آفتاب یزد ـ رضا بردستانی: برگزیت به این سادگیها دست از سر انگلستان و اتحادیه اروپایی برنخواهد داشت حتی اگر ترزا میآن را در مسیر اجرایی شدن قرار داده باشد! در خبرها میخوانیم:«نخست وزیر اسکاتلند برای کسب استقلال از بریتانیا طرح همهپرسی تهیه کرده است که به تازگی توسط پارلمان اسکاتلند تصویب شد. گام سوم، موافقت دولت بریتانیا با اجرای همهپرسی است. نخست وزیر اسکاتلند هم در این باره به «ترزا می» نخست وزیر بریتانیا نامه نوشت.» خبرگزاری رویترز مینویسد: خانم«نیکلا فرگوسن استرجن» نخست وزیر(وزیر اول) منطقه اسکاتلند طی نامهای به نخست وزیر بریتانیا خواستار موافقت دولت بریتانیا با اجرای همه پرسی برای استقلال اسکاتلند از این کشور شد.» نخست وزیر منطقه اسکاتلند رهبر حزب ملی اسکاتلند نیز هست. حزب ملی اسکاتلند که استرجن رهبری آن را بر عهده دارد طرفدار استقلال منطقه اسکاتلند از بریتانیا است.
آن چه این روزها در اخبار به شکلی حساس در کنار نتایج نشست وزرای امورخارجه ناتو دنبال میشود، سرنوشت برگزیت و واکنشهایی است که اتحادیه اروپایی در قبال برخی تصمیمات مستقل از انگلستان اتخاذ خواهد کرد. از جمله درخواست بسیار جدی اسکاتلند که احتمالا به جدی ترین چالش بریتانیای بزرگ مبدل شود.
آن گونه که در اخبار آورده شده پارلمان منطقه اسکاتلند سهشنبه 8 فروردینماه، موضوع اجرای همه پرسی برای استقلال اسکاتلند از بریتانیا را به رای گذاشت و اکثریت اعضا به آن رای مثبت دادند.
بر اساس آنچه پارلمان اسکاتلند تصویب کرده است این همه پرسی بین پاییز 2018 تا بهار 2019 میلادی برگزار خواهد شد. اگرچه دولت بریتانیا مخالف اجرای همهپرسی برای استقلال اسکاتلند است، اما جدی بودن این درخواست قطعا دولت انگلستان و وزرای اروپایی اتحادیه را به شکلی جدی رو در روی هم قرار خواهد داد که در این میان تصمیم آلمان و اتریش به عنوان دو کشور تاثیرگذار از دیگر کشورها عیان تر موضع اتحادیه اروپایی را به رخ خواهد کشید.
در این میان اگرچه مقامات دولت بریتانیا میگویند در سال 2014 درباره استقلال اسکاتلند از بریتانیا همهپرسی برگزار شد و اکثریت مردم اسکاتلند به آن رای منفی دادند و نباید این همهپرسی دوباره برگزار شود اما باید پذیرفت از 2014 تا 2016 اتفاقاتی رخ داده که اسکاتلندیها به آسانی از آن عبور نخواهند کرد
از جمله خروج انگلستان از اتحادیه اروپایی!
نخست وزیر اسکاتلند نیز در این رابطه دست بر همین نقطه حساس گذارده، میگوید:«این همهپرسی قبل از خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا انجام شده بود و اکنون که بریتانیا از این اتحادیه خارج شده وضعیت تغییر کرده است.» و همگان بر این باور هستند چون بریتانیا در سال 2016 خروج از اتحادیه اروپا را به همه پرسی گذاشت و رای اکثریت به خروج از اتحادیه اروپا بود و در این همه پرسی اکثریت مردم انگلیس و ولز به خروج از اتحادیه اروپا رای مثبت دادند اما مردم اسکاتلند و ایرلند شمالی با آن مخالفت کرده بودند پس، اسکاتلندیها میتوانند در شرایط جدید به تصمیماتی جدیدتر روی آورند.
طرح اجرای همهپرسی را ابتدا نخست وزیر اسکاتلند به پارلمان داد و پارلمان نیز آن را تصویب کرد بدین ترتیب اسکاتلند دو گام به اجرای همهپرسی نزدیکتر شد. گام سوم نیز تایید دولت بریتانیا است که استرجن برای کسب آن نامه رسمیبه ترزا مینوشت. استرجن خواهان اجرای ماده 30 قانون اسکاتلند است. بر اساس این ماده دولت بریتانیا اختیار اجرای همهپرسی را به صورت موقت به پارلمان اسکاتلند میدهد. بریتانیا از 4 منطقه انگلیس، اسکاتلند، ولز و ایرلند شمالی تشکیل شده است. هر کدام از این مناطق دارای دولت و کابینه، پارلمان، سیستم قضایی و پلیس جداگانه هستند اما هر کدام بخشی از کشور بریتانیا به شمار میآیند.
نشست وزرای خارجه ناتو در حالی برگزار میشود که چالشهای درونی اتحادیه اروپایی کم نیست و این نشان از تغییراتی وسیع در بسیاری از مرزبندیها و چالشهای پیش رو دارد به گونه ای که شاید اتحادیه اروپایی پس از این نشست یعنی نشست ناتو، در یک گردهمایی اضطراری به بحث و تبادل نظر پیرامون چنین مسائل بپردازد.
همه اینها در کنار چالشهای پیش روی اتحادیه اروپایی در مورد بالکان و رفتارهای تحریک آمیز روسیه خبر از سالی پرماجرا برای اروپاییها میدهد! پرماجرا از آن جهت که شاید بسیاری از این چالشها اروپا را بیشتر از همیشه از برخی همپیمانانش از جمله آمریکا دور و دورتر نماید.