مرور مهمترین عناوین
آفتاب یزد در گفتگو با متخصصان بررسی کرد

کولونوسکوپی چه‌کاربردی دارد؟

آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا: کولون و رکتوم، بخش‌هایی از دستگاه گوارش هستند و لوله عضلانی طویلی به نام روده بزرگ را تشکیل می‌دهند. ۱۵۰ الی
۱۲۰ سانتی متر ابتدای روده بزرگ، کولون و ۱۵ سانتی متر انتهایی روده بزرگ رکتوم نام دارد. غذای هضم شده توسط روده باریک وارد کولون می‌شود. کولونوسکوپی آزمایشی است که برای تشخیص تغییرات یا موارد غیر عادی در روده بزرگ و رکتوم ( راست روده ) مورد استفاده قرار می‌گیرد. کولونوسکوپی یکی از روش‌های شایع برای تشخیص و نمونه‌برداری پولیپ‌ها است که می‌تواند جهت تشخیص زودهنگام و سریعتر به بیمار کند تا از بروز مشکلات جدی جلوگیری شود لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر سامان ستوده نیا،
فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم و دکتر امیر سعید صادقی، فوق تخصص گوارش و کبد گفتگو کرده است.
دکتر ستوده نیا در این باره می‌گوید: کولونوسکوپی، روشی برای معاینه و بررسی جداره روده و بیماری‌های مرتبط با آن می‌باشد. از طریق این روش می‌توان قسمت‌های داخلی کولون یا همان روده بزرگ را مشاهده کرد. در صورتی که، امکان معاینه فیزیکی برای پزشک وجود نداشته باشد، به کمک این روش می‌توان به راحتی داخل این ناحیه از بدن را به طور دقیق مشاهده کرد و عارضه‌های موجود در آن را شناسایی کرد.
وی بیان کرد: کولونوسکوپی می‌تواند، در تسریع روند درمانی موثر باشد زیرا در صورت مشاهده و تشخیص سریع می‌توان درمان را آغاز کرد.
این فوق تخصص جراحی کولون و رکتوم مطرح کرد: پزشک، با استفاده از کولونوسکوپی می‌تواند، لایه پوشش‌دهنده داخلی روده بزرگ (راست روده و کولون) را معاینه کند. در این تکنیک، از لوله باریک و منعطفی به نام کولونوسکوپ برای مشاهده روده بزرگ استفاده می‌شود که می‌توان به وسیله آن، تومور و ناحیه‌های ملتهب یا خونریزی دهنده، وجود زخم، پولیپ روده بزرگ را بررسی کرد.
وی در پاسخ به این پرسش که " در چه مواردی کولونوسکوپی انجام می‌گیرد "، گفت: برای بررسی مشکلاتی مانند زخم، التهاب، خونریزی پولیپ‌ها و تومورها از کولونوسکوپی استفاده می‌شود. به طور کلی کولونوسکوپی برای بیمارانی که سابقه سرطان ارثی را دارند و دارای بیماری التهاب روده، کرون و یا کولیت هستند و افرادی دارای کم خونی حاد و مزمن هستند نیز مورد استفاده قرار می‌گیرد.
دکتر ستوده نیا تشریح کرد: دستگاه کولونوسکوپ ابزار مورد استفاده برای انجام کولونوسکوپی است، یک لوله نازک و انعطاف پذیر با یک چراغ و دوربین فیلمبرداری که در انتهای آن است و داخل رکتوم قرار می‌گیرد و به دقت از طریق روده بزرگ هدایت می‌شود. این فوق تخصص جراحی کولون ورکتوم اظهار کرد: معمولا کولونوسکوپی برای ورود به انتهای روده کوچک مورد استفاده قرار می‌گیرد. قسمت جلوی کولونوسکوپ یک دوربین فیلم‌برداری قرار دارد که تصاویر واقعی را به صفحه کامپیوتر می‌فرستد. به طوری که پزشک شما بتواند کولون را بررسی کند. سر جلویی همچنین یک چراغ، یک کانال برای آب رسانی، یک کانال برای هوادهی و آب و نیز یک کانال ابزاری وجود دارد. کانال آب دهی برای پاشیدن با فشار آب یا هوا به داخل روده بزرگ به منظور حذف بقایای مدفوع استفاده می‌شود.
وی متذکر شد: قبل از اقدام به انجام کولونوسکوپی، پزشک دارو‌های آرام بخشی را به صورت سرم به بیمار تزریق می‌کند تا او بتواند این مرحله را به راحتی و بدون درد پشت سر بگذارد. سپس میزان فشار خون، ضربان قلب و وضعیت تنفسی بیمار چک می‌شود تا مشکلی ایجاد نشود.دکتر ستوده نیا افزود: در ادامه انجام کولونوسکوپی، بیمار می‌بایست به سمت چپ بدن خود دراز بکشد تا دسترسی به نواحی مورد نظر راحت باشد، طی انجام کولونوسکوپی، یک وسیله لوله‌ای باریک و انعطاف پذیر به نام کولونوسکوپ، وارد روده بیمار می‌گردد تا با دوربینی که در قسمت نوک لوله تعبیه شده است، تصاویر را در یک مانیتور برای جراح کولورکتال به نمایش در آورد و امکان بررسی و ارزیابی دقیق بدن او را برای او فراهم می‌کند.
این متخصص اشاره کرد: در طی انجام کولونوسکوپی می‌توان همزمان نمونه‌برداری یا همان بیوپسی هم انجام داد تا با برداشت نمونه‌ای از بافت غیر طبیعی و بررسی‌های پاتولوژیک بیماری تشخیص داده شود.


انتهای پیام

آفتاب یزد