مرور مهمترین عناوین
انتقاد کارشناسان از اظهارات وزیر کشور برای تغییر استانداردهای هوای آلوده برای دانش‌آموزان

پاک کردن صورت مسئله برای حل مشکل تعطیلی مکرر مدارس!

آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعراء: اخیرا وزیر کشور از طرح پیشنهادی در دولت از سوی سازمان محیط زیست برای تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی خبرداد تا لازم نباشد در این شرایط مدارس تعطیل شود.احمد وحیدی در حاشیه نشست استانداران در پاسخ به سوالی درباره تعطیلی مدارس به جهت آلودگی هوا، اظهار کرد: تعطیلی مدارس به خاطر رفع آلودگی نیست، بلکه بخاطر سلامتی فرزندان‌مان است. مصوبه‌ای وجود دارد که در آن مشخص کرده در چه شاخصی از آلودگی، مدارس باید تعطیل باشند. گروه‌های اضطراری استان‌ها براساس همین مصوبه ناچارند تصمیم به تعطیلی بگیرند.در هرحال این موضوع موجب شد تا با کمک سازمان محیط زیست پیشنهاد جدیدی را برای دولت تعیین کنیم تا این استانداردها را کمی تغییر دهیم تا لازم نباشد در این شرایط مدارس مان را تعطیل کنیم.آقای وزیر! دانش‌آموزان در ابتدای امر برای اینکه بتوانند درس بخوانند باید سالم باشند و نفس بکشند. در هوایی که بزرگسالان به سختی نفس می‌کشند چگونه دانش‌آموزان قادر خواهند بود به درستی نفس بکشند؟ جناب وزیر حتی اگر دانش‌آموزان در این هوا به مدرسه هم بروند متاسفانه در آینده درگیر بیماری‌های بسیار متعددی خواهند شد و امکان بهره مندی از سواد و علم خود را نخواهند داشت. جناب وزیر تغییر شاخص آلودگی هوا هیچ مشکلی را حل نخواهد کرد. به نظر می‌رسد راهکارهای کوتاه مدت در میان مسئولان در حال رواج یافتن است زیرا برخی از آن‌ها اصلا توجه‌ای به تبعات تصمیم‌های خود در دراز مدت ندارند.

>مدارس دنیا با شاخص آلودگی ۱۵۰ هوا، تعطیل نمی‌شوند

روز گذشته نیز وزیر آموزش و پرورش درباره اظهارات اخیر خود مبنی بر درخواست تجدید نظر در تغییر شاخص‌های در نظر گرفته شده آلودگی هوا برای تعطیلی مدارس گفت: من شاخص‌های آلودگی هوا در دنیا را دیدم و کاری هم در این زمینه بچه‌های المپیادی ما انجام دادند و من بعد از آن موضع‌گیری کردم. در دنیا مدارس را به دنبال این شاخص آلودگی هوا (شاخص ۱۵۰) تعطیل نمی‌کنند. سلامت دانش‌آموز اولویت و اصل اول ما است اما نه اینکه با شاخص آلودگی ۱۵۰ تعطیل کنیم.به گزارش ایسنا،یوسف نوری در اختتامیه سومین جشنواره طب ایرانی تاکید کرد: در دنیا تا وقتی شاخص آلودگی کمتر از ۲۰۰ باشد، تعطیلی مدارس نداریم و من روز گذشته هم شاخص‌ها را رصد کردم که هنوز به ۲۰۰ نرسیده بودیم. این موضِع خود را ان شاءالله در هیئت دولت هم مطرح خواهم کرد؛ همانگونه که مقاله مطالعه انجام شده را به دکتر عین‌اللهی تقدیم کردم. در دنیا در موقعیت آلودگی هوای بنفش مقطع متوسطه را هم اصلا تعطیل نمی‌کنند و در دوره ابتدایی برخی جاها مدارس را تعطیل می‌کنند. کشورهایی نظیر مکزیک، فرانسه و... با گذر شاخص آلودگی از ۳۰۰ به بعد تعطیل می‌کنند.نوری تاکید کرد: خواهش می‌کنم منابع علمی و تجارب دنیا را در این زمینه نگاه کنید و صرفا به بخش‌نامه سال ۱۳۹۷ هیئت وزیران در این حیطه اکتفا نکنید.وی ادامه داد: البته بچه‌ها باید ماسک بزنند و رعایت کنند ولی نباید جریان تعلیم و تربیت به عنوان مهم‌ترین سرمایه اجتماعی و فرهنگی تعطیل شود.

