تورم درصدر اخبار بود
- شناسه: 11454
- پنج شنبه 4 خرداد 1402
- انتشار در صفحه ۳ | اجتماعی
حقآبه هیرمند، علی شمخانی و قالیباف هم بودند!
آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: هفتهای که در انتهای آن قرار گرفته ایم، هفته ی مناظره بود و حقابه و تورم و علی شمخانی، این چهار موضوع را اگر در هم ضرب کنیم، حاصل ضرب به دست آمده؛ رئیس مجلس باقی ماندن قالیباف، سفر رئیسی به مالزی و حاشیههای انتخابات هیئت رئیسه ی مجلس برای چهارمین و آخرین سال فعالیت مجلس یازدهم، به خودی خود ناپدید میشود!
>شنبه؛ سیام اردیبهشت: نفی دیپلماسی التماسی و حقآبه هیرمند!
«دیدار مسئولان وزارت خارجه با رهبر معظم انقلاب»، «اعدام یک قاچاقچی انسان» و «حقآبه هیرمند»، از موضوعات مهم خبری حوزه سیاست در سیام اردیبهشت ماه بود.
در روزی که وزیر و مدیران ارشد وزارت امور خارجه، سفرا و روسای نمایندگیهای جمهوری اسلامی ایران در خارج از کشور با رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند، مقام معظم رهبری بر: «عزت»، نفی «دیپلماسی التماسی چه در کلام و چه در محتوا» و پرهیز از چشم دوختن به حرف و تصمیم مقامات کشورها تأکید کردند.
در همین روز، قوه قضائیه اعلام کرد که «شهروز سخنوری» معروف به «الکس» به جرم قاچاق انسان به قصد فحشا به دار مجازات آویخته شد. سابقه این خبر به ۱۸ آبان ماه ۱۳۹۸ بر میگردد، در آن روز، گزارشی به دادسرای جرایم امنیت اخلاقی ارسال و در آن عنوان شده بود در بررسیهای اطلاعاتی محرز شده فردی به هویت «سارا جرف دریسزاده» با در اختیار داشتن تعدادی از زنان و دختران در کشور امارات مبادرت به تشکیل یک شبکه فساد کرده که با بررسیهای صورت گرفته محرز شده نامبرده یک شاخه از شبکه بینالمللی قاچاق زنان و دختران شهروز سخنوری معروف به الکس است که به عنوان مدیر ارشد این شبکه تحت نظر و هدایت الکس در دوبی فعالیت میکند. با دستگیری سارا جرف دریس زاده، شبکه گستردهای که زنان و دختران روسپی را از شهرهای مختلف کشور سازماندهی و مبادرت به قاچاق آنها به چندین کشور منطقه میکرد زیر نظر گرفته شده و ضربه تاثیرگذاری به شبکه وارد شد.
از دیگر موضوعات مهم در حوزه سیاست خارجی هم موضوع حقآبه هیرمند بود که همچنان واکنشها در باره ی آن ادامه دارد. حقآبه هیرمند و تعهد افغانستان در قبال ایران مسئله امروز و دیروز نیست و طی سالهای طولانی همواره مورد بحث و مداقه دو کشور قرار داشته، اما متاسفانه مقامات افغانستان در هر برههای به دلایل مختلف که برای ایران قابل پذیرش نیست از تعهد خود سر باز زدهاند. جمهوری اسلامی ایران با قاطعیت و عزم جدی از هیئت حاکمه افغانستان میخواهد به تعهد خود عمل کند در غیر این صورت به گونهای دیگر عمل خواهد کرد. در همین رابطه، نور نیوز رسانه نزدیک به شورای عالی امنیت ملی در توییتی نسبت به اقدام هر چه سریعتر هیئت حاکمه افغانستان در تامین حقآبه ایران هشدار داد و نوشت: دفاع از حقوق مردم ایران وظیفه قانونی و ملی رئیس جمهور است که بدون تنازل و با صراحت کلام دنبال شده. هیئت حاکمه افغانستان برای رفع اتهام بیتوجهی به موازین بینالمللی، هرچه سریعتر به تعهدات قانونی و همسایگی خود در تامین حقآبه ایران عمل کند.
