آفتاب یزد - نجمه حمزه نیا : هر دردی نشانه ای است از مشکلی که در بدن رخ داده و نیاز به توجه دارد پس همین درد را نشانه ای مقدس میدانند که میتوان با بررسی به موقع از بروز بیماریهای جدی جلوگیری کرد، یکی از دردهای شایع و قطعا همه گیر دل درد است، دل درد را معمولا اکثر افراد تجربه کرده اند،
برخی از این دردها ساده اند و نیاز به درمان خاصی ندارند اما در مقابل گاهی دردهای شکمی، خطرناک و حتی کشنده هستند و اگر طی چند ساعت به کمک بیمار نشتابیم، جان و سلامت وی در معرض خطر قرار میگیرد. دلدرد به دلایل متعددی بروز میکند و تقریبا تمام اعضای داخل شکم، از رودههای کوچک و بزرگ گرفته تا کبد، پانکراس، کلیهها، طحال و کیسه صفرا، در آن دخیل هستند. با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در این باره با دکتر ایرج خسرو نیا ، متخصص داخلی، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران گفت و گو کرده است .
وی در این باره میگوید: یکی از مشکلات جامعه پزشکی تشخیص و درمان دل درد میباشد به نظر افراد معمولی
وغیر پزشک تشخیص دل درد بسیار آسان است و معمولا آن را به پرخوری، یبوست، نفخ وبواسیر نسبت میدهند وشروع به درمان میکنند واگر نظر بقیه افراد خانواده را بخواهند افتادگی ناف و...هم به آنها افزوده میشود .
دکتر خسرونیا خاطرنشان کرد: در صدی از بیماران مبتلا
به دل درد بعد از مدتی خوب میشوند که علت دل درد، اسپاسم روده ای بوده ولی بعضی از دل دردها هم منجر به بستری شدن در بیمارستان و عمل جراحی میشود و متاسفانه ممکن است که در اثر تاخیر در درمان منجر به فوت فرد شود به همین دلیل به این بیماری باید توجه کرد و به پزشک مراجعه کرد تا ازعوارض مهلک دل درد کاسته شد.
این متخصص داخلی اظهار کرد : دل درد به مجموعه احساس درد کشش واسپاسم جدار وداخل شکم میگویند که ممکن است با اسهال، یبوست، استفراغ، تب و بیقراری همراه باشد وهر کدام از این علایم به تشخیص ما کمک میکند .
وی عنوان کرد: تمام دردهای داخل شکم ممکن است به بیماریهای داخل شکم مربوط نباشد واحتمال دارد علت درد شکم به علت بیماریهای قفسه صدری یا سینه باشد که از
شایع ترین آنها سکته قلبی، آمبولی ریه و بیماریهای دیگر قلب وریه میباشد که اگر تاخیری در تشخیص ودرمان آنها داشته باشیم ممکن است به مرگ بیمار منجر شود.
دکتر خسرونیا بیان کرد: تشخیص بیماریهای قلبی ودرمان آن در منزل امکان پذیر نمیباشد ،بنابراین نباید وقت را تلف کرد .
دل درد ممکن است علت عروقی داشته باشد، انسداد عروق توسط لخته خون (ایسکمیمزانتر)،پارکی جدار شریان آئورت که بسیار خطرناک و کشنده میباشد.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اضافه کرد : التهاب کیسه صفرا به علت سنگ کیسه صفرا یا عفونت از شایع ترین علت دل درد است که بیشتر در زنان مسن و چاق اتفاق میافتد.
وی عنوان کرد التهاب پانکراس نیز از جمله بیماریهای خطرناکی است که با درد شدید شکم همراه هست و گاهی به علت میل کردن غذای پرچرب و پرخوری و مصرف الکل ایجاد میشود وبا آزمایش و سونوگرافی تشخیص داده میشود.
دکتر خسرونیا اظهار کرد: از دیگر علل دردهای داخل شکم آپانیدیست یا التهاب آپاندیس میباشد که بسیار شایع است و در اکثر موارد منجر به جراحی میشود. این بیماری با درد شکم ،
استفراغ ، یبوست و گاهی اسهال شروع میشود واگر به موقع تشخیص ودرمان نشود موجب پاره شدن آن وعفونت تمام شکم میشود.
این متخصص داخلی با بیان این نکته که " بیماریهای تخمدان و رحم در خانمها هم از دیگر علل دل درد میباشد "، ادامه داد :
شایع ترین علل دل درد تورم معده و اثنی عشر میباشد که با سابقه ترش کردن و سوء تغذیه همراه است .زخم معده و روده و سوراخ شدن آن به علت تاخیر در درمان خود از شایع ترین علت دل درد است و استفراغ و ترش کردن از علایم همراه آن میباشد.
وی با بیان این نکته که " پیچ خوردگی روده بخصوص در اطفال یکی از دلایل دل درد میباشد"، خاطرنشان کرد : علل دل درد بسیار زیاد میباشد و تشخیص آن گاهی بسیار مشکل و سخت میباشد و درمان آن در منزل و خوددرمانی ممکن است خطرناک باشد، برخی دل دردها احتمال دارد که خود به خود و بدون درمان یا با خوردن قند داغ و نعنا بهتر شود ولی در صورت اشتباه ممکن است منجر به عوارضی شود که جبران آن بسیار سخت و گاهی غیرممکن است.
ادامه در صفحه 10دکتر خسرونیا عنوان کرد : گاهی انگلها وعفونتهای روده ای با دل درد شروع میشود که احتیاج به درمان دارند .مسمومیت با سرب نیز از علل دیکر دل درد میباشد که اخیرا در معتادین به تریاک مشاهده میشود و این به دلیل اضافه کردن سرب به تریاک میباشد بنابراین به بیماری دل درد نباید سادگی نگاه کرد و باید بیمار را برای تشخیص و درمان به مراکز درمان ببریم.
رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران اظهار کرد : همانطور که گفته شد از شایع ترین علل دل درد ابتلا به زخم معده و اثنی عشر میباشد که متاسفانه دیر مورد توجه قرار میگیرد. پزشکان در سالهای گذشته فکر میکردند زخم معده و اثنی عشر بیشتر به علت ترشح اسید است و شروع به درمان آن میکردند اما در سالهای اخیر بسیاری از افراد آلوده به میکروبی به نام "هلیکوباکتری پایلوری" مبتلا به زخم معده و اثنیعشر میشوند که با یک دوره درمان آنتی بیوتیکی بهتر میشوند یادمان باشد اگر آلوده به این میکروب هستیم و درمان نمیکنیم ممکن است که گرفتار سرطان معده شویم بنابراین جهت جلوگیری ازعوارض زخم معده مثل خونریزی و سوراخ شدگی معده و روده و سرطان معده باید به درمان میکروب معده بپردازیم .
دکتر خسرونیا ابراز داشت: در خانوادههای پرجمعیت بیماری زخم معده و اثنی عشر بیشتر دیده میشود و اگر فردی در خانواده آلوده به میکروب "هلیکوباکتری پایلوری" باشد احتمال دارد افرادی که درمان کرده اند نیز مجددا دچار عفونت شوند.
وی در پایان گفت: سرطانها در اوایل کمتر با درد همراه میباشند و زمانی که ایجاد انسداد نمایند یا به اعصاب داخل شکم آسیب برسانند درد ایجاد میکنند . سنگ کلیه وحالبها نیز از دیگر علل دل درد میباشد که ممکن است با استفراغ وخون در ادرار همراه باشد و تشخیص آن با سونوگرافی و آزمایش
امکان پذیر است.