عمل جراحی افزایش قد چه عوارضی دارد؟
- شناسه: 10852
- یکشنبه 24 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا : در گذشته مردم فکر می کردند که راهی برای رفع مشکل کوتاه قدی وجود ندارد ولی امروزه با پیشرفت علم پزشکی و افزایش کیفیت تکنیک های جراحی ارتوپدی، می توان قد فرد را بلندتر کرد و به همین ترتیب به زیبایی ظاهری وی افزود ولی عمل جراحی افزایش قد با توجه به اینکه بر روی استخوان های اصلی ساق پا که بدن را پشتیبانی می کنند انجام می شود. درنتیجه، خطراتی را به همراه دارد و نیاز به مراقبت و توجه ویژه در طول دوره درمان دارد تا فرد دچارمشکلات بیشتر نشود لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد دراینباره با دکترمهرزاد غلامپور، فوق تخصص غدد و متابولیسم گفتگوکرده است.
دکترغلامپوردر اینباره می گوید : به طور کلی جراحی افزایش قد ، عملی دشوار و پیچیده است که به منظور افزایش دائمی قد انجام میشود. استخوان در این عمل بریده شده و سپس وسیلهای کار گذاشته میشود که فاصله بین دو قطعه استخوان را عریضتر میکند و استخوان جدید در آنجا رشد میکند.
وی بیان کرد : روش جراحی افزایش قد بسیار پرهزینه و سخت است، شکی نیست که قد فرد به کمک این جراحی بلندتر میشود ولی با این حال باید برآورد کرد که این کار به چه قیمتی انجام میشود و آیا این دستاورد ارزش قبول کردن اثرهای جانبی متعدد را دارد یا خیر.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم مطرح کرد : تنها هدف ازانجام جراحی افزایش قد بلندتر کردن قد نیست، بلکه با این عمل میتوان به افرادی که از مشکل نامساوی بودن پاها، کوتولگی و اختلالهای گوناگون ساق پا رنج میبرند ، کمک کرد.
دکترغلامپورعنوان کرد : عاملهای متعددی را میتوان در توضیح مناسب نبودن این روش درمانی برای افزایش قد برشمرد که مهمترین آن عبارتند از داشتن هزینه بالا ، مدت زمان طولانی دوره درمان ، رنجش و آزردگی خانواده ، درد غیرقابل تحمل ، درآمد نداشتن در مدت بهبود ، احتمال لزوم انجام جراحی دوم .
وی ابراز داشت : هزینه جراحی بلند شدن قد سرسامآور است و بسیاری از افراد توان پرداخت آن را ندارند یا مجبورهستند که برای پرداخت هزینه سنگین این عمل بخش قابل توجهی از پسانداز خود را برداشت نمایند. به علاوه نباید بهای سنگین خرید داروها و دیگر ضروریات را نیز فراموش کرد. بنابراین در مجموع مبلغ بالایی از حسابتان کسر خواهد شد.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم مطرح کرد : بیمار پس از جراحی بلند شدن قد باید حدود ۳ ماه یا تا زمانی که استخوانها قدرت کافی برای تحمل درد را بیابد، استراحت مطلق داشته باشد. به این ترتیب بیمار کاملاً به دوستان یا خانواده خود وابسته خواهد شد و احتمال دارد به دلیل ناتوانی و درماندگی موقتی متحمل ضربه عاطفی شود.
وی افزود : به طور کلی یک فرد بالغ سالم برای افزایش معمول ۵ سانتی متری (۵۰ میلی متری) قد باید تحمل طی شدن فرآیندی ۶ماهه را پس از عمل داشته باشد تا مجدداً بتواند راه برود؛ البته این روند گاهی طولانیتر میشود.
