وی اظهار کرد: معمولا کولونوسکوپی کمتر از یک ساعت به طول میانجامد. بعد از کولونوسکوپی شما برای استراحت به اتاق ریکاوری منتقل خواهید شد تا زمانی که اثر مسکنهای شما کاهش پیدا کند. ممکن است احساس گرفتگی عضلانی داشته باشید اما این احساس موقت میباشد و به سرعت میگذرد.دکتر ستوده نیا اذعان کرد: سرطان روده بزرگ، یکی از سرطانهای رایج در دنیا است که با وجود راهکارهای درمانی نوین و پیشرفت در علم پزشکی، تا کنون بسیاری از انسانها را به کام مرگ کشانده است، کولونوسکوپی، یکی از همان روشهای تشخیصی و درمانی نوین است که میتواند این عامل را درمان و ریشه کن کند.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم میگوید: سرطان روده بزرگ، با تشخیص زودهنگام توسط کولونوسکوپی میتواند در طی کوتاهترین زمان ممکن رفع گردد زیرا کولونوسکوپی امکان ارائه دقیقترین مشاهدات و تصاویر را برای متخصص کولورکتال فراهم میکند تا اقدامات درمانی سریعاٌ اعمال شود.وی در پاسخ به این پرسش که "کولونوسکوپی برای چه افرادی مناسب میباشد"، گفت: افرادی در سنین بالای 50 سال میتوانند برای درمان بیماریهای روده یا تشخیص سرطان روده از کولونوسکوپی استفاده کنند، افرادی که سابقه خانوادگی بیماری گوارشی یا روده دارند و کسانی که با اختلال در حرکت رودهای مانند یبوست یا اسهال مواجه شدهاند نیز میتوانند برای تشخیص بیماری خود از این طریق اقدام کنند.
دکتر ستوده نیا ادامه داد: آنهایی که در مدفوع خود، اثراتی از خون را مشاهده میکنند، افراد مشکوک به سرطان روده،کسانی که علائم ابتلا به بیماریهای گوارشی و روده را دارند و کسانی که به طور ناگهانی با تغییرات و کاهش وزن مواجه شدهاند از کاندیدای انجام کولونوسکوپی شمرده میشود.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم توصیه کرد: قبل از انجام کولونوسکوپی، باید رودهها به طور کامل خالی و تمیز شود، این کار را میتوان از طریق نوشیدن آب و مایعات انجام داد تا رودهها راحتتر و سریع تر، تخلیه شوند. اگر باز هم رودهها تمیز نشده باشد میتوان از شیاف یا ملینها استفاده کنید تا فرآیند تخلیه را سریعتر کند.وی اظهار کرد: بیمار باید در روز انجام عمل کولونوسکوپی ناشتا باشد، یعنی از 8 الی 12 ساعت قبل از کولونوسکوپی چیزی میل نکند.اگر بیمار داروی خاصی مصرف میکند یا به بیماری خاصی مبتلا میباشد، حتما باید به پزشک اطلاع دهد.دکتر ستوده نیا متذکر شد: بیمار برای انجام کولونوسکوپی باید لباس راحت بپوشد و مصرف برخی داروها که با کولونوسکوپی تداخل دارند مانند آسپرین، داروهای انسولین، داروهای آرتروز یا مکملهای آهن، داروهای رقیقکننده خون میبایست تحت نظر و طبق تجویز پزشک انجام شود.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم خاطرنشان کرد: قبل از رفتن به خانه پزشک نتایج کولونوسکوپی را با شما به اشتراک میگذارد اگر بیوپسی به آزمایشگاه فرستاده شود ممکن است نتایج چند روز طول بکشد و این بستگی به تعداد و اندازه پولیپ یافت شده دارد.
وی بیان کرد: با توجه به نتایج به دست آمده دکتر زمان کولونوسکوپی بعدی را توصیه خواهد کرد. همچنین پزشک دستورالعملهایی را برای مراقبتهای مورد نیاز در خانه و چگونگی تشخیص عوارضی که در مورد آنها رخ میدهد ارائه میکند.
