پی آرپی راهی برای درمان درد شانه
- شناسه: 10604
- چهارشنبه 20 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد – نجمه حمزه نیا : مفصل شانه پوشیده از سطحی غضروفی است که باعث می شود که استخوان ها بدون سایش یکدیگر در جهات مختلف حرکت کنند اما اگر سطح غضروفی خشک شود، آرتروز شانه اتفاق می افتد. در واقع از بین رفتن غضروف های مفصل شانه باعث می شود شانه عملکرد همیشگی خود را نداشته باشد و در نتیجه بیمار نمی تواند از دست های خود به راحتی استفاده کند. یکی از راه های درمان این بیماری استفاده از روش پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت است که سبب بهبود کیفیت زندگی این بیماران می شود لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر کامران غفرانی ، فوق تخصص درد و دکتر سیروس مومن زاده ، فوق تخصص درد شناسی و طب درد گفت و گو کرده است .دکتر غفرانی در این باره می گوید: شانه های انسان متحرک ترین مفاصل بدن می باشند، بنابراین بیشتر در معرض آسیب قرار خواهند داشت.
وی بیان کرد : شایع ترین آسیب دیدگی شانه شامل رگ به رگ شدن و کشیدگی، دررفتگی، پارگی اسلپ، آسیب روتاتور کاف (اتصال به درمان پارگی روتاتور کاف شانه برای ایجاد حرکت و جلوگیری در برابر خشکی شانه) و آرتروز در میان دیگر آسیب دیدگی ها است. خوشبختانه، پیشرفت مداوم در فناوری پزشکی منجر به گزینه های درمانی پیشرفته برای این آسیب ها شده است.
این فوق تخصص درد اظهار کرد: درمان پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت ، یک روش درمانی احیا کننده مدرن بوده که شامل استفاده ازسلول های بنیادی بدن است و از توانایی طبیعی بدن برای بهبودی خود استفاده می کند. این امربه معنی تزریق غیر استروئیدی در قسمت آسیب دیده شانه ها است.
وی عنوان کرد : پی آر پی یکی از فن آوری های پزشکی است که با کوتاه شدن دوره توانبخشی و از بین بردن نیاز به جراحی، گزینه های درمانی موثری را برای بیماران دارای آسیب بافت نرم ارائه می دهد.
دکتر غفرانی ادامه داد : یک متخصص درمان با پلاسمای غنی از پلاکت
(پی آر پی) می تواند به بیماران کمک کرده تا آسیب شانه خود را با استفاده از برنامه های درمانی خاص تسکین دهند. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت
می تواند به بهبود طیف وسیعی از آسیب های شانه کمک کند که مهمترین آن شامل پارگی تاندون روتاتور کاف یا پارگی عضلات چرخاننده بازو، شانه یخ زده، آماس کیسه های مفصلی، تاندونیت و پارگی تاندون ، گیرافتادگی شانه، بی ثباتی یا لق شدگی شانه ، آرتروز است.
این فوق تخصص درد مطرح کرد: روتاتورکاف از چهار عضله اصلی تشکیل شده است که شامل ماهیچه بالاخاری ، ماهیچه زیرخاری ، ماهیچه زیرکتفی و ماهیچه گرد کوچک می باشد. آسیب دیدگی عضلات روتاتور کاف بسیار شایع بوده و
می تواند منجر به درد، التهاب و کاهش دامنه حرکتی گردد. درمان با پلاسمای غنی از پلاکت (پی آر پی) می تواند به عضلات در ترمیم و بهبود عملکرد کلی شانه نیز کمک کند.
وی تصریح کرد : سفتی و درد در مفصل شانه، مشخصه شانه یخ زده است و علائم اغلب به تدریج شروع شده در حالی که با گذشت زمان بدتر نیز خواهند شد. درمان با پی آر پی، می تواند به رفع علائم شانه یخ زده کمک کند. همچنین به بیماران این امکان را داده تا در حالی که درد در مفاصل شانه شان را کاهش می دهد، فرد عملکرد خود را بازیابد.
