یک باورغلط؛ با مصرف گل میتوان تروماهای زندگی را درمان کرد؟
- شناسه: 10205
- پنج شنبه 14 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۳ | اجتماعی
آفتاب یزد _ یگانه شوق الشعراء: بر اساس مطالعات شیوعشناسی که در دهه ۹۰ در مورد سوء مصرف مواد مخدر در ایران انجام شد ماده مخدر «گل» یا «ماریجوانا» جز ۱۰ ماده مخدر مصرفی در ایران و در رتبه ۶ و ۷ قرار داشت. اما اخیرا معاون پژوهشی موسسه کادراس اعلام کرده است که اما امروزه مصرف ماده مخدر گل پس از تریاک و شیشه در کشور در رتبه سوم قرار گرفته است. «گل» از مواد مخدری است که محدود به جغرافیا نیست و در همه جا قابل کشت است و به همین جهت مصرف آن سهلتر و میزان مصرف آن در دو دهه گذشته در دنیا زیاد شده است و در برخی از کشورها نیز ممانعت قانونی مصرف این ماده برداشته شده است. تترا هیدروکانابینول(HTC) محرک عصبی و ماده اصلی و خطرناکترین بخش ماده مخدر گل است که اثرات توهمزا دارد و علت خطرناک بودن مصرف گل همین عامل توهمزاست که از درختچه شاهدانه گرفته میشود. ماده تترا هیدروکانابینول موجود در گل باعث میشود بخشی از مغز تخریب شود و عملکرد شناختی، ادراک و احساس فرد دچار اختلال شود و سوء مصرف این ماده مخدر عوارض و آسیبهای زیادی برای فرد و جامعه در پی خواهد داشت. بر اساس مطالعات انجام شده کنجکاوی اولین عاملی است که منجر به مصرف مواد مخدر در جوانان و نوجوانان میشود ۲۷,۲ درصد معتادین با انگیزه کنجکاوی و کسب یک تجربه جدید یا ماجراجویی مواد مخدر را استعمال کردهاند. در خصوص تبعات استفاده از گل مقالات و گزارشهای زیادی وجود دارد اما یک تصور در میان افراد در این باره شکل گرفته است که در این گزارش به آن پرداخته ایم. برخی از افراد فکر میکنند با مصرف گل میتوانند تروماهای زندگی خود را درمان کنند و بعد از تجربه تروما به خوددرمانی با استفاده از ماری جوانا روی میآورند؛ ما در این باره با روانشناسان گفتگو کرده ایم.
>اثرات مصرف ماری جوانا
پس از کشیدن ماریجوانا، اثرات کوتاهمدت پس از چند ثانیه آشکار میشود و تا چند دقیقه کاملاً قابل احساس و رؤیت هستند. این اثرات نوعاً به مدت ۲ تا ۳ ساعت دوام میآورند. اما عنصر اصلی آن (تی.اچ.سی) تا چندین روز در بدن باقی خواهد ماند.اثرات کوتاهمدت روانگردان ماریجوانا خاصیتی مرحلهای دارد و طی سه مرحله ظاهر میشود:
مرحله اول: اثرات ابتدایی، شامل حس آرامش، و تا درجهای کمتر، سرخوشی است.
مرحله دوم: در این مرحله مواردی نظیر سهولت در تفکر فلسفی، دروننگری و فراشناختی همراه با اضطراب و پارانویا گزارش شدهاست.
مرحله سوم: اثرات این مرحله میتواند شامل افزایش ضربان قلب و اشتهای مفرط و کاذب که به اصطلاح عموم کره کردن گفته میشود باشد، که این امر بهدلیل واکنش فراوردههای تی.اچ. سی در کبد رخ میدهد.
جدا از تغییرات ذهنی در ادراک و بهویژه خلقوخو، شایعترین عوارض جسمی و عصبشناختیِ این ماده شامل افزایش ضربان قلب، کاهش فشار خون، اختلال در حافظه کوتاهمدت، اختلال حرکتی، و اختلال در تمرکز است.اثرات درازمدت مصرف ماریجوانا نسبتاً ناشناخته است. با توجه به محدودیتهای پژوهش، همچنان بر سرِ امکان وابستگی به ماریجوانا، اثر آن بر هوش و حافظه، اثرش بر ریه، و رابطه احتمالیاش با اختلالات ذهنی و روانی نظیر اسکیزوفرنی و روانپریشی، زوال شخصیت و اختلالات افسردگی؛ بین اثرات خوب و بد آن، در دانشمندان بحث و جدل وجود دارد. به همین شکل، هنوز چندان معلوم نیست که علت وجود همبستگی بالا بین مصرف مکرر ماریجوانا و مصرف طیفی از سایر مواد در بین جوانان برای مثال در دانشگاهها چیست.
>چرا جوانان به سمت استفاده از گل میروند؟
فرزانه سهرابی در گفتوگویی با ایسنا با بیان اینکه در ایران نیز بر اساس آخرین شیوعشناسی در دسترس، تریاک رایجترین ماده مصرفی است و بیش از ۵۰ درصد مصرف مواد در کشور را شامل میشود، گفته بود: همچنین دومین ماده پرمصرف به ویژه میان نسل جوان در حال حاضر گل است و سپس مصرف شیشه سومین ماده مصرفی در کشور است، اما در مورد مصرف تریاک باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که این ماده چون به صورت سنتی و از زمانهای دور مصرف آن رایج بوده است، میتوان گفت بیشتر افرادی که در رنج سنی ۴۰ تا ۶۰ سال هستند، تریاک مصرف میکنند.به گفته وی این پژوهشگر حوزه اعتیاد، در این میان مقبولیت مادهای در جامعه به نحوه مصرف آن نیز باز میگردد، چون شیوه مصرف تریاک سخت است، یعنی نیاز به این است که فرد در مکانی مشخص و با ابزاری ویژه مصرف کند، گرایش جوانان به آن را کمتر کرده است، در مقابل از آنجا که مصرف موادی مانند گل و شیشه راحتتر بوده در میان جوانان رایجتر است و گروههای سنی جوان را بیشتر در معرض تهدید قرار داده است.