دکترغلامپور اشاره کرد : در حالی که سرعت رشد و احیاء استخوان یک میلی متر در روز است، اما چون عضلهها، رگهای خونی، عصبها و تاندونها سرعت رشد آهستهتری دارد، برآیند این دو باعث میشود برای یک فرد بالغ و سالم بیشینه سرعت افزایش طول استخوان درشت نی و استخوان ران به ترتیب ۰/۶۶ میلی متر و ۱ میلی متر در روز باشد.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم می گوید : از آنجایی که بیمار پس از انجام جراحی بلند شدن قد نباید کوچکترین حرکتی داشته باشد، یکی از اعضا خانواده یا دوستان باید همواره در کنار بیمار بستری حضور داشته باشد. این پرستاری مداوم که بدون تردید وظیفهای پرمسئولیت است، گاهی کلافهکننده میشود.
> درد دوره درمان جراحی بلند شدن قد بسیار توانفرسا است
وی عنوان کرد : درد دوره درمان جراحی بلند شدن قد بسیار توان فرسا و به جرات میتوان گفت که شبیه به شکنجهای دردناک است. بیمار در اثر تحمل این درد دچار مشکلاتی مانند بیخوابی و نا آرامی شدید میشود. به علاوه بیمار به دلیل تحمل درد مداوم گاهی اوقات بسیار کلافه میشود و دست به حرکاتی جنونآمیز میزند. این درد چنان طاقتفرسا است که اکثر بیماران پس از عمل از انجام دادن این جراحی کاملاً پشیمان میشوند و آرزو میکنند که ای کاش هیچگاه با انجام آن موافقت نکرده بودند.
دکترغلامپور ابراز داشت : بیمار با توجه به استراحت مطلق سه ماهه پس از جراحی بلند شدن قد قادر به کار کردن نیست و بنابراین فقدان درآمدی این چند ماه نیز به هزینههای درمان اضافه خواهد شد.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم می گوید : چنانچه بدن پس از جراحی بلند شدن قد پذیرای تغییرها نباشد یا جراحی اولیه به خوبی انجام نشده باشد، جراحی دیگری باید برای بهینهسازی نتیجه انجام شود. هزینه جراحی دوم به اندازه جراحی اول است و بیمار باید درد مشابهی را تحمل کند. از این گذشته زمان بهبود و التیام پس از جراحی دوم نیز همانند جراحی اول طولانی است.
وی خاطرنشان کرد : بنابراین با توجه به عوارض ، انجام جراحی افزایش قد از نظر تخصصی بهترین روش بلند کردن قد محسوب نمیشود، چرا که بیمار هزینه بالایی متقبل میشود، انعطافپذیری فرد صدمه میبیند، در کار و کسب درآمد وقفه ایجاد میشود، عوارض جراحی قابل توجه است، بیمار تا ۳ ماه نیازمند کمک دیگران است و باید دردی عذابآور را تحمل کند.
دکترغلامپور توضیح داد : در تمام روش های افزایش قد یک یا چند استخوان به دو بخش (استئوتومی یا شکستن استخوان) تقسیم و سپس دو بخش شکسته شده به آهستگی از هم جدا میشود. در مجموع تمام این روشها بر توانایی طبیعی استخوان برای رشد و احیا متکی است.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم ادامه داد : چنانچه سرعت جدا شدن از سرعت رشد استخوان بیشتر باشد، احتمال این که دو بخش استخوان کاملاً جدا از یکدیگر بماند و به صورت یکپارچه رشد نکند، بالا خواهد بود. این مورد گونهای شکستگی و عارضهای جدی است که منجر به معکوس شدن افزایش قد میشود و گاهی اوقات باید پیوند استخوان برای جبران و ترمیم آن انجام شود.
وی متذکر شد : پیامد جراحی افزایش قد کشیده شدن رگهای خونی و اعصاب است که به نوبه خود به آسیب دیدگی آنها منجر میشود که برای درمان آن باید جراحی انجام شود یا داروهای خاصی تجویز گردد.هر چند این نوع آسیب دیدگی متداولتر از شکستگی است، اما میتوان با اطمینان از این که سرعت افزایش قد در حدی است که بدن قادر به مدیریت آن است، امکان بروز این عوارض را کاهش داد.
