با جان مردم بازی نکنید!
- شناسه: 11140
- شنبه 30 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۴ | سیاسی
آفتاب یزد - یگانه شوق الشعراء: وانیا دختربچهی ۶ و نیم ساله در حادثه پارک شادی یزد مصدوم و در هنگام نگارش این گزارش بعد از چند روز بستری از بیمارستان مرخص شده است. در حادثهای که جمعه شب ۲۲ اردیبهشت ماه اتفاق افتاد ۲ کودک از ترن هوایی پارک شادی یزد سقوط کردند. مدیر روابط عمومی اورژانس استان یزد در این باره اظهار کرد: جمعه شب گذشته و در ساعت ۲۰ و ۳۰دقیقه، ۲ کودک هفت و هشتساله از ترن هوایی در پارک شادی یزد
سقوط کردند. سیدحسین طباطبایی افزود: بلافاصله پس از اعلام این حادثه، یک کد آمبولانس اورژانس استان یزد به محل اعزام شدند و مصدومین را به بیمارستان شهید رهنمون یزد اعزام کردند. پارک شادی یزد در فضایی به مساحت پنج هکتار از سال ۱۳۶۶ فعالیت خود را در یزد آغاز کرده است و در سال گذشته پس از بهسازی بازگشایی شد. در ۸ماهی که این پارک برای انجام تعمیرات و تغییرات تعطیل بوده، اقداماتی همچون نصب سنگ فرش، طراحی و ساخت چایخانه سنتی و طراحی دوربینهای نظارتی با صرف اعتبار ۱۹۳هزار میلیارد ریال انجام شده است. البته در زمان بازگشایی این پارک، رئیس سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهری شهرداری یزد با بیان اینکه از ۲۲ وسیله بازی در این پارک اکنون ۱۳ وسیله آن به شهروندان ارائه خدمات میدهند، گفته بود که این ۱۳ وسیله تاییدیه استاندارد دارند. این حادثه اولین حادثه تلخ این مجموعه نیست و در سالهای گذشته نیز در این پارک حوادث مختلفی رخ داده است؛ مهرماه سال ۱۳۹۷ هم حادثه در تاب فرار این مجموعه را گزارش کردهاند. ۱۳ مهر ۹۷ نقص فنی در تاب فرار پارک شادی یزد باعث شد ۱۹نفر از سرنشینان آن وحشتزده خواستار کمک شوند که با حضور و اقدام به موقع امدادگران نجات یافتند. مرداد سال ۱۳۹۱ هم حادثهای در بشقاب پرنده پارک شادی رخ داده که آن اتفاق هم تلفات جانی نداشته است. خداروشکر که این حوادث باعث مرگ و میر افراد نشده است اما به نظر میرسد سال هاست که زنگ خطر این مجموعه روشن شده است. شهر یزد همواره با کمبود امکانات تفریحی مواجه بوده و یکی از دلایل استقبال مردم از مجموعه پارک شادی همین کمبود امکانات تفریحی است. به عبارتی دیگر والدین در برخی از مواقع چارهای جز این ندارند که کودکان و نوجوانان خود را به پارک شادی ببرند تا آنها بتوانند برای ساعاتی تفریح کنند. اما چنین حوادثی باید هشداری برای مسئولین شهری باشد زیرا جان فرزندان این شهر در خطر قرار دارد. حال مصدومین حادثه اخیر از لحاظ جسمانی خوب است اما تبعات روانی این حادثه میتواند تا سالهای سال همراه این کودکان و خانواده آنها باشد. رخداد چنین حادثهای آن هم در پارکی که نام شادی برای آن برگزیده شده بسیار دردناک است؛ قطعا باید مسئولین به صورت جدی این حادثه را مورد بررسی قرار دهند و مشخص شود چه کسانی مقصر چنین حادثهای بوده اند؟ اگر دستگاههای این پارک از استاندارد و کیفیت لازم برخوردار نیستند باید جمعآوری شود تا جان فرزندان یزد در معرض خطر قرار نگیرد.
