قیمت خودرو چند صد درصد رشد کرد اما حالا ده درصد پایین آمده!
- شناسه: 11458
- پنج شنبه 4 خرداد 1402
- انتشار در صفحه ۴ | سیاسی
آفتاب یزد - یگانه شوق الشعراء: در زمانهای که دنیا به سمت استفاده از خودروهای با تکنولوژی روز رفته است و مردم در کشورهای توسعه یافته از بهترین خودروهای سواری استفاده میکنند خودروهای ایرانی هر روز گرانتر میشوند. در این شرایط میدانیم که خرید خودروهای تولید داخل نیز علی رغم اینکه کیفیت ندارند، برای بسیاری از مردم به دلیل قیمت بالای آن غیر ممکن است. طرحهای مختلف فروش خودرو نیز نتوانسته است مافیای خودرو را در ایران کنترل کند و رشد قیمتها در این بازار هنوز کنترل نشده است. به عبارتی دیگر نه تنها ایرانیان از خودروهای باکیفیت خارجی محروم هستند بلکه بسیاری از آنها حتی توان خرید خودروهای ایرانی را ندارند. از سوی دیگر همه میدانند که قیمتهای کنونی خودروهای ایرانی تناسبی با میزان کیفیت آنها ندارند. اما برای اینکه شخصی بتواند یک خودروی ایرانی بخرد باید چند صد میلیون هزینه کند در حالی که این کار منطقی به نظر نمیرسد. اخیرا سید مصطفی میرسلیم نماینده مجلس در گفتگویی اعلام کرد که لندکروز با ۲۰۶ تفاوتی ندارد. اظهار نظر این نماینده مجلس واکنشهای زیادی را برانگیخت و کاربران نیز در فضای مجازی تلاش کردند تفاوت این دو ماشین را برای آقای میرسلیم توضیح دهند. اما اخیرا رسانهای اعلام کرده که قیمت ۲۰۶ با لندکروز یکسان شده و خیلی هم آقای میرسلیم دور از ذهن اظهار نظر نکرده است. این رسانه در ادامه گفته است توقف تولید پژو ۲۰۶ باعث شد قیمتهای عجیب و غریبی برای آن در بازار اعلام شود. در حال حاضر اگر به دنبال خرید پژو ۲۰۶ تیپ ۵ آخرین مدل یعنی سال ۹۹ باشید باید حدود ۶۰۰ میلیون تومان هزینه کنید. با این مبلغ صاحب یک خودروی ۲۰۶ تیپ ۵ با کارکرد پایین میشوید. اما اگر حدود ۶۰۰ الی ۷۰۰ میلیون تومان پول داشته باشید میتوانیدیک تویوتا لندکروز مدل ۱۹۸۳ نیز خریداری کنید. حال در این گزارش آفتاب یزد به سراغ کارشناسان حوزه خوردو رفته و تلاش کرده است به این سوال پاسخ دهد که چرا ادعای کاهش قیمت خودرو محسوس نیست و چه زمانی قیمت این محصول متعادل میشود؟
> نگاه سرمایهای
مجتبی نظری کارشناس خودرو در این باره به آفتاب یزد گفت: «هرگاه یک بازاری توسط عواملی خارج از بازار مورد دستکاری قرار میگیرد آن بازار دچار التهاب میشود. یکسری از عوامل در بازارهای مختلف تاثیرگذار هستند و در بازار خودرو رشد قیمت ارز و در کنار آن رشد قیمت زمین، خانه و سایر کالاها تاثیر دارند. همانطور که شاهد هستیم قیمت مسکن و ملک همچنان در حال افزایش پیدا کردن است. در موضوع تفاوت قیمت در صنعت خودرو، نگاه کالای مصرفی از خودروهای تولید داخل برگشته است و مردم به این کالا نگاه سرمایهای دارند. وقتی به یک کالا به عنوان سرمایه نگاه میشود مردم برای حفظ سرمایه خود به بازار آن کالا هجوم میآورند. برای مثال گفته میشود طلا در ایران گرانتر از دنیا عرضه میشود و یک حباب خاصی دارد و دلیل آن همان بحث کالای سرمایهای مطرح میشود. در خصوص خودرو نیز همین الزام و نگاه وجود دارد؛ یعنی مردم سعی میکنند خودرو را به عنوان یک کالای سرمایهای نگه دارند. همانطور که شرکتهای خدمات بعد از فروش گزارش داده اند، تقریبا اکثر کسانی که در انتهای سال ۱۴۰۱ خرید خودرو داشتهاند کمتر از خدمات پس از فروش استفاده کرده اند. این بدان معنا است که بسیاری از خریداران حتی به سرویس اولیه خودرو خود نرسیده اند. زیرا سرویس اولیه خودرو در کیلومتر مشخصی انجام میشود. این نشان میدهد که خودروها اکثرا در پارکینگها به صورت سرمایه نگه داری میشوند برای اینکه افراد بتوانند سرمایه خود را افزایش دهند.»
