چند روز قبل خبر رسید که با توجه به سرمایه گذاریهای کشور عربستان شکاف اقتصادی میان ایران و این کشور بیشتر خواهد شد. شاید نماد این شکاف و تشدید آن جذب کریس رونالدو فوتبالیست مشهور در باشگاه النصر سعودیها باشد. اما بهرحال، عربستانیها با اتکا به سیاست خارجی منعطف و متفاوت و جذب سرمایه خارجی و ایضا سرمایهگذاری در کشورهای هدف تلاش دارند به آن افقی که طی سالهای آینده برای خود متصور شدهاند برسند. فلذا میتوان گفت مدیران سعودی با خرج کردن تدبیر، رقبای منطقهای خود را پشتسر گذاشته و سعی دارند از زاویه اقتصادی بتوانند به منویات سیاسی خود برسند.
از منظر سنتی شاید بسیاری تصور کنند این جهش اقتصادی و برنامه ریزی برای آینده صرفا به دلیل منابع سرشار انرژی در کشور عربستان است و چه بسا هر شخصی در این کشور مسئولیتی را قبول کند میتواند کارنامه درخشانی داشته باشد. ولی این تصور رسوب شده کاملا غلط است. یک مثال ساده میآورم. در دولت نخست محمود احمدینژاد کشور ایران به دلیل رشد قیمت نفت (۱۰۰ دلار تا ۱۲۰ دلار در هر بشکه) از نظر درآمد ارزی وضعیت خوب و مناسبی داشت. در همان ایام بسیاری از اقتصاددانان توصیه میکردند دولت وقت و مقامات اقتصادی و تصمیم گیرش زیربنایی و بلند مدت فکر کرده و از همین رو
این دلارها سرمایهگذاری برای آینده شود. ولی چه سود که آن درآمدهای تاریخی صرف ریخت و پاشهای عجیب و غریب دولت محمود احمدینژاد شد. برای مثال پاکتهای پولی که در سفرهای استانی بین مردم توزیع میشد و یا پروژههای بدون فکری که کلید زده شد همگی باعث شد این سرمایه عظیم
از بین برود.
بنابراین نقش تدبیر و مدیریت صحیح بسیار حائز اهمیت است. مدیر برای ابتکار عمل منهای منابع مالی به عقل سالم و مستعد نیز نیاز دارد. از مصادیق این مهم میتوان به نحوه برگزاری مسابقات کشورهای خلیج فارس در کشور عراق اشاره کرد. آری؛ بسیاری در ایران توجهشان به پیامهای مقتدی صدر و نخستوزیر این کشور در مورد بکار بردن واژه جعلی درباره نام خلیج فارس جلب شده ولی اگر ویدئو افتتاحیه این بازیها را تماشا کنید متوجه خواهید شد در شرایطی که مقامات لیگ فوتبال ایران از برگزاری منظم این بازیها ناتوان هستند و توان لازم برای برگزاری افتتاحیه و اختتامیههای در خور ندارند در کشور جنگزده و پر مسئله عراق افتتاحیه بازیهای مذکور به نحو احسن برگزار میشود.
البته این تفاوت فقط مشمول بازی فوتبال نیست. مدیران کشورمان نه تنها در حوزه اقتصادی باعث شکاف میان کشورمان و کشورهای رقیب منطقه شدهاند بلکه در این حوزه دیگر قابل مقایسه با کشور عراق هم نیستیم. موسسه مطالعات اقتصادی المستقبل که وابسته به کشور عراق است گزارش داده در این کشور از هر ۴ و نیم نفر یک نفر زیر خط فقر است و این درحالیست که در ایران از هر ۳/۳ نفر یک نفر زیر خط فقر است. این آمار بدین معنی است که مدیران ما سوگمندانه از منظر اقتصادی حتی از مدیران عراقی که غالبا به فساد مالی متهم هستند بدتر عمل کرده اند.
بنده قبلا هم عرض کرده بودم؛ کشور با کمبود مدیر لایق مواجه است. یعنی قبل از کمبود منابع ملی ما با مشکل کمبود مدیر توانمند مواجه هستیم. این ادعا البته بدین معنی نیست که مدیر تربیت نشده. مدیران لایق کم نداشتیم و هنوز هم داریم ولی در متن قرار ندارند.
انتهای پیام