صحبتهای اخیر اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی مبنی بر ابراز تعجب از شکایت یک نامزد از نامزد دیگر بدلیل اظهارات در مناظره که واکنش مشاور سیاسی و رسانه رئیس مجلس را در پی داشت از موضوعاتی بود که رسانهها به صورتی گسترده بدان پرداختند. محمدسعید احدیان، مشاور سیاسی محمدباقر قالیباف، در واکنش به اظهارات جهانگیری و اظهار تعجب او گفت: از نظر آقای جهانگیری و روحانی در مناظرات انتخاباتی تهمت زدن و دروغ گفتن مجاز است؛ بر همین اساس است که آنها در مناظرات انتخاباتی هر دروغی را میگویند و هر تهمتی میزنند. متاسفانه به دلیل عدم برخورد قاطع با دروغ گوییها در مناظرات، بداخلاقی در مناظرات تبدیل به رویه شده است؛ اینکه تهمت زدن در کشور ما هزینه ندارد، ریشه بسیاری از سیاه نماییها است.
>یکشنبه؛ 31 اردیبهشت، ادامه ماجراهای حقآبه و چند موضوع دیگر
«حقآبه هیرمند»، «انتخابات ۱۴۰۲ مجلس» و « استقبال از ناوگره ۸۶» از موضوعات مهم خبری حوزه سیاست در۳۱ اردیبهشت ماه ۱۴۰۲ بود. موضوع حقآبه رود هیرمند میان ایران و طالبان و پیگیریهای مربوط به آن که این روزها بخش مهمی از اخبار سیاسی را به خود اختصاص داده است، محور نطق پیش از دستور رئیس مجلس شورای اسلامی در جلسات مجلس بود. محمدباقر قالیباف از مسئولین افغانستان خواست به اراده مثبت جمهوری اسلامی پاسخ سازنده داده و با توجه به ذخیره آب کافی که در خاک افغانستان وجود دارد از ایجاد یک مشکل جدی در روابط دو کشور پیشگیری کنند. در همین ارتباط معاون وزیر امور خارجه پیشین کشورمان با اشاره به قرارداد ۱۳۵۱ میان ایران و افغانستان که موضوع حقآبه رود هیرمند در آن مطرح شده است،گفت: این قرارداد بین ایران و افغانستان از سوی ایران هویدا و افغانستان شفیق نخست وزیر وقت امضا شد. اما این مسئله آنقدر برای طرف افغان حیاتی، سیاسی و حیثیتی شد تا جایی که به ترور شفیق منجر شد البته گفته میشد برخی واکنشها به امضای این قرار داد را از بیرون هدایت میکنند. معاونت حقوقی رئیس جمهور هم در واکنش به اظهارات اخیر مقامات افغانستان در خصوص حقوق متقابل نسبت به رود هیرمند و تکلیف کشور مذکور برای تحویل ۸۲۰ میلیون لیتر مکعب آب به ایران، بیانیهای منتشر و تاکید کرد: افغانستان به استناد قواعد عرفی بینالمللی مکلف است به ارزیابی آثار زیستمحیطی فرامرزی اقدامات توسعهای خود (از جمله احداث سدها) پرداخته و به گونهای عمل نکند که آسیب قابل توجهی به محیط زیست دولتهای همسایه وارد نماید. خشک شدن تالابهای هامون در اثر سدسازیهای افغانستان و انحراف جریان هیرمند، مصداق بارزی از ایراد آسیب قابل توجه زیست محیطی فرامرزی است.
متهمان موسوم به «خانه اصفهان» نیز اگر چه در شبکههای اجتماعی، بازخورد گستردهای داشت اما در میانه ی اخبار رسانههای رسمی نیز دیده میشد. سخنگوی قوه قضائیه در اظهاراتی در خصوص اتهامات وارده به متهمان پرونده خانه اصفهان، اظهار کرد: در این پرونده فرآیند دادرسی کاملا مطابق موازین قانونی و رعایت جامع مقررات بوده است، متهمان حق داشتند از وکیل استفاده کنند، در مرحله مقدماتی ۴ نفر از متهمان وکیل تعیینی داشتند و ۲ نفر دیگر نیز به علت عدم معرفی وکلای تعیینی در موعد مقرر، از وکلای تسخیری استفاده کردند.