دکترغلامپور اظهار کرد : چنانچه سرعت افزایش طول استخوان بیش از حد آهسته باشد، التیام و جوش خوردن استخوان پیش از تکمیل فرآیند افزایش قد رخ میدهد و به این ترتیب هدف انجام عمل جراحی افزایش قد محقق نمیگردد. با نظارت دقیق بر رشد استخوان میتوان از بروز این مشکل جلوگیری کرد، اما در صورت مواجهه با آن، جراحی خارج از برنامه باید انجام شود.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم گفت : زمانی که در حین عمل جراحی افزایش قد ، دستگاه مخصوص افزایش قد در بدن قرار داده میشود، احتمال بروز عفونت در ناحیههای تماس آن با بافتهای بدن وجود دارد. عفونت ناحیههای قرار گرفتن پین، یعنی محلی که پین پوست و استخوان را به یکدیگر متصل میسازد، در روشهای بیرونی بسیار شایع است. حال آن که عفونت در روشهای درونی نادر است، اما اگر بروز یابد، بسیار وخیم و جدی خواهد بود، چون عفونت درون بدن محبوس خواهد شد و گاهی تا مدتها تشخیص داده نمیشود.
وی مطرح کرد : به دلیل اینکه در جراحی افزایش قد ، برشهای متعددی در پوست و گوشت ایجاد میشود، احتمال به جا ماندن اثر زخم بالا است. جای زخم به ویژه در صورت انجام روشهای بیرونی ناخوشایند است، چرا که چندین جای زخم بر روی بدن باقی میماند که بعضی از آنها بسیار طولانی و عمیق است.
> هر روش جراحی با خطرها و عوارض منحصر بفرد خود همراه است
دکتر غلامپور ابراز کرد : به طور کلی هر روش جراحی با خطرها و عوارض منحصر بفرد خود همراه است لذا پیش از هر گونه تصمیمگیری جراح باید بیمار را کاملاً از خطرهای احتمالی هر عمل مانند شکستگی پین در روشهای بیرونی آگاه کند.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم در پاسخ به این پرسش که " چه کسانی برای عمل جراحی افزایش قد کاندیدای مناسبی هستند " ، گفت : برای اینکه بتوانید عمل جراحی افزایش قد را انجام بدهید شما باید سیگاری نباشید و به بلوغ کامل اسکلتی رسیده باشید. همه کاندیداهای این عمل باید از نظر روانشناختی پایدار باشند و از سمت خانواده خود حمایت شوند. پزشکان الزامات اولیهای را برای قد تعیین نمیکنند، زیرا آنها افراد را به صورت موردی ارزیابی میکنند.
وی توضیح داد : اولین قدم جهت انجام عمل جراحی افزایش قد ، قرار ملاقات با پزشک برای ارزیابی دقیق است. در این ویزیت، پزشک شما را معاینه میکند و در مورد طول قد شما صحبت میکند. همچنین پزشک از اشعه ایکس مناسب استفاده میکند تا بتواند برای انجام این عمل با دقت برنامهریزی کند.
دکترغلامپورعنوان کرد : باید این انتظار را داشته باشید که بعد از عمل افزایش قد ، سه روز در بیمارستان بمانید و در مدتی که در بیمارستان هستید، فیزیوتراپی را شروع خواهید کرد و در کل مراحل افزایش قد، آن را ادامه خواهید داد. فیزیوتراپی برای موفقیت عمل افزایش قد ضروری است.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم اضافه کرد : در طی عمل افزایش قد، لازم است که هر ۱۰ الی ۱۴ روز برای جراحی اشعه ایکس و معاینه فیزیکی توسط جراح خود در کلینیک معاینه شوید. برای تسهیل رفت و آمد در مسافتهای طولانی، از صندلی چرخدار برای شما استفاده میشود. در طول معاینههای بعد از عمل، از اشعه ایکس برای نظارت بر بهبود استخوان استفاده میشود. براساس اشعه ایکس و همچنین انعطافپذیری مفصل، پزشکان ممکن است سرعت رشد را افزایش دهند یا آن را کند کنند.
