سید حسین موسویان، عضو تیم پیشین هستهای و معاون اسبق کمیته سیاست خارجی شورای عالی امنیت ملی در مناظرهای در شبکه تلویزیونی
بی بی سی پیامدهای خروج آمریکا از توافق هستهای را تشریح کرد.به گزارش ایسنا، بخشی از این مناظره در برنامه "گفتوگوی دشوار" (هارد تاک)
بی بی سی که 200میلیون بیننده در حدود 200 کشور جهان دارد به شرح زیر است.
ترامپ از برجام خارج شده سوال این است که آیا ایران سعی خواهد کرد با همکاری سایر قدرتهای جهانی برجام را حفظ کند یا از آن خارج شده و عواقب آن را بپذیرد. علاوه بر موضوع هستهای، آمریکا، اسراییل و عربستان جبهه مشترکی برای مقابله با نفوذ منطقهای ایران تشکیل دادهاند که چالش جدید مهمی برای ایران است. ایران تا چه میزان در مورد خروج ترامپ آمادگی داشت؟
ایران برای خروج آمریکا آمادگی داشت چون از ابتدا اکثریت سیاستمداران ایران میدانستند که آمریکا به تعهداتش پایبند نخواهد ماند. به ویژه وقتی که ترامپ روی کار آمد و سیاست "تغییر رژیم" و تقابل منطقهای با ایران را به طور علنی اعلام کرد، همه در تهران متوجه شدند که ترامپ به توافق هستهای پایبند نخواهد بود.
آیا خروج ترامپ از برجام یک عقب نشینی برای دولت روحانی بود؟
از ابتدای انقلاب اسلامی، در مورد آمریکا دو طرز تفکر در ایران داشتهایم: تفکر اول معتقد بوده که به آمریکا نباید اعتماد کرد چون آمریکا پایبند به تعهداتش نیست بنابراین بهتر است که هیچگاه با آمریکا هیچ مذاکره ای هم صورت نگیرد.
تفکر دوم معتقد بوده که درست است که به آمریکا نمیشود اعتماد کرد لیکن دو کشور دارای اختلافات زیادی هستند ضمن اینکه در مورد برخی از موارد در منطقه هم منافع مشترک دارند. لذا بهتر است از گفتوگو و مذاکره با آمریکا برای حل اختلافات آزمایش شود. در واقع بعد از سه دهه دشمنی و خصومت مستمر، ایران و آمریکا برای اولین بار در سطح عالی رسمی باهم مستقیم گفتوگو کردند و در مورد یکی از مهمترین اختلافات که موضوع هستهای بود هم به توافق رسیدند. با اینکه آمریکا نقش کلیدی در حصول برجام داشت، اما این یک توافق دوجانبه نبود. برجام یک توافق بینالمللی بین ایران و همه قدرتهای جهانی بود که به تصویب شورای امنیت سازمان ملل و آژانس بینالمللی انرژی اتمی هم رسید. اروپاییها هم سرمایهگذاری سنگینی برای توافق هستهای کردند.
بله اینها همه درست است، اما اکنون ترامپ از برجام خارج شده و ایران باید محاسبه کند که آیا بدون آمریکا در برجام میماند و میتواند از منافع اقتصادی برجام بهرهمند شود. به همین خاطر هم آقای ظریف با اروپاییها وارد مذاکره شده است. آیا شما فکر میکنید ایران باور دارد که اروپاییها میتوانند برجام را حفظ و منافع اقتصادی ایران از برجام را تامین کنند؟
لحظه آزمایش بزرگ در روابط ایران و اروپا فرا رسیده است. من از اواسط دهه هشتاد میلادی دستاندرکار روابط با اروپا بودم. همیشه این سوال برای ایران مطرح بوده که آیا اروپا مستقل از آمریکاست؟ آیا ایران میتواند با اروپای منهای آمریکا یک رابطه خوب داشته باشد؟ اکنون زمان نتیجه گیری ایران است. ایران فعلا تصمیم گرفته که به برجام متعهد بماند همزمان با اروپا، روسیه و چین مذاکره کند تا روشن شود که آیا پنج قدرت جهانی میتوانند منهای آمریکا به تعهداتشان در قالب برجام عمل کنند یا خیر. اگر به تعهداتشان به ویژه در بخش اقتصادی عمل کنند، ایران هم در برجام میماند.
واقع بین باشیم. تجارت جهانی عمدتا با دلار است. کاخ سفید هم تصمیم گرفته که تحریمهای ثانویه علیه شرکتهای خارجی که با ایران کار کنند، را اعمال کند به همین خاطر هم وزیر خارجه آلمان گفت که راهحلی متصور نیست که بتوان هم با ایران کار اقتصادی کرد و هم با آمریکا.
به طور یقین ما در شرایط بسیار سختی قرار گرفتهایم. به همین خاطر نظام گفت که به اروپاییها هم در این مورد اعتماد ندارد. اما الان اروپا قاطع میگوید که به برجام پایبند خواهد ماند. پایبندی به برجام یعنی عمل به آنچه که درقالب برجام متعهد شدهاند.معنی این حرف این است که اروپا باید بتواند روابط عادی اقتصادی با ایران را حفظ کند. اما ما هنوز نمیدانیم که آیا میتوانند یا خیر.
بگذار صریح باشیم. شما فکر میکنید که اروپا اراده و ظرفیت این را دارد که برجام را عملا اجرا کرده و در مقابل مجازاتهای آمریکا بایستد یا اینکه اروپا فقط یک مشت شعار توخالی در حمایت از برجام تحویل خواهد داد؟
معتقدم اروپا اراده سیاسی دارد، اما ظرفیت اینکه در مقابل تحریمهای آمریکا بایستد را ندارد. منتها راههایی برای اروپا وجود دارد. زمانیکه من سفیر در آلمان بودم، در نیمه دهه 90 میلادی، اروپا "مقررات انسدادی" در مقابل آثار فرامرزی تحریمهای اروپا وضع کرد. اروپا میتواند مجدد همین مقررات را احیا کند. ضمنا ایران و اروپا میتوانند سبد ارزی معاملات را از دلار به یورو تغییر دهند تا ظرفیت آمریکا برای اعمال مجازاتهای اقتصادی را کاهش دهند. اما من هنوز مطمئن نیستم که اروپاییها مسیر مقاومت در مقابل تحریمهای فرامرزی آمریکا را در پیش خواهند گرفت.