همچنان خبری از اصلاح رویه «واردات از صادرات خود» نیست
- شناسه: 11364
- سه شنبه 2 خرداد 1402
- انتشار در صفحه ۱۰ | اقتصادی
با وجود مطرح شدن ابهامات جدی در مورد رویه واردات کالای آماده مصرف از محل صادرات خود، همچنان این رویه شبه رانتی ادامه دار است. براساس رویه واردات در برابر صادرات خود امکان واردات کالاهای بالای ۶۰۰ دلار که نقش پیشران را در بازار موبایل بازی میکنند برای صادرکنندگان و حتی افرادی که از طریق ارتباط با صادرکنندگان به ارز حاصل از صادرات دسترسی داشتند (رانت ارزی) فراهم شد. در حقیقت میتوان گفت که این رویه تبدیل به یک امتیاز انحصاری برای عدهای خاص شده و در عمل شاهد انحصار در بازار تلفنهای همراه بالاتر از ۶۰۰ دلار هستیم. نکته دیگری که وجود دارد این است که این رویه از این جهت میتوانست به تولیدکنندگان کمک کند که امکان واردات کالاهای واسطهای و تجهیزات مورد نیاز تولید را برای آنها فراهم میکرد اما مشاهده شده که برخی صادرکنندگان با استفاده از این رویه اقدام به واردات تلفن همراه به ویژه آیفون میکنند. در سوی دیگر اما صادرکننده برای واردات کالاهای مورد نیاز تولید خود اقدام به ثبت سفارش کرده و در صف تخصیص ارز قرار میگیرند. به این ترتیب شاهد طولانی شدن صف تخصیص ارز و بروز مشکل در ثبت سفارشها برای وزارت صمت شده است. با این وجود نه تنها تا کنون تغییری در این رویه وارداتی رخ نداده بلکه براساس اعلام سامانه جامع تجارت بر روی تداوم اجرای آن با معافیت از ثبت سفارش و همچنینعدم شمولیت سابقه واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار تاکید شده است. متن اطلاعیه سامانه جامع تجارت به شرح زیر است:
سایر قواعد مربوط به ثبت سفارش تلفن همراه از جمله امکان واردات تلفن همراه برای متقاضیان فاقد سابقه واردات تا سقف ۵۰۰ هزار دلار و همچنین معافیت ثبت سفارشهای از محل صادرات خود از بررسی سابقه واردات کما فیالسابق برقرار خواهد بود. به گزارش تسنیم؛ لازم به ذکر است تمامی درخواست مجوزهای سیستمی ارسالی کاربران از مورخ ۱۴۰۲/۰۲/۳۱ به بعد، حداکثر تا پایان روز دوشنبه مورخ ۱۴۰۲/۰۳/۰۱ پاسخ داده خواهد شد و پس از آن پاسخ درخواست این مجوزها حداکثر ظرف یک ساعت به صورت خودکار صادر میگردد.
> عدم توجه دستگاهها به سقف ۷ روزه صدور مجوز
اگرچه دستگاهها موظف شدهاند تا زمان پاسخگویی به استعلامات و صدور مجوزها را حداکثر طی ۷ روز انجام دهند اما پیگیریها نشان میدهد متوسط زمان پاسخگویی سازمان استاندارد به استعلامات گمرک ایران ۱۷ روز است.
اخیرا احسان خاندوزی وزیر امور اقتصاد و دارایی با اشاره به تاکید رئیس جمهور در خصوص کوتاه شدن زمان صدور مجوزها و پاسخ سریع دستگاههای ذیربط به استعلامات، اعلام کره است، علیرغم ورود هیئت مقرراتزدایی و تسهیل محیط کسب و کار در بسیاری از زمینهها از جمله، حوزه تجارت خارجی و گمرک، دستگاهها باید حداکثر ظرف مدت ۷ روز پاسخ مجوزهای لازم، استعلامها و آزمایشهای لازم برای کالاهای تجاری کشور را صادر کنند تا فعالان اقتصادی کمتر در مسیر فعالیت اقتصادی و تجارت معطل بمانند.
متاسفانه تعدادی از دستگاههای اجرایی کشور از این بازه زمانی ۷ روزه تخطی کردند؛ بعضی از دستگاهها به طور متوسط ۱۳ و بعضی بالاتر تا ۱۷ روز زمان پاسخ دادن به مجوزهای حوزه تجارت و گمرکی کشور را طولانی کرده بودند که با دستور رئیس جمهور مکلف شدند که این بازه زمانی را به همان ۷روزه مصوبه قانونی کاهش دهند. در طول ۶ ماهه گذشته (از ابتدای آذرماه ۱۴۰۱ تا اردیبهشت ۱۴۰۲) متوسط زمان پاسخگویی به استعلامات (مجوزهای مرتبط با استاندارد) توسط سازمان ملی استاندارد حدود ۱۷روز بوده است. گفتنی است، از حدود ۲۴هزار اظهارنامهای که در این ۶ ماه جهت استعلام به سازمان استاندارد ارسال شده، حدود ۴۲درصد آن (۱۰ هزار اظهارنامه) در کمتر از ۷روز و حدود ۵۸درصد آن (۱۴ هزار اظهارنامه) در بیش از ۷روز پاسخ داده شده است. لازم به ذکر است که طبق تاکید رئیس جمهور و مصوبات هیئت مقررات زدایی، حداکثر زمانی که برای پاسخ به استعلامات در نظر گرفته شده است حداکثر ۷روز تعیین شده بود.
> مستندات قانونی مبنی بر رعایت مهلت ۷ روزه
جهت صدور مجوزهای ترخیص
۱- مصوبه پنجاه و چهارمین جلسه هیئت مقرراتزدایی و بهبود فضای کسب و کار
کلیه دستگاههای استعلام شونده و یا صادرکننده مجوزهای فنی، ایمنی بهداشتی و قرنطینهای برای ترخیص کالا از گمرکات کشور، از جمله وزارتخانههای جهاد کشاورزی بهداشت، درمان و آموزش پزشکی فرهنگ و ارشاد اسلامی، ارتباطات و فناوری اطلاعات، دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح اطلاعات و سازمانهای ملی استاندارد ایران انرژی اتمی ایران و حفاظت محیط زیست و سایر مراجع ذیربط موضوع مکلفند ظرف مدت حداکثر هفت روز کاری پس از قرار گرفتن استعلام گمرک در کارتابل متولی صدور مجوز پاسخ نهایی استعلام را به گمرک جمهوری اسلامی ایران ارسال کنند.
۲ -ماده (۳۸) قانون رفع موانع تولید رقابتپذیر و بهبود فضای کسب و کار مصوب سال (۱۳۹۴):
-بند (ت) جزء (۳) کالاهای وارده را که یک بار مجوز سازمان ملی استاندارد ایران دریافت کرده باشند در موارد بعدی همان کالا با همان مشخصات با تایید سازمان مذکور بدون نیاز به اخذ مجوز مجدد سازمان ملی استاندارد ایران قابل ترخیص خواهد بود.
-بند (ج) تبصره (۲) جزء (۴): دستگاههای صادرکننده و یا استعلام شونده مکلفند ظرف مدت حداکثر هفت روز پس از تسلیم مستندات و ارسال نمونه پاسخ استعلام را به گمرک جمهوری اسلام ایران ارسال کنند.
انتهای پیام