دکتر ستوده نیا تصریح کرد: کولونوسکوپی به طور کلی یک روش امن است و عوارض آن حدود 3 تا 5 درصد است که میتواند شامل پارگی روده باشد و در صورتی که توسط یک متخصص با تجربه اتفاق بیفتد این احتمال بسیار کاهش مییابد و اگر پولیپ برداشته شود یا بیوپسی در طول کولونوسکوپی انجام شود خطر بسیار کمی وجود دارد.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم ابراز داشت: شما ممکن است پس از انجام کولونوسکوپی اندک خون در مدفوع خود تا چند روز پس از آن داشته باشید. با این حال اگر درد شدید شکم، تب، سرگیجه یا خونریزی شدید دارید بلافاصله با دکتر خود تماس بگیرید. شما همیشه باید در خصوص هر سوال یا نگرانی درباره کولونوسکوپی، نتایج و پس از آن با پزشک خود گفتگو کنید، پزشک شما میتواند در این باره به شما کمک کند.
وی توضیح داد: پس از اتمام کولونوسکوپی، بیمار باید 1 الی 2 ساعت تحت نظر پزشک و مراقبتهای ویژه قرار بگیرد تا تاثیر دارو از بین برود و هوشیاری او به حالت اول بازگردد، ممکن است بعد از انجام کولونوسکوپی کمی درد یا نفخ در شکم احساس شود و بعد از مدت زمان کوتاهی رفع شود.
دکتر ستوده نیا اضافه کرد: در این دوران حساس، باید فعالیتهای جسمانی را به حداقل رساند. پس از برداشتن پولیپ ها، امکان خونریزی از مقعد وجود دارد که جای نگرانی برای بیمار ندارد و طبیعی میباشد.
این متخصص میگوید: در صورت عدم مشاهده پولیپ و ناهنجاری در بافت کولون، نتیجه کولونوسکوپی منفی خواهد بود و در صورت مشاهده ناهنجاری و پولیپ در کولون، نتیجه کولونوسکوپی مثبت میباشد. بیشتر پولیپ ها، غیر سرطانی هستند، ولی برخی از آنها میتوانند پیش سرطانی باشند.
وی اظهار کرد: با توجه به تعداد و اندازه پولیپ ها، زمان انجام کولونوسکوپی مجدد تعیین خواهد شد. در برخی موارد انجام کولونوسکوپی مجدد توسط پزشک متخصص تجویز میگردد که عبارتند از مشاهده پولیپهای بزرگ، مشاهده بیش از دو پولیپ و پولیپهایی که احتمال سرطانی شدن دارند.
دکتر ستوده نیا عنوان کرد: از کولونوسکوپی میتوان در موارد مختلفی از جمله، غربالگری سرطان کولون و رکتال (سرطان کولورکتال) استفاده کرد. از فواید دیگر کولونوسکوپی میتوان به بررسی علت اختلال در تستهای عکسبرداری از کولون، بررسی علت وجود دردهای شکمی، بررسی وجود پولیپهای روده ای،بررسی تغییرات در عادات رودهای مانند اسهال، بررسی وجود خون در مدفوع اشاره کرد.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم اظهار کرد: طبق تحقیقات انجام شده تا کنون عوارض و خطراتی جهت انجام کولونوسکوپی گزارش نشده است، اما از آنجایی که هر عمل جراحی بیعارضه نیست، ممکن است کمی درد یا خونریزی به صورت موقت و نادر به وجود بیاید یا سوراخ شدن روده در حین انجام کولونوسکوپی رخ دهد، که اگر توسط جراح متخصص صورت گیرد این عوارض به حداقل خواهد رسید.وی گفت: با تشخیص زود هنگام بیماری، میتوان درمان راحتتری را تجربه کرد، زیرا با پیشرفت بیماری ممکن است طول درمان به درازا بکشد. با روش تشخیصی کولونوسکوپی میتوان بیماریهای مربوط به روده را
تشخیص داد.
>کولونوسکوپی عوارض خاصی ندارد
در ادامه نیز دکتر صادقی در اینباره خاطرنشان کرد: کولونوسکوپی، روشی است که امکان مشاهده و بررسی قسمتهای داخلی کولون یا همان روده بزرگ را فراهم میکند. کولونوسکوپ، لوله نرم و انعطاف پذیری است که دوربین متصل به آن امکان تهیه تصاویر را فراهم میکند. سر کولونوسکوپ از راه مقعد وارد رکتوم میشود. وی اظهار کرد: کولونوسکوپی به دلایل مختلفی انجام میشود. یکی از دلایل اصلی انجام این روش، غربالگری سرطان کولون و سرطان کولورکتال میباشد. برخی دلایل دیگر عبارتند از بررسی وجود پولیپهای روده ای، مشاهده خون در مدفوع، دردهای شکمی، تغییر در عادات رودهای مانند اسهال و مشاهده هر گونه اختلال در تستهای عکسبرداری از کولون است.