> مسئله حباب قیمتی
وی ادامه داد: «البته در این بازار ما شاهد کاهش قیمتها بوده ایم؛ در هفته گذشته کاهش قیمت در بازار خودرو اتفاق افتاده است. در بازار این کاهش قیمت محسوس است ولی اینکه این حباب قیمتی وجود دارد موضوع دیگری است. یکی از عوامل این موضوع دخالت دولت در بازار خودرو است؛ وقتی طرحها و چارچوبهای مختلف در وزارت صمت برای موضوع خودرو اتفاق میافتد باعث میشود بازار نسبت به این موضوع حساس شود. کسانی که از این بازار استفاده میکنند و در این بازار سعی دارند به سود برسند متنبه میشوند و در بازار دست میبرند. این موضوع بر کل بازار تاثیر میگذارد و باعث میشود که این بازار یک بازار التهابی باشد. هرچند که همانطور که گفتم در این مدت ما شاهد کاهش قیمتها در بازار خودرو بودیم.»
> اشتباه دولت و دخالت در بازار
این کارشناس در ادامه تصریح کرد: «یکی از جریاناتی که بسیار خوب در بازار ایران به وجود آمد بحث بورس کالا بود که داشت کاهش قیمتها را رقم میزد و از افزایش قیمتها جلوگیری کرده بود. زمانی که وزارت صمت با فعالیت این بازار مخالفت کرد و به سمت سایر برنامهها رفت باعث شد که خریداران اصلی به خودرو نرسند و از سمت دیگر بازار دلالیها پررنگتر شود. این باعث شد که خودروها به دست دلالان برسد و دلالان نیز کسانی هستند که سعی میکنند خودرو را به بالاترین قیمت برسانند و بعد بفروشند. به عبارتی دیگر این بازار با چنین اقداماتی دستکاری شد. اگر آن جریان بورس کالا ادامه پیدا میکرد و توسط وزیر محترم قبلی صمت از این اتفاق جلوگیری نمیشد، این بازار قطعا میتوانست به تعادل برسد. دولت در نحوه عرضه دخالت کرد و این یکی از اشتباهات دولت بود و باعث شد که این بازار از حالت تعادل خارج شود.»
> بازار نامتعادل خودرو
مجتبی نظری در آخر اضافه کرد: «در چند هفته اخیر به دلیل اینکه سرمایهها در حال حرکت به سمت بازارهای دیگر است کاهش قیمت در بازار خودرو اتفاق افتاده است اما قیمتها باید به قیمت متعادل برسند. ضمن اینکه افزایش قیمت ارز از ۲۸ به ۴۲ هزارتومان تاثیرگذار است و در کنار آن عوارض گمرکی، هزینههای تولید و... تاثیر دارند. بخش عمدهای از افزایش قیمتها در این بازار به دلیل دست بردن در بازار خودرو است که باعث شده است که یک بازار حالت نامتعادل داشته باشد. در این بازار متقاضی واقعی و عرضهکننده صحیح نمیتوانند به خوبی فعالیت کنند و این خود باعث افزایش قیمتها میشود.»
