان فرکانس رادیویی وجود دارد که عبارتند از رادیوفرکانسی نوروتومی و رادیوفرکانسی پالسی.وی بیان کرد: رادیوفرکانسی نوروتومی روشی است که برای کاهش درد ستون فقرات انجام میشود. در این روش درمان بر روی مفاصل فاست یا مفاصل ساکروایلیاک متأثر از تورم مفاصل یا آرتروز، دژنراسیون یا به دنبال آسیب دیدگیهای ناشی از حوادثی مانند تصادف رانندگی یا جراحی میباشد.دکتر مرادی ادامه داد که اگر با بلوک تست تسکین درد داشته اید، ممکن است شما یک فرد مناسب برای انجام رادیوفرکانسی نوروتومی باشید که میتواند باعث تسکین درد در طولانی مدت شود.این فوق تخصص درد افزود: رادیوفرکانسی نوروتومی باعث ایجاد گرما ۹۰ درجه سانتیگرادی در اعصاب میشود تا آنها را تجزیه کند (دفع رادیو فرکانسی). این روش درمانی میتواند از ۶ ماه تا ۲ سال باعث تسکین درد شما شود و معمولاً برای درمان درد مفاصل فاست یا درد مفاصل ساکروایلیاک استفاده میشود.وی ابرازداشت: تجهیزات تخصصی رادیوفرکانسی گرما را تولید میکنند سپس روی اعصاب خاص متمرکز شده و به طور موقت توانایی انتقال سیگنالهای درد در آنها را قطع میکنند.این گرما از طریق سوزنهای وارد شده به پوست اطراف ستون فقرات به اعصاب مورد نظر تحویل داده میشود. این روش تحت آرامبخش خفیف انجام میشود.
رادیوفرکا نسی نوروتومی روی هر قسمت
از ستون فقرات انجام میشود
دکتر مرادی متذکر شد: رادیوفرکا نسی نوروتومی روی هر قسمت از ستون فقرات انجام میشود که باعث درد شما میشود. این نواحی شامل درد پایین کمر، درد در قسمت میانی کمر، درد گردن، درد مفاصل ساکروایلیاک، درد پا، درد شکم و درد لگن است.این فوق تخصص درد گفت: رادیوفرکانسی نوروتومی در بعضی از افراد برای کنترل درد نسبت به دیگران بهتر عمل میکند. در صورت لزوم این روش درمانی قابل تکرار است.وی مطرح کرد: رادیوفرکانسی پالسی نیز از این نظر منحصر بفرد است که بدون ایجاد صدمه قابل توجهی به بافت عصبی، باعث تسکین درد میشود.دکتر مرادی عنوان کرد: مکانیزمی که با استفاده از آن رادیوفرکانسی پالسی درد را کنترل میکند، نامشخص است، اما ممکن است از یک مسیر مستقل از دما استفاده کرده باشد که توسط یک میدان الکتریکی به سرعت در حال تغییر ایجاد میشود. رادیوفرکانسی پالسی گرما را در اعصاب ایجاد میکند اما در دمای پایینتر از ۴۲ درجه سانتیگراد قرار میگیرد تا در واقع آنها را از بین نبرند.این روش به طور معمول برای درد عصب مورد استفاده قرار میگیرد و میتواند باعث تسکین درد در طولانی مدت شود.
این فوق تخصص درد متذکر شد: رادیوفرکانسی پالسی را میتوان روی هر عصبی که باعث ایجاد درد یا عامل انتقال پیام درد شما شود، انجام داد. این نواحی شامل درد فاست، درد بازو،درد قفسه سینه (اعصاب بین دندهای)، درد شکم،درد لگن،درد زانو،درد پا، نوروموماس،سردرد در قسمت جلویی سر،درد شانه،تری ژمینال نورالژی و درد لگن است.