این فوق تخصص گوارش و کبد عنوان کرد: سرطان کولورکتال در میان مردان بیشتر شایع میباشد و افرادی که سابقه خانوادگی ابتلا به پولیپ یا سرطان کولورکتال داشتهاند و افراد با سابقه ابتلا به بیماریهای التهابی روده، مانند کولیت اولسراتیو و یا بیماری کرون بیشتر در معرض ابتلا به سرطان کولورکتال هستند.
وی اشاره کرد: تعداد دفعات و تناوب زمان انجام کولونوسکوپی، به درصد و شانس ابتلا به بیماری و همچنین هر گونه سابقه اختلال و بیماری بستگی دارد. هدف از انجام این روش میتواند این باشد که قبل از بروز سرطان، تودههای پولیپ برداشته شوند.
دکتر صادقی مطرح کرد: از آنجایی که جهت انجام کولونوسکوپی، کولون باید کاملا تخلیه باشد، توصیه میشود بیمار از چند روز قبل از انجام تست، مصرف ملینها را آغاز کند. به دلیل بروز اسهال، میتوان جهت پیشگیری از ناراحتیهای ایجاد شده در پی اسهال، از کرم دسیتین استفاده کرد.
این فوق تخصص گوارش و کبد بیان کرد: چند روز قبل از کولونوسکوپی، اگر شما دچار یبوست شدید هستید باید از مصرف غذاهای سنگین و چرب دوری کنید. بیشتر مایعات مصرف کنید. خوردنیهای دانه دار مثل انگور، انار و مثلا عدسی مصرف نشود.در این بازه زمانی، باید به رژیم غذایی اهمیت داده شود و غذاهایی مصرف شوند که به راحتی از سیستم گوارش دفع میشوند.
وی ادامه داد: برنج سفید، پاستا، تخم مرغ، گوشت مرغ و ماهی از جمله مواد غذایی هستند که فیبر کمی دارند لذا توصیه میشود از دو روز قبل از کولونوسکوپی، مواد غذایی نرم مانند اسموتی ها، میوههای نرم مانند موز و یا سوپ مصرف شود.
دکتر صادقی متذکر شد: توجه داشته باشید چند روز قبل از انجام کولونوسکوپی باید از مصرف مواد غذایی از قبیل سبزیجات خام، غذاهای چرب، میوههای هسته دار، بروکلی، کلم، غلات و گوشت سفت که به سختی هضم میشوند، خودداری شود و حتما در خصوص ادامه داروهای مصرفی از قبیل ویتامین ها، مکملها و داروهای تجویز شده، با پزشک مشورت داشته باشید. گاهی نیاز به قطع مصرف برخی داروها قبل از انجام تست میباشد.
این فوق تخصص گوارش و کبد توضیح داد: مهمترین نکته برای انجام کولونوسکوپی، رعایت یکسری نکات روز قبل از انجام آن است. فرد در این روز باید فقط مایعات صاف شده مصرف کند. حتی آبگوشت و آب مرغ نیز باید از صافی رد شوند که ته نشینهای مواد غذایی در روده رسوب نکنند. در آن روز بهتر است فقط مایعاتی مانند چای عسل، آب مرغ، آب گوشت، آب میوه کارخانه صاف شده مصرف شود زیرا آب میوههایی که طبیعی هستند ممکن است در روده رسوب کنند.
وی ادامه داد: روز قبل از انجام کولونوسکوپی تحت هیچ شرایطی خوردنیهایی مثل شیر و خامه مصرف نکنید. میتوانید بستنی وانیلی مصرف کنید اما مصرف آب هویج و یا آب هندوانه اصلا توصیه نمیشود چون ممکن است که روده کثیف بماند.