خبر تلخ آخرین روز اردیبهشت اما؛ خبر شهادت مرزبانان غیور مرد ایرانی بود. در پی حمله ددمنشانه تروریستی در مرز "مزه سر" در منطقه سراوان که منجر به شهادت پنج تن از مرزبانان دلیر و غیور کشورمان شد نیز سخنگوی وزارت خارجه این اقدام را به شدت محکوم کرد.
>دوشنبه؛ اول خرداد، روز شمخانی و گمانه زنی ها
«روابط ایران و افغانستان»، «انتصاب دبیر شورای عالی امنیت ملی» و «سفر رئیسی به اندونزی»، از موضوعات مهم خبری حوزه سیاست در نخستین روز خرداد ماه ۱۴۰۲ بود.
پس از ماهها گمانه زنی و خبرسازی و در ادامه حواشی مطرح شده طی چند هفته اخیر در فضای مجازی مبنی بر کنارهگیری علی شمخانی از شورای عالی امنیت ملی، بالاخره، یک روز قبل از «دوم خرداد»، با حکم رئیسجمهور «علی اکبر احمدیان» به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی منصوب شد. سید ابراهیم رئیسی در حکمی ضمن قدردانی از زحمات و تلاشهای ۱۰ ساله امیر دریابان «علی شمخانی» در زمان تصدی دبیری شورایعالی امنیت ملی، دکتر «علی اکبر احمدیان» را به این سمت منصوب کرد. درباره ی علیاکبر احمدیان نوشته اند: وی ۶۱ ساله اهل شهر بابک از فرماندهان با سابقه سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که در سالهای آغازین جنگ تحمیلی، با شروع عملیات فتحالمبین در سال ۱۳۶۱ با توجه به سوابق موفق در سازماندهی سپاه استان هرمزگان، با ابلاغ فرمانده کل سپاه، مسئولیت سازماندهی و هماهنگی و تعیین فرماندهان و شورای فرماندهی منطقه ۶ سپاه، شامل استانهای هرمزگان، کرمان و سیستان و بلوچستان را به عهده گرفت و پس از آن ریاست ستاد این منطقه را عهدهدار شد. احمدیان علاوه بر عملیاتهای فتحالمبین، خیبر، والفجر مقدماتی و والفجر ۳ در کربلای ۳ و کربلای ۴ هم حضوری فعال داشته است.
در پی این انتصاب، و از آن جایی که شمخانی و شایعه، دوقلوهای همزاد هستند؛ برخی کانالهای تلگرامی هم پس از اعلام کنارهگیری دریابان شمخانی مدعی شدند که او به عنوان سفیر جدید ایران در عربستان سعودی منصوب شده است، که نور نیوز با انتشار خبری این شایعه را تکذیب کرد.
لفاظیهای یکی از مقامات طالبان افغانستان کار دست او داد زیرا بنابر اعلام رسانههای افغانستان، یک مقام دولت طالبان که پیشتر در شبکههای اجتماعی اظهاراتی جنگطلبانه را علیه ایران مطرح کرده بود، از سمت خود برکنار شد. عبدالحمید خراسانی، معروف به «ناصر بدری» بود که از سمت ولسوال [فرماندار] ولایت پکتیا کنار رفت. همچنین وزارت دفاع دولت طالبان هم با انتشار بیانیهای از پایان گفتوگوهای دو روزه هیئت این وزارت با هیئت جمهوری اسلامی ایران در کابل خبر داده و اعلام کرد: دو هیئت بر اجرای طرحهایشان بر مبنای تعهدات بینالمللی و مرزی که منجر به منافع دو کشور همسایه گردد و بر هماهنگی لازم جهت رفع چالشها در آینده تأکید کردهاند.
در این روز همچنین سفارت ایران در اندونزی اعلام کرد که آقای رئیسی با دعوت رسمی رئیسجمهور اندونزی به جاکارتا سفر خواهد کرد.
>سه شنبه؛ دوم خرداد؛ روز انتخابات هیئت رئیسه مجلس که خیلیها آن را نمایشی تفسیر کردند!