> جان فرزند من در معرض خطر قرار گرفت
ما به سراغ مادر مصدوم این حادثه رفتهایم و از او خواستهایم از شب حادثه بگوید؛ مادر وانیا دختر بچه مصدوم حادثه پارک شادی یزد به آفتاب یزد گفت: «ساعت ۸ و نیم شب جمعه فرزند من سوار ترن هوایی شد. ترن از ریل خارج و قطار کج میشود. دختر من در کابین آخر بود و زمانی که کابین به یک سمت کج میشود به قفسه سینه او فشار میآید. به همین دلیل کبد فرزند من آسیب میبیند و این حادثه باعث خونریزی داخلی در بدن او میشود. زمانی که این اتفاق رخ داد من بالای سکو بودم و خودم را به پایین رساندم. وقتی به پایین رسیدیم دیدم فرزند من را روی زمین گذاشته اند. من فرزندم را بغل کردم اما او مدام میگفت که نمیتواند نفس بکشد. دیدم کنار گوش او پاره شده بود و از آن خون میآمد. زمانی که گفت نمیتوانم نفس بکشم لباس او را به بالا زدم و دیدم که بر روی بدن او کبودی و خراشیدگی ایجاد شده است. وقتی مسئولین پارک متوجه این اتفاق شدند آمدند و وانیا را بغل کردند و مردمی که دور ما جمع شده بودند را متفرق کردند. دختر من را تا در پارک بردند و او را روی میز گذاشتند تا آمبولانس برسد. پدر وانیا رسید و او را بغل کرد و به آمبولانس برد. همان شب حادثه برخی از مسئولین پارک به بیمارستان آمدند. آنها به ما گفتند دستگاه بیمه بوده است و هر هزینهای که باید را پرداخت میکنند. در صورتی که این جان فرزند من بود که در معرض خطر قرار گرفت و مطرح کردن مسائل مالی در آن زمان بسیار ناراحتکننده بود. فرزند من از بیمارستان مرخص شده است و الان حال بهتری دارد. باید مراقب باشیم که زخم باز او عفونت نکند زیرا در این صورت پروسه بهبودی طولانی میشود. من فقط از مسئولین میخواهم به مسئله ایمنسازی این پارک ورود کنند و به صورت جدی به این مسئله رسیدگی شود.»
> هیچ مسئولی برای دلجویی از فرزند من به بیمارستان نیامد
در ادامه پدر مصدوم به آفتاب یزد گفت: «دختر من با مادرش به پارک شادی رفته و سوار ترن هوایی میشود. بعد از چند دقیقه واگنهای آخر ترن از ریل خارج میشود و یک پسر پشت سر دختر من بوده است که به بیرون پرتاب میشود و دختر من که کمربند بسته بود بین صندلی و کمربند کج میشود. در این شرایط کمربند به قفسه سینه او فشار میآورد که باعث سوراخ شدن ریه و خونریزی کبد میشود. من در زمان حادثه در آن جا نبودم اما وقتی که دخترم پایین میآید و مادرش میگوید که امکان نفس کشیدن ندارد. مسئولین پارک او را روی یک میز میگذارند و با مسئولین اورژانس تماس میگیرند. اما به چه دلیل آمبولانس امکان ورود به پارک شادی یزد را ندارد؟ به همین دلیل من مجبور شدم کودکی که نمیتواند حتی به راحتی نفس بکشد را بغل کنم و به آمبولانس برسانم. در حالی که باید آمبولانس وارد پارک میشد و فرزند من را به اورژانس منتقل میکرد. فرزند من را به بیمارستان بردند و در آن جا به ما گفتند ریه او سوراخ شده و کبد او خونریزی دارد. واقعا از کادر درمان بیمارستان فرخی تشکر میکنم چون آنها بسیار زحمت کشیدند. فرزند من
به آی سی یو منتقل شد اما یک نفر از مسئولین این شهر برای دلداری به او به بیمارستان نیامدند. دختر من سالم بود و هیچ وقت جز برای درمان سرماخوردگی به دکتر مراجعه نکرده بود. اما الان متاسفانه این اتفاق باعث ضربه روحی به او شده است. همچنین این حادثه باعث سوراخ شدن ریه دختر من شد و تا زمانی که بهبود کامل پیدا میکند زمان زیادی باید بگذرد. همچنین من نمیدانم این آسیبها در بزرگسالی چه مشکلاتی را برای او ایجاد خواهند کرد. هیچ مسئولی برای دلجویی از فرزند من به بیمارستان نیامد و فقط مسئول پارک شادی و شرکت استاندارد به بیمارستان آمدند. شرکت استاندارد به ما اعلام کرد که وسیله استاندارد بوده و از این حادثه متاسف هستند. دختر من الان صرفا چند قدم میتواند راه برود و بعد از چند قدم به نفس نفس میافتد.»
