سنگ مثانه چه عوارضی دارد؟
- شناسه: 10076
- سه شنبه 12 اردیبهشت 1402
- انتشار در صفحه ۶ | زندگی
آفتاب یزد- نجمه حمزه نیا: مثانه یکی از مهمترین اندامها در بدن انسان محسوب میشود. این اندام مسئولیت کمک به تخلیه مواد زائد مایع از بدن را بر عهده دارد. این وظیفهای دائمی است که میتواند چند بار در روز رخ دهد و بر همین اساس به دفع ادرار چند باره روزانه نیاز است.یکی از شایعترین مشکلات مثانه، ایجاد سنگ در مثانه است که میتواند مشکلات جدی را برای فرد ایجاد کرده و کیفیت زندگی فرد را کاهش دهد لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکترشهریار ناطق، متخصص اورولوژی و دکتر سلمان اسلامی، متخصص اورولوژی و دکتر مهری مهراد، متخصص اورولوژی گفتگو کرده است.
دکتر ناطق در این باره میگوید: به طور کلی سنگهای مثانه زمانی ایجاد میشوند که املاح معدنی شروع به رسوب کردن در مثانه کنند. سنگ مثانه بیشتر در میان مردان میانسال شایع است.
وی توضیح داد: سنگ مثانه که با نامهای وزیکال کالکولوس و سیستولیتس نیز شناخته میشود، با جمع شدن املاح معدنی تشکیل میشود. این عارضه میتواند با عدم تخلیه کامل مثانه بعد از ادرار، به وجود آید و در نهایت ادرار و املاح داخل آن به صورت کریستال شده در میآیند و سنگهای مثانه را تشکیل میدهند.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: این سنگها زمانی که خیلی کوچک هستند به وسیله ادرار دفع میشوند ولی در مابقی دفعات میتوانند به دیواره مثانه یا حالب (لولهای که از کلیهها به سمت مثانه میآید) بچسبند و در آنجا گیر بیفتند. با مرور زمان قطعههای بیشتری به این سنگهای کوچک چسبیده و سنگهای بزرگتری را تشکیل میدهند.
وی بیان کرد: سنگهای مثانه میتوانند بدون هیچ گونه علامتی و به مدت طولانی در مثانه وجود داشته باشند و معمولا زمانی کشف میشوند که به دلایل دیگری از آن ناحیه عکسبرداری میشود. سنگهای بزرگ مثانه به درمان پزشکی نیاز دارند.
دکتر ناطق توضیح داد: بعضی اوقات فقط یک سنگ به وجود میآید ولی ممکن است گروهی از سنگها تشکیل شود. این سنگها شکل و شمایل متفاوتی دارند و اکثرا کروی هستند. کوچکترین سنگهای مثانه به وسیله چشم غیر مسلح قابل شناسایی نیستند.
این متخصص اورولوژی ابرازکرد: سنگهای مثانه ممکن است در درجه اول دارای نشانههایی نباشند ولی درصورتی که این سنگها باعث تحریک مثانه شوند، باعث علائمی میشوند که مهمترین آن شامل ناراحتی و درد در اندام تحتانی، نامنظمیهای ادراری و یا قطع و وصل شدن ادرار، طول کشیدن آغاز جریان در طی ادرار،درد در ناحیه تحتانی شکم، درد و احساس ناراحتی حین ادرار، وجود خون در ادرار و ادرار سیاه و یا غیرشفاف است.
> سنگهای مثانه در پی ماندن ادرار در داخل مثانه به وجود میآیند
وی مطرح کرد: سنگهای مثانه در پی ماندن ادرار در داخل مثانه به وجود میآیند که معمولا عدم تخلیه کامل مثانه به دلیل مشکلات مختلف پزشکی میباشد.
دکتر ناطق تصریح کرد: بیماریهایی که باعث عدم تخلیه کامل مثانه در حین ادرار میشوند، عبارتند از بیماریهایی با ریشه عصبی در مثانه، التهاب مثانه، بزرگ شدن پروستات، استفاده از ابزارهای پزشکی مانند سوند، دیورتیکول مثانه و سیستوسل.