>مخالفت وزارت بهداشت با تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا

در همین راستا رئیس گروه سلامت هوا و تغییر اقلیم وزارت بهداشت ضمن اشاره به عوارض شدید آلودگی هوا بر سلامت کودکان گفت: هر چه که در راستای سلامت مردم باشد، وزارت بهداشت با آن موافق است و هرچه که به سلامت مردم آسیب برساند، وزارت بهداشت به عنوان متولی سلامت مردم با آن مخالف خواهد بود. دکتر عباس شاهسونی درباره برخی اظهارات اخیر مسئولان وزارت آموزش و پرورش مبنی بر لزوم تغییر شاخص‌های تعطیلی مدارس ناشی از آلودگی هوا گفت: بعضی روزها در تهران غلظت ذرات معلق PM۲.۵بیش از ۱۰ برابر راهنمای سازمان جهانی بهداشت می‌شودکه این یعنی غلظت ذرات معلق به حدی زیاد است که برای سلامتی مردم و بویژه گروه‌های حساس خطرناک است.

>کاش وزیر آموزش و پرورش پیشنهاد بهتری داشت

به گزارش ایسنا وی افزود: یکی از گروه‌های حساس کودکان هستند و این درست نیست که صرفا با تغییر شاخص آلودگی هوا، صورت مسئله را پاک کنیم. ما باید اقدام جدی برای کاهش مواجهه و کاهش غلظت آلاینده‌های هوا داشته باشیم.‌ای کاش وزیر محترم آموزش و پرورش پیشنهاد می‌دادند که اقداماتی نظیر نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی، از رده خارج کردن خودروهای فرسوده، بهبود کیفیت سوخت و بهبود کیفیت خودروهای تولید داخلی و... برای کاهش غلظت آلاینده‌های هوا صورت گیرد. ما هم در وزارت بهداشت تعطیلی مدارس را راهکار اصلی نمی‌دانیم، اما چاره دیگری جز این نداریم که با این کار مواجهه کودکان با آلودگی هوا را کاهش دهیم.

> مصوب هیئت وزیران

او تاکید کرد: مبنای رسیدن غلظت آلاینده‌های هوا به ۱۵۰ که به دنبال آن غیرحضوری شدن مدارس صورت می‌گیرد، در راستای قانون هوای پاک مصوب هیئت وزیران در سال ۱۳۹۶ است. برای تغییر این شاخص که در قانون مطرح شده است باید کمیته‌ای متشکل از وزارت بهداشت، سازمان محیط زیست، وزارت کشور، وزارت صنعت، معدن و تجارت تشکیل شود تا تصمیماتی با رویکرد سلامت محور اخذ کنند و نه اینکه بیاییم صورت مسئله را پاک کنیم. مگر سازمان محیط زیست که استانداردهای ذرات معلق هوا را افزایش داد، به هدف خود رسید که ما با عدم غیرحضوری کردن مدارس به هدف خود برسیم؟

>استاندارد سالیانه ذرات معلق در ایران ۶ برابر راهنمای WHO

او ادامه داد: مقایسه کشور ما با سایر کشورها که وضعیت آلودگی هوای بدتری از ما دارند مانند چین، هند و... نمی‌تواند راهکار باشد. ما باید خود را با کشورهایی مقایسه کنیم که آلودگی هوا ندارند و یا میزان غلظت آلاینده‌های هوای آنها کنترل شده است. باید ببینیم چه استانداردهایی دارند و چه کار کرده‌اند که به آن شرایط رسیده‌اند. استاندارد سالیانه ذرات معلق ما در کشور ۶ برابر راهنمای سازمان بهداشت جهانی است و این یعنی مواجهه مردم با آلودگی هوا بالا است؛ پس باید به جای تغییر شاخص‌ها، رویکرد خود را بر کاهش آلاینده‌ها و کنترل منابع انتشار بگذاریم.

