زمستان اروپا سخت یا آسان؛ تکلیف مردم ایران چیست؟!
- شناسه: 10841
- یکشنبه 24 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۳ | اجتماعی
در شرایطی که مردم کشورمان در شرایط بد معیشتی قرار دارند حامیان دولت در پی اثبات «زمستان سخت اروپا» هستند
آفتاب یزد - یگانه شوق الشعراء: زمستان سال گذشته تعطیلی مدارس و ادارات به دلیل افت فشار، واکنش بسیار گستردهای را برانگیخت. بسیاری از افراد از این موضوع گلایهمند بودند که مگر میشود کشوری ثروتمند که دارای منابع زیاد گاز و نفت است درگیر مشکل تامین انرژی شود؟ از آن زمان بحث زمستان سخت اروپا نیز مطرح شد و بسیاری از افراد بر این اعتقاد بودند که زمستان اروپا زمستان سختی است و مشکلات متعددی در این باره برای کشورهای مختلف ایجاد خواهد شد. همان زمان برخی بر این باور بودند که زمستان سخت اروپا مسئله ملت ایران نیست بلکه این حق مردم ایران است که از ثروتهای کشور خود بهرهمند شوند و حداقل درگیر بحرانی مانند بحران تامین انرژی در زمستان نباشند. در هر صورت آن زمستان سخت برای ایران و اروپا گذشت اما موج اثبات سخت بودن زمستان اروپا بار دیگر شروع شده است. اخیرا برخی از رسانهها با استناد به آمار اعلام کردهاند که واقعا زمستان اروپا سخت بوده و کشتههای زیادی از این زمستان سخت باقی مانده است. برخی بر این باور هستند که مطرح شدن مسئله سخت بودن زمستان اروپا به این دلیل است که مسئولین تمایل دارند از این مسیر اشارهای به موضوع برجام داشته باشند و ثابت کنند که کشورهای دیگر مانند آمریکا و اروپا بدون همکاری با ایران در زمینه تامین انرژی با مشکلات زیادی روبرو میشوند. یکی از رسانهها در این باره نوشته «هفتهنامه اکونومیست اعلام کرده است که در زمستان سال گذشته ۶۸هزار نفر در اروپا به علت گرانی سوخت و ناتوانی از تهیه آن دچار سرمازدگی شدید شده و جان باختهاند.» علی رغم اینکه زمستان سخت اروپا برای مردم ایران اهمیت ندارد و مسئولین باید به فکر سخت نبودن زمستان ایران و مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم باشند اما در این گزارش از کارشناسان پرسیدهایم که آیا زمستان اروپا واقعا سخت بوده است؟ ضمن آنکه نبایستی فراموش کنیم تئوریسینهای دولت رئیسی تصور میکردند زمستان سخت اروپا موجب خواهد شد دیپلماتهای غربی در برابر خواسته ایران در موضوع برجام کوتاه بیایند و توافق هستهای احیا شود. ولی هرگز اینگونه نشد!
> پرهیز اروپا از ادامه جنگ با روسیه
محمد صادق جوادی حصار کارشناس سیاسی در این باره به آفتاب یزد گفت: «بر اساس اخبار و اطلاعاتی که وجود دارد اروپا ممکن است در زمستان گذشته نسبت به سالهای قبل با سوخت کمتری رو به رو بوده باشد اما آن زمستان سختی که منظور برخی است نبوده است. برخی فکر میکردند زمستان اروپا به مقدری سخت خواهد بود که مردم از سرما جان خود را از دست بدهند و خیابانها مملو از جنازههای یخ زده باشد و خب همچین چیزی شکل نگرفت و یا حداقل رسانهای نشده است. ممکن است به دلیل کمبود سوخت سختیهایی بوده باشد اما بیشتر از این ما اطلاعتی نداریم. مدام مطرح کردن این موضوعی شاید فشاری باشد بر اوکراین که با روسیه کنار بیاید و تحریمها را بردارند. این موضوع مشروط به این است که تجربه زمستان پارسال برای اروپا بسیار سخت و گران قیمتی بوده باشد. از سوی دیگر باید ببینیم طرف اروپایی از زمستان سخت اروپا حرف میزند و یا طرفی که مقابل اروپا قرار دارد. طرف اروپایی برای ذخیرسازی و تدبیر سال بعد چنین بحثی را میتواند مطرح کند. اما اگر از طرفهای مقابل چنین بحثی مطرح میشود برای این است که این کشور به فکر باشد و اروپا را از ادامه جنگ با روسیه پرهیز دهد.»
> جلوی زمستان سخت اروپا گرفته شد
علی بیگدلی کارشناس روابط بین الملل نیز در ادامه به آفتاب یزد گفت: «زمستان اروپا سخت نبوده است؛ اروپا از کشورهای منطقه خلیج فارس مقداری نفت و گاز وارد و انرژی مورد نیاز خود را تامین کرد. حتی قرار بر این شد که آمریکاییها روی منابع نفتی ونزوئلا سرمایهگذاری کنند که این کار صورت گرفت و بخشی از نیازهای اروپاییها از این مسیر تامین شد. همچنین این کشورها دارای ذخایر نفتی بودند و از آن ذخایر در زمستان استفاده کردند. به نظر میرسد اروپاییها در زمستان گذشته اصلا به نفت ما نیاز نداشتند و حتی مطرح شدن این موضوع باعث مسخره کردن برخی از روزنامههای اروپایی شد. همچنین آلمانها یک قرارداد سنگینی با قطر برای تامین انرژی امضا کردند و از این مسیرها جلوی زمستان سخت گرفته شد. اینکه گفته میشود چندین نفر در زمستان جان خود را از دست دادهاند به نظر میرسد آنها برای مثال در بیابانها بودهاند و در نتیجه سرما مرده اند. قطعا زمستان آینده اروپا بهتر از زمستان گذشته آنها خواهد بود.»