وی اشاره کرد: توسط یک فرد باتجریه و ماهر که در زمینه کنترل درد و عوارض آن تخصص دارد، هر عصبی به روش رادیو فرکانسی پالسی درمان میشود.دکتر مرادی تشریح کرد: نحوه انجام جراحی بسته ستون فقرات به کمک رادیوفرکانسی بدین صورت است که این عمل تحت بیحسی موضعی جهت کاهش درد و ناراحتی بیمار در طی عمل انجام میگیرد. بیماردرحین عمل کاملا هوشیار میباشد اما هیچ گونه دردی را حس نمیکند.برای انجام این عمل پزشک توسط تصاویر اشعه ایکس سوزن کوچکی را درمحل تحت درمان فرومی برد. پس از فرو کردن سوزن دردرون محل آسیب دیده، میکروالکترود را برای شروع فرآیند تحریک از وسط سوزن عبور میدهد.وی افزود: پس ازقرارگرفتن سوزن و الکترود در محل مورد نظر، جریان الکتریکی رادیوفرکانسی از طریق الکترود به بافت اطراف مفصل آسیب دیده فرستاده میشود و بافت گرم میشود.این واکنش گرم شدن بافت سبب کاهش درد و علائم بیماری خواهد شد.این فوق تخصص درد تصریح کرد:ایمنی و کارآمدی رادیوفرکانسی در تسکین انواع درد به اثبات رسیده است. به علاوه بیمار به خوبی این عمل را تحمل میکند و پس از عمل با عوارض انگشت شماری مواجه میشود.احتمال اندکی وجود دارد که محل ورود سوزن عفونت کند و خونریزی داشته باشد. وی گفت: سالها است که رادیوفرکانسی در نهایت ایمنی انجام میشود و بیماران را از تسکین طولانی مدت بهرهمند میسازد. پس از عمل احتمال دارد کمر یک یا دو روز قدری دردناک باشد. پزشکان به بیماران توصیه میکنند تا روز عمل زیاد به خود فشار نیاورند، اما فعالیتهای روزمره را از روز بعد از عمل دنبال کنند.دکتر مرادی بیان کرد: بیمار ظرف دو هفته پس از عمل رادیوفرکانسی متوجه کاهش قابل توجه درد میشود. رادیوفرکانسی موفقیتآمیز درد را به مدت 6 تا 12 ماه و در بعضی موارد بیش از دو سال آرام میکند. این فوق تخصص درد گفت: اکثر بیمارانی که تحت رادیوفرکانسی قرار میگیرند، عمدتاً درمانهای غیرتهاجمی دیگری را مانند داروهای ضدالتهاب، درمان دستی یا فیزیوتراپی را امتحان کردهاند.
>رادیوفرکانسی درمانی است که برای کاهش درد به کار میرود
در ادامه نیز دکتر مومن زاده در اینباره خاطرنشان کرد: رادیوفرکانسی یا RF درمانی است که برای کاهش درد به کار میرود. جریان الکتریکی تولید شده با امواج رادیویی برای گرما دادن به یک ناحیه کوچک از بافت عصب استفاده میشود و در نتیجه سیگنالهای درد از آن ناحیه خاص را کاهش میدهد.
وی ابراز داشت: رادیو فرکانسی(RF ) یکی از روشهای کارآمد درمانی برای دردهای مفصلی، دیسک و آرتروز است. در این روش با استفاده از گرمای تولید شده از امواج رادیویی مسیر درد مسدود میشود. این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اظهار داشت: رادیوفرکانسی عمدتاً به بیمارانی که دچار مشکلات گردن، کمر درد ناشی از مفصل فاست مانند آرتروز یا آسیب هستند، پیشنهاد میشود. برای این بیماران، رادیوفرکانسی به کار گرفته میشود تا عصبهایی که مستقیماً به مفاصل فاست میرسند را قطع کند.
وی ادامه داد: رادیوفرکانسی نیز در بیمارانی با دیستروفی رفلکسی سمپاتیک شامل بازوها یا پاها برای قطع منشاء عصب سمپاتیک که به بازو یا پای آسیب دیده میرسد، به کار میرود. این روش برای عمل لوزه و واریس استفاده میشود. رادیوفرکانسی میتواند برای برخی مشکلات غیر عادی مانند درد ناشی از دیسک فرسایشی – تخریبی، اکسیپیتال نورالژی (نوع نادری از سردرد مزمن) و نوع خاصی از درد شکم نیز به کار رود.دکتر مومن زاده تصریح کرد: باید به تزریقات تشخیصی به خوبی پاسخ داده تا متقاضی مناسبی برای رادیوفرکانسی باشید. اکثر بیمارانی که تحت رادیوفرکانسی قرار میگیرند، عمدتاً درمانهای غیرتهاجمی دیگری را مانند داروهای ضدالتهاب، درمان دستی یا فیزیوتراپی را امتحان کردهاند.این فوق تخصص
درد شناسی و طب درد عنوان کرد: باید چند اقدامات احتیاطی را هنگام درمان رادیوفرکانسی به کار بگیرید که عبارتند از شش ساعت قبل از وقت ملاقات غذا نخورید، با این حال، میتوانید تا دو ساعت قبل از درمان مایعات بخورید، اگر دیابت دارید و انسولین مصرف میکنید، باید دوز انسولین را در روز درمان تنظیم کنید. داروهای دیابت را همراه داشته باشید که بتوانید پس از درمان آن را مصرف کنید و تمام داروهای دیگر خود را با مقدار کمی آب مصرف کنید. تمامی داروها را با خود همراه داشته باشید که بتوانید پس از درمان مصرف کنید. لطفا توجه داشته باشید: هیچ دارویی را بدون مشورت با پزشک ارجاعی خود ادامه ندهید.
