شب تلخ کلاهبرداران
وزیر ارتباطات: امشب شب تلخی برای کلاهبرداران است!
پولهایی که برای برخی شرکتهای ارزش افزوده در این چند سال از شما اخذ شده را با# ۶*۸۰۰* میتوانید ببینید. شکایتی هم داشتید لطفا از طریق پیامک به ۸۰۰۷ بفرستید.
کاملا رایگان! برای خانواده نیز انجام دهید
آفتاب یزد: آذری جهرمی وزیر ارتباطات در ادامه تلاشهای ضد ارزش افزوده پیامکی و ستاره مربعی عصر روز گذشته دست به اقدام تازهای زد و نوشت: امشب شب تلخی برای کلاهبردارها است!
او از اقدام تازهای رونمایی کرد که برخی شرکتهای مرتبط با پیامکهای ارزش افزوده را با مخمصه بدی روبرو میکند.
سرویسهای ارزش افزوده همان سرویسهای ارسال پیامکهای پولی هستند که روی دست مشترکان برای دریافت هر پیامک خرج میگذارند، حالا وزیر میخواهد دکان پیامکهای پولی را ببندد.
آذری جهرمی پیشتر هم گفته بود: خدمات ارزش افزوده، گردش مالی عظیمی دارد و این یعنی دکان دونبش برای برخی شرکتها و افراد که پولهای کلانی به جیب زدهاند و هیچ کجا هم پاسخگو نبودهاند.
خدمات ارزش افزوده(VAS) پولهایی است که گفته میشود از پیامکهای ناخواسته تبلیغاتی برای مردم بدست میآید و به باور برخی کارشناسان این پولها در بیشتر مواقع به عنوان پولهای کثیف وارد برخی عرصهها میشود.
در ایران رشد سریع بازار ارزش افزوده در چند سال اخیر باعث ایجاد و توسعه شرکتهای تولیدکننده محتوا، سرویس و اپلیکیشنهای تلفن همراه شده است. این امر همچنین موجب ایجاد اشتغال مستقیم و غیرمستقیم افراد زیادی با تحصیلات عالی در نزدیک به ۲۵۰ شرکت فعال در این حوزه شده است.
خدمات ارزش افزوده شامل سرویسهای پیامکی، کیف پول الکترونیکی، اپلیکیشنهای کاربردی عمومی نظیر آموزشی، ورزشی، اپلیکیشنهای سرگرمی و بازی، اپلیکیشنهای مبتنی بر شبکههای اجتماعی و... میشود.
>یک هشتگ معروف، استارت کار بود
برای اولین بار آذری جهرمی با هشتگی به عنوان «حق الناس» وارد مقابله با این کارزار شد تا با افشای این فساد پنهان، حقوق مردم به آنها بازگردانده شده یا از ادامه این کار جلوگیری شود.
نخستین جرقه مقابله با سرویسهای چپاولگر ارزش افزوده با این توئیت آغاز شد: «شاید وقتش رسیده باشد که به زودی کل سرویسهای ارزش افزوده را برای همیشه تعطیل کنیم.»
>کارکرد فریبکارانه
در سرویس پیامکهای ارزش افزوده، فرستنده بابت هر پیامکی که میفرستد مبلغ مشخصی از مشترک خود دریافت میکند. در ظاهر مشکل خاصی وجود ندارد و یک متقاضی براساس نیازی که دارد یک سرویس را به شکل خود خواسته فعال میکند و پیامکهای روزانه را دریافت مینماید، اما این فقط ظاهر کار است و در واقع با دریافت این پیامک مجوز برداشت از اعتبار فرد از طریق ارسال پیام به شرکت یا اپراتور داده میشود.