این متخصص اورولوژی اظهار کرد: برخی موارد عوامل پرخطر سبب بروز ابتلا به سنگ مثانه میباشند. به طور مثال مردان به خصوص در سن میانسالی بیشتر از خانمها دچار این عارضه میشوند، افرادی که دارای جراحت بزرگ در نخاع و یا از کار افتادگی ماهیچههای لگن میباشند، به صورت کامل نمیتوانند ادرار خود را تخلیه کنند، هر شرایطی که باعث انسداد مجرای خروجی مثانه بشود، مانند التهاب پروستات، میتواند باعث عدم تخلیه کامل مثانه بشود و جراحی تقویت مثانه که در زنان برای درمان بیاختیاری ادرار انجام میشود.
وی تشریح کرد: با وجود اینکه اکثر سنگهای مثانه علائمی ایجاد نمیکنند ولی در صورت عدم برداشته شدن، باعث عوارض جانبی مختلفی میشوند که مهمترین آن عبارتند از از کار افتادگی مزمن مثانه و عفونت مجرای ادراری.
دکتر ناطق میگوید: تشخیص سنگ مثانه ممکن است به برخی معاینات نیاز داشته باشد که شامل معاینه فیزیکی، انجام آزمایش ادرار، سی تی اسکن، اولتراسوند و ایکس ری.
این متخصص اورولوژی افزود: در آزمایش حاجب داخل وریدی نیز یک مایع حاجب از طریق وریدها به داخل بدن تزریق میشود. این مایع با رسیدن به کلیهها و مثانه باعث تشخیص سنگهای آنها از طریق ایکس ری میشود.
وی اشاره کرد: در صورتی که سنگهای مثانه هنگام تشخیص هنوز کوچک باشند، نوشیدن مایع زیاد برای دفع آنها کافی است ولی اگر خیلی بزرگ باشند نیاز به شکستن و یا برداشتن آنها از طریق جراحی میباشد.
دکتر ناطق توضیح داد: در دفع فوری سنگ مثانه با سنگ شکن مثانه، یک فرآیندی به نام سیستولیتولاپاکسی، از طریق وارد کردن لولهای به همراه دوربین به داخل میزراه، مثانه را شستشو داده شده و سنگها شکسته میشوند. همچنین از یک لیزر یا اولتراسوند برای شکستن سنگها قبل از شستشوی مثانه استفاده میشود که این فرآیند نیاز به یک بیهوشی موضعی دارد.
این متخصص اورولوژی متذکر شد: اگر سنگهای به وجود آمده در مثانه در حدی بزرگ باشند که نتوان آنها را بوسیله شکستن از بین برد، نیاز به جراحی دارند. در این جراحی از طریق برش در ناحیه شکم وارد مثانه شده و سنگها برداشته میشوند. از آنجایی که تمامی جراحیها عوارض جانبی زیادی دارند، بهترین اقدام شکستن سنگها میباشد.
وی اذعان داشت: با توجه به اینکه سنگهای مثانه از طریق بیماریهای زیادی ایجاد میشوند، نمیتوان از به وجود آمدن آنها پیشگیری کرد. با این وجود بهترین راه حل، اقدام به موقع هنگام تجربه هرگونه علائم غیرطبیعی در دفع ادرار، وجود خون در ادرار و یا تغییر رنگ آن است. نوشیدن مایعات به مقدار زیاد کمک به عدم تشکیل این سنگهای میکند.
دکتر ناطق گفت: بعضی از افرادی که دارای عفونت مجاری ادرار هستند، دارای احساس عدم تخلیه کامل ادرار پس از دفع میباشند که در این شرایط بهتر است پس از ۱۰الی۲۰ ثانیه، دوباره اقدام به دفع ادرار کرد. به این اقدام تخلیه مضاعف میگویند که ممکن است از ایجاد سنگهای مثانه جلوگیری کند.
> علل مختلفی برای تشکیل سنگ مثانه وجود دارد
در ادامه نیز دکتر اسلامی در این باره خاطرنشان کرد: گاهی اوقات مواد معدنی در مثانه جمع میشود، رسوب میکند و سنگهای کوچکی را تشکیل میدهد، در این حالت با مشکل سنگ مثانه روبرو هستیم.