وی توضیح داد: درمان رادیوفرکانسی بدین صورت است که برای ارزیابی با پزشک متخصص ملاقات خواهید کرد. اگر رادیوفرکانسی پیشنهاد شود، پزشک روند درمان را با جزئیات برای شما توضیح خواهد داد.قبل از درمان یک خط داخل وریدی ممکن است در یک رگ در بازوی شما قرار داده شود و یک بیحسی موضعی و بیهوشی خفیف ممکن است برای کاهش درد در طول رادیوفرکانسی استفاده شود. میتوانید در طول روند درمان بیدار باشید، تا به ارزیابی مناسب درمان کمک کنید. دکتر مومن زاده ادامه داد:.پس از اینکه بیحسی موضعی به شما داده شد، پزشک سوزن کوچکی را به ناحیهای که شما احساس درد دارید، وارد میکند. استفاده از اشعه ایکس پزشک را هدایت میکند تا سوزن را به ناحیه هدف وارد کند. سپس یک میکروالکترود از طریق این سوزن وارد میشود تا روند تحریک را شروع کند.در طول درمان پزشک از شما میپرسد که آیا قادر هستید حس سوزن سوزن شدن را احساس کنید. این فوق تخصص درد شناسی و طب درد افزود: هدف فرآیند تحریک این است که به پزشک کمک کند تا مشخص کند که آیا الکترود در ناحیه مطلوب درمان قرار دارد.زمانی که جایگذاری سوزن و الکترود تایید شد، یک جریان رادیوفرکانسی از طریق الکترود به بافت اطراف فرستاده میشود، که باعث حرارت دیدن بافت میشود. در طول زمان حرارت دیدن نباید احساس ناراحتی داشته باشید. وی توضیح داد: پس از رادیوفرکانسی برای اینکه تحت نظارت باشید در اتاق ریکاوری خواهید ماند که پزشک فشار خون و ضربان قلب شما را بررسی میکند.روی محل تزریق پانسمان قرار داده میشود پرستار به شما مایعات داده و راهنمایی لازم برای ترشحات را با شما بررسی میکند.
دکتر مومن زاده یادآور شد: اگر اولین جلسه درمان رادیوفرکانسی، علائم شما را بطور کامل برطرف نکند، ممکن است پزشک پیشنهاد دهد که درمان ترمیمی یا تکرار دوباره آن پس از دو تا سه هفته انجام شود. چون درمان دائمی وجود ندارد، ممکن است نیاز باشد هنگامی که تاثیر آن از بین رفت، درمان دوباره تکرار شود. این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اشاره کرد: مقدار کاهش درد با درمان رادیو فرکانسی متفاوت است که بستگی به علت و محل درد دارد. کاهش درد با RF میتواند از شش تا 12 ماه طول میکشد و در برخی موارد، تسکین درد میتواند تا سالها طول بکشد. بیش از
70 درصد بیمارانی که با رادیوفرکوئنسی درمان شدهاند کاهش درد را تجربه کردهاند.
وی بیان کرد: ثابت شده که رادیوفرکانسی روشی مطمئن و مؤثر برای انواع دردها است. همچنین این روش کاملاً قابل تحمل است، که عوارض مرتبط با آن کم است. خطر کم عفونت و خونریزی در ناحیه تزریق وجود دارد. پزشک میتواند درباره خطرات احتمالی با شما صحبت کند.
دکتر مومن زاده متذکر شد: گرچه رادیوفرکانسی یک روش
کم تهاجمی در نظر گرفته میشود، اما مانند هر روش دیگر احتمال عوارض جانبی وجود دارد. این عوارض ممکن است شامل عفونت، کبودی، یا خونریزی در محل تزریق،درد خفیف کمر
(با درد درمان شده ارتباطی ندارد)، بیحسی پا،افزایش موقتی درد،واکنش حساسیتی به مواد بیحسی یا تزریق استروئید
(اگر مورد استفاده قرار بگیرد) باشد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد افزود: تاثیر عوارض جانبی در طول 72 ساعت کاهش یافته و معمولاً خفیف هستند. بیماران میتوانند از پک سرد و گرم روی کمر استفاده کنند تا درد موقتی و ورم را در ناحیه درمان تسکین دهند.
