نصرتالله تاجیک دیپلمات سابق کشورمان، با اشاره به صحبتهای دونالد ترامپ برای مذاکره بدون پیششرط با ایران و تناقض این صحبتها با سخنان مارک پمپئو گفت: اولا خیلی نمیتوان به کلمه تناقض تکیه کرد زیرا اگر بخواهیم دقیق شویم و از منظر لغتشناسی به این دو مطلب نگاه کنیم، ترامپ در زمینه دیدار صحبت کرد و پمپئو در زمینه مذاکره و این دو مقوله متفاوت هستند. ثانیا صحبتی که ترامپ در حاشیه ملاقات با نخست وزیر ایتالیا درخصوص کم کردن تنشها با ایران مطرح کرد، جنبههای مختلفی دارد؛ یک زمانی هست که ما میخواهیم سیاستهای توصیفی را دنبال کنیم یا زمانی میخواهیم برای دولت ایران نسخهپیچی کنیم. اینها منظرهای متفاوتی میتواند داشته باشد.
وی با بیان اینکه از منظر توصیفی ما در دوسال گذشته، تقریبا شخصیت و نوع بازی ترامپ را شناختهایم که چگونه با افکارعمومی بازی میکند و چگونه سیاستهای خودش را مخصوصا در افکارعمومی، فضای مجازی و ازسوی رسانه مدیریت کرده و پیش میبرد و ما نباید در تله این بازیهای روانی گرفتار شویم، اظهار داشت: از همان زمانی هم که این خبر مخابره شد، بسیاری از تحلیلگران منتظر بودند که یک حاشیه یا یک تکملهای از سوی تیم دیپلماسی ترامپ زده شود که چند ساعت بعد آقای پمپئو مواردی را مطرح کرد.
این کارشناس مسائل بین الملل ادامه داد: اگر ما بخواهیم درخصوص اصل مذاکره صحبت کنیم، طبیعتا مذاکره باید بدون پیششرط باشد؛ چه از سوی ایران و چه از سوی آمریکا؛ ولی نکتهای را باید اشاره کنم و آن، این است که آمریکاییها واقعا یک تیم دیپلماتیک مستقر و منسجمی ندارند. به گزارش ایلنا، تاجیک با تاکید بر اینکه وزارت امور خارجه آمریکا در پرتو اقدامات ترامپ وزنه زیادی ندارد، تصریح کرد: بیشتر خود ترامپ و حلقهای از یارانش تحرکات دیپلماتیک را ساری و جاری و مدیریت میکنند و کمتر نهادهای مطالعاتی و دانشگاهی و دستگاه عامل دیپلماسی آمریکا در سیاست خارجی و جریانات بینالمللی نقش دارند. مخصوصا نوع عملکرد و کارکرد رسانهای ترامپ به گونهای است که به تیم دیپلماتیک آمریکا اجازه بروز و ظهور نمیدهد که موارد را به صورت مطالعه شده، دقیق و طراحی شده دنبال کند. بنابراین در پس هر اقدام ترامپ ناچار به صدور یک اصلاحیه میشود. وی افزود: نکته دوم هم این است که ظرفیت ملاقات و مذاکره بین ایران و آمریکا مخصوصا در سطح روسای جمهور بهدلیل سیاست، شخصیت، رویکرد، علائق، اهداف و تعلقات خاطر ترامپ فعلا وجود ندارد چراکه تلقی ترامپ از شرایط ایران نادرست است و فکر میکند ایران اکنون به دلیل مشکلات داخلی در موضع ضعف قرار دارد و با پیشنهاد وی ایران تن به مذاکره میدهد.