وی اظهار کرد: سنگ مثانه عارضه ناراحت کنندهای است که بیشتر در میان آقایان مسن مشاهده میشود ولی خوشبختانه روشهای متعددی برای درمان آن وجود دارد.
این متخصص اورولوژی میگوید: اگر چه بعضی موارد سنگ مثانه با هیچگونه علائمی همراه نیست، با این حال اگر سنگ از مثانه خارج نشود، ممکن است عوارض متعددی بروز یابد که مهمترین آنها عبارتند از اختلال مزمن در عملکرد مثانه و عفونتهای مجاری ادراری.
وی ادامه داد: سنگ مثانه یا سیستولیت نتیجه رسوب کردن مواد معدنی در مثانه است. این مواد در صورتی در مثانه جمع میشود که مثانه پس از ادرار کردن کاملاً تخلیه نشود. غلظت ادرار باقیمانده به تدریج افزایش مییابد و مواد معدنی موجود در محلول تشکیل کریستال میدهد. این سنگها گاهی بسیار کوچک هستند و به راحتی همراه با ادرار دفع میشوند، اما بعضی سنگهای مثانه در دیواره مثانه یا حالب (لوله کشیده شده از کلیه تا مثانه) گیر میکنند.
دکتر اسلامی افزود: سنگ گیر افتاده در مثانه به تدریج کریستالهای معدنی بیشتری را جذب میکند و بزرگتر میشود اما ممکن است سنگ مدتی در مثانه باقی بماند و هیچ علامتی را ایجاد نکند. این سنگها غالباً هنگام رادیولوژی برحسب تصادف دیده میشوند. سنگ مثانه بزرگ باید توسط متخصص از مثانه خارج شود.این متخصص اورولوژی عنوان کرد: گاهی اوقات فقط یک سنگ و گاهی گروهی از سنگها در مثانه تشکیل میشود. شکل سنگها با هم متفاوت است، بعضی تقریباً کروی شکل هستند و تعدادی شکل نامنظم دارند. بعضی سنگهای مثانه آنقدر کوچک هستند که با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند، از طرف دیگر اندازه بعضی سنگها قابل توجه و بسیار بزرگ است.وی توضیح داد: ممکن است بیمار به محض ایجاد شدن سنگ مثانه با علائم روبه رو نشود اما اگر سنگ،مثانه را تحریک کند، علائمی بروز میکند که شامل ناراحتی یا درد در اندام تحتانی، تکرر ادرار با دشواری در شروع ادرار کردن،جریان ادرار دیرتر از حد معمول از بدن خارج میشود،احساس درد در ناحیه پایین شکم،درد و سوزش هنگام ادرار،وجود خون در ادرار و تیره رنگ بودن و عدم شفافیت ادرار است.دکتر اسلامی متذکر شد: اگر ادرار پس از دفع در مثانه باقی بماند، سنگ مثانه ایجاد میشود. باقی ماندن ادرار در مثانه غالباً پیآمد ابتلا به بیماری دیگری است که اجازه نمیدهد مثانه کامل تخلیه شود.
این متخصص اورولوژی عنوان کرد: برخی بیماریها از تخلیه کامل مثانه جلوگیری میکند به طور مثال اگر عصبهای بین مثانه و سیستم عصبی بنا به دلایلی چون سکته مغزی یا صدمه دیدن نخاع آسیب ببیند، مثانه به طور کامل تخلیه نمیشود و پروستات بزرگ شده به میزراه فشار میآورد و جریان ادرار را مختل میکند. در نتیجه مقداری از ادرار در مثانه باقی میماند و سنگ مثانه گاهی نتیجه استفاده از سوند یا دیگر وسایل پزشکی است که وارد مثانه میشوند.وی ادامه داد که عفونت مجرای ادرار یا پرتودرمانی به بزرگ شدن مثانه میانجامد و سبب بروز سنگ مثانه در افراد میگردد.دکتر اسلامی اظهار کرد: سنگ کلیه گاهی در حالب رو به پایین حرکت میکند و اگر بزرگتر از آن باشد که به طور طبیعی دفع شود، در مثانه باقی میماند و موجب انسداد میشود. سنگ کلیه شایعتر از سنگ مثانه است.این متخصص اورولوژی میگوید: کیسههایی در مثانه تشکیل میشود که اگر بیش از حد بزرگ شود، ادرار را نگه میدارد و از تخلیه کامل مثانه جلوگیری میکند و سبب بروز سنگ مثانه در افراد میشوند.وی مطرح کرد: دیواره مثانه برخی بانوان ضعیف میشود و به سمت اندام تحتانی بیرون میزند. این افتادگی بر جریان خروجی ادرار از مثانه نیز اثر میگذارد لذا میتواند سبب بروز سنگ در مثانه گردد.