وی تصریح کرد : قد توسط عوامل مختلفی از جمله ژنتیک ،جنسیت،شرایط پزشکی خاص ،تغذیه و ورزش تعیین میشود. درصد زیادی از قد افراد تحت تاثیر ژنتیک است . مطالعات در مورد دوقلوهای همسان نشان میدهد که بزرگترین عامل برای تعیین نوع بدن وراثت است.بر این اساس، اگر والدین شما قد بلندی داشته باشند، احتمالاً شما نیز قد بلندی خواهید داشت. اگر والدین شما کوتاه باشند، احتمال کوتاه شدن قد شما بسیار زیاد است.
دکترغلامپور افزود : جنسیت نیز یکی دیگر از عوامل زیست شناختی است که در تعیین قد کلی فرد نقش دارد. به طور کلی زنان قد کوتاهتری نسبت به مردان دارند.
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم می گوید : برخی از بیماریها و مشکلات سلامتی نیز میتواند در تعیین قد افراد نقش داشته باشد. بیماریهایی نظیرغول پیکری ، کوتولگی ، آرتروز، بیماری سلیاک درمان نشده ، سرطان ، هر بیماری که مستلزم استفاده طولانی مدت از استروئیدها باشد ، سندرم داون ، سندرم ترنر ، سندرم مارفان میتواند نحوه رشد فرد در دوران کودکی را تغییر دهد.
وی توضیح داد : تغذیه نیز پتانسیل قد افراد را تحت تأثیر قرار میدهد. دریافت مواد غذایی مناسب که شامل منابع غذایی غنی از ویتامینها و مواد معدنی باشد به رشد افراد کمک میکند. در مقابل، کسانی که به اندازه کافی مواد مغذی دریافت نمیکنند ممکن است کوتاه قد باقی بمانند.
دکترغلامپور ادامه داد : مطالعات نشان داده است که تغذیه در طول زمان باعث بلندتر شدن قد مردم شده است. بنابراین کودکانی که رژیم غذایی غنی از کلسیم، پروتئین و سایر مواد مغذی را دنبال میکنند، میتوانند پتانسیل رشد خود را به بالاترین میزان ممکن برسانند.
این متخصص بیان کرد : فعالیت بدنی نیز در رشد و قد کودک نقش دارد زیرا فعال بودن باعث ترشح هورمون رشد میشود. با آزاد شدن این هورمون، کودکی که صفحات رشد استخوانهای او باز است، ممکن است رشد بیشتری را نسبت کودکی که فعالیت بدنی زیادی ندارد، تجربه کند.اما زمانی که صفحات رشد استخوانهای فرد بسته شوند، قد او دیگر رشد نخواهد کرد. بیشتر زنان در سنین ۱۴ تا ۱۵ سالگی و اکثر مردان تا سن ۱۶ سالگی به قد کامل خود میرسند. رشد قد پس از سن ۱۹ سالگی بسیار غیرمعمول و نادر است.
وی مطرح کرد : نه تنها ایستادن و نشستن در وضعیت خوب باعث میشود افراد قد بلندتر به نظر برسند، بلکه به جلوگیری از سردرد و کمردرد که غالباً با حالت خمیده همراه است، نیز کمک میکند.
دکترغلامپور در ادامه نیز اظهار کرد : برای ایستادن در وضعیت خوب، شخص باید از برخی نکات پیروی کند که مهمترین آنها عبارتند ازاینکه شانهها را عقب نگه دارید ، شکم را به سمت ستون فقرات بکشید و عضلات خود را به آرامی درگیر کنید ، سر را در راستای بدن نگه دارید ، پاها را به عرض شانه از هم باز کنید ، از قفل شدن زانوها خودداری کنید ، وزن خود را در درجه اول روی جلوی پا نگه دارید ، بگذارید بازوها به طور طبیعی در کنار بدن آویزان شوند
این فوق تخصص غدد ومتابولیسم درپاسخ به این پرسش که " آیا روشهایی برای جلوگیری از کاهش قد ناشی از افزایش سن وجود دارد " ، خاطرنشان کرد : درست است که بزرگسالان نمیتوانند کار زیادی برای افزایش قد خود انجام دهند، اما میتوانند برای جلوگیری از کاهش قد خود که به مرور زمان و با بالا رفتن سن اتفاق میافتد، گامهایی را بردارند.