دکتر غفرانی اذعان داشت : کیسه های زلالی یا مفصلی ، کیسه هایی پر از مایعات هستند که به ماهیچه ها کمک می کنند تا به راحتی روی استخوان ها سر بخورند. استفاده بیش از حد از شانه می تواند منجر به التهاب در داخل کیسه مفصلی و باعث درد در زائده نوک شانه و در سراسر مفصل شانه گردد. درمان با پی آر پی می تواند به کاهش این التهاب کمک کرده و به بیماران اجازه می دهد به طور طبیعی درد خود را کاهش دهند.
این فوق تخصص درد اشاره کرد : تاندون های شانه به عنوان طنابی کار می کنند که عضلات را به استخوان متصل کرده و با گذشت زمان، فرسوده می شوند. با شروع از دست دادن تاندون ها در مردان و زنان، فرد ممکن است دچار التهاب تاندون یا پارگی در تاندون ها گردد. درمان با پی آر پی می تواند به کاهش درد ناشی از تاندونیت کمک کرده و درعین حال تاندون های پاره یا فرسوده را بازیابی می کند.
وی متذکر شد : در بیمارانی که از گیرافتادگی شانه رنج می برند، نوک شانه هنگام بلند کردن بازو، کیسه های مفصلی و تاندون های روتاتور کاف را تحت فشار قرار می دهد. با گذشت زمان، بسیاری از این بیماران از کاهش دامنه حرکت، آماس کیسه های مفصلی و پارگی روتاتور کاف رنج می برند. درمان با پی آر پی می تواند در حالی که دامنه حرکات داخل شانه را بهبود می بخشد، به بیماران در جلوگیری از عواقب ناشی از گیرافتادگی شانه کمک رسان باشد.
این فوق تخصص درد اظهارکرد : هنگامی که سر استخوان بازو به طور کامل از کاسه خارج شده یا بخشی از آن از کاسه خارج شود، تاندون ها، رباط ها و عضلات اطراف شانه می توانند شل یا پاره گشته و باعث ناپایداری مفصل شانه گردد. درمان با پلاسمای پی آر پی می تواند به ترمیم آسیب های ناشی از دررفتگی کمک کند که به مفصل شانه اجازه داده تا عملکرد و حرکت کلی خود را به دست آورد.
وی گفت : بسیاری از افراد از عارضه آرتروز شانه رنج می برند که با بالا رفتن سن تاثیرش بیشتر می شود. درمان با پی آر پی می تواند به کاهش درد و التهاب
در بافت های مفصل شانه کمک کرده و به بیماران اجازه می دهد به طور طبیعی دردشان کاهش یابد و عودهای ورم مفاصل را بهبود بخشد.
دکتر غفرانی در پاسخ به این پرسش که " چگونه درمان با پی آر پی آسیبهای شانه را بهبود می بخشد"، بیان کرد : در درمان با روش پی آر پی ، از پلاکت و فاکتورهای رشد خون فرد بیمار برای تحریک تولید سلول های بنیادی در بافت شانه استفاده می شود. وقتی پلاکت وجود دارد، سلول های بنیادی بلافاصله به محل پلاکت می آیند.
>سلول های بنیادی می توانند به هر نوع بافتی در بدن انسان تبدیل شوند
این فوق تخصص درد افزود : سلول های بنیادی می توانند به هر نوع بافتی در بدن انسان تبدیل شوند و در حالی که هر نوع آسیب یا التهاب را ترمیم می کنند، برای تولید بافت جدید نیز فعالیت کنند. درمان با پی آر پی در حالی که به بیماران درکاهش درد و بازیابی عملکرد کامل شانه ها کمک می کند، در ترمیم انواع
بی شماری از مشکلات و آسیب های شانه تاثیرگذار می باشد.
وی خاطرنشان کرد : درمان با روش پی آر پی مزایای بی شماری را برای افرادی که از آسیب های شانه رنج می برند فراهم می کند. اول از همه، بازسازی
سلول های بنیادی به بهبود بافت های شانه کمک می کند و به بیماران اجازه
می دهد تا سریع تر از آسیب دیدگی شانه بهبود یابند.