دکتر اسلامی تشریح کرد: مهمترین عاملهای خطری که احتمال تشکیل سنگ مثانه را افزایش میدهد عبارتند از اینکه سنگ مثانه در میان آقایان به ویژه در سنین بالا شایعتر است و آسیب دیدن جدی نخاع و از دست دادن کنترل عضلانی در ناحیه لگن باعث میشود بیمار نتواند مثانه را کاملاً تخلیه کند، هر عارضهای که مانع خارج شدن ادرار از مثانه بشود نیز میتواند باعث بروز این مشکل شود. وی افزود:علل متفاوتی برای مسدود شدن مثانه وجود دارد که شایعترین آنها بزرگ شدن پروستات است و یکی از عوارض جراحی بزرگ کردن مثانه که با هدف درمان بیاختیاری ادرار بانوان انجام میشود، سنگ مثانه است.این متخصص اورولوژی گفت: متخصصین برای تشخیص سنگ مثانه ازآزمایشهای متعددی بهره میگیرند به طور مثال متخصص با دست گذاشتن روی پایین شکم متوجه بزرگ شدن مثانه میشود و ممکن است متخصص راست روده (رکتوم) را نیز معاینه کند تا بزرگ شدن پروستات را بررسی کند.وی اضافه کرد: آزمایش ادرار، سی تی اسکن، سونوگرافی، رادیولوژی و پیلوگرام داخل وریدی از دیگر راههایی هستند که متخصصین برای تشخیص سنگ مثانه از آن استفاده میکنند. دکتر اسلامی اشاره کرد: اگر سنگ مثانه در زمان کوچک بودن تشخیص داده شود، انتظار میرود با افزایش مصرف آب به طور طبیعی از بدن دفع شود. اما اگر سنگ مثانه بزرگتر از آن باشد که همراه با ادرار دفع شود، سنگشکنی یا جراحی خارج کردن سنگ از مثانه برای درمان بیمار انجام میشود. این متخصص اورولوژی توضیح داد: متخصص برای انجام عملی موسوم به سیستولیتولاپاکسی یا سنگشکنی لوله ظریفی را که دوربینی در انتهای آن قرار دارد وارد میزراه میکند. پزشک میتواند سنگ را از درون لوله ببیند و آن را خرد کند.وی ادامه داد: متخصص برای خرد کردن سنگ از لیزر، اولتراسوند یا وسایل کوچک استفاده میکند و در انتها سنگریزهها را با شستشو یا مکش از بدن خارج میکند. این عمل تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. عوارض سنگ شکن نادر است و مواردی چون پارگی دیواره مثانه و عفونت را شامل میشود. دکتر اسلامی اذعان داشت: اگر سنگ مثانه بزرگتر از آن باشد که بتوان آن را به روش سیستولیتولاپاکسی خرد و خارج کرد، جراحی برای خارج کردن سنگ انجام میشود. جراح برشی را در شکم ایجاد میکند تا به مثانه دسترسی داشته باشد و بتواند سنگ را خارج کند. ازآنجایی که پس از هر عمل جراحی احتمال بروز عوارض وجود دارد، متخصصان همواره ابتدا سنگشکن را امتحان میکنند.