وی اذعان داشت: مانند هر درمان پزشکی، رادیوفرکانسی برای هر فردی مناسب نیست. به عنوان مثال رادیوفرکانسی برای افرادی که دارای عفونت فعال هستند یا مشکلات خونریزی دارند، زنان باردار و بیماران دیابتی نوع دو پیشنهاد نمیشود. پزشک میتواند به شما بگوید که آیا میتوانید رادیوفرکانسی انجام دهید.دکتر مومن زاده گفت: پس از انجام رادیوفرکانسی چندین محدودیت دارید که باید در نظر بگیرید که عبارتند از تا حداقل 24 ساعت پس از رادیوفرکانسی از رانندگی یا کار با ماشین آلات خودداری کنید، رژیم غذایی خود را میتوانید دوباره از سر بگیرید، تا 24 ساعت پس از درمان از انجام فعالیتهای شدید خودداری کنید، به مدت یک تا دو روز پس از درمان حمام نروید و هنگام غروب قبل از رفتن به رختخواب پانسمان خود را باز کنید.
> رادیوفرکانس یک روش عمل بسته دیسک کمر است
در ادامه نیز دکتر کاظمی در اینباره ابراز داشت: دیسک یک بالشتک لاستیکی میان استخوانهای ستون فقرات است که دور نخاع میپیچند. هر کدام از دیسکها یک کپسول صاف و گرد میباشد که معمولا یک اینچ قطر و یک چهارم اینچ ضخامت دارند. وی افزود: دیسکها محکم میان ستون فقرات قرار گرفتهاند و توسط رباطهای متصلکننده استخوانهای نخاع به هم میپیوندند. در برخی از مواقع از دیسک کمر به عنوان یک وسیله برای گرفتن فشار و شوک یاد میشود.
این فوق تخصص درد بیان کرد: دیسک گاهی به یکباره در نتیجه وارد شدن فشار بیش از اندازه و ناگهانی پاره میشود؛ برای مثال افتادن از نردبان و به زمین خوردن در حالت نشسته نیروی بسیار زیادی را به ستون فقرات وارد میکند، اگر این نیرو به اندازه کافی قوی باشد، یا به شکستگی مهره یا به پارگی دیسک میانجامد. وی اظهار کرد: علایم دیسک کمر عبارتند از درد موضعی در ناحیه کمر که در بسیاری از بیماران ممکن است وجود نداشته باشد، درد انتشاری در پاها به عنوان یکی از مهمترین علل دیسک کمر مطرح میباشد.
دکتر کاظمی افزود: دیگر علایم بروز دیسک کمر نیز شامل بیحسی و ضعف عضلانی،احساس گزگز و مور مور و خواب رفتگی در پاها،احساس سوزش عضلانی است البته شایان ذکر است علائم اولیه دیسک در اغلب افراد ضعف عضلات ناحیه کمر و شکم است. به دنبال آن دیسک ضعیف شده و به دنبال یک حادثه جابجا شده و با فشار به اعصاب موجب بروز کمر درد و درد ساق پا، ران و … شوند.این فوق تخصص درد مطرح کرد: بسیاری از بیمارانی که دچار گزگز و مور مور در پاها میباشند ابتدا به بیماریام اس شک میکنند. در حالی که خواب رفتگی پا بیشتر به دلیل تحریک ریشه عصب توسط دیسک کمر میباشد تا بیماریام اس. درام اس بسیاری از علایم از جمله ضعف و دو بینی و… بسیار بارزتر میباشد.
وی عنوان کرد: دیسک کمر ممکن است موجب کمردرد بسیار شدید شود ولی خصوصا در موارد مزمن ممکن است اصلا کمردرد هم نداشته باشد و فقط علائم درد باسن و درد ساق و کناره پا ایجاد کند.بسیاری از بیماران سابقه کمردرد را دارند ولی ممکن است این درد مربوط به گذشتههایی باشد که راحتی آن را نتوانند به دیسک کمر و درد ساق و کف پا خود ارتباط دهند.دکتر کاظمی تشریح کرد: درمان دیسک کمر با رادیوفرکانسی بدین گونه است که پروب رادیوفرکانس باعث تولید یک منبع گرمایی در ناحیه عصب میشود که رشتههای منتقلکننده سیگنال درد در عصب را میسوزاند. با تخریب این رشتهها، عصب دیگر نمیتواند سیگنالهای درد را به نخاع یا مغز بفرستد و در نتیجه درد ناشی از دیسک کمر تسکین پیدا میکند. البته رشتههای عصبی نهایتاً بعد از 6 تا 18 ماه دوباره رشد میکنند و درد کمر هم دوباره باز میگردد. بنابراین در صورت برگشت مجدد درد میتوان این عمل را تکرار کرد.
