تحریف عجیب تولستوی و ویکتور هوگو
- شناسه: 10785
- شنبه 23 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۸ | فرهنگی
آفتاب یزد - گروه شبکه: سی و چهارمین دوره نمایشگاه کتاب در مصلای تهران آغاز به کار کرد. اما از نخستین ساعتهای آغاز نمایشگاه کتاب تهران، انتشار عکسهایی از دو بنر بزرگ از سخنان دو نویسنده بزرگ جهان (تولستوی، نویسنده روسی و ویکتور هوگو نویسنده فرانسوی)، توجهها و تعجبها را به خود جلب کرد. مسئولان برگزاری نمایشگاه در راستای تبلیغ حجاب برای زنان و دختران، سخنان غیرواقعی یا واقعی اما ناقص و بیربط را در بنرهای بزرگ چاپ و در محیط نمایشگاه نصب کرده اند. در یکی از بنرها به نقل از تولستوی آمده است: «مسبب ازدیاد طلاق در اروپا، تمدن فاسد، اختلالات جنسی و نبودن حجاب است» اما در بنر دیگر به نقل ویکتور هوگو آمده است: «وجاهت توام با وقار و عفت، به زن قدرتی میدهد که قویترین مردان را یارای مقاومت در برابر او نیست و مردان را به خضوع و تعظیم در مقابل زن وا میدارد». حالا این بنرهای تحریف شده با واکنشهای گستردهای روبرو شده است.
> بنر حجاب تولستوی!
در همین راستا عصر ایران نوشته است: «حتی اگر این سخنان درست و واقعی باشند بازهم تاییدی بر حجاب حداکثری رسمی نیستند. چالش اصلی امروزی جامعه ما نه اصل حجاب، بلکه نگاه مسئولان درباره حجاب حداکثری است. اینکه مسئولان فرهنگی فکر کردهاند نوجوانان و جوانان با خواندن این بنرها با خود میگویند «بله بله حق با شماست» خود درد بزرگتری است یا اینکه فکر کنیم مخاطب این نمایشگاه، نه نوجوانان و جوانان عادی بلکه طیف خاص هستند که با خواندن این بنرها با خود بگویند «بله بله حتی تولستوی و ویکتور هوگو هم از موضع ما درباره حجاب دفاع میکنند». به هر حال هر چه باشد اینکه مسئولان فرهنگی یک کشور تا این اندازه ناآگاه باشند مایه بهت و حیرت بسیاری است. در شبکههای اجتماعی هم واکنشهای زیادی منتشر شده. یکی نوشته از مثال شکلات و مگس و صدف رسیدیم به تولستوی و ویکتور هوگو... . به هر حال بعید میدانم کسی که در کار مطالعه تولستوی و ویکتور هوگو باشد با سیاستهای فعلی مسئولان فرهنگی همسویی و همراهی داشته باشد. خلاصه اینکه نصب این بنرها نشانهای دیگر از سطح فکری مدیران و تصمیم گیران و ذهن و دنیای آنان در برابر تحولات جامعه است. واکنشهایی که به مرحله کمدی رسیده است. وقتی مسئولان فرهنگی اینگونهاند وای به حال مسئولان سیاسی و... وقتی این عکسها را در شبکههای اجتماعی دیدم با خودم فکر کردم حتما مسئولان حواسشان نبوده و حالا که این تصاویر را میبینند به خود میآیند و به سرعت به سمت تصحیح خطا میروند اما دیدم نه...وقتی به سمت نمایشگاه در حرکت بودم چند گروه از نوجوانان دهه هشتادی را هم دیدم با همان تیپ و قیافه و همان حجاب و پوششی که از آنها سراغ داریم... بیخیال بنرها و تولستوی و ویکتور هوگو و پند و اندرز... گروه گروه به سمت نمایشگاه میرفتند. این نسل با شیوه خاص خود مسائل را حل میکند... مسئله را بلاموضوع میکند... کافی است در چند روز آینده سری به نمایشگاه کتاب بزنیم و ببینیم. در نمایشگاه کتاب پارسال (اردیبهشت ۱۴۰۱) عکسی از تعدادی از نوجوانان و جوانان و نوع لباس و پوشش آنها در مقابل یک غرفه نمایشگاه، توجهها را در شبکههای اجتماعی به خود جلب کرد. اگر مسئولان بنر زن، به همان یک عکس توجه میکردند نه حادثه مهسا رخ میداد نه حوادث پسامهسا اما چه کنیم که نشانهها فراوانند و مسئولان بیتوجه فراوان تر. »
> «مسلمانشدن» تولستوی به روایت فرزند پناهیان
اما در پی بحث داغ مجازی درباره بنرهای حاوی جملاتی از چهرههای فرهنگی مشهور جهان در دفاع از ضرورت حجاب و عفت زنان، کاربری سوالی طنز از فرزند پناهیان پرسیده که با پاسخ جالب او همراه شده است. مرتضی پناهیان، فرزند شیخ علیرضا پناهیان در پاسخ به سوالی درباره «مسلمان شدن تولستوی» نوشت: «هست نقل هاش. در حدی نیست بشه استناد کرد».
اما یکی از کاربران در این باره نوشته است: «دیگه دست به دامان نویسندگان کشورهای دیگر آنهم نویسندگان یک قرن پیش شده اید. منبع بنرتان هم که معلوم نیست راست باشد».
کاربر دیگری گفته است: «مگر حدیث و توصیه در باب حجاب از بزرگان دین و ائمه اطهار(ع) کم داریم که همچین چیزهایی برپا میکنند نهایت بد سلیقگی است».
دیگری نوشت: «هوگو و تولستوی کی و کجا همچین حرفایی رو زدن؟ خیلی راحت به شعور مردم توهین میکنین!».
یکی دیگر از کاربران اینطور مینویسد: «کار فرهنگی که اساسش بر دروغ باشد نه تنها نتیجه نمیدهد بلکه نتیجه برعکس میدهد، نه تولستوی همچین حرفی زده نه ویکتور هوگو، مسئولین فرهنگی شهرداری بهتر هست تبلیغات درباره حجاب را به شکل دیگری دنبال کنند، نیازی هم به اعتبار گرفتن برای حجاب از غربیها نیست».
فرد دیگری نوشت: «آره خب توی کشوری که سرانهی مطالعه کم هستش بایدم جمله ساختگی از تولستوی بنویسید».
انتهای پیام