>وقتی پولها به جیب مردم باز میگردد
از 2 ماه قبل بود که آذری جهرمی راسا وارد میدان مقابله با این فریبکاری ناروا شد. ابتدا در اواخر شهریور ماه هشدار داد که «ما یک کلاهبرداری پیامکی ارزش افزوده را بررسی و به پایان رساندهایم و متوجه شدیم که برخی از شرکتهای ارزش افزوده در پنج ماه اخیر حدود 22 میلیارد تومان از مردم کلاهبرداری کردهاند. وی درخواست کرد تا وجوه اخاذی شده ظرف 10روز به مشترکان بازگردانده شود.
حال در تازه ترین اقدام، وی روز گذشته در توئیتی خبر داد که همه افرادی که طی این چند سال از طریق شمارههایشان مورد اجحاف سرویسهای ارزش افزوده قرار گرفتهاند میتوانند شکایت کنند و پولهای خود را پس بگیرند.
در توئیت او آمده بود: «امشب شبی تلخ برای کلاهبرداران است، مردم میتوانند پولهایی که شرکتهای ارزش افزوده در این چند سال از آنها اخذ کردهاند با شمارهگیری «ستاره 800 ستاره 6 مربع مشاهده کنند و اگر خواستند شکایت کرده و پولها را پس بگیرند به 8007 پیامک بزنند و البته این پیامک و ستاره مربعی که میگیرند کاملا رایگان است.
او در پایان هشتگ حق الناس و پایان وس را زد و به این ترتیب به نظر میرسد طی روزهای آینده اگر همه چیز خوب پیش رود پول زیادی از شرکتهای ارزش افزوده که از جیب مردم برداشته بودند به آنها بازخواهد گشت.
>این بازار در ایران جذاب است؟
اما چه چیزی شرکتهای سودجو را به صرافت انداخته بود که با این روش از مردم کلاهبرداری کنند؟
ماجرا این است که بازار پردرآمد خدمات ارزش افزوده موبایلی برعکس سازوکاری که در دیگر کشورهای دنیا دارد، در ایران به بازاری فریبکارانه تبدیل شده و از همین رو، وزیر ارتباطات عزمش را جزم کرد تا به فعالیت این بازار پایان دهد. این موضوع بخصوص با توجه به اینکه بر اساس گزارش سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی، تعداد مشترکان تلفن همراه در ایران بیش از ۹۳ میلیون نفر و ضریب نفوذ تلفن همراه در ایران بیش از ۱۱۳درصد است که از میانگین جهانی (۶۳ درصد) بالاتر است، بیشتر از هر چیز طمع برخی شرکتهای ارزش افزوده را برای کسب درآمد برانگیخته و تصور آنها این است که اینجا بازاری وجود دارد که میتوان از آنجا پول خوبی به جیب زد.
>چه اقشاری بیشتر هدف قرار میگیرند؟
صرفنظر از اینکه بهطور کلی خدمات ارزش افزوده یک بازار غیرمولد محسوب میشود، فضای مبتنی بر انحصار و و همچنین استفاده از سازوکارهای فریبکارانه برای اخذ پول از کاربران به خصیصههای اصلی این بازار در ایران تبدیل شده است.
کارمندیک شرکت فعال در حوزه ارزش افزوده که قبلا با آنها کار میکرد، میگوید: این شرکتها از سازوکارهایی استفاده میکنند که در آن کاربران متوجه کسرشدن پولشان نشوند. درباره روشهای فوق آنطور که این فرد مطلع میگوید، در این بازار بیشتر افراد ناآگاه، بیسواد و مسن مورد هدف قرار میگیرند؛ به این دلیل که این گروهها کمتر متوجه کسر شارژ خود میشوند. از سوی دیگر، ورود آزادانه به حوزه خصوصی افراد از طریق پیامک و تبلیغات، عدم اطلاعرسانی از کسر مبالغ از مصادیق خاص این کسبوکار است که سود زیادی برای این شرکتها دارد.
>وقتی تقابل جدی تر میشود!
زوم آذری جهرمی بر روی این موضوع گذری نبود و وی وعده داد که موضوع را تا انتها پیگیری میکند. وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات از سال گذشته گامهایی برای پایان دادن به این بازار برداشت. محمدجواد آذری جهرمی در صحبتهای خود بارها اعلام کرد قصد دارد به مهمانی «ستاره مربعها» پایان دهد.