دکتر صادقی اظهار کرد: اگر زمان کولونوسکوپی شما صبح است، بهتر است از ساعت 10 صبح بستههای پودر پیدرولاکس را بسته به توصیه پزشک، با یک لیتر آب (4 لیوان آب) مخلوط کرده و مصرف کنید. بهتر است در عرض هر 10 الی 20 دقیقه 1 لیوان مصرف شود و اگر طعم این نوشیدنی ناخوشایند بود میتوانید کمی آب میوه کمرنگ مثل لیموناد به آن اضافه کنید. این فوق تخصص گوارش و کبد افزود: اگر دچار حالت تهوع شدید میتوانید از متوکلوپرامید استفاده کنید. هر 8 ساعت یک حبه قرص را با لیوان پر آب مصرف کنید. 10 قرص بیزاکودیل که پزشک تجویز کرده را هر 4 ساعت 1 بار، 2 عدد مصرف کنید. قرص دایمتیکون را نیز که پزشک تجویز کرده هر 4 ساعت 1 بار، 2 عدد بجوید. میتوانید 4 الی 5 عدد از دایمتیکون را مصرف کنید اما بقیه ی قرصها باید در زمان و به اندازه مشخص شده مصرف شوند. وی عنوان کرد: قبل از انجام کولونوسکوپی درباره مصرف قرصهایی مثل آسپرین، پلاویکس و کلوپیدوگرل و امثالهم باید با پزشک خود مشورت کنید چون ممکن است که پزشک بخواهد از روده نمونهبرداری کند و در صورت مصرف این قرص ها، احتمال خونریزی بالا میرود. به صورت معمول آسپرین و پلاویکس، 5 روز قبل از کولونوسکوپی باید قطع شوند.
دکتر صادقی مطرح کرد: کولونوسکوپی معمولا تحت بیهوشی سطحی صورت میگیرد که چیزی را هنگام انجام آن متوجه نشوید بنابراین اگر سابقه بیهوشی مشکل دار یا به تخم مرغ یا دارویی حساسیت دارید، حتما به متخصص بیهوشی و متخصص گوارش خود اطلاع دهید.این فوق تخصص گوارش و کبد اشاره کرد: کولونوسکوپی عوارض خاصی ندارد مگر اینکه کمی در شکم خود احساس فشار کنید. وی بیان کرد: اگر کولونوسکوپی شما زمان بعد از ظهر مثلا ساعت 2 الی 3 است میتوانید صبح آن فقط کمی چای و عسل مصرف کنید.دکتر صادقی متذکر شد: در صورتی که کولون به طور کامل تخلیه نشده باشد، انجام تست کولونوسکوپی به زمان دیگری موکول خواهد شد. این بدین معناست که بیمار باید مجدد مراحل آمادهسازی را طی کند.این فوق تخصص گوارش و کبد ابراز کرد: انجام تست کولونوسکوپی حفظ هیدراته بدن نکته بسیار مهمی است. بیمار باید تا جایی که میتواند مواد غذایی مایعات مصرف کند.وی عنوان کرد که از دو ساعت قبل از کولونوسکوپی حتی آب هم نباید خورده شود. رعایت این مورد بسیار اهمیت دارد، چرا که نوشیدن آب میتواند منجر به بروز ناراحتی بعد از کولونوسکوپی شود.
دکتر صادقی اظهار کرد: آمادگی قبل از کولونوسکوپی و یا مراقبتهای بعد از آن میتواند کمی سخت باشد. اما با این حال، بیمار باید تمام نکات گفته شده از سوی فوق تخصص گوارش را رعایت کند. در صورتی که کولونوسکوپی با موفقیت انجام شود، دیگر نیازی به تکرار آن طی ده سال آینده نخواهد بود.