دکتر غفرانی اضافه کرد : درمان با پی آر پی می تواند در حالی که دامنه حرکت کلی را بهبود می بخشد، به کاهش درد نیز کمک کند وهمچنین ممکن است به کاهش التهاب حاد یا طولانی مدت نیز کمک کند.
این فوق تخصص درد توضیح داد : متخصص درمان با پی آر پی هنگامی که تشخیص می دهد بیمار می تواند از این روش درمانی بهره مند شود، آسیب های وارده به شانه فرد را بطور کامل ارزیابی می کند. هنگام تعیین یک برنامه درمانی شخصی، متخصص سابقه پزشکی، نوع سبک زندگی و ترجیحات شخصی بیمار را در نظر می گیرد.
وی متذکر شد : برای بهبود سریعتر پس از درمان با روش پی آر پی ، متخصصان توصیه می کنند که بیمار باید از ورزش سنگین در دوره منتهی به درمان خودداری کند و باید از مصرف داروهای غیراستروئیدی التهابی در هفته های قبل و بعد از تزریق پی آر پی پرهیز کنند زیرا داروهای غیراستروئیدی- التهابی ممکن است روند بهبود بافت را مهار کنند، بنابراین درمان را بی اثر خواهند کرد.
دکتر غفرانی روند درمان با روش پی آر پی را اینگونه تشریح کرد : پزشک نمونه های خون را از بیمار دریافت کرده و در سانتریفیوژ قرار می دهد تا خون به اجزای مختلف خود تفکیک گردد. سپس پی آر پی از سایر اجزای موجود در خون مانند گلبول های قرمز جدا شده و به مفصل آسیب دیده یا بافت نرم شانه تزریق می شود. تزریقات تحت هدایت سونوگرافی یا فلوروسکوپی انجام می شود تا پی آر پی دقیقاً در مناطق آسیب دیده قرار گیرد. سپس فاکتورهای رشد آزاد می شوند تا تولید سلول های جبرانی را تسریع کنند که به ترمیم بافت های آسیب دیده شانه کمک خواهد کرد.
این فوق تخصص درد افزود : بیماران احتمالاً پس از درمان با پی آر پی حدود
دو یا سه روز احساس درد خواهند داشت. اگرچه تزریق در مفصل شانه حداقل درد را ایجاد می کند، بیمار ممکن است در نواحی تزریق شده ناراحتی جزئی داشته باشد. لازم به ذکر است که پی آر پی درمانی، یک روند تدریجی و آهسته است بنابراین درد به تدریج در طول دوره بهبود کاهش می یابد.
وی گفت : مدت زمان بهبودی پس از تزریق پی آر پی سه تا شش ماه تخمین زده می شود. برای بهبود سریع، رعایت دستورالعمل های پزشکی و پیگیری مستمر قرار ملاقات های برنامه ریزی شده با پزشک ضروری خواهد بود تا متخصص بتواند به طور مناسب روند بهبودی را کنترل کند.
> جهت درمان با پی آر پی ، مقدار کمی خون از بازویتان گرفته می شود
در ادامه نیز دکتر مومن زاده در اینباره خاطرنشان کرد : پی آر پی به معنای «پلاسمای غنی از پلاکت» می باشد. به مایع زرد رنگ خون انسان «پلاسما» گفته می شود که گلبول ها و سایر محتویات جامد خون را در رگ ها حمل
می کند. «پلاکت» نیز یکی از سلول های خون است که به طور طبیعی در خون تمام انسان ها وجود دارد.
