آفتاب یزد- علی اکبر سمیعی: امضای قرارداد توسعه فاز 11 پارس جنوبی میان شرکت ملی نفت ایران و شرکت توتال فرانسه به ارزش 8/4میلیارد دلار بازتاب فراوانی در رسانههای جهان داشت. بلومبرگ نوشت: این قرارداد نخستین سرمایهگذاری بزرگ خارجی در بخش انرژی ایران از زمان لغو شدن تحریمهاست.
بلومبرگ با اشاره به اینکه ایران بزرگترین ذخایر گاز جهان را دارد نوشت: ایران ضمنا سومین تولیدکننده نفت اوپک است و تولید نفت این کشور از زمان لغو تحریمها 33 درصد افزایش پیدا کرده است. خبرگزاری رویترز هم در گزارشی با اشاره به امضای قرارداد توتال و شرکت CNPC چین با ایران برای توسعه فاز 11 پارس جنوبی نوشت: براساس این قرارداد، تولید گاز از این فاز در سال 2021 آغاز خواهد شد و این قرارداد 20ساله بر مبنای الگوی قراردادهای جدید نفت و گاز ایران (IPC) خواهد بود. سهم توتال در این فاز 51درصد و سهم شرکت چینی 30درصد خواهد بود. خبرگزاری فرانسه نیز در گزارشی این قرارداد را بزرگترین قرارداد ایران پس از امضای برجام دانست.
براساس این گزارش، توتال قصد داشت تا در اوایل سال2017 این قرارداد را با ایران امضا کند اما رئیس توتال در فوریه امسال گفت که این شرکت منتظر است که ببیند آیا دولت ترامپ تحریمهای جدید علیه ایران وضع خواهد کرد یا خیر؟
فایننشال تایمز نیز در این خصوص نوشت: کنسرسیومی به رهبری شرکت توتال قرارداد توسعه فاز 11 میدان گازی پارسجنوبی را با ایران امضا کرد. این نخستین قرارداد عظیم انرژی بین ایران و یک شرکت نفتی اروپایی در 10سال اخیر است. در حالی که کمتر از یک ماه از تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران میگذرد. سخنگوی شرکت توتال قرارداد امضا شده با ایران را یک قرارداد عمده و مهم خواند که میتواند به توسعه روابط کشورهای اروپایی با ایران کمک کند. توتال اعلام کرده که باعث غرور و افتخار خود میداند که نخستین شرکتی است که براساس الگوی تازه قراردادهای نفتی ایران موسوم به IPC، با ایران قرارداد امضا کرده است. سعید لیلاز تحلیلگر اقتصادی و اصلاح طلب ایران گفته است: قرارداد امضا شده با توتال نشان داد که سیاستهای
جدید آمریکا علیه ایران تنها لفاظی بوده و شکست خورده است. وی افزوده: امضای این قرارداد نشان داد که توافق هستهای مورد احترام همه طرفهاست و هیچ طرفی قصدی برای بر هم زدن آن ندارد.
در ادامه گزارش فایننشال تایمز آمده است: ایران که ذخایر عظیم نفت و گاز دارد به 200میلیارد دلار سرمایهگذاری برای نوسازی و توسعه صنعت نفت و گاز خود نیازمند است. این نشریه مینویسد: دولت روحانی امیدوار است که امضای قرارداد با توتال راه را برای سرمایهگذاری سایر شرکتها در ایران فراهم کند. در حال حاضر دو شرکت شل و انی توافقات اولیهای با ایران امضا کردهاند.
**اتلاف زمان در روند توسعه میدانهای مشترک جایز نیست
نماینده اقلید در مجلس شورای اسلامی با اشاره به قرارداد طرح توسعه فاز 11 میان شرکت ملی نفت ایران با کنسرسیوم ایرانی-فرانسوی گفت: درست است که منابع داخلی برای سرمایهگذاری اولویت دارد، اما برای توسعه میدانهای مشترک و افزایش ارزش افزوده در صنعت نفت نباید معطل ماند.سیدحسین افضلی افزود: با توجه به شرایط حوزههای نفتخیز کشور و اشتراک آن با کشورهای همسایه، باید هرچه سریعتر با استفاده از فناوریهای روزآمد دنیا از این منابع بهره برداری کنیم.وی با بیان اینکه در صورت استفاده نکردن بهینه از منابع مشترک که محدود نیز هستند، کشورهای همسایه از آن بهره مند خواهند شد، گفت: دراینباره میتوان با همکاری شرکتهای صاحب نام در دنیا و فناوری و دانش فنی آنها به این مهم دست یافت.نماینده شهرستان اقلید در مجلس به نسل جدید قراردادها اشاره و تصریح کرد: این قراردادها باید شفاف و روشن باشند و به طور صحیح اطلاعرسانی شود که خوشبختانه تاکنون چنین بوده است.افضلی همچنین به نقش قراردادهای جدید و همکاری به شرکتهای مشهور و بزرگ دنیا در اشتغالزایی در صنعت نفت کشور اشاره کرد و افزود: صنایع نفتی کشور به ویژه در بخش پاییندستی برای ایجاد اشتغال نیازمند سرمایه مناسب است که استفاده از منابع داخلی در وهله نخست و سپس استفاده از منابع خارجی در مرحله بعد
اولویت دارد.