این فوق تخصص درد گفت: رادیوفرکانس یک روش عمل بسته دیسک کمر است که درد ناشی از مفاصل فاست یا ساکروایلیاک را از طریق اختلال در عملکرد عصبی که سیگنالهای درد را منتقل میکند، برطرف مینماید.وی تصریح کرد: رادیوفرکانسی یک عمل پزشکی است که در آن سیگنالهای عصبی منتقلکننده درد با استفاده از پالسهای الکتریکی به مدت 6 تا 18 ماه مختل میشوند. عصبهایی که در این روش مد نظر قرار دارند، آن عصبهایی هستند که سیگنالهای درد را از مفاصل فاست در ناحیه کمر به مغز و نخاع منتقل میکند. این عمل باعث تسکین طولانی مدت درد ناشی از تخریب و التهاب مفصلهای فاست در ستون مهرهها میشود.دکتر کاظمی ابراز داشت: عمل رادیوفرکانسی در حدود 30 تا 60 دقیقه بسته به تعداد سطوحی که به درمان نیاز دارند، طول میکشد. بعد از هر عمل رادیوفرکانسی هم بیمار باید به مدت حدود 45 دقیقه دوره ریکاوری را بگذراند و تحت نظر باشد.
این فوق تخصص درد توضیح داد: اغلب بیماران حدود دو هفته بعد از انجام عمل رادیوفرکانسی، شروع تسکین علائم درد را مشاهده میکنند. این عمل در صورتی که به شکل موفقیتآمیزی انجام شود، معمولاً به مدت 9 تا 14 ماه، کمر درد بیمار را تسکین میدهد. در بعضی از بیماران هم تأثیر آن تا دو سال یا حتی بیشتر دوام خواهد داشت. وی در پایان گفت: به طور کلی عمل رادیوفرکانسی تأثیر قابل ملاحظهای در کاهش درد دارد و خطرات و عوارضی هم به دنبال نخواهد داشت. علاوه بر آن، نیازی به استراحت بعد از عمل هم وجود ندارد.
شایعترین علت بروز کمردردها
رئیس مرکز تحقیقات روماتولوژی کشور ضمن تشریح انواع کمردردها گفت: در صورت بروز کمردرد با علائم عمومی مانند تب، درد، ضعف و کاهش وزن، حتما باید فرد از نظر بیماریهای روماتیسمی توسط پزشک بررسی شود.دکتر احمدرضا جمشیدی در گفتوگو با ایسنا، درباره علل شایع بروز کمردردها گفت: کمردردها علل مختلفی دارند که یکی کمردردهای مکانیکی است. این نوع از کمردرد بر اثر فعالیت ایجاد شده و با استراحت بهبود مییابد. علت این نوع از کمردردها میتواند جابجایی دیسک کمر یا آرتروز ستون فقرات یا ضایعات اطراف مفصلی مانند عضلات و اعصاب اطراف مفصل باشد که دچار مشکل میشود و باید بر اساس آن علت خاص، مورد بررسی قرار گیرد. وی افزود: از سوی دیگر برخی کمردردها التهابی یا روماتیسمی هستند که سبب میشوند درد در حالت استراحت ایجاد شود؛ مانند بیماری روماتیسم ستون فقرات یا روماتیسم پسوریازیس که سبب درد التهابی و خشکی صبحگاهی در کمر افراد میشود. او تاکید کرد: اگر کمردرد مکانیکی باشد و به سایر اندامها انتشار نیابد با استراحت کردن و برخی ورزشها رفع میشود، ولی اگر کمردرد انتشاری به همراه درگیری سیاتیک وجود داشت حتما باید افراد به پزشک مراجعه کنند. رئیس مرکز تحقیقات روماتولوژی کشور در پایان هشدار داد: در صورت بروز کمردرد با علائم عمومی مانند تب، درد، ضعف و کاهش وزن، حتما باید فرد از نظر بیماریهای روماتیسمی توسط پزشک بررسی شود.
انتهای پیام