خروج از برجام به دلیل لجاجت
صفحه یک - تاریخ: ۲۵-۰۴-۱۳۹۸, ۰۰:۰۱
دونالد ترامپ رئیس جمهور کنونی آمریکا طی دو سال اخیر، بسیاری از قراردادها و مصوبات منعقد شده در دولت اوباما را لغو کرده است که خروج یکجانبه از برجام و نیز لغو مصوبات اوباماکر از زمان روی کار آمدن او تا به امروز نمونهای بارز از اقدامات آمریکا بوده است.
به نظر میرسد خروج ترامپ از برجام به دلیل لجاجت و حسادت به اوباما بوده است. چراکه باراک اوباما تقریبا فردی متعهد بوده اما ترامپ این خصوصیت را ندارد. امری که روز گذشته سفیر مستعفی انگلیس در واشنگتن نیز طی گزارشی محرمانه گفته است که قرارداد برجام به دلیل خصومت ورزی ترامپ با باراک اوباما لغو شده است.
در حالی که خروج واشنگتن از قراردادهای بینالمللی به ویژه برجام نه تنها برای ایالات متحده آمریکا سودآور نبوده بلکه به جایگاه بینالمللی آمریکا صدمات بسیاری وارد کرده و اساسا جایگاه و اعتبار این کشور را در جامعه جهانی زیر سوال برده است.
در حالی که آمریکا در دولتهای گذشته تلاش کرد به تعهدات و معاهدات بینالمللی پایبند باشد اما امروز دونالد ترامپ بدون توجه به عواقبش به بهانه بی فایده بودن این قراردادها، از آنها خارج میشود. در این میان، برجام یکی از قراردادهای مهمی به شمار میرفت که در شورای امنیت سازمان ملل به تصویب
رسید.
اما رئیس جمهور آمریکا که کمترین اهمیتی هم به آبرو و اعتبار آمریکا نمیدهد از آن خارج شد. چراکه او تنها به دنبال جلب رضایت اسرائیل است و برای خشنودی این رژیم دست به هر اقدامی میزند. اما دموکراتها اگرچه به خاطر اسرائیل به محدودیتهایشان علیه ایران ادامه میدهند اما هیچ گاه به دلیل جلب رضایت این رژیم، جایگاه کشورشان را
زیر سوال نمیبرند. از این رو، اقدام دونالد ترامپ در خروج از برنامه جامع اقدام مشترک به هیچ روی عقلانی نبوده است.
در حالی که فارغ از اینکه برجام درست است یا نادرست، ترامپ میتوانست آن را حفظ نگاه دارد و در عین حال، تحریمهای ظالمانه را بدون خروج از توافق هستهای اعمال کند. در زمان اوباما هم برخی از این تحریمها اعمال شد؛ به ویژه او پس از اینکه ایران به نحوی تجارت با آمریکا را ممنوع کرد، اوباما نیز متقابلا از همان زمان محدودیتهایی علیه ایران اعمال کرد. به هر روی، خروج یکجانبه ترامپ از برجام به دلیل خصومت با دولت اوباما اقدام عقلانی و درستی نبوده است.
چراکه مسئله اصلی میان ایران و آمریکا چه در صورت خروج از برجام و یا در صورت ماندن در آن به هر روی در جای خود باقی بود. جو بایدن که معاون باراک اوباما بود و اکنون کاندیدای ریاست جمهوری است و شانس بسیار زیادی هم برای پیروزی در انتخابات 2020 دارد، اخیرا اعلام کرد چنانچه رئیس جمهور شوم تعهدات آمریکا را میپذیرم و به برجام بازمیگردم. امروز دموکراتها و برخی سیاستمداران آمریکا به خوبی دریافتهاند که خروج از برجام تصمیم آگاهانه و درستی نبود. اما بازگشت آمریکا به برجام هم به مفهوم روشن شدن تکلیف ایران نیست.