«حمله تروریستی به مرزبانی سراوان»، «پرونده دو خبرنگار بازداشتی»، «سفر رئیسی به اندونزی» و «انتخابات هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی» از موضوعات مهم خبری حوزه سیاست در دوم خرداد ماه ۱۴۰۲ بود.
در پی شهادت پنج نفر از ماموران مرزبانی در "مزهسر" هنگ مرزی سراوان، حجت الاسلام منتظری دادستان کل کشور ضمن محکوم کردن این حادثه و ابراز همدری و عرض تسلیت به ملت ایران و خانواده شهدا، دستورات لازم را در خصوص شناسایی و برخورد قاطعانه با عوامل این حادثه صادر کرد. همچنین در این روز، در نشست خبری سخنگوی قوه قضائیه، زمان برگزاری دادگاه نیلوفر حامدی و الهه محمدی-خبرنگاران بازداشتی در ناآرامیهای بعد از مرگ مهسا امینی- اعلام شد.خبر دیگری که بازهم به اعتراضات سراسری 1401 مربوط بود بر اساس آن چه مجید کاوه وکیل دادگستری در توییتی از پذیرش فرجام خواهی جواد روحی در دیوان عالی کشور خبر داده بود حکایت داشت وی در صفحه شخصی خود در توئیتر مینویسد: با تصمیم خردمندانه و رأی منصفانه معاون و مستشار محترم شعبه نهم دیوانعالی کشور فرجامخواهی جواد روحی نسبت به حکم محکومیت سه بار اعدام و سایرمجازاتها، پذیرفته و رأی شعبه ١ دادگاه انقلاب ساری نقض و پرونده جهت رسیدگی مجدد به شعبه هم عرض دادگاه انقلاب ساری ارسال شد.
سه شنبه همچنین رئیسجمهور که به دعوت رسمی «جوکو ویدودو» همتای اندونزیایی خود و در راستای گسترش و تعمیق تعاملات اقتصادی و سیاسی با کشورهای آسیایی عازم اندونزی شده بود وارد این کشور شد و مورد استقبال رسمی مقامات اندونزیایی قرار گرفت. برگزاری نشست مطبوعاتی مشترک رئیسی و ویدودو از جمله برنامههای سفر رئیسی به اندونزی بود که مهمترین محور آن توافق دو کشور برای انجام تبادلات تجاری با ارزهای ملی بود.
سه شنبه، هیئت رئیسه جدید مجلس با چالشها و حواشی بسیار با تغییری اندک انتخاب شد. در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی، انتخابات هیئت رئیسه برای سال چهارم برگزار شد و محمدباقر قالیباف با ۲۱۰ رای مجددا به عنوان رئیس مجلس در سال پایانی فعالیت مجلس یازدهم انتخاب شد. برای انتخابات ریاست مجلس، الیاس نادران و فریدون عباسی نیز ثبت نام کرده بودند که به ترتیب ۴۷ و ۷ رای کسب کردند. این جلسه با حواشی همراه بود که در جریان بازشماری آرای نائب رئیسی علی نیکزاد و مجتبی ذوالنوری بوجود آمد که هر دو ۱۵۲ رای کسب کرده بودند و نهایت با انجام قرعه کشی ذوالنوری به عنوان نایب رئیس دوم انتخاب شد.
در حوزه سیاست خارجه نیز خبرهایی مهم در رسانهها درج شد از جمله؛ سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا که در یک نشست خبری به سوالاتی درباره توافق ایران و عربستان برای ازسرگیری روابط دوجانبه و بیانات اخیر مقام معظم رهبری ایران درباره اصول دیپلماسی ایران پاسخ داد. متیو میلردر پاسخ به این که چه نظری درباره بیانات اخیر مقام معظم رهبری ایران درباره اصول دیپلماسی در جمع مسئولان وزارت امور خارجه و سفرای ایرانی مبنی بر نفی «دیپلماسی التماسی» دارد، گفت: من بدون این که وارد جزئیات گزارشها درباره این اظهارات شوم، میگویم که همچنان این موضوع که ایران هیچ گاه اجازه دستیابی به یک سلاح اتمی را نداشته باشد، برای دولت آمریکا در اولویت است.