> موضوع برون سپاری به شرکتها
حمید مطهری سرپرست اداره کل استاندارد استان یزد در این باره به خبرنگار اجتماعی آفتاب یزد گفت: «باید یکسری آزمایش و آنالیز بر روی قطعات شکسته دستگاه انجام شود؛ یک چرخی از این دستگاه شکسته است که دلایل این شکستگی باید از نظر آزمایشگاهی مشخص شود تا متوجه شویم به چه دلیل این اتفاق رخ داده است؟ دستگاههای پارک شادی استاندارد را اخذ کردهاند اما استانداردها از اداره کل استاندارد اخذ نمیشود. به عبارتی دیگر شرکتهای بازرسی در سطح کشور وجود دارد و این اقدام به آنها برون سپاری شده است. سالهای سال است که سازمان ملی استاندارد انجام کارهای ارزیابی، نظارت و بازرسی را برون سپاری کرده است و شرکتهای مربوطه این کارها را انجام میدهند. در سراسر کشور این کار برون سپاری شده است و تنها مختص به استان یزد نیست. ادارات کل استاندارد در کل کشور مستقیما مسئول بررسی این دستگاهها نیستند. این کار طبق قانون به شرکتهای بازرسی واگذاری شده است و در زمان حادثه شرکتهای بازرسی و بهره بردار باید پاسخگو باشند. اما ما دائما بازرسی، پیگیری و بررسی میکنیم که اگر عیب و ایرادی در این فرآیندها وجود دارد اصلاح شود. موضوع برون سپاری برای الان نیست و از سال ۱۳۸۴ این برون سپاری انجام شده است.»
> مسئله بهره برداری
حمید مطهری ادامه داد: «به هر حال شرکتهای بازرسی سالانه بازرسی مراقبتی انجام میدهند و سالی یک بار نیز باید این دستگاهها کاملا بررسی دقیق شوند و اطلاعات مربوط به آنها بارگذاری شود تا چنین مشکلاتی پیش نیاید. اما این نکته حائز اهمیت است که یک دستگاه ممکن است استاندارد باشد ولی درست مورد بهرهبرداری قرار نگیرد. یعنی اگر درست از دستگاهها بهرهبرداری نشود مشکلاتی به وجود میآید. مثلا فرض کنید آخرین بازرسی مراقبتی از یک دستگاه سه ماه قبل بوده است اما طی این چند ماه در مسیر و قطعات این دستگاه دستکاری شده باشد و ایجاد حادثه کند. مشکلات دستگاه امکان دارد از دید بهره بردار اهمیت زیادی نداشته باشد اما دستکاری در دستگاه در بلند مدت میتواند ایجادکننده مشکلات باشد.»
> باید تمام ابعاد این مسئله بررسی شود
وی ادامه داد: «لذا بهره برداری، شرایط محیطی و فیزیکی دارای اهمیت زیادی هستند. این موارد میتوانند در ایجاد یک رخداد تلخ تاثیر داشته باشند. اصل موضوع این است که باید تمام ابعاد این مسئله بررسی شود. مشاهدات گوناگونی انجام شده است و به جمعبندیهایی رسیده ایم. حدود ۵ دور کارشناسان مختلف از این دستگاه بازدید کردهاند و در این باره کمیسیون تشکیل شده است. هم اکنون این دستگاه پلمب است اما یکسری شواهد به دست آمده است که بعد از انجام آزمایشات مختلف و مشخص شدن نتایج نهایی دلیل این حادثه اعلام میشود. واحدها و سازمانهای مختلفی باید در این باره دلایل خود را ارائه دهند و بعد که نتایج قطعی شود ما به صورت کامل موضوع را اطلاعرسانی خواهیم کرد.»
> استاندارد داشتن به معنای کاهش مخاطرات است
مطهری در ادامه اضافه کرد: «این موضوع برای ما حائز اهمیت است و ما پیگیر آن هستیم؛ قصور هر فرد حقیقی یا حقوقی مورد پیگیری قرار خواهد گرفت. به هر حال این دستگاه تاییدیه داشته و استاندارد را گرفته بوده است. ما روز اول به عیادت مصدوم این حادثه که در بیمارستان بستری بود رفتیم و با مادر این کودک صحبت کردیم. ما ابزار تاسف کردیم و قول پیگیری این حادثه را داده ایم. به هر حال واقعا این حادثه بسیار دردناک است و قطعا این موضوع پیگیری میشود و با مقصرین برخورد خواهد شد. این دستگاه استاندارد داشته است اما در کل استاندارد داشتن یک دستگاه به معنای کاهش مخاطرات است و به این معنی نیست که صد در صد امکان رخداد هیچ خطا و حادثهای وجود ندارد. دستگاهها باید استاندارد باشند تا تبعات بد به حداقل برسند. اگر عیب و ایرادی در هر مرحله از نظارتهای شرکت بازرسی یا در طراحی دستگاه وجود داشته است باید رفع شود. امکان دارد در طراحی اولیه دستگاههای یکسری عیب و ایراد وجود داشته باشد و مسئله طراحی نیز باید مورد توجه قرار بگیرد. برای فرض آلیاژی که در این دستگاه به کار رفته است الان باید مورد آزمایش قرار بگیرد. ممکن است در این نوع حادثهها بهرهبردارها دخالت داشته و در دستگاه دستکاریهایی انجام داده باشند. باید آزمایشات لازم انجام شود و حدس و گمانها در این باره اثبات شوند. ممکن است هر کدام از عواملی که مورد اشاره قرار گرفتند یک درصدی در این حادثه سهم داشته باشند و سهم عوامل دخیل در آزمایشات مشخص خواهند شد.»