این متخصص اورولوژی ابراز داشت: چون علل مختلفی برای تشکیل سنگ مثانه وجود دارد و بیماریهای متعددی عامل اصلی این عارضه به شمار میرود، نمیتوان روش خاصی را برای پیشگیری از آن توصیه کرد. با این حال بهتر است به محض روبرو شدن با هر گونه علائم غیرعادی ادراری مانند درد هنگام ادرار کردن، تغییر رنگ ادرار یا وجود خون در ادرار در اولین فرصت به پزشک مراجعه نمود. نوشیدن مایعات فراوان نیز سنگهای در حال ایجاد شدن را متلاشی میکند.وی بیان کرد: برخی بیماران دچار عفونت مجرای ادرار احساس میکنند که ادرار پس از تلاش برای تخلیه مثانه در مثانهشان باقی میماند. در این حالت به بیمار توصیه میشود که مثانه را ده تا بیست ثانیه پس از نوبت اول مجدداً تخلیه کند. این روش از ایجاد شدن سنگ مثانه جلوگیری میکند. دکتر اسلامی گفت: برخی پژوهشگران معتقدند که اگر بیمار دچار مشکل بزرگ شدن پروستات هنگام ادرار کردن بنشیند، بهتر میتواند مثانه را تخلیه کند و به این ترتیب فرآیند تشکیل سنگ مثانه نیز کندتر یا حتی متوقف میشود.
> سنگهای مثانه معمولاً به دلیل یک بیماری زمینهای ایجاد میشوند
در ادامه نیز دکتر مهراد در اینباره ابراز داشت: سنگ مثانه تودههای سختی از مواد معدنی در مثانه شما هستند و زمانی که این مواد موجود در ادرار غلیظ، متبلور شوند، تشکیل سنگ میدهند. این مسئله اغلب زمانی اتفاق میافتد که در تخلیه کامل مثانه مشکل دارید.
وی اظهار کرد که به طور کلی سنگهای مثانه کوچک ممکن است بدون درمان از بین بروند، اما گاهی اوقات نیاز به دارو یا جراحی دارند. سنگ مثانه در صورت درمان نشدن ممکن است منجر به عفونت و سایر عوارض شوند.
این متخصص اورولوژی اشاره کرد: گاهی اوقات سنگهای مثانه، حتی انواع بزرگ آن، هیچ مشکلی ایجاد نمیکنند. اما اگر سنگ دیواره مثانه را تحریک و یا جریان ادرار را مسدود کند، ممکن است علائم و نشانههای مختلفی تجربه شوند که مهمترین آن عبارتند از درد زیر شکم، درد در هنگام ادرار کردن، تکرر ادرار، مشکل در ادرار کردن یا قطع شدن جریان ادرار، وجود خون در ادرار و ادرار کدر یا تیره رنگ و غیرمعمول.
وی عنوان کرد: زمانی که مثانه شما به طور کامل تخلیه نشود، ممکن است سنگ مثانه ایجاد شود چون عدم تخلیه کامل، باعث میشود که ادرار به ادرار غلیظ تبدیل و در نهایت متبلور شود و سنگ تشکیل دهد.
دکتر مهراد متذکر شد: بعضی از عفونتها میتوانند منجر به سنگ مثانه شوند. گاهی اوقات یک بیماری زمینهای هم که بر توانایی مثانه برای نگه داشتن، ذخیره یا دفع ادرار تأثیر میگذارد، میتواند منجر به تشکیل سنگ مثانه شود. هر ماده خارجی موجود در مثانه نیز باعث ایجاد سنگ مثانه میشود.
این متخصص اورولوژی عنوان کرد: شایعترین شرایطی که باعث ایجاد سنگ مثانه میشود عبارتند از بزرگ شدن غده پروستات و اعصاب آسیب دیده.
وی ادامه داد: بزرگ شدن پروستات بدین خاطر میتواند باعث ایجاد سنگ مثانه در مردان شود که پروستات بزرگشده جریان ادرار را مسدود و از تخلیه کامل مثانه جلوگیری میکند.
دکتر مهراد اضافه کرد: به طور معمول، اعصاب پیامهایی را از مغز به ماهیچههای مثانه میرسانند و عضلات آن را برای سفت یا شل شدن کنترل میکنند. اگر این اعصاب آسیب ببینند، در اثر سکته مغزی، آسیب نخاعی یا سایر مشکلات سلامتی، ممکن است مثانه شما به طور کامل تخلیه نشود. این مشکل به مثانه نوروژنیک یا مثانه عصبی معروف است.