>چهارشنبه؛ سوم خرداد، دیدار نمایندگان مجلس با مقام معظم رهبری
«دیدار نمایندگان با رهبری»، «حقآبه هیرمند» و«سفر رئیسی به اندوزی»، از موضوعات مهم خبری حوزه سیاست در سومین روز از خرداد ماه ۱۴۰۲ بود.
نمایندگان مجلس شورای اسلامی، با حضور در حسینیه امام خمینی(ره) با حضرت آیتالله خامنهای رهبر انقلاب اسلامی دیدار کردند. رهبر معظم انقلاب در این دیدار برخی مصوبات مجلس فعلی را راهبردی دانستند و گفتند: قانون اقدام راهبردی برای لغو تحریمها، مصوبهای اساسی و مهم بود که کشور را از سرگردانی در مسئله هستهای و حالت ندانمکاری نجات داد که نتایج اجرای آن را حتی در عرصه جهانی مشاهده میکنیم.
حضرت آیتالله خامنهای در بخش دیگری از بیاناتشان در توصیهای به نمایندگان با تأکید بر به سرانجام رساندن کارهای بزرگ مجلس در سال آخر همچون برنامه هفتم، پیگیری شعار سال، نهایی کردن لوایح نیمهکاره و جبران خلأها و قصورها، خطاب به نمایندگان گفتند: سرافراز وارد مجلس شدید، انشاءالله سرافراز از مجلس خارج شوید.
همچنین در این دیدار محمدباقر قالیباف رئیس مجلس هم ضمن ارائه گزارشی از عملکرد مجلس یازدهم، «خلاقیت در ظرفیتسازی بسترهای نظارتی» را وجه تمایز این دوره مجلس خواند و افزود: در این دوره، ابزارهای نظارتی همچون «سوال، استیضاح و تحقیق و تفحص» به پشتوانه نظارت میدانی و ستادی و همچنین ناظر بر حل مسائل عینی مردم به کار گرفته شده است.
>سفر رئیسی به اندونزی و توافقات به انجام رسیده در این سفر بالاخره صدای آمریکا را درآورد!
متیو میلر در یکنشست خبری در پاسخ به این که موضع آمریکا درباره توافق تجاری میان ایران و اندونزی در جریان سفر ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور ایران به این کشور چیست، گفت: نظر خاصی درباره دیدار آنها ندارم. به طور کلی میگویم که ما سرسختانه به اجرای تحریمهایمان علیه ایران ادامه میدهیم. در اقدام علیه کسانی که تحریمها را دور میزنند، تردید نخواهیم کرد. در جریان این سفر، رئیسجمهور در نشست مشترک فعالان اقتصادی ایران و اندونزی با اشاره به اینکه امروز نظم جهانی در حال تغییر به نفع ملتها و جریان مقاومت بوده و نظام سلطه و قدرتهای طغیانگر رو به افول هستند، تصریح کرد: سازمانهای همکاری منطقهای و فرامنطقهای قدرتهای نوظهور در آینده عالم هستند. یقین داریم همکاری کشورهای مسلمان و دیگر کشورها به ویژه در منطقه آسیا تعیینکننده وضعیت فردای جهان است. رئیسی همچنین در دیدار روسای سازمانهای اسلامی اندونزی با اشاره به رهنمودهای رهبر عظیمالشان انقلاب اسلامی، تنها راه صیانت از نسل جوان در برابر هجوم ضد فرهنگی غرب را گسترش معنویت، اخلاق و ارزشهای الهی در جوامع عنوان کرد و گفت: بزرگترین سرمایه مردم اندونزی، ایمان به خدا و ارادت به اهل بیت(ع) است و از این منظر روابط ایران با اندونزی نه فقط یک رابطه دیپلماتیک سیاسی و اقتصادی بلکه رابطهای عمیق و مستحکم است که ریشه در باورها و اعتقادات دو ملت دارد و با هیچ تکانهای متزلزل و گسسته نخواهد شد.