>سیستم تنفسی در کودکان مهم‌ترین بخش آسیب‌پذیر

او با اشاره به اینکه کودکان یکی از مهم‌ترین گروه‌هایی هستند که به شدت در معرض خطرات ناشی از آلودگی هوا قرار دارند، تصریح کرد: این خطرات بیشتر بر اثرات سمی آلاینده‌ها بر سیستم تنفسی تاکید دارند. البته تاثیرات زیان بار آلاینده‌ها بر ارگان‌های دیگر نیز اهمیت دارد. سیستم تنفسی در کودکان مهم‌ترین بخش آسیب‌پذیر در اثر آلودگی هوا شناخته شده است. کودکان در واحد زمان، هوای بیشتری را نسبت به وزن بدن‌شان استنشاق می‌کنند در حالی که سطح کوچکتر از ریه به آن معنی است که هوای تنفسی بیشتری را به ریه‌ها می‌رساند.وی افزود: از طرفی سطح وسیع فعالیت فیزیکی و گذراندن زمان بیشتر در فضاهای باز نسبت به بزرگسالان، احتمال مواجهه بیشتر با آلاینده‌ها را در کودکان فراهم می‌کند. نتایج مطالعات نشان داده است کودکانی که زمان بیشتری را در فضاهای باز مناطق شهری آلوده سپری می‌کنند با احتمال نارسایی بیشتری در عملکرد دستگاه تنفسی مواجه اند. مجاری تنفسی در کودکان باریک‌تر از بزرگسالان است و تا قبل از بلوغ دستگاه تنفسی رشد نیافته‌تر و عملکرد ضعیف‌تری دارد؛ به طوری که ۸۰ درصد آلوئول‌ها در کودکان پس از تولد تشکیل می‌شود و این تغییرات تا نوجوانی ادامه می‌یابد. به این ترتیب درصد ورود آلاینده‌ها به سیستم تنفسی کودکان بیش از افراد دیگر خواهد بود.

>وجود بیش از ۶ میلیون کودک مبتلا به آسم در جهان

وی با اشاره به اینکه آسم به عنوان یک بیماری غیرواگیر و مزمن شناخته شده است، تصریح کرد: این بیماری سبب التهاب و تنگی مجاری هوایی می‌شود. آسم به عنوان یکی از بیماری‌های شایع در کودکان است. بر اساس آمار در دنیا بیش از ۶.۳ میلیون کودک مبتلا به آسم وجود دارد. برخی از مطالعات صورت گرفته در ایران هم حکایت از شیوع این بیماری در دو دهه اخیر بویژه در میان کودکان دارد. مشخص شده است که برخی از آلاینده‌های هوا باعث حملات حاد آسمی، اختلال رشد ریه و در نتیجه کاهش در عملکرد ریوی در طول زمان بویژه در کودکان می‌شود. مطالعات، همبستگی مثبتی میان مراجعه به بیمارستان برای بیماری آسم و افزایش غلظت روزانه آلاینده‌های ذرات معلق PM۲.۵، ازن و دی اکسید نیتروژن را نشان می‌دهد.