> اخذ مجوزهای استاندارد
وی در آخر تصریح کرد: «باید ابتدا پرونده هر دستگاهی که مورد بهرهبرداری قرار میگیرد، به اداره استاندارد برده شود و این دستگاهها تا زمانی که مجوز استاندارد را نگیرند پلمب میمانند و اجازه بهرهبرداری ندارند. اما این بدین معنا نیست که بعد اخذ مجوزها احتمال هیچ حادثهای نباشد. ممکن است بعد از چند ماه بهرهبردار احساس کند دستگاه مشکل دارد و این مشکل را خود رفع و رجوع کند. در صورتی که بهره بردار نباید در این باره مداخلهای داشته باشد زیرا به بازرسیهای انجام شده صدمه میزند. ما مدام به تمام مراکز نامه میزنیم که هرگونه بهرهبرداری و استفاده از تجهیزات منوط به اخذ مجوزهای استاندارد است. این موضوعات فنی، کاملا تخصصی و علمی و بررسی این حادثهها زمان بر است.»
> مسئولیت اداره استاندارد استان یزد
منصور مظفری وکیل پایه یک دادگستری و فعال رسانه در این باره میگوید: «باید حتما نظارت دقیقی بر وسایل شهربازیها و پارکهای مورد استفاده کودکان و نوجوانان صورت بگیرد. این وسائل باید دارای علامت استاندارد باشد و قبل از بهرهبرداری از آنها باید توسط ماموران اداره استاندارد هر شهری مورد بازبینی قرار بگیرند. همچنین باید از این دستگاهها بازدیدهای دورهای صورت بگیرد؛ همانطور که ماموران استاندارد جایگاههای سوخت و دستگاهها را مورد بررسی قرار میدهند و ترازوهای فروشگاهها را مورد بازبینی قرار میدهند باید با حساسیت بیشتری وسائل پارکها را مورد بازرسی و آزمایش قرار دهند. در مورد خاص پارک شادی یزد باید این بررسی صورت بگیرد که آیا در این باره اداره استاندارد به وظایف خود عمل کرده است یا خیر. گفته میشود برخی از وظایف مانند نظارت به شرکتهای خاصی برون سپاری شده است اما این موضوع اصلا از مسئولیت اداره استاندارد یزد نمیکاهد. با توجه به اینکه بسیاری از قطعات دستگاههای مورد استفاده کودکان و نوجوانان در شهربازیها بسیار گران است و یا بعضی از قطعات خارجی هستند و موجود نیستند، این امکان وجود دارد که بهره بردارها از قطعات ضعیفتر و غیر استاندارد استفاده کنند. وظیفه اصلی ادارات استاندارد این است که قطعات حساس و مورد نیاز را مورد بازرسی و بازبینی قرار دهند. باید این نظارت صورت بگیرد که دستگاهها دارای قطعات استاندارد و مستحکم باشند. چنان چه در این خصوص کوتاهی وجود داشته باشد مسئولیت مستقیم آن بر عهده مدیران استاندارد مستقر شهر و استان است.»
> مدعی العموم وظیفه سنگینی دارد
مظفری در آخر گفت: «این موضوع که وظیفه نظارت بر این دستگاه به شرکتهایی برون سپاری شده باشد باعث نمیشود که از مسئولیت سازمان استاندارد کم شود؛ این مسائل بسیار حساس است و این وظیفه حاکمیتی اداره استاندارد است. به نظر من مسئولیت مدیران استاندارد و بهرهبردار آن دستگاه بسیار حساس است. امکان دارد بهره بردار در این خصوص از قطعات غیر استاندارد و حتی تقلبی استفاده کرده باشد و این وظیفه اداره استاندارد بوده است که این مسائل را مورد بررسی و مورد بازبینی قرار دهد. حتما باید اداره استاندارد در جریان تعویض یا تعمیر قطعات قرار بگیرد و این اداره باید در این زمینه به وظایف خود عمل کند. در هر حال این حادثه بسیار دردناک است و انشاءالله حتما مدعی العموم به این حادثه ورود جدی داشته باشد و متخلف تنبیه شود. حتما شهرداری نیز در این خصوص مسئولیت خواهد داشت اما ما نمیدانیم کدام یک از مسئولین شهرداری، پارک شادی، اداره استاندارد و بهره بردار تاکنون مورد مواخذه قرار گرفته اند. قطعا در این خصوص مدعی العموم وظیفه
سنگینی دارد.»
انتهای پیام