وی اظهار کرد : پی آر پی یا پلاسمای غنی از پلاکت، پلاسمایی است که میزان بسیار بیشتری پلاکت، نسبت به حالت طبیعی خون، در خود حمل می کند. این میزان ممکن است ۵ تا ۱۰ برابر حالت طبیعی خون باشد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد بیان کرد : جهت درمان با پی آر پی، مقدار کمی از خون شما (10 الی 30 سی سی) از بازویتان گرفته می شود. سپس این خون که در یک کیت مخصوص قرار دارد، سانتریفیوژ می گردد. فرآیند سانتریفیوژ خون، شامل استخراج پی آر پی است، یعنی جدا کردن پلاسما از
سلول های قرمز خون . غلظت پلاکت و عوامل رشد موجود در پی آر پی ، بیش از 500 درصد نسبت به خون است.
وی ادامه داد : مناطق دردناک شناسایی و علامت گذاری می شوند. پوست محل استریل گشته و به وسیله دارو بی حس می گردد. حالا پی آر پی
می تواند به منطقه دچار آسیب که بی حس شده، تزریق گردد. این تزریق ایجاد درجات خفیفی از التهاب می کند که این خود باعث تحریک شروع فرآیند درمان
می گردد.
دکتر مومن زاده اضافه کرد : پس از تزریق پی آرپی در ابتدا ممکن است کمی درد و ناراحتی موضعی وجود داشته باشد. بیشتر بیماران برای 1 الی 2 روز اول، ممکن است نیاز به استفاده از کیسه یخ داشته باشند. پروتئین های موجود در پی آر پی، پیام هایی را برای جذب سلول های دیگر مانند فیبروسیت ها ارسال می کنند.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد افزود : فیبروسیت ها یک بستر پروتئینی می کنند که اجازه می دهد تا کلاژن جدید در مناطق مورد تزریق، شکل بگیرد. همانطور که کلاژن طبیعی ساخته شده و رسیده می شود، تاندون یا رباط محکم می گردد، در نتیجه ترمیم بافت آسیب دیده حاصل می شود. کل این مراحل شش هفته طول می کشد. بیماران ممکن است یک هفته پس از درمان، یک برنامه توانبخشی ملایم را آغاز کنند.
وی درپاسخ به این پرسش که پی آر پی چگونه در محل آسیب اثر می گذارد گفت : پلاکت ها در محل آسیب از خود فاکتورهای رشد ترشح می کنند. وجود این فاکتورهای رشد برای ترمیم بافت الزامی است.
دکتر مومن زاده مطرح کرد : فاکتورهای رشد عملکردهای مختلفی دارند که از جمله آنها می توان به ترمیم بافت از طریق افزایش ساخت کلاژن که پروتئین اصلی بافت های پیوندی بدن انسان است ، ترمیم بافت از طریق افزایش رشد و نمو سلول های بنیادی در محل و تبدیل آنها به سلول های تاندونی ، افزایش حرکت خون در منطقه که باعث محکم و انعطاف پذیر شدن غضروف می شود و ترمیم بافت از طریق افزایش عملکرد ژن های سازنده تاندون ها اشاره کرد.
این فوق تخصص درد شناسی وطب درد ادامه داد که درنتیجه فرآیندهای گفته شده در طی درمان پی آرپی می توان انتظار داشت تاندون ها، رباط ها، غضروف و عضلات آسیب دیده در منطقه ترمیم شوند. در واقع در درمان با پی آرپی یا پلاسمای غنی از پلاکت سعی می شود از پتانسیل ترمیم خود بدن برای درمان آسیب ها استفاده شود و این پتانسیل توسط فاکتورهای رشد تقویت گردد.
وی توضیح داد : ممکن است در روزهای ابتدایی پس از درمان با پی آر پی ، از درد بیمار به میزان قابل توجهی کاسته شود. به دلیل اینکه هر روز استقامت و قدرت محل آسیب دیده افزایش پیدا می کند، عملکرد کلی و عملکرد حرکتی بیمار افزایش پیدا کرده و هر روز از شدت درد بیمار کاسته می شود.
