کاربران محترم: دسترسی به صفحات داخلی روزنامه از ساعت 12 میسر می باشد
AFTAB YAZD NEWSPAPER
دوشنبه, 18 فروردین 1399   Monday 6 April 2020
RSS فیدخوان
روزنامه در یک نگاه

جستجو در آرشیو

 Instagram.com/aftabyazd
طراحی و اجرا: هنر رسانه

زمان انتشار: 31 تیر 1394

صفحه خبر: زندگی

آفتاب یزد - گروه زندگی : مصرف غذاهای تنقلی همانند چیپس و پفک دارای اثرات جبران‌ناپذیری است که بسیاری از کارشناسان علوم غذایی در این مورد اتفاق نظر دارند. وقتی کودک از دوران شیرخوارگی و نوپایی به سنین خردسالی می رسد، اشتهای او به خوردن خوراکی ها و تنقلات رنگارنگ زیاد می شود. در واقع دوست دارد که غذاها و تنقلاتی که می خورد از نظر طعم، رنگ، ظاهر و بو متنوع باشد. اینجاست که پای تنقلات صنعتی به میان می آید. نگرانی اصلی مادران جوان هم، میل زیاد کودکان به مصرف این نوع تنقلات است.هرچند مادر بتواند در محیط خانه کودک را به خوردن تنقلات سالم تشویق کند، اما به محض ورود او به مهد یا مدرسه و با دیدن این نوع تنقلات در دست دوستان یا در بوفه مدارس اشتهای او تحریک و ترغیب به مصرف این تنقلات می شود. دراین میان برخی مادران جوان به این تصور که تنقلاتی چون چیپس، پفک، ویفر، شکلات و... می تواند برای مدتی کودک را ساکت و خوشحال سازد، بی توجه به عوارض این نوع محصولات آن را به راحتی در اختیار کودک دلبندشان قرار می دهند، اما در مقابل مادران متعهد و مسئولیت پذیری هم هستند که با ارایه راهکارهای صحیح و مناسب، تغذیه کودک خود را در جهت مثبت هدایت
می کنند. اما تنقلات صنعتی چه مضراتی دارد وچه خوراکی هایی را می توانیم
جایگزین آنها کنیم؟ گفتنی است که این تنقلات دشمن سلامتی کودکان بوده و از موادی از جمله آرد گندم غنی شده و رنگ شده (شامل آرد، نیاسین، کاهش آهن، تیامین مونونیترات (ویتامین B1)، ریبوفلاوین)،روغن های گیاهی (کلزا، آفتابگردان و / یا سویا)،اسید فولیک،شیر بدون چربی،نمک دارای 2 درصد یا کمتر ازمخمر، شکر، پودر پیاز، ادویه جات و (بی کربنات آمونیوم، جوش شیریشن، Monocalcium فسفات) تشکیل می شوند.پیش ازهر چیز باید گفت که این خوراکی ها با مواد مهندسی ژنتیکی ساخته شده اند وهیچ مواد سالم و طبیعی در آن وجود ندارد. کودکان به دلیل آنکه در حال رشد هستند به شدت در معرض خطر این مواد قرار دارند. گفتنی است که غذاهای GMO و به خصوص سویا، باعث افزایش آلرژی، آسم و عفونت های ناشی از مقاومت آنتی بیوتیک ها در بدن می گردد. اصلاح ژنتیکی پروتئین جدیدی را در بدن به وجود می آورند که پیش از این دیده نشده اند. مصرف نمک به منظور خوشمزه شدن چیپس و پفک به مقادیر زیاد، سبب آسیب به کلیه ها، تغییر ذائقه افراد به شور‌خواری، تجمع آب در بدن و در نتیجه تورم بافت‌ها و افزایش فشار خون و سکته‌های قلبی و مغزی می‌شود.در مراحل تهیه پفک پودر ذرت پرس می شود و در حرارت بسیار بالا قرار می گیرد تا پر حجم شود و در چنین شرایطی روغن موجود در پفک می سوزد و پر اکسید تولید می‌کند که در مقابل حرارت و نور میزان آن زیاد می شود و درنتیجه خوردن آن سلامت افراد را تهدید می نماید .