> رکود در بازار خودرو
آرش راهبر از دیگر کارشناسان حوزه خودرو نیز در گفتگو با آفتاب یزد گفت: «بر اساس برآوردها در چند هفته اخیر به دلیل فراوانی ثبت نام درطرحهای خودرو بازار دچار رکود شده است و این رکود، قیمت خودروها را پایین آورده است. یعنی حدود ۱۰ درصد قیمت همه خودروها کاهش پیدا کرده است. اما با وجودی که تا ده درصد قیمت خودروها پایین آمده است چون قیمتها خودروها خیلی زیاد شدند هنوز ما احساس میکنیم که خودروهای گران هستند. طرحهای مختلف در حوزه عرضه خودرو گاهی اوقات همدیگر را خنثی میکنند اما شرایط کنونی را ایجاد کرده اند. برای مثال طرحی که برای افزایش جمعیت در حوزه عرضه خودرو گذاشتهاند ما واقعا نمیدانیم آن تعدادی که پیشبینی شده است اصلا تحویل داده میشود یا نه. آیا اگر این میزان متقاضی وجود نداشته باشند خودروهای تولیدی در بازار به فروش میرسند؟ از سوی دیگر مشخص نیست آیا زمان تحویل خودروها به موقع است یا نه. در طرحهای عرضه خودرو یکسری ابهامات وجود دارد و به نظر میرسد این طرحها میتوانند در بازار تاثیر منفی بگذارند.»
> تورم و تحریم
فیروز نادری کارشناس خودرو به آفتاب یزد گفت: «خودرو در کشور ما یک کالای سرمایهای است و مردم برای سرمایهگذاری پول خود را به این بازار منتقل میکنند. در این شرایط مردم خودرو میخرند، نگه میدارند تا زمانی که گران شود و آن را در بازار بفروشند و به سود برسند. از سوی دیگر خریدار خودرو نسبت به میزان عرضه در کشور ما بسیار زیاد است. همچنین قیمتها به گونهای است که افراد زیادی میتوانند در این بازار سرمایهگذاری کنند. به عبارتی دیگر افراد با میزان سرمایه محدود میتوانند به این بازار وارد شوند در صورتی که برای مثال نمیتوانند با این مقدار برای خود ملکی بخرند. دلار و طلا نیز ریسک نگهداری بالایی دارد اما خودرو را در حین نگهداری میتوان استفاده کرد. چون واردات خودرو به کشور ما صورت نمیگیرد هر سال تورم خود را در خودروهای داخلی به مردم نشان میدهد. اگر تورم نباشد قیمت خودرو نیز بالا نمیرود؛ اصلیترین دلیل افزایش قیمت خودرو تورم و تحریم است. اما در حدود ۱۰ سال پیش ماشین به صورت اقساطی فروخته میشد و قیمتها هم بعد از مدت زمان زیادی افزایش پیدا میکردند. الان قیمت خودرو به نظر میرسد که کنترل شده و دلیل این است که تعداد زیادی از مردم در سامانه یکپارچه خودرو خریدند. در این مدت نزدیک یک میلیون خودرو به مردم فروخته شده است. به نظر من اگر قرار نیست واردات خودرو به کشور ما آزاد شود باید تولید خودروهای مونتاژی افزایش پیدا کند.»
> سوء مدیریتهای اقتصادی
در پایان، ایمان اسلامی بین، فعال بازار در این باره به آفتاب یزد گفت: «سوء مدیریتهای اقتصادی و تحریمها موجب شده که بازار خودرو به بازاری سیاه تبدیل شود و افراد به چشم یک کالای سرمایهای به این محصول نگاه کنند. پس در اینکه چنین اتفاقی در این بازار رخ داده نباید مردم را شماتت کرد بلکه مقصر مسئولان هستند.» این کارشناس تصریح کرد: «تا زمانی که سیستم عرضه و تقاضا در بازار خودرو سالم نشود ما شاهد ترکیدن حباب قیمتها نیستیم.» وی افزود: «دولت فعلا به مدد ثبت نام خودرو توانسته قدری قیمتها را کنترل کند و مثلا ده درصد از قیمتها کاسته شود اما اولا این موضوع موقتی است و ثانیا به نظر میرسد با توجه به بدقولیهای آتی خودروسازان مجددا رشد قیمت را تجربه میکنیم. در حقیقت قدری از درد بازار کاسته شده ولی به لطف یک قرص مسکن ضعیف!» اسلامی بین تاکید کرد: «نکته پایانی هم میخواستم عرض کنم این هست که دولتیها منتظر شور و شوق مردم بابت کاهش ۱۰ درصدی قیمت خودرو نباشند زیر تقریبا هر خودرو طی یکی و دوسال گذشته چند صد درصد رشد قیمت را تجربه کرده و اتفاق خارق العادهای رخ نداده است. «این کارشناس افزود: «بنده
تصور نمیکنم تا افرادی مثل آقای میرسلیم در حوزه خودرو تصمیم گیر هستند اتفاق مثبتی رخ دهد.»
انتهای پیام