جالب توجهترین اخبار سومین روز خرداد اما، حقآبه بود که همچنان، داغ و پرواکنش دنبال میشود. این موضوع آن قدر مهم بود که حق آبه ایران از هیرمند از جمله سوالات خبرنگاران در حاشیه جلسه هیئت وزیران از معاون اول رئیس جمهور بود که محمد مخبر در این باره تاکید کرد که کشور مصمم است این موضوع را حل کند. در همین ارتباط یک کارشناس مسائل افغانستان با تاکید بر اینکه در موضوع حقابه باید با عقلانیت برخورد کرد، از برخی از طرحها و مطالب منتشر شده در فضای مجازی در ارتباط با نحوه برخورد با افغانستان از جمله ایجاد درگیری بین ایران و طالبان انتقاد کرد و گفت: متاسفانه برخی در ارتباط با این قضیه احساسی برخورد میکنند و یا این ادعا را مطرح کنند که ایران در قضیه طالبان منفعل بوده است و یا در برابر آن کوتاه آمده است در صورتی که باید توجه داشت هر گونه درگیری بین ما و طالبان باعث خشنودی آمریکا، رژیم صهیونیستی و... خواهد شد و نتیجه این درگیری هیچ نفعی برای ما به همراه نخواهد داشت. ما باید در ارتباط با موضوع افغانستان با خردمندی رفتار کنیم و از برخوردها و تحلیلهای احساسی اجتناب کنیم.
در حاشیه جلسه هیئت دولت همچنین رئیس سازمان انرژی اتمی در جمع خبرنگاران حاضر شد و به پرسشی درباره ادعای رسانههای غربی مبنی بر ساخت سایت هستهای در رشتهکوههای زاگرس، اظهار کرد: دشمن صهیونیستی سالهاست این اراجیف را میگوید و جوسازی ایجاد میکند و هر زمان شرایط آنان در منطقه و در محیط خودشان تنگ و سخت میشود، این عملیات روانی و ادعاها را تشدید میکنند.موضوع فرضهای مفقود شده کاخ سعدآباد نیز از نگاه رسانهها دور نماند. سخنگوی دولت درباره فرشهای مفقودشده کاخ سعدآباد، تاکید کرد: این موضوع قدیمی بوده است. این دولت چون فسادها را پیگیری میکند، یکی یکی هر کدام از فسادهایی که روی زمین مانده و پیگیری نشده را دنبال میکند، خودش متهم میشود. از رسانهها خواهش میکنم روشن باشند که چه کسی شاکی و چه کسی متهم است؟ دولت شاکی است و تخلفاتی که چه در گذشته و چه در دوره حاضر رخ دهد را باید پیگیری کرد.
از دیگر موضوعات مورد توجه خبرنگاران که در قالب سؤالی از وزیر دفاع مطرح شد به ناآرامیها در مرزهای جنوب شرقی که به شهادت تعدادی از مرزبانان کشور انجامید، مربوط بود. سرتیپ محمدرضا آشتیانی تاکید کرد: امنیت شرق کشور تامین است. به هر حال هر کشوری در مناطق مرزیاش دچار این ناامنیهاست، مخصوصا در مرزهای طولانی که ما داریم و مرزبانان ما در مذاکراتی که دارند پیشبینیهای لازم را دارند اما ما هم از تجهیز مرزبانان به آخرین سلاحها و تجهیزات کوتاهی نداریم و به نظرم نگرانی خاصی در این بخش نیست.تایید حکم اعدام دو نفر از عوامل حمله به حرم شاهچراغ از خبرهای مهم حقوقی و قضائی است که نگاههای بسیاری را به خود معطوف داشته است. روابط عمومی دیوان عالی کشور گفته است: در لایحه فرجام خواهی «وکلای مدافع محمد رامز رشیدی و سید نعیم هاشمی قتالی»، مطلبی که بر اساس دادنامه خدشه وارد کند ملاحظه نگردید و با توجه به مستندات مندرج در پرونده، از جمله اقاریر محکوم علیهما و اینکه در رسیدگی معموله و صدور حکم، موازین قانونی و شرعی اعم از شکلی و ماهوی رعایت شده است، لذا به استناد بند الف ماده ۴۶۹ قانون آئین دادرسی فرجام خواهی وکلای نامبردگان رد و دادنامه صادره ابرام میگردد.
انتهای پیام