>عفونت تنفسی؛ شایع‌ترین علت مرگ کودکان در کشورهای درحال توسعه

وی با بیان اینکه عفونت‌های حاد تنفسی یکی از شایع‌ترین دلایل بیماری و مرگ در کودکان در کشورهای در حال توسعه هستند، گفت: خطر این بیماری در کودکان بیشتر از دیگر گروه‌های سنی است. براساس مطالعات صورت گرفته آلودگی هوا و آلاینده‌های موجود در مناطق شهری و صنعتی در ایجاد یا تشدید برخی دیگر از بیماری‌ها از جمله لوسمی (سرطان خون) یکی از شایع‌ترین سرطان‌ها در کودکان موثر است. مطالعات ارتباط معنی‌داری میان مواجهه با آلاینده‌های ناشی از ترافیک و خطر ابتلا به لوسمی در میان کودکان را نشان می‌دهند. بنزن به عنوان یکی از آلاینده‌ها از احتراق ناقص در موتورهای بنزینی ایجاد می‌شود و عامل خطری در ایجاد لوسمی شناخته شده است. در کل برخی از شواهد حاکی از افزایش بروز لوسمی در ایران است.

>تنفس سرب در هوا و کاهش ضریب هوشی کودکان

وی افزود: تاثیر برخی از آلاینده‌ها مانند فلزات سنگین و هیدروکربن‌های آروماتیک حلقوی مرتبط با اثرات عصبی تکاملی و عصبی رفتاری در کودکان از جمله طیف اختلالات اوتیسم مشخص شده است. در مطالعات مختلف تاثیر فلز سنگین سرب در کاهش ضریب هوشی کودکان مشخص شده است. تترا اتیل سرب افزوده شده به بنزین، سوخت‌های فسیلی، کارخانه‌های سیمان، کارخانه‌های ذوب و استخراج فلزات مهم‌ترین منبع ایجاد سرب در هوا هستند. او در خاتمه تاکید کرد: در کل آلودگی هوا جدا از پیامدهای نامطلوب مستقیمی که بر سیستم تنفسی کودکان می‌گذارد، می‌تواند سبب اختلال و بیماری در دیگر سیستم‌های بدن کودکان (در شدتی بیشتر از آنچه در بزرگسالان ممکن است دیده شود) شود. ناکارآمدی سیستم ایمنی بدن، تکامل نیافتگی بسیاری از ارگان‌های بدن و ناآگاهی از خطرات به دلیل اقتضای سن، زمینه ساز آسیب‌های بیشتر در مواجهه با آلودگی هوا در کودکان خواهد شد.

>تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا  پاک کردن صورت مسئله است

سازمان محیط زیست هنوز در این خصوص واکنش رسمی نداشته است اما یک کارشناس آلودگی هوا ضمن مخالفت با تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا به منظور جلوگیری از تعطیلی مدارس گفت: تغییر این استانداردها نوعی پاک کردن صورت مسئله به جای انجام اقدامات لازم بر کاهش انتشار آلودگی هوا است.یوسف رشیدی در گفتگو با ایسنا در واکنش به صحبت وزیر کشور مبنی بر ارائه طرح پیشنهادی در دولت از سوی سازمان محیط زیست برای تغییر در استانداردهای شاخص آلودگی هوا اظهار کرد: موافقت یا مخالفت ما به این طرح آورده‌ای نداشته و تاثیری بر روند کار ندارد اما در هر صورت تغییر استانداردهای شاخص آلودگی هوا نوعی پاک کردن صورت مسئله به جای انجام اقدامات لازم بر کاهش انتشار آلودگی هوا است.وی افزود: تغییر استانداردها برای کاهش آلودگی هوا اقدام جالبی نخواهد بود. ما باید تمام تلاش خود را صرف کاهش انتشار آلودگی کنیم تا کیفیت هوا مطلوب شود. با تغییر استانداردها منابع انتشار ثابت و متحرک آلودگی کم نمی‌شوند و نتیجه‌ای نخواهیم گرفت.معاون اسبق سازمان حفاظت محیط زیست درباره افزایش بیماری‌های جسمی و روحی در کودکان در پی تغییر شاخص‌های آلودگی هوا گفت: این موضوعی است که وزارت بهداشت باید به آن بپردازد اما طبیعتا تغییر استانداردها و تاثیر آن بر عدم تعطیلی مدارس وضعیت مطلوبی را به جهت ابتلا به بیماری‌ها برایمان ایجاد نمی‌کند. استانداردها برای جلوگیری و کاهش صدمات آلودگی هوا بر جسم و روح انسان وضع شده‌اند و تغییر آن‌ها تبعاتی در پی دارد.این کارشناس آلودگی هوا در پاسخ به این پرسش که آیا تردد سرویس‌های فرسوده مدارس باعث افزایش آلودگی هوا نخواهد شد؟ توضیح داد: می‌توان استاندارد را تغییر داد اما باید از طرف دیگر به صورت همزمان برای کاهش منابع انتشار آلودگی هوا اقدامات لازم را انجام داد. در غیر این صورت وضعیت نامطلوب‌تر نیز خواهد شد.رشیدی در پایان ضمن بیان اینکه موضوع مهم کاهش منابع تولید‌کننده آلودگی است، تاکید کرد: تغییر استاندارد و ساده کردن آن، حساسیت نسبت به آلودگی هوا را نیز کاهش می‌دهد. عمدتا نگاه ما به استانداردهای سازمان محیط زیست آمریکا و سازمان بهداشت جهانی است که این وضعیت را گزارش می‌کند. تغییر استانداردها صرفا بر عهده سازمان حفاظت محیط زیست و دستگاه‌های ذی‌ربط است اما نباید حساسیت را نسبت به آلودگی هوا کاهش دهند.