دکتر مومن زاده اظهار کرد : معمولا بهبود وضعیت پس از درمان با پی آرپی
به صورت تدریجی در ۲ تا ۶ هفته ابتدایی پس از درمان توسط بیمار قابل تشخیص است. این افزایش تدریجی ممکن است در بعضی از بیماران بین ۶ تا ۹ ماه نیز ادامه پیدا کند. گاهی التیام به کمک تکنیک های عکس برداری نیز قابل مشاهده است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد در پاسخ به این پرسش که " چه نوع آسیب هایی معمولا با کمک پی آر پی درمان می شوند" ، گفت : برخی
آسیب هایی که معمولا با کمک پی آر پی درمان می شوند عبارتند از صدمات مزمن
تاندون ها ، صدمات حاد عضلات و رباط ها ، کمک به التیام بافت ، آرتروز و افزایش سرعت ترمیم استخوان شکسته شده .
وی مطرح کرد : بیشترین تاثیرات درمان با پی آر پی در صدمات مزمن
تاندون ها گزارش شده است. یک نمونه مهم از این صدمات، بیماری به نام «آرنج تنیس بازان» است که از صدمات بسیار شایع ناحیه خارجی آرنج محسوب می شود.
دکتر مومن زاده بیان کرد : درمان صدمات حاد عضلات و رباط ها که بیشتر به عنوان صدمات حاد ورزشی محسوب می شوند به کمک پی آر پی بسیار شایع
می باشد زیرا می تواند روند التیام صدمات را به خوبی سرعت بخشد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد اذعان داشت : پی آر پی برای کمک به التیام بافت در بعضی از انواع جراحی ها به کار گرفته شده است. اولین استفاده از این پی آر پی به همراه جراحی ارتوپدی در ترمیم پارگی تاندون های روتاتور کاف مفید بوده است.
وی متذکر شد : به نظر می رسد که پی آر پی با افزایش حرکت خون در منطقه، باعث محکم و انعطاف پذیر شدن غضروف می شود.
دکتر مومن زاده تصریح کرد : در موارد محدودی پی آر پی برای افزایش سرعت ترمیم استخوان شکسته به کار رفته است. اطلاعات اثر بخشی درمان با این روش در حال تکمیل است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد توضیح داد : درمان با پی آر پی
می تواند دوره مصدومیت ورزشکاران و نقاهت بیماران را در قسمت های مختلف بدن کاهش دهد. به علاوه احتمال آسیب دوباره و ریسک آسیب های جدی تر را که نیازمند جراحی هستند یا باعث ناتوانی دائمی می شوند، در همان
قسمت ها کم می کند.
وی ابراز داشت : گزارش های مختلفی از درمان موفق مشکلاتی نظیر
آسیب های شانه ، آسیب های مچ و دست ، آسیب های آرنج ، آسیب های مفصل ران ،
آسیب های زانو و آسیب های مچ پا و پا با پی آر پی موجود است.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد گفت : از جمله مهمترین
آسیب های شانه که به وسیله روش پی آر پی قابل درمان است می توان به التهاب زردپی روتاتور کاف، گیرافتادگی شانه، بورسیت و التهاب زردپی عضله ی دوسر اشاره کرد .
دکتر مومن زاده می گوید : از مهمترین فاکتورهایی که در موفقیت درمان با
پی آر پی می تواند موثر باشد محل آسیب دیده، وضعیت کلی سلامتی بیمار و مزمن یا حاد بودن آسیب می باشد. این فاکتورها توسط پزشک بررسی شده و احتمال موفقیت درمان ارزیابی می شود. سپس در صورتی که بیمار کاندیدای درمان شناخته شود، درمان با پی آر پی ، روی او انجام می شود.
وی در پاسخ به این پرسش که مزیت های استفاده از پی آر پی چیست " ، عنوان کرد : در صورت اجرای درمان با پی آر پی توسط پزشک حاذق این روش برای بیمار روشی بسیار ایمن خواهد بود.