>گل در ایران به صورت شیمیایی عرضه میشود
علیرضا شریفی یزدی روانشناس اجتماعی و استاد دانشگاه در این باره به آفتاب یزد گفت:« سابقه و شیوه استفاده از انواع مواد برای اینکه بخشی از مشکلات جسمی، روحی و روانی درمان شود طولانی است. افیون و تریاک نمونه بارز این موضوع است و هنوز وقتی افراد درگیر بیماری جسمانی میشوند به آنها استفاده از این مواد پیشنهاد میشود. در کوتاه مدت درد جسمانی افراد درمان میشود زیرا افیون مسکن قوی است. تی اچ سی گل در غرب که اجازه استفاده از آن وجود دارد محدود است. بعضی از افراد در کوتاه مدت با استفاده از مصرف گل به نوعی خود درمانی میکنند اما استفاده از آن صرفا جنبه مسکنی دارد. اوایلی که افراد گل مصرف میکنند گاهی دوپامین آنها 400 درصد افزایش پیدا میکند اما بعد از مدتی بدن جنبه تخریبی،
عادتی و اعتیادی پیدا میکند و کار به جایی میرسد که افراد مجبور میشوند مدام گل مصرف کنند تا به حال عادی قبل از مصرف گل خود برسند. چون گل در برخی از ایالتهای آمریکا، کانادا و در برخی از کشورهای اروپایی به صورت قانونی عرضه میشود این توهم برای افراد ایجاد شده است که گل ماده مخدر خاصی نیست و مانند سیگار است. اولا سیگار هم ماده مضری است. دوم اینکه در این تصور به دو نکته مهم توجه نمیشود. یک اینکه تی اچ سی گل در آن کشورها کنترل شده است و از یک درصدی اگر بالاتر برود اجازه عرضه آن وجود ندارد. از سوی دیگر مطالعات در ایران نشان میدهد که فروشندههای گل در ایران برای اینکه گیرایی این ماده مخدر را بیشتر کنند آن را اسپری میزنند. یعنی فرد فکر میکند که ماده گیاهی مصرف میکند در حالی که اسپری باعث میشود این ماده، شیمیایی شود. اینها باعث میشود که فرد به شدت معتاد شود و تخریب بدن با سرعت بیشتری صورت بگیرد.»
>نگرش مثبت به ماری جوانا
وی در ادامه گفت:« چون متاسفانه نگرش به این پدیده مثبت است میزان شیوع آن زیاد است. این ماده برای نوجوانان و جوانان بسیار جذاب است و آنها را در حالت شادی موقت میبرد. مطالعات نشان میدهند که سن مصرف گل در کشور ما حدود 13 سال است و چون بستهبندی و جا به جایی آن ساده است شاهد هستیم که در برخی از مدارس مصرف و توزیع میشود. گل جوانان را هدف گرفته است و در آینده آمار بالاتر خواهد رفت. همچنین کسی که از گل استفاده میکند تنها مصرف خود را به این ماده محدود نمیکند و به سمت مواد مخدرهای سنگینتر نیز کشش پیدا میکند. در کوتاه مدت مصرف گل میتواند تسکیندهنده مشکلات افراد باشد ولی در میان مدت و بلند مدت نه تنها درمانی در کار نیست بلکه خود به یک درد بیدرمان تبدیل میشود.»
>مصرف گل ایجادکننده مشکل جدید است
در ادامه دکتر نصرالله منصوری روانشناس و مشاور خانواده نیز در این باره به آفتاب یزد گفت:« افراد هرچیزی که مصرف میکنند اگر آن ماده را به خوبی نشناسند درگیر تبعات آن خواهند شد. جوانان باید متوجه جایگاه و ارزش خود باشند. صرف منع کردن افراد در خصوص پیشگیری از اعتیاد تاثیرگذاری کافی ندارد زیرا در برخی از افراد منع باعث میشود حریصتر شوند. بنابراین سیگار، گل، شیشه و.... قرار نیست در افراد آرامش ایجاد کند و بسیاری از جوانان با بهانه تجربه کردن در تله استفاده از مواد مخدر قرار میگیرند. بعد از مدتی افراد خود را در دام اعتیاد میبینند و آن زمان مسیر سختتری در پیش روی آنها قرار میگیرد. البته جامعه باید فرد معتاد را بیماری بداند که نیاز به درمان دارد. ما اول باید بستر و شرایط خوب و سالم را برای جوانان فراهم کنیم که در این زمینه نهادهای مختلف وظیفه دارند. خانواده یکی از اولین جاهایی است که باید چنین بستری را برای فرزندان فراهم سازد. از سوی دیگر گروه همسالان نیز تاثیر بسزایی در ایجاد گرایش به مصرف مواد مخدر در میان جوانان دارند. الان متاسفانه تعداد زیادی از جوانان در کشور ما در یک حالت سرگردانی و بلاتکلیفی اسیر شدهاند و ما باید جانشینی برای مواد مخدر ارائه دهیم. الان جوانان درگیر مسائل شغل، ازدواج و اختلاف نسلی هستند و باید ابتدا در این باره اقدامی صورت بگیرد. استفاده از گل ممکن است به صورت مسکنی بتواند تروما را تسکین دهد اما در دراز مدت استفاده و اعتیاد مشکلی بر مشکلات دیگر خواهد شد که شاید در راس سایر مشکلات قرار بگیرد.»
انتهای پیام