این متخصص اورولوژی مطرح کرد:سایر علل احتمالی سنگ مثانه عبارتند از التهاب مثانه یا سیستیت، استفاده از ابزارآلات پزشکی و سنگ کلیه.
وی افزود: التهاب مثانه یا سیستیت که گاهی به دلیل عفونتهای دستگاه ادراری یا پرتودرمانی لگن ایجاد میشود، میتواند منجر به سنگ مثانه شود.
دکتر مهراد بیان کرد: کاتتر یا سوندهای مثانه هم میتوانند باعث ایجاد سنگ مثانه شوند. همینطور ابزاری که به طور تصادفی به مثانه شما نفوذ میکنند، مثل دستگاه پیشگیری از بارداری یا استنت ادراری. کریستالهای معدنی که بعداً تبدیل به سنگ میشوند، تمایل دارند روی سطوح این دستگاهها تشکیل شوند.
این متخصص اورولوژی میگوید: سنگهایی که در کلیه شما تشکیل میشوند مثل سنگ مثانه نیستند. آنها به روشهای مختلف گسترده شوند. مثلا سنگهای کوچک کلیه ممکن است از حالبها به داخل مثانه شما حرکت کنند و اگر دفع نشوند میتوانند به سنگ مثانه تبدیل شوند.
وی با بیان این نکته که " مردان، به خصوص افراد بالای ۵۰ سال، بیشتر در معرض سنگ مثانه هستند "، گفت: شرایطی که میتواند خطر ابتلا به سنگ مثانه را افزایش دهد عبارتند از اینکه هر شرایطی که جریان ادرار را از مثانه به مجرای ادرار مسدود کند، میتواند منجر به تشکیل سنگ مثانه شود. دلایل مختلفی برای این پدیده وجود دارد، اما شایعترین آن بزرگ شدن پروستات است، آسیب عصبی: سکته مغزی، آسیبهای نخاعی، بیماری پارکینسون، دیابت، فتق دیسک و تعدادی از مشکلات دیگر میتوانند به اعصاب کنترلکننده عملکرد مثانه آسیب وارد کنند.
دکتر مهراد ادامه داد: گاهی ممکن است آسیب عصبی و شرایطی ایجاد شود که باعث انسداد خروجی مثانه شود. وجود اینها در کنار هم خطر ابتلا به سنگ را بیشتر میکند.
این متخصص اورولوژی بیان کرد: سنگهای مثانهای که دفع نمیشوند، حتی آنهایی که علائمی ایجاد نمیکنند، میتوانند منجر به عوارض بشوند به طور مثال سنگهای مثانه درماننشده میتوانند باعث مشکلات ادراری طولانیمدت مثل درد یا تکرر ادرار شوند. سنگهای مثانه همچنین میتوانند در دهانهای که ادرار از مثانه به مجرای ادرار میرسد، رسوب کرده و جریان ادرار را مسدود کنند و ممکن است به دلیل سنگ مثانه، عفونتهای باکتریایی مکرر در دستگاه ادراری ایجاد شود.وی گفت: سنگهای مثانه معمولاً به دلیل یک بیماری زمینهای ایجاد میشوند که پیشگیری از آن دشوار است، اما میتوانید با رعایت برخی نکات شانس ابتلا به سنگ مثانه را کاهش دهید.
دکتر مهراد اضافه کرد: جهت پیشگیری از ابتلا به سنگ مثانه میتوانید در مورد علائم غیر معمول ادراری به پزشک خود بگویید زیرا تشخیص زودهنگام و درمان بزرگی پروستات یا سایر بیماریهای اورولوژیک ممکن است خطر ابتلا به سنگ مثانه را کاهش دهد.