طی این مدت هر بار که آذری جهرمی از خدمات ارزش افزوده صحبت میکرد، شایعاتی پیرامونش شکل گرفت و حتی در باره او حرف و حدیثهایی ساخته شد، اما وی گفت که هر چیزی که بگویند، به هر دری که بزنند، به هر چیزی که محکومم کنند، باز هم به این کلاهبرداریها پایان خواهم داد.
آذری جهرمی کمی بیشتر پیش آمد و در واکنش به شایعاتی که در بارهاش مطرح شده گفت: «هر جریان سیاسی که باشد و هر حملهای که باشد، چندان برای من قابل توجه نیست. صداو سیما گزارش پخش کند یا نکند، این سایت بنویسد یا ننویسد، یک روز این اتفاق افتاده، روز دیگر هم بگویند اتفاق دیگری افتاده است. آن روز که من این مساله را اعلام کردم، گفتم که فردا میگویند قاتل بروسلی هم آذری جهرمی است. اشکالی ندارد.»
با این حال بررسیهای بعدی در خصوص ادعای مطرح شده از سوی شرکتهای مذکور نشان داد که اساسا به ندرت تولید محتوایی در کار است که نیازمند این رقم بزرگ نیروی انسانی شاغل در این بخش باشد چرا که بسیاری از تولید محتوای این شرکتها کپی از وب سایتها و منابع دیگر است از سوی دیگر، کارکنان فنی هم تا ایجاد یک پلتفرم یا اپلیکیشن سطحی امکان ادامه همکاری مییابند.
>نمی خواهند عقب نشینی کنند
خبری که عصر دیروز آذری جهرمی اعلام کرد، میتواند مافیای ارزش افزوده پیامکی را با بحران جدی روبرو کند. شاید برای بسیاری از خوانندگان این سوال پیش بیاید که گردش مالی خدمات ارزش افزوده چقدر است که تا این حد مورد توجه قرار گرفته است.
بابک شهرابی کارشناسای تی درباره تخمین خود از گردش مالی ستاره مربعها و پیامکهای ارزش افزوده به آفتاب یزد میگوید: آن طور که من شخصا بررسی کرده ام بازار گردش مالی ارزش افزوده حدود 2500 تا 3 هزارمیلیارد تومان است. اما در باره اینکه این بازار ایجاد اشتغال هم به همراه داشته یا خیر، بخشی از این موضوع درست است اما معمولا شفافیتی در این موضوع مشاهده نمیشود این یک فرایند درهمتنیده و ناشفاف در شرکتهایی است که در این زمینه فعالند و در نتیجه گردش مالی و اینکه پولها کجا میرود و چه افرادی پشت ماجرا هستند هم خیلی روشن نیست.
وی افزود: البته موضوع گردش مالی خدمات ارزش افزوده تنها به سال 98 و 97 محدود نمیشود، مطابق آمار اعلامی در سال ۹۴ هم درآمد یکی از اپراتورها از بخش ارزش افزوده بالغ بر ۱۲۰۰میلیارد تومان و دیگر اپراتورهای دستچندم هر کدام هزار میلیارد تومان از محل ارزش افزوده بوده است.
حال با اقدام دیروز آذری جهرمی و اعلام شماره به هر ایرانی برای مطلع شدن از میزان پولی که تاکنون از جیبش رفته باید دید چه مقدار از پولهای مردم که از طریق ستاره مربعها و ارزش افزودههای پیامکی از دست داده اند، به آنها بازگردانده خواهد شد. به نظر میرسد وزیر در آینده گزارشی از این موضوع را به مردم ارائه خواهد کرد و امید مردم به دستگاه قضایی که همچنان با قدرت با مفسدین برخورد میکند با این پدیده هم با قدرت برخورد کند که قطعا چنین است.