دکتر مومن زاده افزود : بیماران در یک درمان موفق با پی آر پی ممکن است تنها در هفته اول پس از اجرای درمان میزان بسیار کمی از ناراحتی را تجربه کنند. پس از این دوره احساس ناراحتی در آنها از بین می رود. از بین بردن این احساس ناراحتی در یک هفته ابتدایی نیز به راحتی با حرکات کوچک اعضا، داروهای
ضد درد و استراحت ممکن می شود. بسیاری از بیماران از ابتدا هیچ نوع ناراحتی احساس نمی کنند و می توانند فعالیت و کارهای کوچک را پس از درمان سریعا آغاز کنند.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد متذکر شد : فواید درمانی بالا یکی دیگر از مزیت های درمان با روش پی آرپی است که شامل افزایش سرعت ترمیم آسیب، کمک به کاهش درد و افزایش توانمندی محل آسیب دیده پس از درمان است.
وی عنوان کرد : با توجه به اینکه درمان با پی آر پی به کمک خون خود مریض اجرا می شود ریسک ایجاد عفونت در درمان نسبت به سایر روش ها کاهش
می یابد.
دکتر مومن زاده تشریح کرد : درمان با پی آر پی در تمام موارد نمی تواند جایگزین جراحی شود اما بسیاری از آسیب های مزمن بیماران ممکن است به این درمان جواب مناسبی دهند و نیاز بیمار برای انجام جراحی را برطرف کرده یا به تاخیر بیندازد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد تصریح کرد : درمان با پی آر پی با توجه به نحوه ی عملکرد خود باعث می شود که یک آسیب مزمن، پس از درمان از نظر بدن دوباره آسیبی جدید فرض شود و در نتیجه آن بدن تحریک شده تا جواب التیامی جدیدی در محل، به آسیب مزمن بدهد. پس از شروع این جواب درمانی جدید، جواب توسط فاکتورهای التیام بخش بسیار زیادی که توسط
پی آر پی در محل ایجاد شده اند تکمیل می شود.
وی اضافه کرد : در نتیجه به کمک درمان با روش پی آر پی و همچنین تغییر وضعیت مناسب بیمار، می توان وضعیت التیام آسیب را بهبود بخشید و احتمال تشدید آسیب را کم کرد. جواب مثبت بیمار به این درمان نیز می تواند نیاز بیمار به جراحی های بعدی را کاهش دهد.
دکتر مومن زاده گفت : در بسیاری از موارد در صورتی که بافت آسیب دیده قبل از پیشرفت آسیب با کمک پی آر پی درمان شود، از انجام جراحیهای احتمالی می توان جلوگیری کرد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد در پاسخ به این پرسش که " از روش درمان با پی آر پی ، چند بار می توان استفاده کرد"، اظهار کرد : دفعات انجام این درمان با پی آر پی در قسمت های مختلف بدن فرد می تواند متفاوت باشد. پزشک با توجه به جواب بیمار به درمان در دفعات قبل، مکان آسیب دیده و میزان آسیب، تعداد دفعات تزریق را برای هر بیمار به صورت جداگانه تعیین می کند. ممکن است برای تعیین دفعات درمان از روشهای تصویربرداری کمک گرفته شود. این تعداد ممکن است از یک تزریق تا پنج تزریق در هر محل
آسیب دیده متفاوت باشد.
وی تشریح کرد : بر خلاف درمان با تزریق داروهای کورتیکواستروئیدی که کاهش دردی کوتاه مدت را برای بیمار به همراه دارد، روش درمان با پی آر پی به دنبال کاهش درد بلند مدت بیمار است.
دکتر مومن زاده اشاره کرد : با توجه به هدف درمان با پی آرپی که رشد بافت جدید در بدن است، پزشک ممکن است برای سرعت بخشیدن به درمان، برنامه درمانی کاملی را شامل فیزیوتراپی و برنامه های ورزشی با توجه به نیاز بیمار پیشنهاد کند. در صورت نیاز بیمار، این برنامه های درمانی می توانند درسرعت بخشیدن به کاهش درد بیمارو شروع زمان فعالیت عادی او بسیار موثر باشد.
این فوق تخصص درد شناسی و طب درد در پایان گفت : اکثر بیمارانی که از درمان با پی آرپی استفاده می کنند نهایتا پس از سه ماه می توانند تمام فعالیتهای عادی خود را از سر بگیرند.
انتهای پیام