>به جای پاک کردن صورت مسئله مشکل را حل کنید

بابک قرائی مقدم پزشک متخصص در این باره به آفتاب یزد گفت:« در روزهای گذشته با توجه به  طولانی شدن مدت آلودگی هوا و تعطیلات مدام مدارس این صحبت از سمت وزیر آموزش و پرورش مطرح شده است که برای مقابله با افت تحصیلی دانش‌آموزان تاکید کردند که تعطیلی‌ها لغو شوند و همه دانش‌آموزان 

علی رغم آلودگی هوا در کلاس‌های درس به صورت حضوری شرکت کنند. چندی پیش وزیر کشور در نظری جداگانه اعلام کردند که شاید معیارها برای تعطیلی مدارس در رابطه با شاخص آلودگی تغییر پیدا کند. در صورتی که این یک مصوبه هیئت دولت در سال 96 بوده است که معیار و میزان خاصی را برای تعطیلی مدارس اعلام کردند. مقام مسئول در وزارت بهداشت بلافاصله با این موضوع مخالفت کردند و اعلام شد که نمی‌شود چنین اقدامی صورت بگیرد. بر اساس معیار‌های علمی چنین مصوبه‌ای تنظیم شده است و تعطیلی‌ها بر اساس این شاخص‌ها اعلام می‌شوند. من از مقامات مسئول به خصوص وزیر کشور درخواست دارم که به این موضوع با یک دید بلندمدت نگاه کنند. این مسئله به طور قطع باعث ایجاد مسئله برای همه افراد علی الخصوص کودکان و نوجوانان خواهد شد. ما باید حتما تلاش کنیم که شاخص آلودگی را پایین بیاوریم و به دنبال راهکار‌هایی باشیم که به وسیله آن‌ها میزان آلودگی کمتر شود. بنابراین ما باید به مسائلی مانند مازوت سوزی، مصرف گازوئیل و بنزین استاندارد بپردازیم. علنا اعلام می‌شود که در بسیاری از شهر‌ها 

مازوت سوزی انجام می‌شود و در خصوص کیفیت بنزین‌های مورد استفاده نیز نظریات مختلفی مطرح شده است.»