این متخصص اورولوژی ادامه داد: نوشیدن مایعات بیشتر، به ویژه آب، میتواند به جلوگیری از سنگ مثانه کمک کند؛ چون مایعات غلظت مواد معدنی را در مثانه کم میکند. اینکه باید چقدر آب بنوشید به سن، سایز، سلامت و سطح فعالیت شما بستگی دارد. از پزشک خود بپرسید که چه مقدار مایع برای شما مناسب است.وی متذکر شد: تشخیص سنگ مثانه ممکن است با انجام معاینه فیزیکی، آزمایش ادرار، سیتی اسکن، سونوگرافی مثانه و اشعه ایکس صورت گیرد.دکتر مهراد افزود: جهت تشخیص سنگ مثانه پزشک شما احتمالاً پایین شکم شما را معاینه و لمس میکند تا ببیند آیا مثانه شما بزرگ شده یا خیر؛ یا ممکن است برای تعیین اینکه آیا پروستات شما بزرگ شده یا نه، معاینه رکتوم انجام دهد و همچنین در مورد نشانهها یا علائم ادراری که دارید صحبت خواهید کرد.این متخصص اورولوژی افزود: نمونهای از ادرار شما ممکن است جهت تشخیص سنگ مثانه جمعآوری شود و از نظر مقادیر میکروسکوپی خون، باکتریها و مواد معدنی متبلور بررسی شود. آزمایش ادرار همچنین به دنبال عفونت دستگاه ادراری است که میتواند باعث ایجاد سنگ مثانه یا نتیجه آن باشد.وی بیان کرد: جهت تشخیص این مشکل، سیتی از اشعه ایکس و رایانه برای اسکن سریع و ارائه تصاویر واضح از داخل بدن شما استفاده میکند و میتواند حتی سنگهای خیلی کوچک را هم تشخیص بدهد. این یکی از حساسترین تستها برای شناسایی انواع سنگهای مثانه است.
دکتر مهراد مطرح کرد: آزمایش سونوگرافی مثانه، امواج صوتی را از اندامها و ساختارهای بدن شما منعکس میکند تا تصاویری ایجاد کند که به تشخیص سنگهای مثانه کمک میکند.این متخصص اورولوژی اشاره کرد: عکسبرداری با اشعه ایکس از کلیهها، حالبها و مثانه به پزشک کمک میکند تا تشخیص دهد آیا سنگ مثانه دارید یا خیر. با این حال، بعضی از انواع سنگها را نمیشود در اشعه ایکس معمولی مشاهده کرد.وی توصیه کرد: نوشیدن آب زیاد ممکن است به دفع طبیعی سنگهای کوچک کمک کند. با این حال، از آنجایی که سنگهای مثانه اغلب به دلیل مشکل در تخلیه کامل مثانه ایجاد میشوند، ممکن است برای دفع سنگ در بدن آب کافی موجود نباشد.
دکتر مهراد اظهار کرد: در بیشتر مواقع، باید سنگهای مثانه را از بدن به چند روش خارج کرد.در یک روش، ابتدا به شما داروهای بیحسکننده یا بیهوشی عمومی داده میشود. بعد از آن، یک لوله کوچک با یک دوربین به انتهای مثانه شما وارد میشود تا پزشک بتواند سنگ را ببیند. سپس، دستگاه لیزر، سونوگرافی یا دستگاههای دیگر سنگ را به قطعات کوچک شکسته و از مثانه خارج میکند.این متخصص اورولوژی افزود: گاهی اوقات، سنگهای مثانه برای تجزیه شدن، خیلی بزرگ و یا سخت هستند که در این موارد، پزشک آنها را با جراحی خارج میکند. اگر سنگهای مثانه شما نتیجه انسداد خروجی مثانه یا بزرگ شدن پروستات باشند، باید بطور همزمان با جراحی سنگهای مثانه، این مشکلات هم درمان شوند.وی در پایان متذکر شد: هیچ مدرکی مبنی بر اینکه داروهای گیاهی میتوانند سنگ مثانه را بشکنند وجود ندارد. این سنگها خیلی سخت هستند و معمولاً برای برداشتنشان به لیزر، سونوگرافی یا روشهای دیگر نیاز است. همیشه قبل از مصرف هرگونه درمان دارویی جایگزین با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که ایمن است و هیچ مشکلی با داروهای دیگری که مصرف میکنید
ایجاد نمیکند.
انتهای پیام