استفاده از روغن با ترانس بالا در تهیه چیپس و پفک منجر به افزایش وزن، چربی خون و در نهایت بیماری های قلبی عروقی می شود. همچنین استفاده از روغن هایی که چندین بار برای سرخ کردن استفاده می شوند و غالبا بوی روغن سوخته و رنگ کدر و مات به محصول می‌دهند، از جمله خطرناک‌ترین مواردی است که می تواند منجر به مسمومیت و سرطان‌زا شدن چیپس شود. گرما دیدن شدید محصول طی فرآیند سرخ شدن منجر به ایجاد رادیکال‌های آزاد پراکسید می‌شود. این مواد زیانی شبیه به مواد شیمیایی موجود در دود سیگار دارند و سبب ابتلای افراد به سرطان ریه، سینه و مثانه می شود.رنگ های
مصنوعی موجود در این خوراکی ها نیز به طور بالقوه دارای مواد شیمیایی خطرناک و سرطان زا هستند که باعث واکنش های آلرژیک شدید در بدن کودکان می شوند. براساس مطالعات به عمل آمده این رنگ ها باعث اختلال بیش فعالی درکودکان می گردد. شیرو فرآورده های لبنی مرسوم به علت وجود شیرین کننده های خطرناک برای سلامت شما خطرناک هستند. این شیرها به دلیل از بین بردن چربی در آنها فاقد مواد مغذی و اسیدهای چرب هستند.تحقیقات نشان می‌دهد که پفک تا 9 برابر وزن خود آب جذب می‌کند، بنابراین معده کودکان را پر کرده و منجر به بی‌اشتهایی آنها به وعده‌های غذایی اصلی می‌شود. همچنین چیپس نیز به دلیل کالری بالای روغن آن منجر به سیری کاذب می‌شود و میل افراد را به مصرف غذاهای مغذی کاهش می‌دهد؛ در نتیجه این امر مصرف‌کننده به بیماری‌هایی نظیر کم‌خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش و تضعیف مو پس از مصرف مداوم این فرآورده‌ دچار می‌شود.با توجه به مضرات پفک و چیپس که گفته شد باید با جایگزین کردن میوه های خشک سلامت فرزندان راتضمین کنیم. میوه‌های خشک منبعی غنی از ویتامین‌های A،1 B،2 B،3 B،
6 B و پانتوتنیک اسید و نیز املاحی مثل کلسیم، آهن، منیزیم، فسفر، پتاسیم، سدیم، مس و منگنز هستند که به‌راحتی هضم و باعث تصفیه خون و پاکسازی معده و روده می‌شوند. به دلیل وجود همین خواص است که میوه‌های خشک و برگه‌ها را می‌توان به‌عنوان یکی از میان‌وعده‌های سالم، مغذی و مفید برای تمام گروه‌های سنی معرفی کرد.این محصولات،‌ می‌توانند جایگزین خوبی برای چیپس و پفک به‌خصوص در کودکان باشند‌ چراکه میوه‌های خشک‌شده در صورت مناسب بودن کیفیت، هم ارزش تغذیه‌ای به مراتب بالاتری‌ از چیپس و پفک و هم خواص حسی جذاب و مقبولی از نظر مصرف‌کننده به‌خصوص بچه‌ها دارند. می‌توانید انواع میوه‌های خشک را آرام‌ آرام جایگزین چیپس و پفک در برنامه غذایی خودتان و فرزندانتان کنید البته به‌شرطی که حد تعادل را در مصرف آنها در نظر بگیرید.توصیه می‌شود میوه‌های خشک بسته‌بندی شده که روی بسته آنها پروانه ساخت وزارت بهداشت، نشان استاندارد و تاریخ تولید و مصرف درج‌شده باشد، خریداری و مصرف کنید.


ارسال ديدگاه
نام: ايميل: ديدگاه:
آفتاب یزد از چاپ نظراتی که حاوی مطالب کذب، توهین یا بی‌احترامی به اشخاص، قومیت‌ها، عقاید دیگران، موارد مغایر با قوانین کشور و آموزه‌های دین مبین اسلام باشد معذور است.
نظرات پس از تأیید در بخش روی خط آفتاب روزنامه چاپ می‌گردد.

ناحیه کاربری

آدرس ایمیل:
رمز عبور:
 
رمز عبورم را فراموش کرده‌ام

ثبت نام