> اشتباهات محاسباتی
در آخر علی صوفی کارشناس سیاسی به تفصیل به تحلیل این موضوع پرداخت و به آفتاب یزد گفت: «زمستان سخت اروپا قرار بود که یک امتیازی برای کشور ما در مذاکرات برجام باشد. تحلیلها این بود که آنها در موضع ضعف و نیاز قرار خواهند گرفت، به ما احتیاج خواهند داشت و بنابراین ما میتوانیم از این موضوع امتیاز به دست بیاوریم. اما این اتفاق اصلا رخ نداد و به هر حال آمریکا توانست این مسئله را مدیریت کند و نیازهای غرب را تا حدودی تامین کرد. زمستان اروپا هم از لحاظ آب و هوایی زمستانی نبود که خیلی سخت باشد. بنابراین هنوز آن عده از طرفداران دولت و دولتیها نمیخواهند قبول کنند که اشتباه محاسباتی داشتهاند و لذا باید از این مسیر عبور کنند. با توجه به اینکه اروپاییها الان دیگر توانستهاند خود را با اوضاع و احوال بین المللی و انرژی تطبیق دهند و از سایر کشورها تامین انرژی میکنند. برای مثال کشور قطر یک قراردادی با آنها در رابطه با تامین گاز منعقد کرده است و برای نفت هم که خب بالاخره همکاری با عربستان وجود داشت. آمریکا هم در این مدت تولیدات خود را بیشتر کرد و سعی داشت نیازهای اروپاییها را تامین کند.»
> سال انتخابات
وی در ادامه مطرح کرد: «مطرح کردن این موضوع برای این دولت هیچ ثمر و فایدهای ندارد. دولت به دنبال این است که عنوان کند که ما هنوز دست بالا را داریم. امسال هم سال انتخابات است و دولت به هر چیزی چنگ میزند. از یک طرف یک سری جا به جاییها و استیضاحها در این دولت انجام شد. اما مجموعه حاکمیت که یک دست شد عملا نتوانسته است از این مزیت استفاده کند و کاری برای مردم انجام دهد. در هیچ زمینهای حتی جاهایی که کاملا زمینه مهیا بود دولت نتوانست مشکل مردم را حل کند. نه تنها در طول این مدت قدمی در راستای بهبود شرایط برداشته نشد حتی ثبات اقتصادی به وجود نیامد. حتی دولت نتوانست شاخصهای اقتصادیای که از دولت قبل به او تحویل داده شده بود را حفظ کند. بلکه همه مقولات صد در صد رشد را تجربه کردند؛ مثلا ارز ۲۴ هزارتومانی که این دولت دریافت کرد بیش از صد در صد رشد کرد. از سوی دیگر تورم ماهانه در طول تاریخ ایران در این دولت رکورد زد. یعنی دولت یک رکوردهای منفی در عرصه مدیریت اقتصادی از خود به جا گذاشت.»
> امید واهی
صوفی در آخر گفت: «در دیپلماسی نیز هنوز این دولت هیچ توفیقی نداشته است. یعنی اگر ما میبینیم که الان بالاخره رابطه ما با عربستان در حال بهبود پیدا کردن است از قبل اراده و خواست چین این اتفاق رخ داده است. در واقع یک جوری چین این موضوع را به ما تحمیل کرده است گرچه بهبود روابط بین این دو کشور اقدام مثبتی است. چین در این موضوع دست بالا را دارد و برای تامین منابع خود در سیاستهای منطقهای دخالت و ایران هم به این مسئله تمکین کرد. بنابراین مجبور شدند که این کار را انجام دهند. یعنی به نظر من در مسئله دیپلماسی تنها کار مثبتی که صورت گرفته بهبود روابط ایران و عربستان بوده که این هم به خواست خود دولت صورت نگرفته است. بنابراین در دیپلماسی هم این دولت توفیقی نداشته است، برجام قابل دسترسی بود و دولت روحانی به جد اعلام کرد که در اسفند ۹۹ میتواند برجام را دوباره احیا کند و تحریمها را از بین ببرد. اما بنا بر این شد که این اتفاق در دولت بعد رخ دهد اما یک فرصت زمانی از دست رفت و دولت بعد کارآمدی لازم را نداشت. الان اوضاع اقتصادی بسیار بد است و همه بر این موضوع اجماع دارند. ضمن اینکه این اوضاع نابسامان را باید یک دولت قوی و کارآمد میتواند در کنار یک مجلس مردمی قوی به سامان کند. اما متاسفانه هر دوی این گروهها حاصل دو انتخابات با مشارکت حداقلی هستند. بنابراین اینجا ما میبینیم که کشور دچار بحران است و به حاکمیت کارآمد و قوی نیاز دارد. دولت باید از نظر اجرایی وزرا و تیم هماهنگی قوی داشته باشد. تمام این بحثها برای این است که دوباره یک امید واهی در سال انتخابات به مردم داده شود.»
انتهای پیام