این فوق تخصص گوارش و کبد توضیح داد: کولونوسکوپی، روش سرپایی است که در بیمارستان و یا کلینیک انجام میشود و تقریبا در حدود نیم تا یک ساعت طول میکشد.در حین کولونوسکوپی، معمولا بیمار احساس فشار و نفخ در ناحیه شکم خواهد داشت، با این حال، با تزریقهایی که صورت میگیرد، این موارد قابل تحمل خواهد بود.وی عنوان کرد: روند انجام روش کولونوسکوپی به این صورت است که بیمار بر روی تخت دراز میکشد و کولونوسکوپ از راه مقعد وارد رکتوم و کولون میشود. روده بزرگ با اسکوپ از هوا پر میشود تا امکان مشاهده بهتر قسمتهای داخلی کولون و رکتوم فراهم شود. دوربین متصل به سر کولونوسکوپ، تصاویر گرفته شده را بر روی صفحه نمایش، نشان میدهد و در نهایت، پزشک به بررسی تصاویر به دست آمده و داخل روده بزرگ میپردازد. این حرکت چندین بار تکرار خواهد شد. دکتر صادقی اظهارکرد: در صورت مشاهده پولیپ در حین انجام کولونوسکوپی، بیوپسی و یا نمونهبرداری از بافت انجام میشود، سپس این بافت جهت بررسیهای بیشتر به آزمایشگاه فرستاده خواهد شد. در صورتی که عفونت تشخیص داده شود، کشت باکتری نیز تجویز میشود.این فوق تخصص گوارش و کبد تصریح کرد: در صورتی که خونریزی، علت انجام کولونوسکوپی باشد، نمونه از بافت برداشته شده و روشهایی جهت کنترل خونریزی در نظر گرفته خواهد شد. امکان برداشتن پولیپها حین کولونوسکوپی وجود دارد، این کار یکی از مهمترین اقدامات در پیشگیری از بروز سرطان کولورکتال میباشد. وی میگوید: در صورتی که قبل از کولونوسکوپی، داروهای مسکن به بیمار تزریق شده باشد، بهتر است فردی بیمار را همراهی کند.بعد از کولونوسکوپی، ممکن است بیمار احساس نفخ و درد در شکم خود داشته باشد که بعد از چند ساعت برطرف خواهد شد.رژیم غذایی نرمال نیز از روز بعد انجام کولونوسکوپی از سر گرفته میشود.دکتر صادقی بیان کرد: بعد از برداشتن پولیپها در حین انجام کولونوسکوپی احتمال خونریزی از مقعد وجود دارد که کاملا طبیعی بوده و جای نگرانی ندارد. نتایج بیوپسی، چند روز بعد آماده خواهد شد. این فوق تخصص گوارش و کبد توضیح داد: کولونوسکوپی مجازی نیز روشی است که در آن با استفاده از سی تی اسکن، تصاویری از داخل کولون به دست میآید و از آن جایی که این تصاویر واقعی نیستند، مجازی نامیده میشوند. مدت زمان انجام این کولونوسکوپی کمتر است و نیازی به بیهوشی ندارد.
وی ادامه داد: جهت انجام این نوع کولونوسکوپی، روز قبل از تست، روده بایستی کاملا تمیز شده باشد. در طول تست، لوله در داخل مقعد قرار میگیرد و هوا وارد کولون خواهد شد. همزمان با بادکردگی کولون، سی تی اسکن انجام و اسکنها بررسی میشوند. در صورتی که این نوع کولونوسکوپی با دقت بالایی انجام شود، بسیار موثر خواهد بود و پولیپها نیز تشخیص داده خواهند شد. دکتر صادقی بیان کرد: روش کولونوسکوپی مجازی محدودیتهای را نیز به همراه دارد به طور مثال امکان تشخیص پولیپهای کوچک و یا ضایعات پیش سرطانی با این روش کمی سخت میباشد.از طریق این روش نمیتوان نسبت به برداشتن پولیپها اقدام کرد. در صورت تشخیص وجود پولیپ، کولونوسکوپی تجویز خواهد شد لذا به همین خاطر این روش در افرادی که شانس بیشتری برای ابتلا به پولیپ و یا سرطان کولون دارند، مناسب نمیباشد.
این فوق تخصص گوارش و کبد عنوان کرد: در صورت عدم مشاهده پولیپ و یا ناهنجاری در بافت کولون، نتیجه منفی در نظر گرفته خواهد شد و مشاهده پولیپ و ناهنجاری در کولون، به معنای مثبت بودن نتیجه کولونوسکوپی میباشد. بسیاری از پولیپها غیر سرطانی هستند، اما برخی از آنها میتوانند پیش سرطانی باشند. با توجه به اندازه و تعداد پولیپ ها، زمان انجام کولونوسکوپی مجدد تعیین خواهد شد.
وی در پایان گفت: در برخی موارد انجام مجدد کولونوسکوپی تجویز میشود که عبارتند از مشاهده بیش از دو پولیپ، مشاهده پولیپهای بزرگ و پولیپهایی که احتمال سرطانی شدن دارند
انتهای پیام