چرا نتایج انتخابات ترکیه برای مردم ایران مهم است؟
- شناسه: 11011
- چهارشنبه 27 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۸ | فرهنگی
آفتاب یزد - گروه شبکه: این روزها کشور ترکیه در کارزار انتخاباتی به سر میبرد. انتخاباتی که هنوز نتیجه آن مشخص نیست. به این دلیل که رقابت ریاست جمهوری ترکیه به مرحله دوم کشیده شد. رجب طیب اردوغان و قلیچدار اوغلو هیچ کدام نتوانستند بیش از ۵۰ درصد کل آرا را کسب کنند و در نتیجه، مرحله دوم انتخابات، پیروز نهایی و رئیس جمهوری بعدی را تعیین میکند. اردوغان، کاندیدای اسلامگرا و رئیس جمهوری فعلی ترکیه و قلیچدار هم چهره ملی گرا و سکولار و کاندیدای مشترک ائتلاف مخالفان است. رئیس هیئت عالی انتخابات ترکیه گفته است: با شمارش ۱۰۰ درصد صندوقهای رای در انتخابات ترکیه، اردوغان (رئیس جمهوری فعلی) و قلیچدار اوغلو (کاندیدای مخالفان) هیچ کدام نتوانستند بیش از ۵۰ درصد کل آرا را کسب کنند و هر دو به مرحله دوم انتخابات رفتند. گفتنی است کمیسیون عالی انتخابات ترکیه میزان مشارکت در انتخابات را در داخل ۸۸.۷۵ درصد و میزان مشارکت در خارج از این کشور را ۵۱.۹۲ درصد اعلام کرد. اما فارغ از آنکه پیروز این کارزار چه کسی است، باید گفت که این انتخابات نکته جالب توجهی را با خود به همراه دارد و آن هم مهم بودن این انتخابات برای مردم ایران است. به طوری که در محافل، رسانهها و فضای مجازی صحبت از این انتخابات است و واکنشها و اظهار نظرهای متفاوتی را هم در این خصوص شاهدیم.
> مشارکت حداکثری در ترکیه
مثلا برای بسیاری مشارکت بالای مردم در انتخابات ترکیه جالب توجه بود از همین رو معتقدند که باید ایران هم، درخصوص انتخابات مشارکتی همانند ترکیه داشته باشد. در همین خصوص ناصر کنعانی سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در پی برگزاری این انتخابات در اظهاراتی، مشارکت بالای مردم جمهوری ترکیه در انتخابات ریاست جمهوری و پارلمانی برگزاری موفق آن را، نشانه پیروزی مردمسالاری در این کشور مسلمان همسایه خواند. وی این پیروزی را به مردم، برگزارکنندگان انتخابات، رهبران و احزاب سیاسی در ترکیه تبریک گفت و افزود: آرزو میکنیم بهترین سرنوشت برای آنها رقم بخورد.
عطاءالله مهاجرانی فعال سیاسی نیز در پیام توییتری نوشت: انتخابات زنده، جامعه پرنشاط، احزاب متعدد و متنوع، نامزدهای حقیقی و نه صوری! غیاب خط و نشان کشیدنهای مقامات نظامی و امنیتی. تهیه آییننامه ورود جریانهای سیاسی به انتخابات دیدم رئیس مجلس از ضرورت تحول در حکمرانی سخن گفته، یاد بگیرید».
کاربرانی هم در این رابطه نوشته اند: «انتخابات آزاد باشه که چی بشه! مهم مشارکته. نه حزب سیاسی بگه فلانی نباشه انتخابات رو تحریم میکنیم»، «ترکیه و مردم آن برنده واقعی این انتخابات بود»، «یه عده میگن مشارکت حدود ۹۰درصدی مردم ترکیه در انتخابات، به دلیل اجباری بودن آن و جریمه نقدی ۳۰۰ لیری برایعدم مشارکت است! شما انتخابات مورد نظر تمامی گروههای سیاسی برگزار کنید ما حاضریم ۱۰۰ هزارتومن هم بدیم و شرکت کنیم!»، «انتخابات ترکیه مشارکت ۸۸٪ بوده. هر دو طرف هم مدعی پیروزیاند. ولی کسی به ستاد قلیچداراوغلو حمله نکرده»، «۹۳درصد مشارکت مردم در انتخابات ترکیه برای آنان که میاندیشند. مهمترین درصد انتخابات ترکیه همین است»، «فارغ از نتیجه انتخابات ترکیه حضور با شکوه و حداکثری مردم در کنار فعالیت بیبدیل تکتک احزاب و جریانها درکنار هم برای مردم ترکیه یک پیروزی بیبدیل و نمایش قدرت دموکراسیشان در منطقهای از این جهان است که شاید نمونه آن را نتوان یافت».
> رای دادن اجباریست
اما در مقابل عدهای هستند که میگویند که یکی از قوانین ترکیه این است که رای دادن در این کشور اجباری است و در صورت شرکت نکردن در این رویداد، جریمه و محرومیت اجتماعی را برای شهروندانش در پی خواهد داشت. از همین رو مشارکت بالای مردم در این انتخابات از روی اجبار و محروم نشدن از خدمات اجتماعی است. درهمین رابطه کاربرانی نوشته اند: «چند تفاوت از انتخابات ایران و ترکیه براتون بگم: ۱. تو ترکیه رای ندی ۳۰۰ لیر جریمه میشی ولی در ایران اینطور نیست ۲. اونجا باید یک نفر رو با مُهر انتخاب کنی و مثل ایران خودکار نمیدن که خطخطی کنی و بامزه بازی دربیاری ۳. اونجا روز انتخابات تو هر شهری جز شهر خودت باشی نمیتونی رای بدی»، «چرا به مشارکت بالای مردم ترکیه در انتخابات افتخار میکنید وقتی میدونید اگه رای ندن جریمه میشن».
> چرا انتخابات ترکیه را دنبال میکنید؟
در این میان کاربرانی هم هستند که بیتفاوت به این ماجرا بوده و واکنشهای طنزگونهای را به اهمیت انتخابات ترکیه برای مردم ایران داشتند. کاربرانی در این باره نوشته اند: «مردم ترکیه نمیدونن رای هاشون چقدر برای ما بااهمیته باید استرس انتخابات ترکیه رو هم داشته باشیم»، «انتخابات ترکیه هم مثل فیلماشونه! اولش از اونی که خوشگلتر بود حمایت کردن بعد رفتن به رقیبش رای دادن!»، «اونقدری که ما ایرانیا پیگیر اخبار انتخابات ترکیه بودیم، خود مردم ترکیه نبودن!»، «حالا انتخابات آمریکا چون رو قیمت دلار تاثیر داشت دنبالش میکردیم، انتخابات ترکیه رو چرا داریم دنبال میکنیم؟ رو قیمت استانبولی تاثیر داره؟».
انتهای پیام