>خطر بسیار شدید برای شهروندان

وی در ادامه گفت:« ما باید به دنبال راهکا‌ها باشیم نه اینکه با تغییر شاخص‌ها صورت مسئله را پاک کنیم. زیرا این مسئله واقعا یک خطر بسیار شدید برای شهروندان کشور به خصوص کلان شهرها دارد. تقریبا شاخص آلودگی هوا در بسیاری از شهر‌های کشور در این روزها بسیار بالا است. در این شرایط بالاجبار گاز برخی از مناطق قطع می‌شود و این‌ها همه باعث مشکلات فراوان شده است. باید برای مسئله آلودگی هوا کار اساسی انجام شود؛ پاک کردن صورت مسئله اشتباه بزرگی است که نباید دچار آن شویم زیرا دود آن به چشم تمام شهروندان می‌رود. خانواده‌های مسئولین نیز از همین هوای آلوده استنشاق می‌کنند و قطعا آن‌ها را درگیر می‌کند. در دراز مدت جامعه با انواع بیماری‌های مختلف مواجه می‌شود مانند بیماری‌های تنفسی و انواع سرطان ها. بنابراین خواهش من این است که مسئولین با این مسئله مسئولانه برخورد کنند. ما باید این توان را داشته باشیم که مشکلات را به صورت بزرگ‌تر حل کنیم. یکی از موانع بزرگ برای ایجاد چنین شرایطی تحریم‌هایی است که کشور و دولت را محدود ساخته است تا بتوانند چنین مسائل را حل کنند. ایران بارها در کنفرانس‌های جهانی اعلام کرده است که به دلیل تحریم‌ها امکان کاهش آلاینده‌ها وجود ندارد. در هر صورت من اصلا با پیشنهاد تغییر معیار‌های شاخص آلودگی هوا موافق نیستم و پیشنهاد می‌کنم که مسئولین محترم از چنین تصمیمی صرف نظر کنند. نباید برای کاهش تعطیلی‌ها میزان شاخص آلودگی هوا تغییر پیدا کند بلکه مسئله آلودگی هوا باید به صورت ریشه‌ای حل شود چون این مسئله مشکلات بسیار زیادی را برای سلامت مردم جامعه ایجاد می‌کند.

>قانون هوای پاک را اجرا کنید

در ادامه بهزاد اشجعی کارشناس آلودگی هوا نیز در گفتگو با آفتاب یزد تصریح کرد:« منظور وزیر کشور این بوده است که دستورالعمل شرایط اضطرار آلودگی هوا تغییر پیدا کند. بر اساس یک سری فرمول‌های استاندارد غلظت‌ها به شاخص کیفیت آلودگی هوا تعیین می‌شود و بر این اساس نیز رنگ بندی‌ها در نظر گرفته شده اند.

 بر این اساس و بنا به شدت آلودگی هوا تصمیمات اخذ می‌شود و تعطیلی مدارس هم بر این مبنا است. اگر شاخص آلودگی هوا قرمز باشد بر اساس دستورالعمل فعلی باید مدارس تعطیل شوند. حال اگر این دستورالعمل تغییر کند در شرایط آلوده‌تر و زمانی که شاخص بنفش و یا قهوه‌ای است مدارس تعطیل می‌شوند. در این حالت در شاخص قرمز مدارس ملزم به تعطیل شدن نیستند. می‌دانیم که چنین تصمیماتی مسائل موجود را حل نمی‌کنند بلکه باید آلودگی هوا کاهش پیدا کند و قانون هوای پاک اجرا شود. این تصمیم بدین معنا است که با فرض وجود آلودگی هوا مسئولین قادر به حل این مسئله نیستند لذا تلاش می‌کنند با تغییر شاخص‌ها جلو تعطیلی مدارس را بگیرند. منطقا این تصمیم درست نیست زیرا قطعا پشت دستورالعملی که تدوین شده یک منطقی وجود داشته است تا از سلامت جامعه محافظت شود. طبیعتا اگر قرار باشد خلاف این دستورالعمل‌ها اقدامات صورت بگیرد اثرات سوئی بر سلامت دانش‌آموزان خواهد داشت و از این منظر قطعا این تصمیم هیچ توجیهی ندارد.»



انتهای پیام

آفتاب یزد