وی اشاره کرد : معمولا بعد از اینکه فرد به ۴۰ سالگی رسید، ممکن است به دلیل پوکی استخوان، فشرده شدن ستون فقرات و دلایل دیگردر هر دهه حدود نیم اینچ از قد خود را از دست بدهد. این مسئله میتواند به مرور زمان افت
قابل توجهی از قد را به همراه داشته باشد.
دکترغلامپوردر پایان گفت : برای مقابله با کاهش قد ناشی از سن، افراد میتوانند برخی موارد را انجام دهند که مهمترین آنها شامل این است که تغذیه کافی داشته باشید. از جمله مقدار زیادی کلسیم مصرف کنید ، برای مقابله با از دست رفتن عضلات مرتباً تمرینات بدنسازی را انجام دهید ، به اندازه کافی آب مصرف کنید و بدن خود را هیدراته نگه دارید ، از مصرف سیگار خودداری کنید و استراحت کنید
تا چه سنی قد میکشیم؟
یک فوق تخصص غدد با تاکید بر کذب بودن تبلیغات افزایش قد پس از ۱۸ سالگی گفت: صفحه رشد قد تمام افراد بعد از ۱۸ سالگی به طور کامل بسته میشود.دکتر کارون شاه ابراهیمی در گفتگو با ایسنا، با بیان اینکه قد افراد متاثر از زمینه ژنتیکی است، گفت: بطور معمول میانگین قد والدین، بلندی قد فرزندان را مشخص میکند و این مسئله عمدتا متاثر از زمینههای ژنتیکی است.وی افزود: در کنار مسائل ژنتیکی، تغذیه افراد و ورزش هم تا حدی میتوانند در زمینه رشد افراد و قد آنها اثرگذار باشد.شاه ابراهیمی با بیان اینکه دختران تا سن ۱۴ تا ۱۵ سالگی قد میکشند، گفت: پس از این سنین صفحه رشد دختران بسته میشود، اما در پسران این افزایش قد تا حدود سن ۱۶ تا ۱۷ سالگی ادامه داشته و پس از آن به پایان میرسد.این فوق تخصص غدد یادآور شد: در برخی دختران و پسران که دچار بلوغ دیررس بوده و یا بعضا هورمونهای مردانه و زنانه آنها دچار مشکل است، ممکن است این افزایش قد تا سن ۱۸ سالگی هم ادامه یابد، اما در نهایت در تمام افراد صفحه رشد تا سن ۱۸ سالگی بسته میشود.وی افزود: عکس این مسئله هم صادق است، به طوری که بلوغ زودرس مانع قد کشیدن دختران و پسران میشود.شاه ابراهیمی تصریح کرد: با توجه به این مسئله بلوغ زودرس یک زنگ خطر برای قد دختران و پسران محسوب میشود و هر سال بلوغ زودرس به اندازه یک تا ۱.۵ سانت جلوی رشد قد آنها را میگیرد.شاه ابراهیمی گفت: با توجه به این مسئله در صورت بلوغ زودرس در دختران و پسران باید آنها را به پزشک غدد اطفال ارجاع داد تا شاید بتوان با انجام برخی روشها و مصرف برخی داروها جلوی بلوغ زودرس آنها را گرفت.وی افزود: همچنین تغذیه نامناسب و مصرف برخی داروها مانند کورتونها هم میتواند جلوی رشد قد افراد را بگیرد.شاه ابراهیمی با اشاره به تبلیغات بسیاری در فضای مجازی در خصوص افزایش قد با استفاده از دارو و انجام برخی روشها پس از ۱۸ سالگی گفت: این تبلیغات کذب محض است و انجام شدنی نیست، چرا که افراد تا سن مشخصی قد میکشند و پس از آن افزایش قد رخ نمیدهد.
انتهای پیام